A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Alvászavar kutyáknál III. - Félelem és nyugtalanság

2017. december 14., 06:00


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség




A félős kutyák álmukban is gyakran élnek át félelmet, illetve, ha éjszaka zajokat, hallanak, könnyebben felriadnak. A felriadással még nem is lenne gond, ha nem indulna be a szervezet pánikjelező működése a stressz hormonok hatására, ami végképp megakadályozza, hogy ismét nyugodtan álomba merüljön.



Ha a fekhelyük kényelmetlen, forgalmas helyre, esetleg  vízér fölé van téve vagy huzatos, akkor még nehezebb visszaaludniuk. Néhány érdekes esetben arról számoltak be a gazdák, hogy kutyáik meredten bámultak „valamit” a szoba bizonyos pontján, és idegesen viselkedtek a közelben. Akár vonyításig, dühös ugatásig vagy behúzott farokkal nyüszögésig is fajult a dolog. Tértisztítás (szelleműzés??) után ezek a problémák egy csapásra megszűntek, és a kutya (valamint gazdái) visszanyerték normális nyugalmukat. Nos, ebben van, aki cseppet sem hisz, de a beszámolók miatt ezt a jelenséget sem érdemes kihagyni a számításból, ha nem jól alszik négylábú kedvencünk. Természetesen, okosabb előbb az állatorvosnál kezdeni, hiszen gyakran valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben, ami fájdalmat, feszülést, rosszullétet okozva akadályozza a nyugodt pihenést.

 

Az alapból félős kutyák nyugtalanabbul is alszanak

 

Gyógynövényekkel az idegrendszer nyugtatása és a szív erősítése a két legfontosabb hatáspont.  Az enyhe hatású citromfűtől kezdve bevethető az erősebb komló vagy macskagyökér. Csak szakember által összeállított receptre hagyatkozzunk, mert az arányok és az adagolás nagyon sokat számít a megfelelő hatás kiváltásában, a nem kívánt mellékhatások elkerülésében. Hasznos lehet a gyógynövényes alvópárna is, melybe tehetünk például komlót és levendulát. Ügyesen elrejtve kutyánk fekhelye alá, úgy fejti ki illat-hatását, hogy közben ebünk nem rágja szét játékból. Az aromaterápia is megoldást hozhat, előbb azonban illatpróbával engedjük kedvencünket illóolajat választani!

 

A kutyák megnyugtatására biztonságosan etethető gyógynövényekről többet a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashattok. A fiatal agrármérnök-állatorvos szerzőpáros könyve bővelkedik szép képekben és hasznos tippekben.

 

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker MTI Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Árva kutyáknak köt meleg pulóvert, hogy könnyebben átvészeljék a hideg telet Hírek - Címlapon
Árva kutyáknak köt meleg pulóvert, hogy könnyebben átvészeljék a hideg telet
Négylábú Szeretetfutár Hírek - Címlapon
Négylábú Szeretetfutár