A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Alvászavar kutyáknál I.

Öregség és demencia


2017. december 06., 12:15


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség




A kutya alvását számos dolog megzavarhatja, különösen idősebb korban. Ha a kutyánál alvászavar alakul ki, akkor egyaránt lehet a háttérben egészségügyi vagy viselkedési probléma.



Idős kutyáknál a látás- és halláscsökkenés összezavarhatja az állatot, így akár szegény éjjel nekiállhat össze-vissza mászkálni a lakásban. Ez különösen akkor igaz, ha az időskori demencia tüneteit mutatja az eb. Ez a humán Alzheimer kórhoz hasonló: megváltozik a viselkedés, zavartság és feledékenység lép fel, a korábban ismert vezényszavakra nem vagy értetlenül reagál szegény idős kutya, sarkok és ajtók esetén elbizonytalanodik, valamint megijeszthetik olyan dolgok, melyeket korábban rutinosan kezelt.

 

Egy ilyen ijedőssé és zavarttá vált kutya alvása sem lesz pihentető, mert könnyebben felriad az éjszakai hangokra, és talán még az árnyékoktól is megijed. Ha a demencia előrehaladott, akkor a felébredés után rövidebb-hosszabb ideig nem is érti a kutya, pontosan hol van, mi történik körülötte, s nyugtalansága végleg megakadályozza, hogy visszaaludjon.

 

A kutyák időskori demenciája hatással van az alvásra is

 

Gyógynövényekkel elsősorban a fő okot, az agy funkciócsökkenését igyekszünk javítani, méghozzá élethosszig tartó kúrával. A perifériás vérkeringést serkentő és a szív munkáját segítő drogok, mint pl. a galagonya vagy a ginkgo, jó szolgálatot tehetnek idős kedvencünknek, akár egyéb téren is. A szívre ható herbák alkalmazásánál mindig legyünk nagyon körültekintőek, kérjük ki szakember tanácsát. Főleg, ha egyéb szíverősítő gyógyszereket is szed a kutya.

 

A kutyák viselkedési zavarai esetén biztonságosan etethető gyógynövényekről még többet a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashattok. A fiatal agrármérnök-állatorvos szerzőpáros úgy írta meg sok-sok fotóval illusztrált díszkönyvét, hogy saját tapasztalataikat is beleszőtték.

 

 

Témába vág

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti! Kutyával álmodtál? Ezt jelentheti!
Az embert már a kezdetektől foglalkoztatja, mit jelentenek álmai. Hiedelmek szerint akár a jövőt is mutathatja, sokak szerint szövevényes magyarázata van a megjelenő jelképeknek. Persze mindebben nem kötelező hinni, hiszen semmilyen bizonyíték nincs ezekre, ám eljátszani a gondolattal mégis érdekes.

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online MTI Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Lenyűgöző képeken Budapest kutyái Hírek - Címlapon
Lenyűgöző képeken Budapest kutyái
Önkéntesek jelentkezését várja a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Hírek - Címlapon
Önkéntesek jelentkezését várja a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet