A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?

2024. március 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó? 

Szemlencseszklerózis – de mi is az?

 

A nuclearis sclerosis vagy lenticular sclerosis nevekkel illetett elváltozás a szemlencsét érinti. Ilyenkor a kutya szemlencséjében kékes (esetenként szürkés-kékes), átlátszó homály alakul ki, elsősorban középkorú és idős kutyáknál.

 

Az életkor előrehaladásával összefüggő állapot természetes folyamat, bár könnyű összekeverni a szürkehályoggal. A pupilla színe megváltozik, mintha elfelhősödne – ha alaposabban belenézünk a kutya tekintetébe, egyfajta kékes csillogást vehetünk észre rajta.

 

A nuclearis sclerosis és a szürkehályog a két leggyakoribb szembetegség idősödő kutyáknál. Becslések szerint 9 éves kor felett minden második ebet érinti valamelyik állapot, 13 éves kor felett pedig ez érték már szinte elérheti a 100%-ot.

 

 

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet
Kékes-szürkés homály a kutya szemén – Mire utalhat ez a tünet?
Fotó: topdogtips.com

 

 

Mennyire van hatással a kutya látására?

 

A szemlencseszklerózissal diagnosztizált kutyák látását úgy tűnik, kevéssé befolyásolja az állapot, ez az egyik legnagyobb különbség a szürkehályoghoz képest. A katarakta fehér-opálos réteget képez a kutya szemein, melynek hatására egyre kevesebb fény éri el a retinát. A kutya látása a szürkehályog terjedésével fokozatosan csökken.

 

A nuclearis sclerosis rendszerint bilaterális és szimmetrikus, vagyis mindkét szemen egyidejűleg alakul ki. A szemlencsék közepén észrevehető egyfajta szürkés-kékes, kör alakú homály. Tág pupillák mellett könnyebben látható, érdekessége, hogy oldalirányból feltűnőbb, mintha elölről nézünk a kutya szemébe.

 

Szemészeti vizsgálat során speciális eszközök segítségével állapítható meg, milyen betegségről van szó. A nuclearis sclerosis esetén a retina és a szemfenék egyaránt jól látszik a szemlencsét fedő homályon át.

 

 

Szemészeti vizsgálat kutyánál
Szemészeti vizsgálat kutyánál
Fotó: acvoexeexam.com

 

 

Mi okozhatja az állapotot?

 

Egyelőre nem tudni pontosan, miért alakul ki, de úgy tűnik, hogy a szemlencsékben lévő idegrostok képződésével áll összefüggésben. Ezek az idegrostok a kutya egész életén át folyamatosan képződnek, ám a szemlencsék mérete nem változik.

 

Az általános nézet* szerint a szemlencsék külső peremén található új idegrostok miatt a szemlencse középső részén lévő régiek elkezdenek összenyomódni. Emiatt a lencse sűrűsége egyre nagyobb lesz, miközben víztartalma fokozatosan csökken.

 

Természetes jelenségről van tehát szó, mely azt eredményezi, hogy kutya szeme kékes-szürkés csillogást vesz fel, ám ahogy korábban már írtuk, a látást alapvetően nem károsítja.

 

 

Kékes homály a kutya szemein - A szemlencseszklerózis rendszerint egyidejűleg mindkét szemen kialakul
Kékes homály a kutya szemein - A szemlencseszklerózis rendszerint egyidejűleg mindkét szemen kialakul
Fotó: thuythithi.com

 

 

Szürkehályog is kialakulhat a kutyánál?

 

Bár úgy tűnik a két állapot valamilyen szinten összefügg, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ok-okozati kapcsolat lenne közöttük. Ez annyit takar, hogy a szemlencseszklerózissal diagnosztizált kutyák egy részénél kialakul a szürkehályog, másoknál pedig nem. Idős korban a szürkehályog elsődleges oka a szemlencsében lévő idegrostok fokozatos pusztulása (degeneráció).

 

Fontos megjegyezni, hogy mind a nuclearis sclerosis mind az időskori szürkehályog számos öregecske kutyusnál kialakul, tehát jobb, ha felkészülünk ezekre az eshetőségekre is.

 

 

Hogyan kezelhető a szemlencseszklerózis?

 

Jelenleg nem létezik speciális kezelés erre az állapotra, és az ismereteink alapján nincs is rá szükség. Ha a szemészeti vizsgálatok igazolják meglétét, a diagnózist követően időről-időre érdemes ellenőrizni a kutya szemének állapotát. Amennyiben szürkehályog alakul ki, műtéti beavatkozást javasolhatnak – a korai felismerés itt is lényeges, mert így a gyógyulás esélye is nagyobb.

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

*Forrás: https://vcahospitals.com/know-your-pet/lenticular-sclerosis-in-dogs

Forrás: vcahospitals.com
Indexkép forrás: topdogtips.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Hírek - Címlapon
Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Miért bökdös az orrával a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért bökdös az orrával a kutyám?