A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán

2024. március 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?



 

Szeretnénk azt hinni, hogy mindig helyesen járunk el, de előfordulhatnak váratlan helyzetek, amikkel ritkán találkozunk, éppen ezért érdemes tudatosan készülni rájuk. Ide tartozik például az, ha útközben egy segítőkutyás párossal futunk össze.

 

 

1. Az első és legfontosabb, hogy kutyánkat tartsuk pórázon. Nem számít, mennyire jólnevelt, egy aprósággal is elvonhatja a segítőkutya figyelmét feladatától. Már önmagában az is kihívás, ha olyan ismeretlen kutya mellett vagy közelében kell elhaladniuk, aki pillanatok alatt izgatottá válik, akár vakkant is egyet-kettőt. Komoly önfegyelemre van ehhez szükség, még egy jól képzett és gyakorlott kutyától is. Könnyen meglehet a baj, ha miattunk elterelődik a figyelme; a gazdi is megsérülhet.

 

2. Ha póráz nélkül sétáltatjuk kutyánkat a parkban, hívjuk magunkhoz, és vegyük pórázra, amint észrevesszük a segítőkutyás párost.

 

 

Adjunk teret a segítőkutyás párosnak
Adjunk teret a segítőkutyás párosnak
Fotó: rd.com


 

3. Ha az utcán találkozunk, tartsuk magunk mellett a kutyát, ne engedjük oda a segítőkutyához. Irányítsuk figyelmét magunkra és tartsuk is ott addig dícsérettel, finom falatokkal, amíg elhaladunk a páros mellett. Még ha ők nem is vesznek észre minket, biztosak lehetünk abban, hogy hálásak lennének azért, mert mi oda tudtunk figyelni.
 

4. Adjunk teret a segítőkutyának és gazdijának. Azt gondolhatnánk, hogy egy méter elegendő, de ennél sokkal több térre lehet szükségük. Ne engedjük közel kedvencünket a segítőkutyához, mert megzavarhatja munkájában. Ő most dolgozik, nagyon fontos feladatot lát el azzal, hogy gazdáját segíti minden pillanatban.

 

5. Ha kutyusunk hajlamos ugatni vagy szeret odahúzni más kutyákhoz, legyünk különösen figyelmesek. Előzzük meg azzal, hogy már jó előre kikerüljük a segítőkutyás párost vagy olyan helyre húzódunk be, ahonnan kedvencünk nem látja a segítőkutyát. Ha nem látja a másik kutyát, kisebb eséllyel vált ki belőle kellemetlen reakciót, és ügyesebben fog ránk figyelni. Mi is megijednénk, ha a semmiből egyszer csak ránk rontana egy kutya, akár kicsi, akár nagy. Egy segítőkutya létfontosságú szerepet tölt be gazdája számára. Rengeteg dolog van a környezetünkben, ami elterelheti figyelmüket – egy izgatott, ugató kutya pedig őt is kibillentheti egyensúlyából.

 

 

Mire figyeljünk, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán?
Mire figyeljünk, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán?
Fotó: lovetoknowpets.com

 

 

+1 tipp: Szívmelengető szemtanúja lenni annak, ahogy a speciálisan képzett kutyák mindent félretéve segítik fogyatékkal élő, mozgássérült vagy mentális/érzelmi problémával küzdő gazdájukat. Sokszor úgy érezhetjük, milyen jó lenne egy kicsit lelassítani, megcsodálni őket vagy elbeszélgetni velük. Van, aki nyitott erre, van, akit inkább megzavarna a túlzott érdeklődés és figyelem. Mi is mások vagyunk, és a legjobb, amit tehetünk, ha hagyjuk, hogy a segítőkutya végezze feladatát, gazdijával együtt haladjon a maga útján.

 

 

Forrás: petsandtheirpeople.education
Indexkép forrás: lovetoknowpets.com
Cikk első megjelenése: 2023. június 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Hírek - Címlapon
Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Hírek - Címlapon
Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át