A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán

2023. június 22., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával? 

Szeretnénk azt hinni, hogy mindig helyesen járunk el, de előfordulhatnak váratlan helyzetek, amikkel ritkán találkozunk, éppen ezért érdemes tudatosan készülni rájuk. Ide tartozik például az, ha útközben egy segítőkutyás párossal futunk össze.

 

 

1. Az első és legfontosabb, hogy kutyánkat tartsuk pórázon. Nem számít, mennyire jólnevelt, egy aprósággal is elvonhatja a segítőkutya figyelmét feladatától. Már önmagában az is kihívás, ha olyan ismeretlen kutya mellett vagy közelében kell elhaladniuk, aki pillanatok alatt izgatottá válik, akár vakkant is egyet-kettőt. Komoly önfegyelemre van ehhez szükség, még egy jól képzett és gyakorlott kutyától is. Könnyen meglehet a baj, ha miattunk elterelődik a figyelme; a gazdi is megsérülhet.

 

2. Ha póráz nélkül sétáltatjuk kutyánkat a parkban, hívjuk magunkhoz, és vegyük pórázra, amint észrevesszük a segítőkutyás párost.

 

 

Adjunk teret a segítőkutyás párosnak
Adjunk teret a segítőkutyás párosnak
Fotó: rd.com


 

3. Ha az utcán találkozunk, tartsuk magunk mellett a kutyát, ne engedjük oda a segítőkutyához. Irányítsuk figyelmét magunkra és tartsuk is ott addig dícsérettel, finom falatokkal, amíg elhaladunk a páros mellett. Még ha ők nem is vesznek észre minket, biztosak lehetünk abban, hogy hálásak lennének azért, mert mi oda tudtunk figyelni.
 

4. Adjunk teret a segítőkutyának és gazdijának. Azt gondolhatnánk, hogy egy méter elegendő, de ennél sokkal több térre lehet szükségük. Ne engedjük közel kedvencünket a segítőkutyához, mert megzavarhatja munkájában. Ő most dolgozik, nagyon fontos feladatot lát el azzal, hogy gazdáját segíti minden pillanatban.

 

5. Ha kutyusunk hajlamos ugatni vagy szeret odahúzni más kutyákhoz, legyünk különösen figyelmesek. Előzzük meg azzal, hogy már jó előre kikerüljük a segítőkutyás párost vagy olyan helyre húzódunk be, ahonnan kedvencünk nem látja a segítőkutyát. Ha nem látja a másik kutyát, kisebb eséllyel vált ki belőle kellemetlen reakciót, és ügyesebben fog ránk figyelni. Mi is megijednénk, ha a semmiből egyszer csak ránk rontana egy kutya, akár kicsi, akár nagy. Egy segítőkutya létfontosságú szerepet tölt be gazdája számára. Rengeteg dolog van a környezetünkben, ami elterelheti figyelmüket – egy izgatott, ugató kutya pedig őt is kibillentheti egyensúlyából.

 

 

Mire figyeljünk, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán?
Mire figyeljünk, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán?
Fotó: lovetoknowpets.com

 

 

+1 tipp: Szívmelengető szemtanúja lenni annak, ahogy a speciálisan képzett kutyák mindent félretéve segítik fogyatékkal élő, mozgássérült vagy mentális/érzelmi problémával küzdő gazdájukat. Sokszor úgy érezhetjük, milyen jó lenne egy kicsit lelassítani, megcsodálni őket vagy elbeszélgetni velük. Van, aki nyitott erre, van, akit inkább megzavarna a túlzott érdeklődés és figyelem. Mi is mások vagyunk, és a legjobb, amit tehetünk, ha hagyjuk, hogy a segítőkutya végezze feladatát, gazdijával együtt haladjon a maga útján.

 

 

Forrás: petsandtheirpeople.education
Indexkép forrás: lovetoknowpets.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog? Hogyan válasszak olyan játékot a kutyámnak, amilyet ő is szeretni fog?
Gömbölyű, pattogós, csipogós vagy sípolós, rágcsálható… Bármilyen is legyen a kedvenc játékszere, látványára kutyánk tekintete egyből felcsillan. Mire figyeljünk, amikor a megfelelőt keressük?

Kezdődik a suli – Így készítsd fel kutyádat a változásra Kezdődik a suli – Így készítsd fel kutyádat a változásra
Közeledik a szünidő vége, de mi lesz a kutyusunkkal?

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében? Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében?
Évről-évre felmerül a kérdés, hogyan vigyázhatunk még jobban kedvencünk testi-lelki épségére ezen a napon. Következő tanácsainkkal ebben szeretnénk segíteni a kedves Olvasót.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újra sorozatos kutyamérgezések Kaposváron Hírek - Címlapon
Újra sorozatos kutyamérgezések Kaposváron
Büntetés vár a felelőtlen gazdira Hírek - Címlapon
Büntetés vár a felelőtlen gazdira