A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szabadulóművész a kutyád? Így akadályozd meg a szökését!

2022. június 06., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Sok kutya mellett elbújhatnak a bűvészek és szabadulóművészek. Gyakran úgy képesek kereket oldani mellőlünk, a zárt kertből, bárhonnan, hogy már csak arra kapunk észbe, hogy nincsenek sehol… aztán jöhet a kétségbeesett keresés.



 

Ismerős a fent leírt szituáció? Sajnos nem lehet a dolgot egy vállrándítással elintézni, hogy “majd visszajön” és “hát csak megsétáltatja magát, legalább nekem már nem kell”. A szökés bizony nagyon veszélyes: könnyen egy autó elé kerülhet a kutya, összetűzésbe keveredhet egy másik kutyával, vagy messzebb csatangolva akár a vadászokkal is…

 

Ebben az esetben hiába intézünk pár ejnye-bejnyét kutyánk felé, nem fog tanulni belőle - mire is következtetne, ha hazaérvén a “kalandból” szidással, büntetéssel fogadjuk? A legjobb, amit tehetünk, hogy megpróbálunk rájönni az okokra, valamint megpróbáljuk megelőzni a szökést.

 

 

Bármit képesek megoldani a kutyák, ha szökésről van szó
Bármit képesek megoldani a kutyák, ha szökésről van szó
Fotó: puppy-training-solutions.com

 

 

Miért szökik?

Ez az első kérdés, amire meg kell találnunk a választ, így könnyebben rálelhetünk a szökés megelőzésének kulcsára is. A kereket oldás oka lehet akár egyszerű unalom, jelezheti, hogy kutyánknak kevés az a napi aktivitás, mozgás, amit biztosítunk neki, de az is lehet, hogy az ivaros kutyák motivációját pont a leendő pár keresése adja. Nem elhanyagolható a félelem miatti szökés sem: ennek kiváltója lehet akár egy nagyobb vihar égzengése, vagy akár a tűzijáték is. Ha sikerül rájönnünk, mi miatt szökik kutyánk, könnyebben tehetünk ellene! Ha a párzás motiválja a négylábút, adott a megoldás: ivartalanítás! Az sem lehet kifogás, hogy az “én tüzelő szukám nem szökik, így biztonságban van”. Na de visszafele? Mi van, ha bejut egy hősszerelmes kan kutya a mi “biztonságos” udvarunkba?

A mozgáshiányt is könnyen orvosolhatjuk, tegyünk hosszabb sétákat, túrákat, vagy kocogjunk közösen kutyánkkal!

 

 

Nem csak átugorják a kutyák a kerítést: képesek megtanulni mászni rajta
Nem csak átugorják a kutyák a kerítést: képesek megtanulni mászni rajta
Fotó: pinterest.com

 

 

Hogyan szökik?

Néha a leglehetetlenebb trükkökkel hagyják el az udvart a kutyák, így egyes esetekben akár hosszabb fejtörést is okozhat a “hogyan” felderítése. A legegyszerűbb, ha sikerül rajtakapni az ebet, de vannak jelek, amik árulkodnak a trükkökről: friss ásásnyomok, deformálódott kerítés, karomnyomok. Ezek mind jól jelzik, hogy hol lóg meg szabadságvágyó kutyánk. Ezeket a pontokat kell megerősítenünk a kerítésen - az éberség azonban nem lankadhat, hiszen találhat más megoldást is kutyánk.

 

 

 

A legfontosabb a jó kerítés, amin se alul, se felül nem jut ki a kutya
A legfontosabb a jó kerítés, amin se alul, se felül nem jut ki a kutya
Fotó: petbucket.com

 

 

Néhány tipp…

 

… ne legyen semmi a kerítés mellett!

Ha a kerti asztal, székek, vagy épp egy farakás áll a kerítés mellett, az bizony jó “ugródeszka” lehet kutyánknak, és ez esetben építhetjük bármilyen magasra a kerítést… Az ilyen “létraként” használható tárgyakat helyezzük távolabb a kerítéstől!

 

...legyen ferde a kerítés!

Az atletikus alkatú kutyák elképesztően magasra tudnak ugrani, mászni - könnyedén átviszik azt a kerítést is, amiről azt gondolnánk, csak tűzoltólétrával mászható át… Ilyen esetben segítség lehet, ha a kerítés teteje körülbelül 45 fokos szögben az udvarunk felé van megdöntve, ezen ugyanis már nem fog tudni se átugrani, se átmászni kutyánk.

 

 

A befele dőlő kerítés segít megakadályozni a kutya szökését
A befele dőlő kerítés segít megakadályozni a kutya szökését
Fotó: dogproofer.com

 

 

...növények a gazdi szolgálatában.

Trükközhetünk azzal is, hogy sűrűn beültetjük növényekkel a kerítés mentén a kertünket, így kutyánk nehezebben fér hozzá, nagyobbat, hosszabbat kellene ugrania a kijutáshoz. Fontos, hogy olyan növényeket válasszunk, amik nem ártalmasak kutyánk egészségére. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy ez nem egy életbiztosítás, hiszen kutyánk nekiállhat “gazolni”, vagy szép fokozatosan ki is taposhatja a növényeket. Érdemes ezt a trükköt mintegy kiegészítésként alkalmazni, minden alapja a jó kerítés.

 

...szilárd alapok!

A szívesen ásó kutyák esetében nagyon fontos, hogy a kerítésnek szilárd, mély alapja legyen! Kutyáink képesek akár kész barlangrendszert létrehozni a cél érdekében, ezzel ezt kivédhetjük.

 

 

 


Indexkép forrás: pinterest.com
Cikk első megjelenése: 2019. augusztus 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen
A bátor kutya sajnos lebukott, de ennél cukibb letartóztatásról aligha számolhatott be a rendőrség.

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Átlógott legjobb barátjához a kutya a menhelyen, hogy együtt lehessenek Átlógott legjobb barátjához a kutya a menhelyen, hogy együtt lehessenek
Semmi sem lehetetlen, ha szeretnénk amellett lenni, akit a legjobban szeretünk!

Nem farkasok, hanem kutyák a vadak és haszonállatok támadói a Bükkben Nem farkasok, hanem kutyák a vadak és haszonállatok támadói a Bükkben
Farkasoknak tulajdonították a vadak és haszonállatok elleni támadásokat, ám a DNS vizsgálatok alapján kiderült, ezeket kutyák követték el.

10 házőrző kutya, akiket nem lehet komolyan venni 10 házőrző kutya, akiket nem lehet komolyan venni
Vigyázz, harapós kutya! - hirdeti a tábla a kertkapun. A következő pillanatban megpillantjuk a fenevadat. Akitől vagy nevetőgörcsöt kapunk, vagy a cukiságmérőnk akad ki. És sehogy sem rettenünk meg.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Reggeli nyújtózás kutya módra - de miért csinálják? Hírek - Címlapon
Reggeli nyújtózás kutya módra - de miért csinálják?
Puszikkal gyógyította meg a kedves juhászkutya a beteg kisborjút Hírek - Címlapon
Puszikkal gyógyította meg a kedves juhászkutya a beteg kisborjút