A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet

2021. augusztus 01., 14:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.Talán nem is gondolnánk, milyen veszélyeket rejthet kertünk vagy udvarunk kutyánk számára. Nem árt alaposabban megvizsgálni, hogy észrevehessük a lehetséges veszélyforrásokat, és még idejében változtassunk a dolgokon. Mindnyájunk érdeke, hogy a kint eltöltött idő biztonságban teljen. Lássuk tehát, mi mindenre érdemes odafigyelnünk.  

 

1. Mérgező növények

 

Kertünk ékességei veszélyeket is rejthetnek, sok növény ugyanis mérgező a kutyák számára. Lenyelés esetén hányás, hasmenés, remegés, rohamok léphetnek fel, egyes fajták vakságot, légzőszervi panaszokat, kezelés hiányában veseelégtelenséget, akár halált is okozhatnak. Hajlamosak lehetünk jóhiszeműen azt feltételezni, hogy kutyánk nem fogja piszkálni e növényeket, és eleinte talán nem is foglalkozik velük, de kíváncsisága bármikor feltámadhat. Szaglásuk révén fedezik fel elsődlegesen a világot, de gyakran belekóstolnak abba is, ami érdekli őket, és persze szeretnek ásni, gyökereket rágcsálni. Aranyeső, lilaakác, nárcisz, hortenzia, leander, azálea csupán töredéke a veszélyes növényeknek. Bármennyire is szépek, tartsuk őket olyan helyen, például cserépben vagy kertünk egy elkerített pontján, ahol a kutya nem férhet hozzá.  

 

Amennyire népszerű, annyira veszélyes
Amarillisz - népszerű, de veszélyes a kutyának
Fotó: doublewhirler.files.wordpress.com

 

2. Kerítés

 

Bekerítjük kertünket, hogy megvédjük otthonunkat, családunkat és kedvenceinket, jelezzük területünk határait. Sajnos a biztonságunk érdekében felállított „védvonal” is okozhat sérüléseket, ha a kutya megpróbál átjutni rajta. Ha unatkozik, megpillant egy macskát az utcán és bekapcsol zsákmányszerző ösztöne, vagy megérzi (akár kilométerekről is) egy tüzelő szuka szagát, megpróbálhat kiutat keresni, a leleményesek pedig meg is találják. Átnyomakodik egy résen, aláássa vagy átmászik, átugrik a kerítésen, és irány a nagyvilág, telis-tele további veszélyekkel. Igyekezete közben csúnya sérüléseket, vágásokat szerezhet, beakadhat a drótba, lécek közötti résekbe. Nyakörvénél fogva fennakadhat a kerítés egy kiálló részén, és ha nem érkezik segítség, órákon át szenvedhet, akár meg isfulladhat.

A legjobb kerítés tehát kellően stabil és magas ahhoz, hogy ne tudjon átmászni, átugrani rajta. Megfelelően zárjon az alsó részen is: betonalappal rendelkezik vagy legalább 30 centiméterre leástuk a földbe. Ha fából készült, legyen megerősítve, hogy ne tudja szétrágni, mert a szilánkok is sebeket okozhatnak. Tartsuk karban a kerítés, ellenőrizzük, hogy nem keletkeztek-e rajta hézagok, lyukak - ha mégis, javítsuk meg.

 

3. Ágak, gallyak, botok

 

A botok cipelése, rágcsálása jó móka lehet mindaddig, amíg le nem törik belőle egy darab, mely felsérti a kutya száját. A fa szilánkjai megakadhatnak a fogak között, átbökhetik a kutya fogínyét, belefúródhatnak a száj nyálkahártyájába, lenyelés esetén pedig további sérüléseket okozhatnak a nyelőcsőben és a gyomorban is. Ha a játék hevében a kutya belélegzi egy darabkáját, kárt tehet a légutakban, és fulladáshoz vezethet. Nagyobb mennyiség elfogyasztásánál a szétrágott fa megrekedhet a gyomorban és a belekben. Életmentő műtétre lehet szükség, melynek gyógyulása hetekbe is telhet, speciális táplálás, odafigyelés mellett. Előzzük meg a bajt azáltal, hogy rendszeresen összeszedjük az ágakat, gallyakat, különösen metszést követően.

Ha a kutyánk előszeretettel feni fogait botokon, és meg is eszi a darabjait, kérjük ki állatorvosunk és kutyakiképző véleményét a probléma megoldásához. Kínáljunk fel neki olyan kutyajátékokat, melyeket nem tud szétrágni.

 

A kutyák lelkesen hozzák vissza az eldobott botot - gondoltad volna, hogy ez veszélyes is lehet?
A kutyák lelkesen hozzák vissza az eldobott botot - gondoltad volna, hogy ez veszélyes is lehet?
Fotó: pets4homes.co.uk

 

4. Mulcs

 

A talaj betakarása (mulcsozás) során a növények körüli talaj felszínére szerves vagy mesterséges anyagokat teríthetünk le. E réteg segít megőrizni a talaj nedvességét, és a gyomnövények felbukkanását is csökkentheti. A mesterséges mulcsok egyik kedvelt típusa a kakaóbabhéj, melynek néhány fajtája ugyanazokat a veszélyes összetevőket tartalmazhatja, mint a csokoládé. A teobromin és a koffein mérgező a kutyák számára, elfogyasztása súlyos tünetekkel járhat: hányás, szapora szívverés, izomremegés, rohamok, kezelés hiányában halálos kimenetelű lehet.

A kakaóbabhéj kellemes illatának a kutyák sem feltétlen tudnak ellenállni, kertünk megszépítéséhez válasszunk alternatív megoldást, például kavicsot. (Kivéve, ha a kavicsot is szereti rágcsálni, megenni.) Járjunk utána a kutyabarát lehetőségeknek, de az érintett részek elkerítésével is megelőzhető a baj.

 

5. Veteményes

 

Ha a féltő gonddal ápolt kiskertünkben hagyma, fokhagyma, metélőhagyma is terem, ügyeljünk arra, hogy kutyánk ne férhessen hozzá. E népszerű zöldségek ugyanis mérgezőek lehetnek a kutyák számára, emésztőrendszeri irritációt okozhatnak, nagyobb mennyiségben elfogyasztva pedig a vörösvértestek széteséséhez vezethetnek, mely azonnali állatorvosi ellátást igényel! Kerítsük be a veteményest vagy termesszük e zöldségeket elkülönített helyen (üvegház, fóliasátor, cserép, stb.), ahol szemmel tudjuk tartani őket.

 

A különféle gyomirtók, növényvédőszerek is veszélyesek lehetnek a kutyák számára. Ha permetezőszereket alkalmazunk, zárjuk el a kutyát a permezetés idején és a rákövetkező órákban is figyeljünk, hogy ne közelítse meg a kezelt növényeket.

 

Kerti veszélyek kutyákra - Kakaóbab héjából készült mesterséges mulcs növények talajára
Kerti veszélyek kutyákra - Kakaóbab héjából készült mesterséges mulcs növények talajára
Fotó: Pinterest

 

5. Kerti szerszámok

 

Általános szabály, hogy a kutya ne férhessen hozzá semmilyen eszközhöz, melynek éles a pereme és hegyes a vége. Márpedig a kertünkben többfélével is találkozhat: metszőolló, sövénynyíró, ásó, kapa, lapát, fűrész, fűnyíró, hogy csak párat említsünk. Ha szanaszét hagyjuk őket, szaladgálás közben vagy a sötétben véletlenül nekiütközhet, és komoly sérüléseket szerezhet a kutya. A rágásra hajlamosak megkezdhetik a szerszámok fanyelét. Ha maradt rajta föld, a kíváncsiak megnyalhatják az eszközöket, és elvághatják a szájukat, nyelvüket. Használat közben figyeljünk arra, hogy a kutya ne férhessen hozzá. Használat után mindig szedjük össze a szerszámokat, és tartsuk őket elzárva a kutya elől.

 

6. Rovarirtók, mérgek

 

Rágcsálók, csigák, rovarok, hangyák… Kertünk nemkívánatos vendégei lehetnek, de a vegyszerek, sprayk, porok és egyéb mérgek, melyek távol tartják őket, sajnos kutyánkat is megbetegíthetik. Nem szükséges közvetlenül belélegeznie vagy megkóstolnia azokat – elegendő, ha rátapadnak a szőrére és a talppárnáira. Ha megnyalogatja őket, a káros anyagok bekerülhetnek szervezetébe, a tünetek enyhétől egészen súlyosig terjedhetnek: hányinger, hányás, hasmenés, nyálzás, a szemek- és a nyálkahártyák irritációja, bőrpír, kiütés, szédülés, bágyadtság, levertség, izomremegés, légzőszervi panaszok, stb. A mérgek lenyelése esetén életveszélyes állapot léphet fel! A hosszabb időn át fennálló kitettség is a belső szervek károsodásához vezethet.

 

A megelőzés legjobb módja, ha a vegyszerek használatát követően legalább 48 órán át korlátozzuk a kutya kint tartózkodását. Ügyeljünk arra, hogy soha ne fogyaszthasson azokból. Ne hagyjuk elől a kiürült vegyszeres üvegeket, kannákat, és használat közben se férhessen hozzájuk a kutya.

 

Mérgezés esetén a kutyának azonnali segítség kell
Mérgezés esetén a kutyának azonnali segítség kell 
Fotó: universitypetclinic.com

 

8. Mesterséges tó, patak

 

Ha kertünket egy kis tavacska is díszíti, ügyeljünk arra, hogy vize tiszta maradjon. Nyári hónapokban fennáll a veszélye a kék-zöld alga megjelenésének az elhanyagolt vizeken. Nyálkás réteget képez a víz felszínén, elszínezve azt, a bennük található cianobaktériumok pedig kétféle toxint is termelnek. Ezt az algát nem lehet eltávolítani vegyszerekkel és pusztulása után is mérgeket bocsát ki. Ha a kutya iszik belőle (akár csak pár kortyot), súlyos tüneteket mutathat. Ne felejtsük el megnézni a telken vagy a telek végében csordogáló patak vizét, ha sétára indulunk kedvencünkkel.

 

9. Kerti bútorok, egyéb tárgyak

 

Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat. Örömében felugrálhat a kinti bútorokra, unalmában megkezdheti azokat. Válasszunk strapabíró berendezést, amit nem tud feldönteni, magára borítani, alászorulni, sem összetörni. Ha rájön az ötperc, és szélsebesen fel-alá száguld, kisebb-nagyobb zúzódásokat, sérüléseket is szerezhet, ha véletlenül nekiütközik a székeknek, asztalnak, kerti kanapénak. A könnyű bútorokat rögzítsük szeles időben, nehogy pont a békésen szaglászó kutyára fújja rá a szél.

 

Ha a szeleburdi eb nagyobb hévvel ugrik fel a hintaágyra, meginoghat a szerkezet. Beletekeredhet a függőágy madzagjaiba, és ha pánikba esik, minél inkább próbál szabadulni tőle, annál nagyobb bajt okozhat. Veszélyeket rejthetnek a gyerekek kültéri játékai is: mászóka, lépcső, csúszda, kúszó, hinta, de a focikapu hálójába is belegabalyodhat az ügyetlen eb. A homokozónál használt eszközöket is pakoljuk el, ha kutyánk hajlamos szétrágni dolgokat.

 

A kutyák számára készített mentőmellény úszástanításhoz is hasznos lehet
A kutyák számára készített mentőmellény úszástanításnál is hasznos, a rámpán ki tud jönni a medencéből
Fotó: abovegroundpoolguru.com

 

10. Kút, medence

 

Fedjük le gondosan a kút száját, akár a talajszinten található, akár magasabban, kőépítménnyel körülvéve. A figyelmetlen kutya beleeshet, csakúgy, mint a medencébe, melyből segítség nélkül nem fog tudni kimászni. Ha kutyánk látása romlik vagy térérzékelése bizonytalan, vigyázzunk rá víz közelében (kerti tó mellett szintén), hiszen sétálgatás közben is beleléphet, anélkül, hogy észrevenné. Ez pedig az életébe is kerülhet, ha egyedül van kint.  

 

Kutyánk jellemét ismerve tudni fogjuk, mi mindenre kell figyelnünk, ha kint van a kertben. Ne feledjük, hogy kreativitása és kíváncsisága határtalan, és könnyen veszélybe sodorhatja magát. Az újdonságokat biztosan szemügyre fogja venni, de a régóta ott heverő dolgok is felkelthetik érdeklődését. Csak biztonságos helyen hagyjuk a kertben egyedül! Gondoskodjunk arról, hogy a kint eltöltött idő mindkettőnk számára örömteli, gondtalan lehessen.

Forrás: iheartdogs.com, rd.com
Indexkép forrás: rover.com
Cikk első megjelenése: 2020. július 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Az erkélyen át próbált szabadulni az éheztetett kutya – állatbarátok mentették meg a haláltól Az erkélyen át próbált szabadulni az éheztetett kutya – állatbarátok mentették meg a haláltól
Hihetetlen jelenetnek lehettek tanúi az emberek a minap egy orosz városkában: egy kutya lógott ki egy erkély rácsai közül. Keservesen sírt, hogy segítsenek rajta…

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Dió, mandula, mogyoró… Ehet a kutya dióféléket és olajos magvakat? Dió, mandula, mogyoró… Ehet a kutya dióféléket és olajos magvakat?
Ízletes rágcsálnivaló, pont a megfelelő méretben. Jutalomfalatnak is kiváló, gondolhatnánk, de vajon tudjuk-e, hogy a diófélék és magvak közül melyeket fogyaszthat biztonsággal a kutya?

Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál
Ízletes gyümölcsünk amennyire finom és egészséges számunkra, olyan komoly gondot okozhat kedvencünk esetében, ha jóízűen fogyaszt belőle. Mire figyeljünk és mit tegyünk, ha észleljük a tüneteket?

Finomság egy csészében - Ihatnak a kutyák teát? Finomság egy csészében - Ihatnak a kutyák teát?
Gyümölcsös, zöld, fekete, nyugtató, élénkítő... Megannyi fajtából választhatunk, ha szívesen elkortyolnánk egy bögre teát. Hűvösebb napokon egyre többször támadhat kedvünk ehhez, a zimankós téli hidegben pedig kifejezetten jól tud esni egy finom forró, lélekmelengető tea. Hogyan hat kedvenceinkre a tea?

Egy rendőr esernyője alatt lelt menedékre két kóbor kutya a szakadó esőben Egy rendőr esernyője alatt lelt menedékre két kóbor kutya a szakadó esőben
Egyetlen apró szívesség a világot jelentheti annak, aki segítségre szorul - a hontalan kutyák pedig csak ránk számíthatnak. Egy ember, egy fénykép, mely nemcsak példát mutat, hanem inspirál is arra, hogy tegyünk jót másokkal.

Háromnapos fesztivállal ünnepli a fővárosi állatkert az állatok világnapját Háromnapos fesztivállal ünnepli a fővárosi állatkert az állatok világnapját
Háromnapos Állat- és Növényszeretet Fesztivállal ünnepli szombattól hétfőig az állatok világnapját a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Irodakutya.com Praktiker Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Egy kisfiú és kutyái közötti igaz barátság képei Hírek - Címlapon
Egy kisfiú és kutyái közötti igaz barátság képei
Kaliforniában többé nem lehet kölyökgyárakból származó állatot üzletekben eladni Hírek - Címlapon
Kaliforniában többé nem lehet kölyökgyárakból származó állatot üzletekben eladni