A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet

2020. július 30., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.Talán nem is gondolnánk, milyen veszélyeket rejthet kertünk vagy udvarunk kutyánk számára. Nem árt alaposabban megvizsgálni, hogy észrevehessük a lehetséges veszélyforrásokat, és még idejében változtassunk a dolgokon. Mindnyájunk érdeke, hogy a kint eltöltött idő biztonságban teljen. Lássuk tehát, mi mindenre érdemes odafigyelnünk.  

 

1. Mérgező növények

 

Kertünk ékességei veszélyeket is rejthetnek, sok növény ugyanis mérgező a kutyák számára. Lenyelés esetén hányás, hasmenés, remegés, rohamok léphetnek fel, egyes fajták vakságot, légzőszervi panaszokat, kezelés hiányában veseelégtelenséget, akár halált is okozhatnak. Hajlamosak lehetünk jóhiszeműen azt feltételezni, hogy kutyánk nem fogja piszkálni e növényeket, és eleinte talán nem is foglalkozik velük, de kíváncsisága bármikor feltámadhat. Szaglásuk révén fedezik fel elsődlegesen a világot, de gyakran belekóstolnak abba is, ami érdekli őket, és persze szeretnek ásni, gyökereket rágcsálni. Aranyeső, lilaakác, nárcisz, hortenzia, leander, azálea csupán töredéke a veszélyes növényeknek. Bármennyire is szépek, tartsuk őket olyan helyen, például cserépben vagy kertünk egy elkerített pontján, ahol a kutya nem férhet hozzá.  

 

Amennyire népszerű, annyira veszélyes
Amarillisz - népszerű, de veszélyes a kutyának
Fotó: doublewhirler.files.wordpress.com

 

2. Kerítés

 

Bekerítjük kertünket, hogy megvédjük otthonunkat, családunkat és kedvenceinket, jelezzük területünk határait. Sajnos a biztonságunk érdekében felállított „védvonal” is okozhat sérüléseket, ha a kutya megpróbál átjutni rajta. Ha unatkozik, megpillant egy macskát az utcán és bekapcsol zsákmányszerző ösztöne, vagy megérzi (akár kilométerekről is) egy tüzelő szuka szagát, megpróbálhat kiutat keresni, a leleményesek pedig meg is találják. Átnyomakodik egy résen, aláássa vagy átmászik, átugrik a kerítésen, és irány a nagyvilág, telis-tele további veszélyekkel. Igyekezete közben csúnya sérüléseket, vágásokat szerezhet, beakadhat a drótba, lécek közötti résekbe. Nyakörvénél fogva fennakadhat a kerítés egy kiálló részén, és ha nem érkezik segítség, órákon át szenvedhet, akár meg isfulladhat.

A legjobb kerítés tehát kellően stabil és magas ahhoz, hogy ne tudjon átmászni, átugrani rajta. Megfelelően zárjon az alsó részen is: betonalappal rendelkezik vagy legalább 30 centiméterre leástuk a földbe. Ha fából készült, legyen megerősítve, hogy ne tudja szétrágni, mert a szilánkok is sebeket okozhatnak. Tartsuk karban a kerítés, ellenőrizzük, hogy nem keletkeztek-e rajta hézagok, lyukak - ha mégis, javítsuk meg.

 

3. Ágak, gallyak, botok

 

A botok cipelése, rágcsálása jó móka lehet mindaddig, amíg le nem törik belőle egy darab, mely felsérti a kutya száját. A fa szilánkjai megakadhatnak a fogak között, átbökhetik a kutya fogínyét, belefúródhatnak a száj nyálkahártyájába, lenyelés esetén pedig további sérüléseket okozhatnak a nyelőcsőben és a gyomorban is. Ha a játék hevében a kutya belélegzi egy darabkáját, kárt tehet a légutakban, és fulladáshoz vezethet. Nagyobb mennyiség elfogyasztásánál a szétrágott fa megrekedhet a gyomorban és a belekben. Életmentő műtétre lehet szükség, melynek gyógyulása hetekbe is telhet, speciális táplálás, odafigyelés mellett. Előzzük meg a bajt azáltal, hogy rendszeresen összeszedjük az ágakat, gallyakat, különösen metszést követően.

Ha a kutyánk előszeretettel feni fogait botokon, és meg is eszi a darabjait, kérjük ki állatorvosunk és kutyakiképző véleményét a probléma megoldásához. Kínáljunk fel neki olyan kutyajátékokat, melyeket nem tud szétrágni.

 

A kutyák lelkesen hozzák vissza az eldobott botot - gondoltad volna, hogy ez veszélyes is lehet?
A kutyák lelkesen hozzák vissza az eldobott botot - gondoltad volna, hogy ez veszélyes is lehet?
Fotó: pets4homes.co.uk

 

4. Mulcs

 

A talaj betakarása (mulcsozás) során a növények körüli talaj felszínére szerves vagy mesterséges anyagokat teríthetünk le. E réteg segít megőrizni a talaj nedvességét, és a gyomnövények felbukkanását is csökkentheti. A mesterséges mulcsok egyik kedvelt típusa a kakaóbabhéj, melynek néhány fajtája ugyanazokat a veszélyes összetevőket tartalmazhatja, mint a csokoládé. A teobromin és a koffein mérgező a kutyák számára, elfogyasztása súlyos tünetekkel járhat: hányás, szapora szívverés, izomremegés, rohamok, kezelés hiányában halálos kimenetelű lehet.

A kakaóbabhéj kellemes illatának a kutyák sem feltétlen tudnak ellenállni, kertünk megszépítéséhez válasszunk alternatív megoldást, például kavicsot. (Kivéve, ha a kavicsot is szereti rágcsálni, megenni.) Járjunk utána a kutyabarát lehetőségeknek, de az érintett részek elkerítésével is megelőzhető a baj.

 

5. Veteményes

 

Ha a féltő gonddal ápolt kiskertünkben hagyma, fokhagyma, metélőhagyma is terem, ügyeljünk arra, hogy kutyánk ne férhessen hozzá. E népszerű zöldségek ugyanis mérgezőek lehetnek a kutyák számára, emésztőrendszeri irritációt okozhatnak, nagyobb mennyiségben elfogyasztva pedig a vörösvértestek széteséséhez vezethetnek, mely azonnali állatorvosi ellátást igényel! Kerítsük be a veteményest vagy termesszük e zöldségeket elkülönített helyen (üvegház, fóliasátor, cserép, stb.), ahol szemmel tudjuk tartani őket.

 

A különféle gyomirtók, növényvédőszerek is veszélyesek lehetnek a kutyák számára. Ha permetezőszereket alkalmazunk, zárjuk el a kutyát a permezetés idején és a rákövetkező órákban is figyeljünk, hogy ne közelítse meg a kezelt növényeket.

 

Kerti veszélyek kutyákra - Kakaóbab héjából készült mesterséges mulcs növények talajára
Kerti veszélyek kutyákra - Kakaóbab héjából készült mesterséges mulcs növények talajára
Fotó: Pinterest

 

5. Kerti szerszámok

 

Általános szabály, hogy a kutya ne férhessen hozzá semmilyen eszközhöz, melynek éles a pereme és hegyes a vége. Márpedig a kertünkben többfélével is találkozhat: metszőolló, sövénynyíró, ásó, kapa, lapát, fűrész, fűnyíró, hogy csak párat említsünk. Ha szanaszét hagyjuk őket, szaladgálás közben vagy a sötétben véletlenül nekiütközhet, és komoly sérüléseket szerezhet a kutya. A rágásra hajlamosak megkezdhetik a szerszámok fanyelét. Ha maradt rajta föld, a kíváncsiak megnyalhatják az eszközöket, és elvághatják a szájukat, nyelvüket. Használat közben figyeljünk arra, hogy a kutya ne férhessen hozzá. Használat után mindig szedjük össze a szerszámokat, és tartsuk őket elzárva a kutya elől.

 

6. Rovarirtók, mérgek

 

Rágcsálók, csigák, rovarok, hangyák… Kertünk nemkívánatos vendégei lehetnek, de a vegyszerek, sprayk, porok és egyéb mérgek, melyek távol tartják őket, sajnos kutyánkat is megbetegíthetik. Nem szükséges közvetlenül belélegeznie vagy megkóstolnia azokat – elegendő, ha rátapadnak a szőrére és a talppárnáira. Ha megnyalogatja őket, a káros anyagok bekerülhetnek szervezetébe, a tünetek enyhétől egészen súlyosig terjedhetnek: hányinger, hányás, hasmenés, nyálzás, a szemek- és a nyálkahártyák irritációja, bőrpír, kiütés, szédülés, bágyadtság, levertség, izomremegés, légzőszervi panaszok, stb. A mérgek lenyelése esetén életveszélyes állapot léphet fel! A hosszabb időn át fennálló kitettség is a belső szervek károsodásához vezethet.

 

A megelőzés legjobb módja, ha a vegyszerek használatát követően legalább 48 órán át korlátozzuk a kutya kint tartózkodását. Ügyeljünk arra, hogy soha ne fogyaszthasson azokból. Ne hagyjuk elől a kiürült vegyszeres üvegeket, kannákat, és használat közben se férhessen hozzájuk a kutya.

 

Mérgezés esetén a kutyának azonnali segítség kell
Mérgezés esetén a kutyának azonnali segítség kell 
Fotó: universitypetclinic.com

 

8. Mesterséges tó, patak

 

Ha kertünket egy kis tavacska is díszíti, ügyeljünk arra, hogy vize tiszta maradjon. Nyári hónapokban fennáll a veszélye a kék-zöld alga megjelenésének az elhanyagolt vizeken. Nyálkás réteget képez a víz felszínén, elszínezve azt, a bennük található cianobaktériumok pedig kétféle toxint is termelnek. Ezt az algát nem lehet eltávolítani vegyszerekkel és pusztulása után is mérgeket bocsát ki. Ha a kutya iszik belőle (akár csak pár kortyot), súlyos tüneteket mutathat. Ne felejtsük el megnézni a telken vagy a telek végében csordogáló patak vizét, ha sétára indulunk kedvencünkkel.

 

9. Kerti bútorok, egyéb tárgyak

 

Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat. Örömében felugrálhat a kinti bútorokra, unalmában megkezdheti azokat. Válasszunk strapabíró berendezést, amit nem tud feldönteni, magára borítani, alászorulni, sem összetörni. Ha rájön az ötperc, és szélsebesen fel-alá száguld, kisebb-nagyobb zúzódásokat, sérüléseket is szerezhet, ha véletlenül nekiütközik a székeknek, asztalnak, kerti kanapénak. A könnyű bútorokat rögzítsük szeles időben, nehogy pont a békésen szaglászó kutyára fújja rá a szél.

 

Ha a szeleburdi eb nagyobb hévvel ugrik fel a hintaágyra, meginoghat a szerkezet. Beletekeredhet a függőágy madzagjaiba, és ha pánikba esik, minél inkább próbál szabadulni tőle, annál nagyobb bajt okozhat. Veszélyeket rejthetnek a gyerekek kültéri játékai is: mászóka, lépcső, csúszda, kúszó, hinta, de a focikapu hálójába is belegabalyodhat az ügyetlen eb. A homokozónál használt eszközöket is pakoljuk el, ha kutyánk hajlamos szétrágni dolgokat.

 

A kutyák számára készített mentőmellény úszástanításhoz is hasznos lehet
A kutyák számára készített mentőmellény úszástanításnál is hasznos, a rámpán ki tud jönni a medencéből
Fotó: abovegroundpoolguru.com

 

10. Kút, medence

 

Fedjük le gondosan a kút száját, akár a talajszinten található, akár magasabban, kőépítménnyel körülvéve. A figyelmetlen kutya beleeshet, csakúgy, mint a medencébe, melyből segítség nélkül nem fog tudni kimászni. Ha kutyánk látása romlik vagy térérzékelése bizonytalan, vigyázzunk rá víz közelében (kerti tó mellett szintén), hiszen sétálgatás közben is beleléphet, anélkül, hogy észrevenné. Ez pedig az életébe is kerülhet, ha egyedül van kint.  

 

Kutyánk jellemét ismerve tudni fogjuk, mi mindenre kell figyelnünk, ha kint van a kertben. Ne feledjük, hogy kreativitása és kíváncsisága határtalan, és könnyen veszélybe sodorhatja magát. Az újdonságokat biztosan szemügyre fogja venni, de a régóta ott heverő dolgok is felkelthetik érdeklődését. Csak biztonságos helyen hagyjuk a kertben egyedül! Gondoskodjunk arról, hogy a kint eltöltött idő mindkettőnk számára örömteli, gondtalan lehessen.

Forrás: iheartdogs.com, rd.com
Indexkép forrás: rover.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára
Mindennapjaink kihagyhatatlan frissítő itala, de tudjuk-e, hogy a benne lévő koffein milyen hatással lehet kutyáinkra?

Három rendőrkutyát mérgeztek meg Mohácson Három rendőrkutyát mérgeztek meg Mohácson
Egyelőre nem tudni, ki és miért vetemedett erre a kegyetlenségre - a kutyák valószínűleg ismerhették gyilkosukat, hiszen idegenektől nem fogadnak el ételt.

A karácsony veszélyei a kutyákra - hogyan kerüljük el a bajt? A karácsony veszélyei a kutyákra - hogyan kerüljük el a bajt?
A szeretet ünnepén is előfordulhat, hogy a kedvenc szabotálja a finom ételekhez, nagycsaládos összejövetelekhez, és az ajándékozás öröméhez fonódó terveinket. Kis odafigyeléssel állatorvos-mentes lehet a karácsony!

Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet! Nyírfacukor (xilit) mérgezés kutyáknál: kis mennyiségben is halálos lehet!
Napjaink népszerű cukorhelyettesítője a xilit. Miért veszélyes a kutyákra, és mit tehetünk mérgezés esetén?

Rendőrnek áll az aligátor támadását túlélő kölyökkutya - gyerekeknek fog segíteni Rendőrnek áll az aligátor támadását túlélő kölyökkutya - gyerekeknek fog segíteni
Idős gazdájának hála menekült meg, nemrég pedig a floridai rendőrség tagjává avatták a kis spánielt. A Kisállat Őrjárat program keretében "mesél" majd gyerekeknek a biztonságról és a veszélyhelyzetek elkerüléséről.

Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk? Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk?
Miért szeretik egyesek a házikedvenceket, míg mások nem? Egy tanulmány szerint óriási különbségek vannak a nemzetek között a kutya- és macskatartás tekintetében.

Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk? Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk?
Rendkívül ijesztő látvány, ha kutyánk orra vérezni kezd. Hogyan segíthetünk rajta, és mikor forduljunk állatorvoshoz?

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Fokhagyma és hagyma – valóban mérgező a kutyákra? Fokhagyma és hagyma – valóban mérgező a kutyákra?
Ételeink kedvelt alapanyagai, konyhánk nélkülözhetetlen fűszernövényei. De nem árt észben tartani, hogy ami számunkra finom és egészséges, az kedvenceinknél bajt is okozhat.

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A reménytelenségtől a hivatásig: gyepmesteri telepről mentett kutya áll szolgálatba a katonaságnál Hírek - Címlapon
A reménytelenségtől a hivatásig: gyepmesteri telepről mentett kutya áll szolgálatba a katonaságnál
Amikor a mentőkutyát kell menteni - egy bernáthegyit mentettek Anglia legmagasabb hegyéről Hírek - Címlapon
Amikor a mentőkutyát kell menteni - egy bernáthegyit mentettek Anglia legmagasabb hegyéről