A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mérgező növények, melyeket jobb, ha elkerül a kutya

2015. július 21., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!
Előfordul, hogy kíváncsi kutyánk megrágcsálja a növényeinket, esetleg esküdt ellenségnek véli, melyet el kell pusztítani. Addig nincs gond, míg ártalmatlan virágokkal teszi ezt, a problémát az okozza, ha az elfogyasztott pont egy mérgező fajta.Összegyűjtöttünk egy csokorra való növényt. Kivételesen nem kedveskedni szeretnénk vele, hanem azt akarjuk, hogy jól jegyezzék meg ezeket. Az alábbi listában ugyanis olyanok szerepelnek, melyek mérgezőek a kutyánkra nézve.

 

Tulipán

 

Ez bizony gyakori virág. Kisebb valószínűsége van annak, hogy egy kutya felfaljon egy tulipánt levestül, szárastul, mint, hogy megegye a gyökerét. A télire eltett hagymát könnyen elemelhetik és megrágcsálhatják. Az egész növény mérgező, mindegy melyik állapotában esik a kutya áldozatául. Súlyos gyomor és bélrendszeri irritációt okoz, a központi idegrendszerre hat, mely nyáladzással, görcsökkel és akár szívbetegséggel is együtt jár. 

 

Amíg nem eszi meg, nincs baj
Tulipán a kutya szájában - amíg nem eszi meg, nincs baj
Fotó: http://f.fwallpapers.com/

 

Azálea

 

Amilyen gyönyörű ez a növény, olyan mérgező. Súlyos, akár halálos kimenetele lehet az azálea megkóstolásának. Andromedotoxint tartalmaz, mely kisebb mennyiségben is erős emésztőrendszeri tüneteket okoz. Puffadás, hányás, hasmenés esetén azonnal forduljunk orvoshoz, ha azálea van a kertünkben!

 

Gyönyörű, de veszélyes
Azálea - gyönyörű, de a kutyákra veszélyes
Fotó: https://freda1951.files.wordpress.com

 

Leander 

 

Hirtelen szívmegállást, szívbénulást, idegrendszeri károsodást okoz ez a szépséges virág. Minden része súlyosan mérgező hatású. 

 

A kóstolásig se jusson
Leander - a kutya a kóstolásig se jusson
Fotó: https://grimmsfurrytail.files.wordpress.com

 

Ricinus

 

Vadon előforduló, magas növény. Termése bab, melyből a hashajtó ricinusolajat készítik. Ha evett belőle a kutyánk, akkor enyhébb esetben hasmenést, véres hányást, súlyosabb esetben halált okoz. 

 

Hajhajtásra, de gyógszertárból
Ricinus - kutyáknak mérgező!
Fotó: http://web.expasy.org/

 

Ciklámen

 

Általában cserepes növényként tartjuk a lakásunkban. A gyökerei mérgezőek, erőteljes hányás léphet fel állatunknál, miután leverte és elfogyasztotta. 

 

Népszerű ajándék a ciklámen
Ciklámen - ajándékba, nem kutyának
Fotó: http://wamiz.co.uk/

 

Tiszafa

 

Talán a legismertebb mérgező növény. Igen elterjedt, ezért sokszor okoz gyerekek és kisállatok körében súlyos állapotot. Szédüléssel kezdődő tünetei gyorsan átcsapnak görcsökbe, és a halál végül szívelégtelenség miatt áll be.

 

Minden része erősen mérgező
Tiszafa - minden része erősen mérgező a kutyára nézve
Fotó: http://www.eattheweeds.com/

 

Amarillisz

 

Depresszióssá, levertté teszi a kutyát, valamint hányást okoz a megkóstolása. Egyre hatalmasabbakat lehet kapni belőle, de bármennyire is lehengerlő a szépsége, sem kisgyermekes, sem kutyás házban nem szerencsés tartani. 

 

Amennyire népszerű, annyira veszélyes
Amarillisz - népszerű, de veszélyes a kutyának
Fotó: https://doublewhirler.files.wordpress.com

 

Őszi kikerics

 

Nagyon sok kertben megtalálható, így könnyen hozzáférhet a kutyánk. Ha megeszi, ingerli a száját, majd véres hányást és hasmenést okoz. Figyeljünk oda, hogy ne találkozhasson kedvencünk ezzel a gyakori növénnyel! 

 

Mindenki ismeri, de jobb, ha senki sem kóstolja
Őszi kikerics - inkább kerülje a kutya
Fotó: https://bloomadore.files.wordpress.com

 

Borostyán

 

A levele és a bogyója mérgező minden fajta borostyánnak. A szervezetbe kerülve emésztőrendszeri problémákat okoz, ezért hányást, hasmenést, nyáladzást és hasfájást észlelhetünk kutyánknál mérgezés esetén. 

 

Falakon felkúszó méreg
Borostyán - minden része méreg a kutyának
Fotó: http://3.bp.blogspot.com/

 

Szobai futóka

 

Rendkívül közledvelt otthoni növény. Lágy szárára érzékenyek a kutyák. Irritáló, mely duzzadt nyelvben, véres nyálkahártyában nyilvánul meg. A levelét megrágva nehéz nyelést okoz.

 

Ilyen minden lakásban van
Szobai futóka - dísznövény, tartsuk tőle távol a kutyát
Fotó: http://www.kertvarazsmagazin.hu/

 

Marihuána 

 

Csak azoknak a figyelmét hívjuk fel erre, akik otthon termesztenek egy kis Marihuánát. A viccet félre téve, láttunk már közterületre elültetett cannabist, amit szabadon megcsócsálhat a gyanútlanul sétáló kutya. Ha megette, elkezd furcsán viselkedni. Koordinációs problémák, hányás, levertség, szapora pulzus tapasztalható az állatnál. Ezek az enyhébb tünetek. Súlyosabb esetben kóma állhat be nála.

 

A kutya nem szívja, rágja
Marihuána - a kutya nem szívja, rágja
Fotó: http://robbicooklaw.com/

 

 

Az itt feltűntetett közismert növényeken kívül számos mérgező van még. Ezért nagyon résen kell lennünk, ha azt látjuk, hogy egy séta, vagy egy kerti szaladgálás után rosszul lesz kutyánk. Ilyenkor gyanakodjunk arra, hogy valamit megevett, és ezt közöljük az orvossal is. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://healthypets.mercola.com/
Indexkép forrás: http://animalfair.com/

Témába vág

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei Papilloma - a kutyáknak is lehetnek szemölcsei
Furcsa dudorok a kutya szájában? Kerek vagy levélformájú kinövések végtagjain, talpán? A papillomák többnyire ártalmatlanok, de kellemetlenné is válhatnak, ha túlságosan megnőnek. Mit kell tudnunk róluk?

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart JULIUS-K9 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutya és Balaton Hírek - Címlapon
Kutya és Balaton
Látogatás az orvosnál stressz nélkül! Így csináld! Hírek - Címlapon
Látogatás az orvosnál stressz nélkül! Így csináld!