A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Látogatás az orvosnál stressz nélkül! Így csináld!

Tippek a nyugodt vizsgálathoz


2015. július 20., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség




Az állatorvosi látogatások stresszesek szoktak lenni, még akkor is, ha csak egy rutin eljárás miatt keressük fel a rendelőt. Egy kis gondos előkészülettel azonban sokkal könnyebbé tehetjük magunk és kutyánk számára az élményt.



Emlékszem, gyerekkoromban kinéztem egyszer az ablakon, mert szörnyű vonyítás hallatszódott az utcáról. Éppen oltási időszak volt a környéken. Egy hatalmas németjuhász kapaszkodott első mancsaival gazdája nyakába, és rettenetesen sírt. Olyanok voltak, mint a táncosok, ahogy közeledtek a rendelő felé. A férfi hátrált, magával húzva a két lábon lépkedő kutyát. Ennyire félénk ebet még sosem láttam. Sajnáltam szegényt, de a bemutatott balettet elfeledni nem lehet.

 

Az orvos személyisége is hat a kutyára
Az orvos személyisége is hat a kutyára
Fotó: pendervet.com

 

Szerintem nincs olyan állatorvosi vizit, amelytől ne tartana gazdi és kutyája egyaránt.

A félelem miatt aztán egy kis beavatkozás is traumatikus élménnyé változhat, és ez a benyomás mindkettőjükben megmarad.

A legjobb, ha már kölyökkorban, a legelső állatorvosi látogatáskor olyan nyugalmat teremtünk, ami megalapozza a későbbiek hangulatát. A kiskutyát ellazult állapotig simogassuk, és így vigyük be az orvoshoz. Ha ezt már lekéstük, akkor íme néhány ötlet, amivel átsegíthetjük magunkat és kedvencünket a nehéz pillanatokon.

 

Az első élmény meghatározó
Az első élmény meghatározó
Fotó: i.imgur.com

 

  • A saját szorongásunkat tartsuk kordában! Ha bennünk eluralkodik a stressz, a kutyánk egyből leveszi a vészjelzéseket. Próbáljunk mosolyogni, derűt magunkra erőltetni, és ezt a vizsgálat végéig megőrizni.

 

  • Használjuk ki a kitűnő szaglásukat! Levendulaolajjal átitatott kendőt tartsunk magunknál, mert ez nyugtató hatású. Már a vizsgálat előtt pár órával elkezdhetjük a párologtatását, és a rendelőbe is vigyük magunkkal.

 

  • Autóval ne csak akkor szállítsuk a kutyát, ha orvoshoz megyünk! Ez rögzül bennük, és még a kocsi közelébe se mennek. Ha mégis így volna, akkor egy kis levezető sétát alkalmazzunk megnyugtatásként, miután kiszálltunk a járműből. A nyugi-séta a vizsgálat utánra is jól jön!

 

  • Jutalomfalattal bátorítsuk! Lehetőleg etetés előtt menjünk a vizsgálatra, és akkor a kedvenc falatkáival motiválhatjuk a nyugodtabb viselkedésre.

 

  • Ha azt tapasztaljuk, hogy a kutya idegessé válik az állatorvosnál tett látogatás bármely pillanatában, nem ajánlatos elkezdenünk babusgatni és nyugtatgatni kedvencünket. Ezzel megerősítjük viselkedését, mely által idegessége fokozódhat, mivel jutalomként éli meg reakciónkat.

 

  • Ha lehet, adjunk időt a váróban a kutyának. Nagyon sok szaggal találkozik itt, melyek feldolgozásához szüksége van néhány percre. Hagyjuk, hadd ismerkedjen a tereppel, mielőtt bemennénk a rendelőbe.

 

  • Ha a kutyánk megtanulta az alap vezényszavakat (ül, áll, fekszik, fordul), akkor megkönnyíthetjük a dolgát, ha ezeket itt használjuk. Nem kell idegesen a helyét keresgetnie, ha mi adjuk az utasítást a mozgásra.

 

  • Készítsünk listát a tünetekről. Már ezzel menjünk az orvoshoz, és mindent jegyezzünk fel, ami más, mint a megszokott. Ha nem ott kell gondolkodnunk, időt spórolunk.

 

Érdemes nyugodtnak maradnunk a vizsgálat alatt
Érdemes nyugodtnak maradnunk a vizsgálat alatt
Fotó: 2.bp.blogspot.com

 

  • Kérdéseinket előre is összeszedhetjük, így biztosan nem feledünk el semmi lényegeset. A rendelőben elhangzottakat is írjuk fel, vagy kérjük meg az orvost, hogy a fontosabbakat jegyzetelje le számunkra.

 

  • A vizsgálat után jöjjön egy jutalom kikapcsolódás! Kedvenc tevékenysége a vizit után feledteti, enyhíti a kellemetlenségeket. Elő a labdával, pórázzal, vagy úszónadrággal, és irány a feltöltődés!

 

A fenti tanácsokat érdemes kipróbálni, még akkor is, ha csak a szükséges oltásra megyünk legközelebb!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://www.cesarsway.com/
Indexkép forrás: http://www.urdogs.com/

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mérgező növények, melyeket jobb, ha elkerül a kutya Hírek - Címlapon
Mérgező növények, melyeket jobb, ha elkerül a kutya
Hám vagy nyakörv? – Vásárlás előtt mérlegelni kötelező! Hírek - Címlapon
Hám vagy nyakörv? – Vásárlás előtt mérlegelni kötelező!