A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hám vagy nyakörv? – Vásárlás előtt mérlegelni kötelező!

Egy dilemma a divat útján


2015. július 18., 08:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!
Divatossá vált kutyások körében, hogy nyakörv helyett hámot tesznek kutyájukra, és ehhez csatlakoztatják a pórázt. Színes, feliratos, menő hámokat kapni minden méretű kutyára. A kérdés azonban, hogy ez valóban megfelelő eszköze-e a sétáltatáshoz?    A válasz egyértelműen: nem! Mégpedig roppant egyszerű okok miatt. Az egyik, és legfontosabb megállapítás, hogy a hám egy munkaeszköz. Nem véletlenül használják szánhúzó és egyéb munkakutyáknál. A hám ugyanis úgy fekszik a kutyára, hogy az a lehető legtöbb erőt tudja kifejteni a munkavégzés során.

 

munkakutya
Munkakutyák eszköze a hám  Forrás:  http://www.kutyaham.hu/

 

   A másik ok, amiért a kutyaoktatók szerint alapos átgondolás szükséges vásárlás előtt, az a kutya-gazda kapcsolat.  A gazdának reálisan kell látnia saját képességeit és a kutyához fűződő viszonyát. A legfontosabb, hogy tudja-e irányítani, működnek-e a tiltó szavak? Ha ezek nem működnek megfelelően, és egy veszélyhelyzetben hám van a kutyán, akkor a gazda képtelen lesz megfékezni kutyáját, aki ráadásul nagyobb erővel húzza el őt, mint ha nyakörvvel tenné. A tragédia szinte borítékolható ebben az esetben.

 

hámos
Ha egyszer megindul... Forrás: http://m.b5z.net/

 

    

A nyakörv a tanítás és nevelés eszköze. Ezáltal tanulja meg négylábú barátunk a vezényszavakhoz és mozdulatokhoz kötődő helyes viselkedést és a kommunikációt. A hám erre nem képes. A nyakörvön végzett apró mozdulatokat mással nem lehet helyettesíteni. Ezért a fegyelmezett utcai séta eszköze ez, és nem a hám.

 

A biztonságos sétáltatás eszköze a póráz Forrás: http://dogcare.dailypuppy.com/
A biztonságos sétáltatás eszköze a póráz Forrás: http://dogcare.dailypuppy.com/

    

    A kutya és gazda biztonsága kedvéért először azt döntse el mindenki, hogy mi a célja a kutyájával, és ehhez válasszon eszközt. Bizonytalanság esetén jobb egy kutyaoktató tanácsát kikérni, mint az eladóét. 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: www.post-gazette.com
Cikk első megjelenése: 2014. október 31.

Témába vág

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre
Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezése érkezett.

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Látogatás az orvosnál stressz nélkül! Így csináld! Hírek - Címlapon
Látogatás az orvosnál stressz nélkül! Így csináld!
Hogyan ismerhetjük fel a diszpláziát? Hírek - Címlapon
Hogyan ismerhetjük fel a diszpláziát?