A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hám vagy nyakörv? – Vásárlás előtt mérlegelni kötelező!

Egy dilemma a divat útján


2015. július 18., 08:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!
Divatossá vált kutyások körében, hogy nyakörv helyett hámot tesznek kutyájukra, és ehhez csatlakoztatják a pórázt. Színes, feliratos, menő hámokat kapni minden méretű kutyára. A kérdés azonban, hogy ez valóban megfelelő eszköze-e a sétáltatáshoz?    A válasz egyértelműen: nem! Mégpedig roppant egyszerű okok miatt. Az egyik, és legfontosabb megállapítás, hogy a hám egy munkaeszköz. Nem véletlenül használják szánhúzó és egyéb munkakutyáknál. A hám ugyanis úgy fekszik a kutyára, hogy az a lehető legtöbb erőt tudja kifejteni a munkavégzés során.

 

munkakutya
Munkakutyák eszköze a hám  Forrás:  http://www.kutyaham.hu/

 

   A másik ok, amiért a kutyaoktatók szerint alapos átgondolás szükséges vásárlás előtt, az a kutya-gazda kapcsolat.  A gazdának reálisan kell látnia saját képességeit és a kutyához fűződő viszonyát. A legfontosabb, hogy tudja-e irányítani, működnek-e a tiltó szavak? Ha ezek nem működnek megfelelően, és egy veszélyhelyzetben hám van a kutyán, akkor a gazda képtelen lesz megfékezni kutyáját, aki ráadásul nagyobb erővel húzza el őt, mint ha nyakörvvel tenné. A tragédia szinte borítékolható ebben az esetben.

 

hámos
Ha egyszer megindul... Forrás: http://m.b5z.net/

 

    

A nyakörv a tanítás és nevelés eszköze. Ezáltal tanulja meg négylábú barátunk a vezényszavakhoz és mozdulatokhoz kötődő helyes viselkedést és a kommunikációt. A hám erre nem képes. A nyakörvön végzett apró mozdulatokat mással nem lehet helyettesíteni. Ezért a fegyelmezett utcai séta eszköze ez, és nem a hám.

 

A biztonságos sétáltatás eszköze a póráz Forrás: http://dogcare.dailypuppy.com/
A biztonságos sétáltatás eszköze a póráz Forrás: http://dogcare.dailypuppy.com/

    

    A kutya és gazda biztonsága kedvéért először azt döntse el mindenki, hogy mi a célja a kutyájával, és ehhez válasszon eszközt. Bizonytalanság esetén jobb egy kutyaoktató tanácsát kikérni, mint az eladóét. 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: www.post-gazette.com
Cikk első megjelenése: 2014. október 31.

Témába vág

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Látogatás az orvosnál stressz nélkül! Így csináld! Hírek - Címlapon
Látogatás az orvosnál stressz nélkül! Így csináld!
Hogyan ismerhetjük fel a diszpláziát? Hírek - Címlapon
Hogyan ismerhetjük fel a diszpláziát?