A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan ismerhetjük fel a diszpláziát?

2015. július 17., 21:00


Szerző: sklara


Kategória: Egészség




Sokszor halljuk dysplasia (diszplázia), de mi is ez, mik a tünetek? - A dysplasia hibás növekedést és az ebből fakadó csontosodó ízületgyulladást jelenti. Többnyire nagy testű kutyák csípő, esetleg térd és könyök esetleg csánk (boka) elváltozásaiban mutatkozik.



 

A kutya ízületei (Forrás: www.drjuhasztamas-allatkorhaz.wlap.hu)

 

Nem szabad minden sántaságot ide sorolni! Kialakulásában három tényező játszik szerepet, így a túl gyors kölyökkori növekedés, a túlzott fizikai megterhelés és a genetikai hajlam. E három faktor egymás hatását súlyosbíthatja, vagy enyhítheti.



A kölyökkutyák túltáplálásából fakadó túlzott növekedési üteme

Nagytestű, gyors növekedésű kutyakölyköknél fontos szempont, hogy a növekedési ütemet visszafogjuk. A kifejlett kori testsúly a növekedés ütemtől alig-alig függ. A megfelelő testsúlygyarapodás megítélésben ne a fajtára jellemző ideális testtömeg, hanem az állat kondíciója legyen mérvadó. 10-20%-kal csökkentett fejadaggal sokkal egészségesebb, felnőtt állatot nevelhetünk. Ugyancsak hibás a túlzott kalcium-kiegészítés. Prémium tápok mellé nem javasolt.



A kölyökkutyák túlzott fizikai terhelése

Nem szabad a növekedésben lévő kölyökkutyát sokat futtatni, túráztatni, munkába fogni, mert ez a testtömegtől túlterhelt, még kialakulatlan ízületek deformálódásához vezethet. Természetesen saját mozgásigényét sem szabad korlátozni.



Genetikai hajlam, fajtadiszpozíció

Genetikailag főleg a német kutyafajták, a német juhász, rottweiler, boxer, a labradorok, retrieverek terheltek, de más fajtákban is megjelenhet. Ezen fajták nevelésénél a legfontosabb a genetikai háttér hatásának enyhítése. Ezeknek a fajtáknak a genetikai anyagát mi, emberek alakítottuk így, nekünk kell mindent megtennünk, hogy kutyánk a lehető legkevesebb szenvedéssel élje le életét.

 


Szűrés és kezelés


Súlyos elváltozások már fél éves korban kimutathatók egy röntgenvizsgálattal, azonban a dysplazia szűrés, csak másfél éves korban, tenyésztésbe vétel előtt történhet meg. Ehhez altatásban kell a felvételt készíteni, mert bírálati szempont az ízület lazasága, a combcsont fej részleges kificamítása pedig fájdalmas, a kutyák nem tűrik. A felvételt egy független kisállat ortopédiai bírálóbizottság bírál el.

A már kialakult elváltozásokat korrigálni nem lehet. Megoldást a gyógyszeres gyulladáscsökkentés és fájdalomcsillapítás, szükség esetén a műtéti fájdalommentesítés jelent. Beteg kutyáknál nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása a pillanatnyi sántaságtól függetlenül, folyamatosan is ajánlott, mivel ezek, nem csak a fájdalmat, hanem a gyulladást is csökkentik, ezzel pedig a csontosodó gyulladásos folyamat előrehaladását, az állapot romlását lassítják. Emellett igen jótékony a porcvédő anyagok, antioxidánsok, omega zsírsavak, ördögkarom és zöldkagylókivonat kúraszerű használata is.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: www.allatportal.hu

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hám vagy nyakörv? – Vásárlás előtt mérlegelni kötelező! Hírek - Címlapon
Hám vagy nyakörv? – Vásárlás előtt mérlegelni kötelező!
Memóriateszt kutyáknak Hírek - Címlapon
Memóriateszt kutyáknak