A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Memóriateszt kutyáknak

2015. július 17., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
Bizonyára sokan kíváncsiak, hogyan is teljesítene kutyájuk egy IQ teszten. Ez kortól, előélettől, és a vele való foglalkozástól nagyban függ, ezért az eredmény szubjektív, és a teszt főként mókának fogható fel.Egy pontozásos rendszeren alapuló teszt segítségével megbizonyosodhatunk róla, hogy mire képes kedvencünk. Nincs hozzá másra szükség, csak egy kis elszántságra, némi jutalomfalatra és egy stopperre. Kezdődhet is a játék!

 

Rövid távú memória: Egy viszonylag kicsi, nem túl zsúfolt szobára, és néhány aránylag szagtalan falatra lesz szükség a feladat elvégzéséhez. Ültessük le a kutyát a szoba közepén, vagy fogja meg valaki, amíg mi elhelyezzük a nasit egy sarokban, úgy, hogy az eb lássa. Ezután vezessük ki a négylábút, tegyünk vele egy kört (kb. 15 mp), majd térjünk vissza a szobába. Engedjük el, és egy stopperrel mérjük az időt.

 • Ha rögtön a falathoz megy, jegyezzünk fel 5 pontot
 • Ha a szoba szélét végigszagolja, és megtalálja a nasit 4 pont
 • Ha keresni kezd a falattól eltérő helyeken, de végül megtalálja azt 45 mp-en belül 3 pont
 • Ha igyekszik meglelni a jutit, de ez nem sikerül 45 mp-en belül 2 pont
 • Ha nem tesz erőfeszítést, és nincs is szándékában megkeresni 1 pont

Hosszú távú memória: Közvetlenül az előző teszt után kell elvégezni! Vigyük az ebet ugyanabba a szobába, ahol a rövid távú memóriát vizsgáltuk. Helyezzünk egy falatot az előzőtől eltérő sarokba, szintén úgy, hogy a kutya láthassa, majd vezessük ki a lakás más területére 5 percre. Térjünk vissza a szoba közepére, vegyük le a pórázt, és mérjük az időt.

 • Ha közvetlenül a helyes irányba megy 5 pont
 • Ha először abba a sarokba megy, ahol az előző falat volt, de hamar áttér a jó helyre 4 pont
 • Ha szisztematikusan végigszagolja a szoba szélét, és megleli a nasit 3 pont
 • Ha különböző irányban keresi, de megtalálja 45 mp alatt 2 pont
 • Ha úgy tűnik meg akarja szerezni a falatot, de nem sikerül 45 mp alatt 1 pont
 • Ha meg se próbálja 0 pont
A legtöbb kutya a szaglására hagyatkozik
A legtöbb kutya a szaglására hagyatkozik
Forrás: http://www.teacherspetdog.com/

 

Környezeti memória: A teszt megmutatja, hogyan emlékszik a kutya az őt körülvevő világra. Amíg az eb nincs otthon, vagy kint van a kertben, rendezzünk át egy általa megszokott szobát. Például tegyünk be néhány plusz széket, helyezzünk egy nagy bútort a szoba közepére, a központi tárgyat pedig egy sarokba. Bizonyosodjunk meg róla, hogy legalább öt bútor más helyet foglal el. Ekkor engedjük be a négylábút, indítsuk el a stoppert, és kezdhetjük a pontozást!

 • Ha 15 mp-en belül észreveszi, hogy valami változott, és elkezd szimatolni, felfedezni 5 pont
 • Ha észleli a változást, és szemügyre vesz minden darabot, de ez 15-30 mp-ig tart 4 pont
 • Ha ezt teszi 30-60 mp alatt 3 pont
 • Ha gyanakvóan körbenéz, feltűnik neki a változás, de nem fedez fel 2 pont
 • Ha egy perc eltelik, de nem foglalkozik az átalakítással 1 pont

Alternatív választás, avagy hogyan emlékszik a kutya a különböző lehetőségekre. A teszthez szükség lesz három konzerves dobozra, vagy műanyag pohárra. Kenjük be a dobozok belsejét a jutalomfalattal, hogy az eb ne tudjon szaglás alapján tájékozódni. Helyezzük őket 30 cm-es távolságban egymás mellé a földre, és egyesével emeljük meg, mutassuk meg a négylábúnak, hogy nincs bennük semmi. Ezután a középső dobozba helyezzünk el egy falatot, majd engedjük oda az ebet. (A feladat pontozása szempontjából nem számít, hogy a doboz felborításával megszerzi-e a nasit, vagy csak megmutatja a helyét.)

 • Ha közvetlenül a középső dobozhoz megy 5 pont
 • Ha megszaglássza az egyik szélsőt, de végül a többit figyelmen kívül hagyva továbbhalad a középsőhöz 4 pont
 • Ha végigszagolja mind a négy dobozt, de visszatér a középsőhöz 3 pont
 • Ha válogatás nélkül végignézi, és fellöki mindet 2 pont
 • Ha csak körbenéz, vagy teljesen passzív 1 pont
A pohár mélyére néz
A pohár mélyére néz
Forrás: http://i.dailymail.co.uk/

 

A pontok jelentése: Végezetül adjuk össze a pontokat! Ha 17 és 20 pont között teljesített, a memóriája különösen jó. Ha az eredmény 13 és 16 pont közötti, az esze még mindig átlagon felüli. 9 és 12 között átlagosnak mondható, a 6-8-as eredmény pedig már igencsak a határon van. Ha a pontja 5, vagy az alatti, az a kutyát a legalsó 10%-ba sorolja az intelligenciája alapján.

 

Az eredménytől függetlenül minden kutya igényli a napi foglalkozást, tanítást. Még a gyengébb memóriájú ebeknek is érdemes trükköket tanítani, fitten tartani az agyukat, ezzel javítva a felfogóképességüket. Tehát munkára fel!

 

Kinek hogy sikerült a teszt? Várjuk az eredményeket! :)

Forrás: http://moderndogmagazine.com/
Indexkép forrás: http://www.teacherspetdog.com/

Témába vág

Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük? Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük?
Egy ausztrál tanulmány szerint egyáltalán nem biztos, hogy mások szerint is olyan cuki a kutyánk, mint amilyennek mi látjuk. De pontosan mi a cuki? Mit látunk cukinak - nem ugyanazt, mint mások? Hogy is van ez?

Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák? Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák?
Csipog, horkant, vakkant, sírdogál… Különféle hangokat adhat ki kedvencünk álmában, mi pedig úgy érezhetjük, mintha a világ egyik legédesebb jelenetének tanúi lennénk. De azért eljátszhatunk a gondolattal, hogy biztos minden rendben van-e? Hagyjuk aludni, vagy inkább ébresszük fel?

Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne? Az én kutyám nem éppen egy zseni... Biztos vagy benne?
Hajlamosak lehetünk úgy tekinteni kutyánkra, mint a világ legcsodálatosabb kis (vagy nagy) élőlényére. És hát így is van. Tündéri pofijának és kedvességének hála ő a legjobb barátunk, még ha akadnak is döcögők közös utunkon. Például amikor valami olyat tesz, ami előtt értetlenül állunk, felmerülhet bennünk a kérdés: "Hülye a kutyám?".

Új kutya érkezik a családba – 10 tipp az életre szóló kapcsolat megalapozásához Új kutya érkezik a családba – 10 tipp az életre szóló kapcsolat megalapozásához
Izgalmas időszak elé néz, aki kutyát vesz magához, ám az újdonság varázsa nemcsak elsöprő, hanem időnként nyomasztó is lehet. Ahhoz, hogy zökkenőmentesen induljon közös életünk, és jó kapcsolatot alakítsunk ki kedvencünkkel, fordítsunk hangsúlyt a kötődés megalapozására is.

7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad 7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad
Majd’ kicsattan az örömtől, a boldogságtól! Folyton örül, nagyon ritka, hogy ne lenne jó kedve. De mi lehet kutyáink titka? Lessük el tőlük, tanuljunk négylábú tanítómestereinktől!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Egy kutyatréner történetei - Többet ésszel, mint erővel! Egy kutyatréner történetei - Többet ésszel, mint erővel!
Nem minden az, aminek látszik. A figyelmet, állati társunk megértésének igényét, a vele való humánus foglalkozást többen a vezetői minőség hiányaként és fölösleges tutujgatásként értelmezik – tévesen. Kedves vezetőnek lenni nem jelent erélytelenséget. Sőt!

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted? A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted?
Kutyáink sajátos jelzésekkel adják tudtunkra, hogy szeretnek minket - az alábbi pontok segítségével pedig mi is könnyedén elmesélhetjük nekik, mit érzünk irántuk.

Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére Öt tipp kutyásoknak, kijárási korlátozás idejére
A járvány helyzet nem csak a saját, de a kedvenceink életét is megváltoztatta. Vannak, akik emiatt többet foglalkoznak a kis kedvencükkel, mások a szokásos sétáikat is átszervezik a járvány miatt. Fontos azonban, hogy megtartsuk a kellő egyensúlyt az életükben, és a kialakult helyzetben is a megfelelő módon, felelősen gondoskodjunk róluk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Hogyan ismerhetjük fel a diszpláziát? Hírek - Címlapon
Hogyan ismerhetjük fel a diszpláziát?
EBképesztő zabfalatok Hírek - Címlapon
EBképesztő zabfalatok