A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Memóriateszt kutyáknak

2015. július 17., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
Bizonyára sokan kíváncsiak, hogyan is teljesítene kutyájuk egy IQ teszten. Ez kortól, előélettől, és a vele való foglalkozástól nagyban függ, ezért az eredmény szubjektív, és a teszt főként mókának fogható fel.Egy pontozásos rendszeren alapuló teszt segítségével megbizonyosodhatunk róla, hogy mire képes kedvencünk. Nincs hozzá másra szükség, csak egy kis elszántságra, némi jutalomfalatra és egy stopperre. Kezdődhet is a játék!

 

Rövid távú memória: Egy viszonylag kicsi, nem túl zsúfolt szobára, és néhány aránylag szagtalan falatra lesz szükség a feladat elvégzéséhez. Ültessük le a kutyát a szoba közepén, vagy fogja meg valaki, amíg mi elhelyezzük a nasit egy sarokban, úgy, hogy az eb lássa. Ezután vezessük ki a négylábút, tegyünk vele egy kört (kb. 15 mp), majd térjünk vissza a szobába. Engedjük el, és egy stopperrel mérjük az időt.

 • Ha rögtön a falathoz megy, jegyezzünk fel 5 pontot
 • Ha a szoba szélét végigszagolja, és megtalálja a nasit 4 pont
 • Ha keresni kezd a falattól eltérő helyeken, de végül megtalálja azt 45 mp-en belül 3 pont
 • Ha igyekszik meglelni a jutit, de ez nem sikerül 45 mp-en belül 2 pont
 • Ha nem tesz erőfeszítést, és nincs is szándékában megkeresni 1 pont

Hosszú távú memória: Közvetlenül az előző teszt után kell elvégezni! Vigyük az ebet ugyanabba a szobába, ahol a rövid távú memóriát vizsgáltuk. Helyezzünk egy falatot az előzőtől eltérő sarokba, szintén úgy, hogy a kutya láthassa, majd vezessük ki a lakás más területére 5 percre. Térjünk vissza a szoba közepére, vegyük le a pórázt, és mérjük az időt.

 • Ha közvetlenül a helyes irányba megy 5 pont
 • Ha először abba a sarokba megy, ahol az előző falat volt, de hamar áttér a jó helyre 4 pont
 • Ha szisztematikusan végigszagolja a szoba szélét, és megleli a nasit 3 pont
 • Ha különböző irányban keresi, de megtalálja 45 mp alatt 2 pont
 • Ha úgy tűnik meg akarja szerezni a falatot, de nem sikerül 45 mp alatt 1 pont
 • Ha meg se próbálja 0 pont
A legtöbb kutya a szaglására hagyatkozik
A legtöbb kutya a szaglására hagyatkozik
Forrás: http://www.teacherspetdog.com/

 

Környezeti memória: A teszt megmutatja, hogyan emlékszik a kutya az őt körülvevő világra. Amíg az eb nincs otthon, vagy kint van a kertben, rendezzünk át egy általa megszokott szobát. Például tegyünk be néhány plusz széket, helyezzünk egy nagy bútort a szoba közepére, a központi tárgyat pedig egy sarokba. Bizonyosodjunk meg róla, hogy legalább öt bútor más helyet foglal el. Ekkor engedjük be a négylábút, indítsuk el a stoppert, és kezdhetjük a pontozást!

 • Ha 15 mp-en belül észreveszi, hogy valami változott, és elkezd szimatolni, felfedezni 5 pont
 • Ha észleli a változást, és szemügyre vesz minden darabot, de ez 15-30 mp-ig tart 4 pont
 • Ha ezt teszi 30-60 mp alatt 3 pont
 • Ha gyanakvóan körbenéz, feltűnik neki a változás, de nem fedez fel 2 pont
 • Ha egy perc eltelik, de nem foglalkozik az átalakítással 1 pont

Alternatív választás, avagy hogyan emlékszik a kutya a különböző lehetőségekre. A teszthez szükség lesz három konzerves dobozra, vagy műanyag pohárra. Kenjük be a dobozok belsejét a jutalomfalattal, hogy az eb ne tudjon szaglás alapján tájékozódni. Helyezzük őket 30 cm-es távolságban egymás mellé a földre, és egyesével emeljük meg, mutassuk meg a négylábúnak, hogy nincs bennük semmi. Ezután a középső dobozba helyezzünk el egy falatot, majd engedjük oda az ebet. (A feladat pontozása szempontjából nem számít, hogy a doboz felborításával megszerzi-e a nasit, vagy csak megmutatja a helyét.)

 • Ha közvetlenül a középső dobozhoz megy 5 pont
 • Ha megszaglássza az egyik szélsőt, de végül a többit figyelmen kívül hagyva továbbhalad a középsőhöz 4 pont
 • Ha végigszagolja mind a négy dobozt, de visszatér a középsőhöz 3 pont
 • Ha válogatás nélkül végignézi, és fellöki mindet 2 pont
 • Ha csak körbenéz, vagy teljesen passzív 1 pont
A pohár mélyére néz
A pohár mélyére néz
Forrás: http://i.dailymail.co.uk/

 

A pontok jelentése: Végezetül adjuk össze a pontokat! Ha 17 és 20 pont között teljesített, a memóriája különösen jó. Ha az eredmény 13 és 16 pont közötti, az esze még mindig átlagon felüli. 9 és 12 között átlagosnak mondható, a 6-8-as eredmény pedig már igencsak a határon van. Ha a pontja 5, vagy az alatti, az a kutyát a legalsó 10%-ba sorolja az intelligenciája alapján.

 

Az eredménytől függetlenül minden kutya igényli a napi foglalkozást, tanítást. Még a gyengébb memóriájú ebeknek is érdemes trükköket tanítani, fitten tartani az agyukat, ezzel javítva a felfogóképességüket. Tehát munkára fel!

 

Kinek hogy sikerült a teszt? Várjuk az eredményeket! :)

Forrás: http://moderndogmagazine.com/
Indexkép forrás: http://www.teacherspetdog.com/

Témába vág

Gondolkodtató trükkök kutyádnak otthonra Gondolkodtató trükkök kutyádnak otthonra
Nincs ötleted, hogy mivel kösd le kutyád, ha kevés az időd nagyot sétálni? Szükséged lenne a hűvösebb, vagy akár melegebb napokon néhány agyzsibbasztó feladatra, mely kellő szellemi fáradtságot biztosít kedvencednek? Mi összegyűjtöttünk néhányat!

Elhunyt a legtöbb szót ismerő kutya Elhunyt a legtöbb szót ismerő kutya
A border collie több mint ezer szavunkat ismerte, amivel ő is és gazdija is világszerte ismertté váltak.

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad 7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad
Majd’ kicsattan az örömtől, a boldogságtól! Folyton örül, nagyon ritka, hogy ne lenne jó kedve. De mi lehet kutyáink titka? Lessük el tőlük, tanuljunk négylábú tanítómestereinktől!

A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted? A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted?
Kutyáink sajátos jelzésekkel adják tudtunkra, hogy szeretnek minket - az alábbi pontok segítségével pedig mi is könnyedén elmesélhetjük nekik, mit érzünk irántuk.

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell
A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

30 napos kutyás kihívás - a második feladat 30 napos kutyás kihívás - a második feladat
Ha már profin megy az első feladat, neki is állhatsz kedvenceddel megtanulni a második leckét! Ezúttal egy igazán látványos trükköt mutat be Petra: lássuk a “Forgás” vezényszót!

Jól nevelt kutyák és szoros kutya-gazdi kapcsolat napi gyakorlással Jól nevelt kutyák és szoros kutya-gazdi kapcsolat napi gyakorlással
Izgalmas kihívást indítunk útnak decemberben! A kihívást kezdő és haladó gazdiknak egyaránt ajánljuk, hiszen nem csak tanulásra, de gyakorlásra és játékként is ideális! Az eredmény: kiegyensúlyozott kutyusok, szoros kutya-gazdi kapcsolat, és jól nevelt ebek!

Egy új teszt jelenthet reményt a májbeteg kutyáknak a gyógyulásra Egy új teszt jelenthet reményt a májbeteg kutyáknak a gyógyulásra
Új lehetőség a májbeteg kutyák gyógyításában: egy új módszer segítségével gyorsabban és kevésbé kockázatosan lehet kiszűrni a májbetegséget kedvenceinknél.

A kiskutyák nem csak a felnőtt fajtársaiktól, hanem az emberektől is képesek tanulni A kiskutyák nem csak a felnőtt fajtársaiktól, hanem az emberektől is képesek tanulni
A nyolchetes kölyök kutyák egy új feladat megoldását az emberektől és felnőtt fajtársaiktól egyaránt képesek megtanulni - mutatták ki az ELTE Etológia Tanszékén működő Családi Kutya Program kutatói.

Kiemelt híreink

18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya? 18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya?
Jégbe fagyott, mumifikálódott négylábút vizsgálnak a kutatók: még nem tudni, kutya, vagy farkas lehet-e.

Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára
“Jól néz ki Instán” és “Vonzza a lájkokat és követőket”. Tényleg ez az elsődleges szempont kutya-választásnál?

Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot
Végleg bezáratják azt a laboratóriumot, ahol nem csak állatkísérletek folytak, de a dolgozók brutális kegyetlenséggel bántak a kísérleti alanyokkal. A reménykeltő hírt azonban beárnyékolják...

Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele
Ezt a mondatot a legtöbb gazdi felvont szemöldökkel fogadhatja: alapvető, hogy nem üvöltözünk kedvenceinkkel. De legyünk őszintén: tényleg nem volt még egy-két alkalom, amikor kutyánk...

Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől
Az emberek világa a végleteké - nagyszerűen bizonyítja ezt Jindol története. A kutya megismerhette az emberi gonoszság legjavát, ugyanakkor az önzetlen szeretet és békés otthon fogalmát...

Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben? Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben?
Köztudott, hogy a kutyák nagyon élvezik, ha sétálni visszük őket. Eközben pedig szinte folyamatosan a földet szimatolják. De mért is olyan fontos ez nekik?

10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel 10 érv, hogy a gyereked kutya mellett nőjön fel
A gyerekek odavannak a kutyákért – jó okkal! Kedves, bújós és barátságos négylábú társaink jelenléte jótékony hatással bír a gyermek fizikai, pszichológiai és szociális fejlődésére...

Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged? Miért olyan boldog a kutyád, ha meglát téged?
Természetesen minden kutya nagyon boldog, ha viszontláthatja gazdáját néhány magányos óra után. Lehet nem is sejtjük, mennyi mindent megtudhatnak a megérkezésünk utáni pillanatokban arról...

Tüsszög, szipog, köhög... Náthás a kutyám? Tüsszög, szipog, köhög... Náthás a kutyám?
A hideg, nyirkos idő beálltával – hozzánk hasonlóan – kutyáinknál is kialakulhat a nátha. Súlyosabb légzőszervi betegségeknek is elejét vehetjük, ha időben odafigyelünk a tünetekre...

A négylábú barátok még otthonosabbá teszik az otthont A négylábú barátok még otthonosabbá teszik az otthont
A magyarok 70 százalékának van kutyája vagy macskája, és ez nem véletlen: a lakosság 77 százaléka szerint otthonosabb az a ház vagy lakás, amelyben élnek négylábúak is, és közel ugyanennyien...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Mondial Assistance GesmbH Ebugatta Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Hogyan ismerhetjük fel a diszpláziát? Hírek - Címlapon
Hogyan ismerhetjük fel a diszpláziát?
EBképesztő zabfalatok Hírek - Címlapon
EBképesztő zabfalatok