A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket

2024. június 07., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Nevelés
A kutyák tanulási sikerére jó hatással van, ha nemcsak étellel jutalmazzuk őket, hanem dicséretet és simogatást is kapnak a jó teljesítményért - derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legújabb kutatásából. Az etológusok az érzelmek, a tanulás és az alvás összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik rávilágítanak, hogy a tanítási stílus és az alvás hogyan hat a kutyák viselkedésére és tanulási sikerére. 

 

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az érzelmi töltettel rendelkező eseményekre, információkra jobban emlékszünk.

 

 

Azonban ezeket a vizsgálatokat elsősorban kontrollált laboratóriumi keretek között végezték, így kiemelten fontos a kérdést életszerű helyzetekben is tanulmányozni - írj az ELTE közleménye.

 

“A családi kutyák számára természetes és mindennapos, hogy érzelmi töltetű társas helyzetben tanulnak akár a gazdájuktól, akár kutyakiképzőtől. Ugyanakkor az eddigi tudásunk erről a jelenségről főleg embereken és laboratóriumi rágcsálókon (patkányokon, egereken) végzett vizsgálatokon alapul. A célunk az volt, hogy kutyák esetében tanulmányozzuk a jelenséget, hiszen nemcsak modellállatként, hanem saját jogán is izgalmas a fajt kutatni.” - magyarázza Dr. Reicher Vivien, a tanulmány első szerzője.

 

A kutatók egyedi módszertant fejlesztettek ki: a gazda jelenlétében kutyakiképzők segítségével tanítottak új vezényszavakat a kutyák által már ismert trükkökre, például ‘Pacsi’ helyett ‘High five’ vezényszót használtak. Minden kutya két tréning alkalmon vett részt, egyszer “megengedő” stílusú tréningen, vagyis a kiképzők a jutalomfalat mellett sok-sok dicséretet és simogatást használtak, és sosem szóltak rá a kutyákra, másszor pedig “kontrolláló” stílusú kiképzést kaptak, vagyis csak jutalomfalattal, szóbeli dicséret és simogatás nélkül tanították a kutyákat, és olykor rájuk is szóltak.

 

 

A kutatók az alvás alatti agyműködést EEG segítségével mérték
A kutatók az alvás alatti agyműködést EEG segítségével mérték
Fotó: biologia.elte.hu

 

 

A tréningek után a kutyák a tanszéki alváslaborban aludtak, a kutatók pedig alvás előtt és után is tesztelték, mennyire sikeresen tanulták meg a kutyák az új vezényszavakat. A kutyák alvását EEG vizsgálattal elemezték, hogy a memóriakonszolidációhoz, vagyis az új ismeretek rögzüléséhez kapcsolódó agyi működésüket vizsgálhassák.

 

Az eredmények alapján a “kontrolláló” tanítás nagyobb stresszt idézett elő a kutyákban: többet keresték a gazdájuk közelségét, valamint többet aludtak a tréning után, ami megerősíti korábbi kutatások eredményeit, miszerint az alvás fontos szerepet tölt be az érzelemfeldolgozásban. Érdekes módon az első alkalommal a tanítási stílustól függetlenül sikeresebben tanultak, a megengedő vagy kontrolláló stílusnak pedig önmagában nem volt hatása. A sorrendhatás oka az a szakirodalomban jól ismert jelenség lehet, hogy az elsőként tanult információra sokszor könnyebb emlékezni, mint amit később egy hasonló kontextusban tanulunk.

 

Dr. Gácsi Márta, a HUN-REN-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa kiemeli: “A legizgalmasabb eredményünk, hogy az alvás csak egyetlen konkrét esetben javította a kutyák teszteredményeit, amikor az először “kontrolláló” tanítást kapott csoport másodszor is hasonló tréningre számított, de akkor már “megengedő” stílusban tanítottuk őket. Úgy véljük, a pozitív meglepetés és az alvás együttes hatása javította a tanulási sikerüket.”

 

A kutatás eredményei felhívják a figyelmet arra, hogy a szociális megerősítésnek (dicséret, simogatás) fontos szerepe van a kutyák jólétében és tanulási sikerében.

 

 

A szociális megerősítés hiánya, illetve a szidás stresszt okozhat a kutyáknak, különösen, ha tréner tanítja őket, ezt pedig érdemes figyelembe venni a tanítási módszerek megválasztásakor.

 

 

Ez a tanulmány nemcsak a kutyák tanulásába nyújt mélyebb betekintést, hanem az ember egyes tanulási folyamatainak a megértéséhez is közelebb vihet minket. Emellett a gazdák és kutyakiképzők számára is hasznos információkhoz jutottunk, hiszen további tudományos megerősítést nyert, hogy kedvenceink jóllétére és tanulási sikerére egyaránt jó hatással van, ha nemcsak étellel jutalmazzuk, hanem dicsérjük, simogatjuk is őket a jó teljesítményért.

 

 

 

Forrás: biologia.elte.hu
Indexkép forrás: Freepik

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

"A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól "A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól
A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek
A kutyák agyában, pontosabban a jutalom feldolgozásáért felelős nucleus caudatusban is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek igazán és milyet kevésbé - derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék és a francia Symrise Pet Food cég közelmúltban megjelent közös kutatásából.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban Hírek - Címlapon
Így segíthetsz kutyádnak, hogy még jobban érezze magát a mindennapokban
Konténerbe zárt kutyára bukkant a partiőrség – kiderült, hogy kölyköket vár Hírek - Címlapon
Konténerbe zárt kutyára bukkant a partiőrség – kiderült, hogy kölyköket vár