A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mikortól tekinthető idősnek a kutya?

2024. március 09., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett? 

Apró jelekben mutatkozik meg lassanként a változás. Talán már nem hall olyan jól, mint korábban, látása kevésbé éles, lábai gyengécskék. Néhanapján nehezebb felkelni és elindulni, előnybe részesítheti a rövidebb sétákat, a békés szaglászást. Egyre többet és mélyebben alszik. Ezek a jelek természetesen fiatalabb éveiben is feltűnhetnek, ilyenkor a megfigyelés mellett érdemes ellátogatni az állatorvoshoz, hogy komolyabb gond áll-e a háttérben, vagy kedvencünk egyszerűen belépett az „ezüst évek kapuján”.

 

Ha ez utóbbi a helyzet, fontos, hogy tisztában legyünk a folyamattal, mert ha értjük, min megy át, hogyan tapasztalja meg az idősödést, tudni fogjuk, mire számítsunk, és hogyan segítsünk neki életének ebben a szakaszában.

 

 

Idős kutya - Pofija már őszül, de mosolya ugyanolyan
Idős kutya - Pofija már őszül, de mosolya ugyanolyan
Fotó: Shutterstock

 

 

Mikortól számít egy kutya idősnek?

 

A válasz több tényezőtől is függ: a kutya testméretétől, egészségi állapotától és az őt érő hatásoktól is. Egy kistestű kutya például 11 éves korától fogva mondható öregecskének, ami emberi években kifejezve nagyjából 65-nek felel meg. Egy közepes testű kutyánál ez a határ 9-10 éves korra tehető, nagyobb testméret esetén ez a szám 8. Az óriás fajtáknál (pl. német dog, ír farkaskutya, stb.) és keverékeiknél a bűvös hetestől tekinthető idősnek a kutya. 

 

A környezeti hatások alatt gondolhatunk például arra, hogy:

 • milyen minőségű és mennyiségű táplálékkal etetik a kutyát,
 • elegendő friss vízhez jut-e,
 • szeretetteljes, gondos közegben éli-e mindennapjait, vagy szorong, fél, aggódik,
 • mennyi stressz éri,
 • aktív sport- vagy munkakutyaként tevékenykedik-e,
 • kellően ki tudja-e pihenni magát minden nap,
 • az időjárás viszontagságaitól védett helyen töltheti-e napjait, vagy az elemeknek kitéve éldegél,
 • odafigyelnek-e egészségi állapotára,

… és így tovább. Bizonyára eltérő válaszokat kapnánk e kérdésekre, az mindenesetre elmondható, hogy minél több káros hatás éri élete folyamán, annál nagyobb az esélye, hogy hamarabb mutatkoznak meg rajta az öregedés jelei. 

 

 

Az öreg kutyusokat jobban kell óvni az időjárás viszontagságaitól
Az öreg kutyusokat jobban kell óvni az időjárás viszontagságaitól
Fotó: dogsbestlife.com

 

 

Egy kiegyensúlyozott, egészséges, boldog kutya is ugyanúgy belép az idős korba, ám könnyebben veheti az ezzel járó kihívásokat egy megértő, türelmes, kedvence iránt elkötelezett gazdi oldalán.

 

 

Mennyi ideig élnek a kutyák?

 

Itt is fontos tényező a fajta, a testméret, de érdekes módon még az is befolyásolhatja az átlag életkort, hogy ivartalanították-e a kutyát. Óriás méret esetén 8-12 év várható, a közepes méretűeknél ez a szám 10-14 évre tehető, míg a kistestű kutyák akár 17 évig is élhetnek.

 

Ahhoz, hogy minél tovább élvezhessük egymás társaságát, fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő táplálásra és a rendszeres állatorvosi ellenőrzésekre, hogy ha gond adódna, idejekorán nyomára bukkanjunk. A séta és a játék is elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvencünk jól érezze magát, és rengeteget számít az is, hogy a kutya biztonságot nyújtó, szeretetteljes környezetben tölthesse mindennapjait.

 

 

Az idős kutya is szeret kint lenni a szabadban, szép időben
Az idős kutya is szeret kint lenni a szabadban, szép időben
Fotó: Pinterest

 

 

Az öregedésre utaló jelek

 • Látásromlás (pl. szürkehályog)
 • Hallásromlás
 • A testsúly gyarapodása (hízás) vagy csökkenése (fogyás)
 • Az energiaszint csökkenése
 • A fogak egészsége romolhat (rossz lehelet, fogkövesség, fogínygyulladás, fogínysorvadás, vérzés, fogszuvasodás, fogak kihullása, stb.)
 • A bőr veszít rugalmasságából
 • Kisebb dudorok jelenhetnek meg a kutya testén (lipóma, szemölcs, stb.)
 • Az izomtónus csökkenése
 • Szőrhullás
 • Őszülés
 • Általános lelassulás, a kutyának nehezére eshet a mozgás, járás, lassabban reagál
 • Ízületi problémák: ízületi gyulladás, kopás
 • Problémák a vizelet visszatartása (inkontinencia) és a széklet visszatartása kapcsán
 • A belső szervek működése kevésbé kiegyensúlyozott (szív, tüdő, máj, vesék…)
 • Mentális hanyatlás (demencia)
 • Hangulatingadozás

 

Az idő múlásával ezek a jelek egyre szembetűnőbbek lehetnek. Nagytestű kutyáknál 8-10 éves korban, kistestűeknél 11 éves kortól válik látványosabbá az öregedés folyamata. Eleinte talán csak annyit veszünk észre rajta, hogy pofiját egyre több fehér szőrszál fedi, kicsit lassabban mozog, mígnem egy-egy hirtelen mozdulat közben lábai elgyengülnek, szétcsúsznak. Izmai kevésbé feszesek, reakcióideje csökken, kell neki egy kis idő, mire reagál, ha a nevén szólítjuk, már a látása, hallása és elméje sem olyan pengeéles, mint fiatalabb éveiben…

 

 

Idős kutya, ősz pofi
Őszpofink többször megpihenhet a sétán
Fotó: howimetmydog.com

 

 

A gazdi részéről nagyobb odafigyelést igényelhet életének utolsó éveiben: segítségre lehet szüksége evésnél, ivásnál, felkelésnél, járás közben, lépcsőzésnél, a sétákon a tájékozódásban, hiszen már nem látja, hallja olyan jól a körülötte lévő tereptárgyakat, embereket, kutyákat, és teljesen véletlenül is leléphet a forgalmas útra.

 

A kutya egészségi állapotához mérten különféle kiegészítők és gyógyszerek adása válhat szükségessé. Például vitamonokra, ásványi anyagokra, az emésztést támogató pre- és probiotikumokra, vagy ízületi problémáknál gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító folyadékra, tablettára. (Az én 24 kg-os, tehát közepes méretű kutyám nemrég ünnepelte a 13. születésnapját, kb. féléve kap enyhe gyógyszereket, melyek megkönnyítik a mozgását. Sétákon ma is sietek utána a hosszúvezetőn, annyira szívesen jár-kel. )

 

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egészségügyi probléma is állhat egy-egy tünet, illetve tünetegyüttes hátterében. Kérjünk állatorvosunktól egy alapos kivizsgálást, hogy megbizonyosodjunk kedvencünk egészsége felől.

 

 

Egy öreg kutya is jól érezheti magát a bőrében
Egy öreg kutya is jól érezheti magát a bőrében
Fotó: Pinterest

 

 

Hogyan gondoskodjunk kisöregünkről?

 

Az első és legfontosabb az, hogy életkorának, testméretének és egészségi állapotának megfelelő táplálékot adjunk kedvencünknek. Mindig legyen előtte friss, tiszta víz is! Etető- és itatótáját, játékait és fekhelyét tegyük olyan helyre, ahol könnyen megtalálja. Ha már bizonytalanul lépcsőzik, szereljünk fel gyerekrácsot, amellyel megelőzhetjük, hogy egy rosszul sikerült lépés miatt leessen. Ha eddig felmehetett az ágyra, kanapéra, fotelba, de már nem képes rá, állítsunk elé egy kutyalépcsőt, amelyen kényelmesen, biztonságosan fel- és lelépkedhet.

 

Ne hanyagoljunk el a sétákat és a testmozgást, de csak akkor és annyit, amikor és amennyi kutyusunknak jólesik. Ügyeljünk a rendszeres fogápolásra! Ha bármilyen elváltozást találunk őszpofink testén, vagy viselkedése, hangulata eltér a megszokottól, látogassunk el az állatorvoshoz. Erre egyébként is érdemes odafigyelni, ahogy idősödni kezd kedvencünk: évente egy vérvétel, laborvizsgálat és általános állapotfelmérés (akár félévente) fényt deríthet a kezdődő problémákra. 

 

Az öregedés óhatatlanul is veszteségeket von maga után, de kedvencünk hálája, kedvessége mindenért kárpótol. Szerezzünk minél több kellemes élményt együtt már az első közös napunktól fogva, melyek emlékét megőrizhetjük szívünkben. Szeressük őt még jobban és vigyázzunk rá, hogy élete utolsó évei boldogságban teljenek!

 

 

Bölcs tanítónk, szeretetteljes társunk - az idős kutya
Bölcs tanítónk, szeretetteljes társunk - az idős kutya
Fotó: Pinterest

 

 

 

Ha szívesen olvasnál még a témában, ajánljuk figyelmedbe alábbi cikkeinket:

 

 1. Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
   
 2. Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
   
 3. Idős kutya a családban – Gyakori betegségek 1. rész
   
 4. Idős kutya a családban – Gyakori betegségek 2. rész
   
 5. Kutyáinkat is érintheti az időskori demencia
 6. Demencia kutyáknál - 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz

 

Mire tanítanak az idős kutyák? - Kutyabarát helyek

Az idős kutyák gyakran bújósabbak és több szeretetet igényelnek fiatalabb társaiknál. Barátságuk ritka ajándék. Családjuknak a feltétel nélküli szeretet egy egészen új formáját képesek megmutatni, s ha odafigyelünk rájuk, meghallhatjuk üzenetüket.

 

 

 

Forrás: cuteness.com, vcahospitals.com
Indexkép forrás: Shutterstock
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. Rehabportál Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A Te kutyádnak is van legjobb barátja? Hírek - Címlapon
A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Hírek - Címlapon
Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák