A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Idős kutya a családban - Gyakori betegségek 2. rész

2020. június 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Gondos gazdiként mindent megteszünk kisöregünk boldogságáért és egészségért, ezért is jó, ha tisztában vagyunk azzal, milyen jelekre érdemes odafigyelni. Tarts velünk!



Cikkünk első részében sorra vettünk néhány idős korban jellemző betegséget: hallásromlás, látásromlás, demencia, inkontinencia, elhízás és a fogak betegségei. A folytatásban tovább bővítjük ismereteinket, hogy időben felismerhessük a tüneteket idős kutyánk egészsége érdekében. 

 

Ízületi gyulladás (artritisz)

 

Jellemzően idős kutyáknál fordul elő, ám az ízületet érintő öröklött betegségek vagy korábbi életszakaszban elszenvedett sérülések, túlzott terhelés következményeként is kialakulhat. Az ízületek között lévő porcok fő feladata a csontok védelme a sérülésektől és a mozgás elősegítése. Amikor az ízületet „beolajozó” folyadék mennyisége csökken, a porcok kopásnak indulnak, a csontok elhelyezkedése kibillenhet a normálisból. A gyulladás kiterjedhet egy vagy több ízületre is, fájdalmassá téve a járást, mozgást. Az állapot főként a testsúlyt viselő ízületekre van hatással (csípő, térd, könyök, váll).

 

Tünetek: sántaság, az ízületek duzzanata, a járásmód megváltozása, a kutya vonakodik a mozgástól (akár felkelni sem hajlandó, hiszen fájdalmas), nem szívesen használja a lépcsőt, nehezére esik az állás, a járás. Fájdalmat mutat, amikor az érintett testrészét megérintik vagy felveszik. A fájdalom enyhítésére nyalogathatja, rágcsálhatja magát, ingerlékennyé válhat, esetenként odakaphat, ha nem hagyják békén. Pihenést követően látványosabb az ízületi merevség, de javul, ahogy a kutya mozogni kezd, átmelegednek izmai, ízületei.

 

Az artritisz progresszív, vagyis az idő múlásával súlyosbodik. Jelenleg nem létezik gyógymódja, de megfelelő terápiával lassítható a folyamat, jól szinten tartható az állatorvos által felírt gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal, gyógyszerekkel, diétás étrenddel és ízületvédő kiegészítőkkel. A kutya korának és képességeinek megfelelő gyógytorna, fizio- vagy hidroterápia, masszázs, akupunktúra és egyéb alternatív terápia is jótékony hatású lehet.

Időskori betegségek kutyáknál - Ízületi gyulladás esetén a járás is fájdalmas
Időskori betegségek kutyáknál - Ízületi gyulladás esetén a járás is fájdalmas
Fotó: dogquality.com

 

Vesebetegség

 

A vesék fontos szerepet látnak el: folyadékháztartás, mérgek eltávolítása, a sav-bázis egyensúly mellett az elektrolit-háztartás egyensúlyának fenntartása, a vérnyomás szabályozása és a vörösvértestek termelődése is ide köthető. Romló vesefunkció esetén a vizelet összetétele megváltozik, a kutya többet ihat, hogy a szervezetben felgyülemlett méreganyagokat eltávolítsa, melyek súlyos károkat okozhatnak. A krónikus vesebetegség általában fokozatosan alakul ki a vesefunkció csökkenésével.

 

Tünetei: fokozott szomjúságérzet, megnövekedett folyadékbevitel és vizeletkiválasztás, étvágytalanság, hányinger, letargia, bágyadtság. A veseműködés megváltozása vér- és vizeletvizsgálattal kimutatható. Gyógymódja nem létezik, de rendelkezésre állnak kezelési lehetőségek, melyek jótékonyan hatnak a kutya életminőségére – akár évekkel meghosszabbíthatják életét. Minél előbb diagnosztizálják a betegséget, annál többet tehetünk a folyamat lelassítása érdekében. A betegség előrehaladottságától függően a terápia részét képezheti a diétás étrend, kiegészítők alkalmazása, folyadékterápia, gyógyszerek.

 

A vesék természetes öregedése mellett vesekövesség, húgykövesség, a vesék és/vagy a húgyhólyag sérülése következtében is csökkenhet a vesefunkció. Tünetei: fokozott vízbevitel és vizelés, balesetek a lakáson belül, apátia, étvágytalanság, fogyás, a nyelv barnás elszíneződése, ammónia-szagú lehelet. A kövek eltorlaszolhatják a vizelet útját, komoly fájdalommal járnak, így ha a vizelet elmarad vagy a kutya erőlködik pisilés közben, ne várjunk vele - azonnali ellátást igényel! Továbbá a kiválasztórendszert érintő daganatos megbetegedésre is utalhat, kérjünk kivizsgálást!

Időskori betegségek kutyáknál - A vesebetegségek sajnos gyakoriak
Időskori betegségek kutyáknál - A vesebetegségek sajnos gyakoriak
Fotó: medium.com

 

Bőrkinövések, dudorok

 

Idős korban gyakoriak lehetnek a különféle bőrkinövések, dudorok a bőrben vagy a bőr alatt. Ezeket érdemes megmutatni az állatorvosnak, hogy tudjuk, jóindulatú vagy rosszindulatú képletről van-e szó. Szerencsére a legtöbb kinövés jóindulatú, például a kisebb-nagyobb szemölcsök és lipomák. Általában nem szükséges hozzájuk nyúlni, viszont, ha folyamatosan növekednek és zavarják a kutya mindennapjait, fájdalmat okoznak, akkor műtéti beavatkozásra kerülhet sor.

 

Cukorbetegség (Diabétesz mellitusz)

 

A diabetes mellitus esetében a hasnyálmirigy nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni. Az inzulin feladata, hogy a véráramban lévő vércukor eljusson a sejtek belsejébe. A glükóz (szőlőcukor, vércukor) biztosítja a sejtek energiaszükségletének legnagyobb hányadát. Ha az inzulin szintje csökken, a glükóz nem képes belépni a sejtekbe, hanem tovább kering a véráramban és felhalmozódik. A sejtek energiahiányossá válnak, azaz éheznek, emiatt a szervezet az enregiaraktáraihoz nyúl: elkezdi lebontani a zsírt és fehérjéket. Árulkodó jele, hogy a kutya egyre többet eszik, mégis veszít súlyából. A vesék egy ideig kompenzálják a megemelkedett glükózszintet, túlterhelődésük miatt azonban a szervezet igyekszik megszabadulni a felgyülemlett cukormennyiségtől, mely a vizelettel távozik. A glükóz aktív molekula, magához vonzza a vizet, ezért a kutya vizeletének mennyisége és a vizelés gyakorisága jelentősen megnő. Fokozott szomjúságérzetet tapasztal, egyre többet iszik.

 

A cukorbetegség klinikai tünetei eleinte hasonlóak a vesebetegségnél tapasztaltakhoz, de a fokozott folyadékbevitel és vizeletkiválasztás mellett az idős kutya étvágya is nőhet, miközben testsúlyából veszít, továbbá fáradékony, ingerlékeny lehet, megjelenhetnek visszatérő fertőzések, lassan gyógyuló sérülések, zúzódások, sebek és a látása is elhomályosulhat. Figyeljünk oda az árulkodó jelekre, és látogassunk el állatorvosunkhoz egy alapos kivizsgálásra! A diagnózishoz szükséges vér- és vizeletvizsgálat, a kezelés pedig hasonló az ember cukorbetegségéhez (inzulinos injekció, diétás étrend, stb.).

 

Jellemzően 8-9 éves kor között alakul ki, de öröklött formája esetén már veleszületetten megjelenhet, és végigkíséri a kutya életét. Érdekesség, hogy néhány kutyafajta hajlamosabb lehet a cukorbetegségre, többek között a Cairn terrier, mopsz, toy uszkár, miniatűr schnauzer, szamojéd.

 

Időskori betegségek kutyáknál - Megfelelő kezeléssel a cukorbeteg kutya is élhet teljes életet
Időskori betegségek kutyáknál - Megfelelő kezeléssel a cukorbeteg kutya is élhet teljes életet
Fotó: Twitter

 

Pangásos szívelégtelenség

 

A szív nem tudja ellátni funkcióját, nehezére esik megfelelő mennyiségű vért pumpálni a szervezetbe. Ennek kompenzálására megpróbálhatja bizonyos hormonok segítségével fenntartani a pulzust, illetve fokozott vízvisszatartáshoz folyamodhat. A megnövekedett vízmennyiség miatt eleinte javul a keringés, ám idővel a folyadék felgyülemlik a szervezetben, mely ödémákat, alhasi duzzanatot okozhat.

 

Idős kutyáknál sajnos nem ritka, több stádiuma létezik. Kezdeti tünetei között szerepelhet az állandó köhögés, melyhez később nehézlégzés, légszomj párosul, különösen pihenés közben. Étvágycsökkenés, fáradékonyság is tapasztalható. Gyakran visszavezethető veleszületett szívbetegségre, de magas vérnyomás, szívroham és a szívizom gyulladásos állapota miatt is kialakulhat.

 

A diagnózis felállítása laboratóriumi vizsgálatok, röntgen, EKG és szívultrahang alapján történhet. A folyamat nem visszafordítható, diétás étrenddel, megfelelő testmozgással és gyógyszerekkel segítik a szív működését, súlyos esetben műtétre is sor kerülhet. Minél korábban ismerik fel, annál jobbak a kilátások, természetesen a gazdi odafigyelése is kulcsfontosságú a szívbeteg kutya mindennapjaiban.

Időskori betegségek kutyáknál - A szívelégtelenség miatt fáradékony lehet
Időskori betegségek kutyáknál - A szívelégtelenség miatt fáradékony lehet
Fotó: today.com

 

Rák

 

A daganatos megbetegedések szinte bármely életkorban megjelenhetnek, ám idős korban fokozottabb a kockázat. A rák különböző fajtái más-más tünetekkel járnak, bizonyos jeleket éppen ezért könnyű összetéveszteni az öregedéssel. Kezdeti stádiumban ritkán mutathatóak ki, ezért is fontos az évenkénti, idős korban pedig legalább félévenként történő állatorvosi állapotfelmérés, így a rejtett dolgokra is fény derülhet.  

 

Amire érdemes figyelni: nyálzás, köhögés, túlzott lihegés, rágási és nyelési problémák, túlzott fáradékonyság, gyakori hasmenés vagy székrekedés, vér vagy nyálka az ürülékben, a testsúly szembetűnő változása (fogyás, hízás), lassan gyógyuló sebek, dudorok, elváltozások a bőrön, szájüregben, orrban vagy fülekben, mancsokon, ízületeken.

 

A szemmel még nem látható tüneteket kimutathatja az állapotfelmérés során végzett laborvizsgálat, röntgen, CT vagy MRI. A rák kezelésének módja a daganatok típusától, elhelyezkedésétől és az állapot előrehaladottságától függ, sikerességét nagyban befolyásolja, milyen stádiumban fedezik fel.

Időskori betegségek kutyáknál - Rák - Nem minden kutya mutat tüneteket daganatos betegség esetén
Időskori betegségek kutyáknál - Rák - Nem minden kutya mutat tüneteket daganatos betegség esetén
Fotó: bestpets.co

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, thesprucepets.com
Indexkép forrás: medium.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyahűség végtelen: hetekig őrizte elhunyt gazdáját a kiskutya Hírek - Címlapon
A kutyahűség végtelen: hetekig őrizte elhunyt gazdáját a kiskutya
Különleges napszemüveg védi az albínó kutyus szemeit Hírek - Címlapon
Különleges napszemüveg védi az albínó kutyus szemeit