A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Idős kutya a családban – Gyakori betegségek 1. rész

2020. június 02., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Imádnivaló kisöregünk pofija őszbe hajlik, mozgása lassulni látszik, ám egyéb változásokat is érzékelhetünk rajta. Gondos gazdiként mindent megteszünk boldogságáért, ezért is jó, ha tisztában vagyunk azzal, milyen jelekre érdemes odafigyelni és mire utalhatnak a tünetek?



Az idős kutyák is élhetnek boldog, egészséges életet, ugyanakkor éveik számának növekedésével fogékonyabbá válhatnak betegségekre, és változásokat észlelhetünk viselkedésükben, hangulatukban. Az energiaszint fokozatos mérséklődése, az állóképesség csökkenése, kevesebb mozgásigény, több pihenés mellett személyiségében is felfedezhetünk eltéréseket. Némelyek kevésbé lelkesednek az élelem vagy a játékok iránt, míg mások inkább zavartnak tűnhetnek, és nehezen találhatják helyüket ismerős környezetben is, továbbá adódhatnak szobatisztasági gondok. E változásokat könnyű betudni az öregedésnek, néha még a legodaadóbb gazdi figyelmét sem keltik fel. Éppen ezért fontos tudnunk az idős korra jellemző betegségekről, hogy megfelelően gondoskodhassunk kedvencünkről.

 

(Mindezen tünetek természetesen fiatalabb életkorban is megjelenhetnek, nem feltétlen az idős kor hozományai. Bizonyos állapotok azonban haladéktalan beavatkozást, mielőbbi kezelést igényelhetnek.)

 

Időskori betegségek kutyáknál
Időskori betegségek kutyáknál - Bizonyos állapotokhoz jól alkalmazkodnak, figyeljünk hát rájuk, hogy időben felismerjük a tüneteket
Fotó: petcentral.com

 

A kutya nagyjából 7 éves korától fogva számít idősnek, de ez függ a testméretétől, fajtájától, tartási körülményeitől és általános egészségétől is. Innentől viszont már fizikai és viselkedési változásokat is észrevehetünk kedvencünkön, nem ritka például a látás, hallás romlása, mentális problémák felbukkanása. Idős kutyánkkal ajánlatos legalább félévente ellátogatni az állatorvoshoz, hogy tudjuk, rendben van-e, szükség esetén pedig megcélozhassuk a problémát. Vegyük sorra a leggyakoribb betegségeket!

 

Hallásromlás, süketség

 

Idős korban szinte megszokott dolognak számít a hallás fokozatos romlása. A hallóidegek és az agy hallóközpontjában lévő idegek működésének csökkenése, az idegek károsodása sajnos az öregedés velejárója, a folyamatot megállítani nem lehet. Általában lassan alakul ki, így van idő alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, mind a gazdi, mind a kutya részéről. Megfigyelhetjük, hogy kedvencünk egyre nagyobb mértékben támaszkodik szaglására és látására, mi pedig segíthetünk neki kézjelek megtanításával és gyakorlásával, valamint gyengéd érintésünkkel. A kutyák elsősorban a testjelekre hagyatkoznak, idős korban kifejezetten hasznos, ha a rosszul halló vagy már süket kutyánk tudja, mit kérünk, mit várunk tőle. Bizonyos óvintézkedéseket érdemes megtenni, erről bővebben alábbi cikkünkben olvashattok:  

Időskori betegségek kutyáknál - Hallásromlás, süketség
Időskori betegségek kutyáknál - Lehet, hogy nem hall már jól, de labdázni szeret ez a labrador
Fotó: thelabradorsite.com

 

Látásromlás, vakság

 

A hallás fokozatos elvesztése mellett nem ritka a látás romlása sem. Ez rendszerint a szemben bekövetkező degeneratív elváltozásokból fakad, melyek egy részén lehet segíteni. Kialakulhat szürkehályog (katarakta) a szemen, mintha egy vékony, tejfehér réteg fedné be. Ha úgy vesszük észre, hogy kutyánk nekiütközik az útjába kerülő tárgyaknak, bútoroknak, könnyen elesik, eltéved vagy furcsa elváltozásokat látunk szemein, valószínű, hogy látása romlik - mielőbb látogassunk el az állatorvoshoz.

 

Abban az esetben azonban, ha a látásromlás az öregedéshez köthető, a folyamatot sajnos nem tudjuk visszafordítani, de kiegészítők, vitaminok adásával lassíthatunk rajta. Pár egyszerű megoldással segíthetünk kutyánknak alkalmazkodni az új helyzethez, pl. a sétákon tartsuk pórázon, ne rendezzük át otthonunkat, tegyünk élvédőket a bútorok éles sarkaira és alakítsunk ki biztonságos járatokat, ahol közlekedhet. Ha agyában már elraktározta a térképet, akkor szaglására és hallására támaszkodva jól elboldogul majd az ismerős helyen. További tippjeinket itt találod:

Fontos: ha a látásromlás/vesztés hirtelen következik be, ne késlekedjünk! Azonnali ellátást igényel!

 

Idős kutyák gyakori betegségei - Látásromlás, vakság
Idős kutyák gyakori betegségei - Segítsünk kutyánknak alkalmazkodni az új helyzethez, amikor elkezd romlani a látása
Fotó: care.com

 

Demencia

 

Az időskori kognitív működészavar nagyjából hasonló tünetekkel jár, mint az embereknél kialakuló demencia vagy az Alzheimer-kór. Kutyáknál alábbiak jellemzőek: emlékezetromlás, zavarodottság, dezorientáció, eltévedés (bent ragad a szoba egyik sarkában), alvászavarok, a nyíló ajtó rossz oldalán áll, ismételt tevékenységekbe bonyolódik (nyüszög, ugat vagy nyughatatlanul fel-alá járkál), vagy hosszasan bámul a semmibe. Változásokat figyelhetünk meg a személyiségében, hangulatában is: előfordulhat, hogy visszahúzódóvá válik, kevésbé keresi az interakciót gazdáival, szobatisztasági gondok adódnak, az állapot előrehaladtával pedig lehet, hogy nem ismeri fel gazdáit, játékait, elfelejti az évek óta ismert parancsszavakat, trükköket, akár még a saját nevét is.

 

A tünetek kezdetben nem látványosak, ám ahogy súlyosbodnak, úgy lesznek egyre nagyobb kihatással a kutya életminőségére. Fent felsorolt tünetek más betegségre is utalhatnak, ezért érdemes elvinni kedvencünket állatorvosi kivizsgálásra. A demenciának sajnos nem létezik gyógymódja, de elérhetőek gyógyszerek és kiegészítők, melyek könnyebbé tehetik a mindennapokat. Bővebben:

Időskori betegségek kutyáknál - Demencia
Időskori betegségek kutyáknál - A demencia korai jeleit nem könnyű felismerni, figyeljük kutyánk viselkedését, hangulatát
Fotó: Pinterest

 

Inkontinencia

 

Az öregedés hatására bekövetkező változások a belső szervek, izmok és idegek működését is befolyásolják, emiatt nehezebb lehet a kutya számára, hogy visszatartsa vizeletét úgy, ahogy régen. Balesetek fordulhatnak elő házon belül, akár álmában, sűrűbben kéredzkedhet ki a kisdolgára. Az inkontinencia szinte bármely életkorban megjelenhet más betegségekkel összefüggésben, pl. cukorbetegség, hólyaggyulladás, vesebetegség, daganat, stb. ezért fontos meghatározni, hogy mivel is állunk szemben.

 

Ha betegség nem áll fenn, csupán az öregedés számlájára írható a „bepisilés”, akkor bizony nekünk, gazdiknak kell alkalmazkodnunk idős kedvencünk igényeihez: gyakrabban kell kivinnünk egy rövid, egészségügyi sétára vagy kiengednünk a kertbe, fekhelyét leteríthetjük vízhatlan lepedővel, szükség esetén ráadhatunk kutyapelenkát is. Természetesen kérjük ki állatorvosunk véleményét, alkalmazhatunk-e kiegészítőket. További tippjeinket itt találod:

Inkontinencia esetén jó szolgálatot tehet a kutyapelenka
Időskori betegségek kutyáknál - Inkontinencia esetén jó szolgálatot tehet a kutyapelenka
Fotó. thegalleria.eu

 

Elhízás, túlsúly

 

Bármely életkorban felszedhet magára kisebb-nagyobb plusz súlyt a kutya, ám ahogy haladunk előre az időben, a kevesebb testmozgás, több pihenés miatt nagyobb a kockázata az elhízásnak. Számos probléma kialakulásában szerepet játszhat, pl. ízületi gyulladás, szívbetegség, cukorbetegség, hogy csak párat említsünk.

 

Megfelelő étrenddel és testmozgással elejét vehetjük a túlsúly lerakódásának. Állatorvosunk útmutatásával változtathatunk az eledel minőségén és mennyiségén, de ne hanyagoljuk el a rendszeres mozgást sem, bármennyire is szereti kedvencünk lustálkodni. Ha az állóképessége már nem a régi vagy nehezen mozog, rövidebb sétákra is indulhatunk napjában több alkalommal vagy tegyünk pár kört a kertben. A friss levegő, a szimatolás, egy kis játék és a „bemacskásodott” ízületek átmozgatása neki is jól fog esni.

A túlsúly cipelése komoly teher a kutya szervezete számára
Időskori betegségek kutyáknál - A túlsúly cipelése komoly teher a kutya szervezete számára
Fotó: Pinterest

 

A fogak betegségei

 

A fogínyt és a fogakat érintő problémák a kutyák jelentős hányadánál előfordulnak, idős korban - akár a többéves elhanyagolás következményeként - pedig különösen gyakoriak. A tünetek gyakran csak akkor észlelhetőek, amikor már előrehaladott a betegség, ezért a gazdi és az állatorvos odafigyelésén is múlik, hogy felfedezzék a gyakran fájdalmas állapotot. Jellemző tünetek: étvágycsökkenés, rossz lehelet, fokozott nyálzás, vérző fogíny, a fogíny vöröses elszíneződése, fogkőlerakódás.

 

Fogínygyulladás esetén az íny külső rétege érzékennyé válik, élénkpiros, vérezhet is. A fogakon maradt táplálék a szájüregben lévő baktériumokkal és egyéb szennyeződésekkel együtt megtapadhat a fogakon, plakkok képződnek, melyek idővel megkeményednek és fogkővé állnak össze. A fogkő benyúlhat a fogíny alá, a fog és a fogíny között ún. periodontalis zsákocskák alakulnak ki. Kezelés hiányában a fogkő megvastagodhat, a fogíny elválik a fogtól, idővel a fogak meglazulhatnak és kieshetnek.

 

A fogíny megbetegedései által a baktériumok és fertőzések bekerülhetnek a véráramba, súlyos károsodást okozva a belső szerveknél. A betegség kiterjedésének meghatározásához, a fogak és az állkapocs állapotának megismeréséhez fogröntgenre is szükség lehet. A kezelés természetesen ennek megfelelően történik. Elegendő lehet antibiotikumos kezelés, fájdalomcsillapítás, súlyosabb esetben bódításban végzett fogkőeltávolítás, vagy a beteg fogak kihúzása. Rendszeres fogápolással és fogmosással elősegíthetjük a megelőzést, ám vannak olyan kutyák, akik hajlamosabbak a fogkőképzésre, ezért az állatorvosi látogatásnál mindig mutassuk meg a fogait is!

Időskori betegségek kutyáknál - Fogínygyulladás, fogkőlerakódás
Időskori betegségek kutyáknál - Fogínygyulladás, fogkőlerakódás
Fenti kép: egészséges fogak - Alsó kép: fogkövesedés
Fotó: lifepet.com / hayvets.co.uk

 

A folytatásban tovább bővítjük ismereteinket:

Idős kutya a családban - Gyakori betegségek 2. rész

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, thesprucepets.com
Indexkép forrás: petcentral.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyasétáltatás közben talált rá egy eddig ismeretlen őshüllő faj maradványára egy angol férfi Hírek - Címlapon
Kutyasétáltatás közben talált rá egy eddig ismeretlen őshüllő faj maradványára egy angol férfi
Nem kegyelmeznek a kutyák az orvvadászoknak: már 45 orrszarvút megmentettek a kiképzett ebek Hírek - Címlapon
Nem kegyelmeznek a kutyák az orvvadászoknak: már 45 orrszarvút megmentettek a kiképzett ebek