A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem kegyelmeznek a kutyák az orvvadászoknak: már 45 orrszarvút megmentettek a kiképzett ebek

2020. május 29., 13:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Dél-Afrikában létezik egy gyors reagálású egység, ami kifejezetten az orvvadászok megállítására szakosodott. Az egység kemény, gyors, pontos és nem kegyelmez. Szimatuk csalhatatlan, kitartásukkal senki nem veheti fel a versenyt. A K9-es egység már 45 orrszarvút megmentett az orvvadászoktól!



 

A világ orrszarvú állományának túlnyomó része Dél-Afrika területén él. Sajnos napjainkban sincsenek biztonságban, hiába a védettség: még mindig aktívak az orvvadászok. Dél-Afrika az orvvadászat által az egyik legsúlyosabban érintett ország a világon, így minden eszközt, módszert megragadnak, ami hatásos lehet ellenük, és segít a vadvilág megóvásában. 

 

A Southern African Wildlife College főiskoláján egy egész falkára való kutyát képeztek ki a vadállatok védelmezésére. Egészen kölyökként kezdődött meg a tanításuk, hogy aztán felnőtt kutyaként rettenthetetlen orvvadász-ellenfél válhasson belőlük. Munkába körülbelül 18 hónapos korukban állnak. 

 

 

A kutyák fiatal koruktól kezdve tanulnak, gyakorolnak
A kutyák fiatal koruktól kezdve tanulnak, gyakorolnak
Fotó: Sean Viljoen

 

 

A kutyák a fára menekült célpont mellől nem tágítanak, míg vezetőik oda nem érnek
A kutyák a fára menekült célpont mellől nem tágítanak, míg vezetőik oda nem érnek
Fotó: Sean Viljoen

 

 

A kutyák feladatai közé tartozik a nyomkövetés, járőrözés vezetőikkel, a “rosszfiúk” észlelése, felderítése, feltartóztatása. “Kiskoruktól fogva tanulják majdani feladataikat. Megtanítjuk nekik a szagok nyomon követését, vagy hogyan tudják kifárasztani az előlük egy fára felmenekült embert.” - mesélte a kutyák kiképzője, Johan van Straaten. “A kutyák sokkal hatékonyabban és hosszabban képesek követni az orvvadászok nyomait, mint az emberek. Ők még hosszan követik a nyomokat, amiket mi már rég elvesztettünk volna.”

 

 

A kiképzett kutyák hatékonyan, hosszan képesek követni az orvvadászokat
A kiképzett kutyák hatékonyan, hosszan képesek követni az orvvadászokat
Fotó: Sean Viljoen

 

 

Jól mutatja a kutyák munkájának eredményességét, hogy míg az emberek 3-5%-os sikerességi rátával dolgoznak, addig a kutyáknál ez 68% körül van. 

 

A kutyák, akikkel a csapat dolgozik, fajtát tekintve nagyon vegyes: a beagle-től a vérebeken át a belga juhászokig sokféle kutyával dolgoznak. Tipikusan igaz a gyakorlatban: itt nem a méret a lényeg! Az első kutyák 2018 elején álltak szolgálatba, azóta a becslések szerint legalább 45 orrszarvú életét mentették meg.

 

 

A kutyák sikeressége 68%, míg az embereké csak 3-5%
A kutyák sikeressége 68%, míg az embereké csak 3-5%
Fotó: Sean Viljoen

 

 

Nem kegyelmeznek a kutyák az orvvadászoknak: már 45 orrszarvút megmentettek a kiképzett ebek
Nem kegyelmeznek a kutyák az orvvadászoknak: már 45 orrszarvút megmentettek a kiképzett ebek
Fotó: Sean Viljoen

 

Forrás: boredpanda.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tönkretette a svájci farkas jeladóját az állattal végző vadász, az mégis tovább működött Tönkretette a svájci farkas jeladóját az állattal végző vadász, az mégis tovább működött
A természetvédelmi szakembereknek először az lett gyanús, hogy a farkas rövid ideig száz kilométer per óra fölötti sebességgel „haladt” egy autóúton. Ez alapján az elkövető járművel szállíthatta a farkast, vagy annak jeladós nyakörvét, hogy aljas tettének nyomait elrejthesse.

FRISS! Az MTI híradása szerint természetkárosítás bűntette miatt vették büntetőeljárás alá a vadászt, aki kilőtte az M237-es farkast FRISS! Az MTI híradása szerint természetkárosítás bűntette miatt vették büntetőeljárás alá a vadászt, aki kilőtte az M237-es farkast
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Hidasnémeti környékén történt a felháborító eset, ami szégyenbe hozta Magyarországot a világ előtt.

Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk? Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk?
Miért szeretik egyesek a házikedvenceket, míg mások nem? Egy tanulmány szerint óriási különbségek vannak a nemzetek között a kutya- és macskatartás tekintetében.

Kutyák bűnhődtek gazdájuk bűntettéért - három agár életét követelte az orvvadászat Kutyák bűnhődtek gazdájuk bűntettéért - három agár életét követelte az orvvadászat
Ismét ártatlan életeket követelt az emberi önzőség. Ismét csak eszköznek tekintették a kutyákat. A három agár élhetett volna még - akár egy szerető családban, ahol családtagként tekintenek rájuk. Ők csak gazdájuk parancsát teljesítették. Őz után, de a halálba szaladtak.

Kutya vigyáz az elárvult bébi zsiráfra Kutya vigyáz az elárvult bébi zsiráfra
Életveszélyes állapotban találtak rá a pár napos kis zsiráfra, akit anyja elhagyott. Szerencsére egy helyi gazda még időben rátalált!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Idős kutya a családban – Gyakori betegségek 1. rész Hírek - Címlapon
Idős kutya a családban – Gyakori betegségek 1. rész
Hűség: 97 napig vándorolt a kutya, hogy visszatérhessen az állatmentőhöz, aki a szívéhez nőtt Hírek - Címlapon
Hűség: 97 napig vándorolt a kutya, hogy visszatérhessen az állatmentőhöz, aki a szívéhez nőtt