A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?

2020. április 14., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?Apró, de mégis szembetűnő változásokra figyelhetünk fel kedvencünk éveinek számának növekedésével. Ezek közül talán a leggyakoribb a hallás fokozatos romlása, mely esetenként teljes elvesztésébe torkollik. Akadályokba ütközhet a kommunikáció ember és kutya között, nehezebben értetjük meg magunkat vele, ami számunkra frusztrálóan hat, és négylábú társunkat is stresszelheti.

 

Mitől romlik kutyánk hallása?

 

A hallás csökkenésében számos tényező játszhat közre, idős kutyák esetében az ok általában a fülben található hallóidegek degeneratív elváltozásaihoz köthető, melynek következtében azok nem képesek ellátni normális funkciójukat. Hasonló az idős emberekben megfigyelhető folyamathoz, jó eséllyel fokozatosan megy végbe, így kutyánknak elegendő ideje van hozzászokni. Hátulütője azonban, hogy a tünetek lassan mutatkoznak, és időbe telhet, mire a gazdi észreveszi, hogy valami nincs rendben kedvence hallásával; éppen ezért könnyű összetéveszteni viselkedési problémával, engedetlenséggel ("már megint nem fogad szót..."), tévesen rásüthetjük a szelektív hallás bélyegét. 

 

Veleszületett vagy szerzett?

 

A halláskárosodásnak két típusát különböztetjük meg, lehet veleszületett vagy szerzett. Veleszületettről beszélünk, ha a süketség genetikailag öröklött, vagy az anyaméhben történő fejlődésbe hiba csúszik, mely anatómiai elváltozásokat okoz a fülekben vagy a halláshoz szükséges idegeknél és/vagy a hallóközpontban. A süketség korlátozódhat egyik fülre, de teljes, vagyis kétoldali is lehet. Tünetei már egészen fiatal korban megfigyelhetőek, például a kölyökkutya nem ébred fel, mikor alomtestvérei nyüzsögnek körülötte, nem reagál a hangokra, nem riad meg a hirtelen zajoktól, stb. Bizonyos kutyafajtáknál (pl. ausztrál juhászkutya, boston terrier, cocker spániel, dalmata, német juhászkutya, Jack Russell Terrier, máltai selyemkutya, toy és törpeuszkár, West Highland White Terrier, stb.), valamint a fehér és a merle-színű egyedeknél genetikailag meghatározott okok vezethetnek süketséghez, mely születéstől kezdve a kutya élete végéig fennáll, nem gyógyítható.

 

Figyel, de lehet, hogy alig hall? A hallásromlás tüneteit nem mindig könnyű felismerni kutyák esetében
Figyel, de lehet, hogy alig hall? A hallásromlás tüneteit nem mindig könnyű felismerni kutyák esetében
Fotó: Twitter

 

Szerzett halláskárosodás esetén a kölyökkutya egészségesen születik, hallása is szépen fejlődik, ám élete későbbi szakaszában olyan probléma alakul ki, mely kihatással van hallására: trauma, fertőzés, a hallójárat összeszűkülése, elzáródása vagy az időskori hallásromlás. A szerzett halláskárosodás lehet életre szóló vagy átmeneti, azonbelül is részleges (egyoldali) vagy teljes (kétoldali).

 

Amikor a hangok nem jutnak el megfelelően a belsőfülben lévő idegekhez, konduktív halláscsökkenés alakulhat ki. Szenzorineurális hallásveszteség esetén viszont eljutnak a hanghullámok a belső fülbe, de az ott található hallóidegek valamilyen okból kifolyólag nem képesek azokat az agyba továbbítani, vagy a hallásért felelős agyi területek – pl. sérülés miatt – nem képesek értelmezni a beérkezett információt. 

 

 

A halláskárosodás lehetségei okai

 

A veleszülett süketség létrejöhet genetikai okok, abnormális anatómiai fejlődés vagy a születés folyamán bekövetkezett sérülés miatt, ahogy fentebb említettük. Ezzel szemben az egészséges fülek szerzett betegsége, elváltozása bármely életkorban bekövetkezhet:

 • zajártalom, vagyis ismételt kitettség hangos zajoknak (pl. lövés, robbanás, sztereó berendezés)
 • idegentest (felgyülemlett fülzsír vagy folyadék, szőr a fülben, fű, toklász, stb.)
 • sérülés (trauma a hallójáratban vagy a dobhártyánál, fejsérülés, ami az agyat is érinti)
 • a külső, közép vagy belsőfület érintő bakteriális vagy élesztő-fertőzés
 • gyulladás, pl. fülkürthurut (különösen veszélyes és fájdalmas a külső, közép vagy belső fül krónikus gyulladása)
 • tumor a fülben vagy fülkürtben, agyban
 • nehézfémeknek való kitettség (higany, arzén, ólom)
 • gyógyszermellékhatás (bizonyos hatóanyagok hallásromlást okozhatnak helytelen alkalmazás esetén)
 • daganat a fülben vagy az agynak a hallással összefüggő részén
 • idős kor (az idegek természetes funkcióvesztése)
Halláskárosodás kutyáknál - A fehér színű egyedeknél nagyobb a veleszületett süketség kockázata
Halláskárosodás kutyáknál - A fehér színű egyedeknél nagyobb a veleszületett süketség kockázata
Fotó: Pinterest

 

Milyen tünetek mellett gyanakodhatunk hallásromlásra?

 

Ahogy a kutya lassan elveszíti hallását, úgy találhatjuk, hogy nem figyel szavainkra, például nem ül le, mikor kérjük, vagy nem jön oda hozzánk behívásnál. Összezavarhatják az őt körülvevő dolgok, történések, még a legegyszerűbb parancsszavak is. Megeshet, hogy egyre nehezebben vagy egyáltalán nem reagál azokra a hangokra sem, amelyek korábban felkeltették kiváncsiságát, például a kedvenc csipogós játéka, a kulcs zörgése, és neve hallatán sem fordul a gazdi felé. Lehet, hogy többet, hosszabban és mélyebben alszik, nem zavarják a hangos zajok, melyekre régebben álmából is felriadtTovábbi figyelmeztető jelek:

 • nem vagy alig reagál a hangra, zajokra
 • nem reagál a tapsra
 • nem veszi észre, ha ujjunkkal a füle mögött csettintünk
 • nem reagál az ajtócsengőre, kopogásra, autódudálásra
 • nem reagál, ha a nevén szólítjuk
 • nem tűnik fel neki, ha belépünk a szobába
 • nem kelti fel figyelmét más kutyák ugatása
 • nehéz felébreszteni álmából, nem hallja, hogy szólongatjuk
 • megriad, ha felébresztjük
 • megijed, ha váratlanul hozzáérünk
 • túl sokat ugat

Ha ezek közül egy vagy több tüneteket észlelünk, érdemes kivizsgálást kérni állatorvosunktól. Gyulladásra utalhat, ha kutya vakarja fülét, váladék távozik belőle, kellemetlen szagot áraszt, és láthatóan fájdalma van - ne habozzunk felkeresni a rendelőt, mielőtt súlyosabbra fordulna a helyzet! 

 

Hallásvizsgálat kutyáknál - egy kölyök bullterrier BAER-teszt közben
Hallásvizsgálat kutyáknál - egy kölyök bullterrier BAER-teszt közben
Fotó: bulliesofnc.com

 

Hogyan diagnosztizálható a hallásprobléma?

 

Az általunk tapasztalt tünetek ismeretése és a kutya kórtörténete (betegségek, alkalmazott gyógyszerek, gyógykészítmények, stb.) mellett fülének alapos vizsgálata alapján fény derülhet arra, mivel is állunk szemben. Ha füle váladékozik, a levett mintát továbbküldhetik laboratóriumi vizsgálatra, ahol a kórokozó(k) típusa mellett a kezeléshez szükséges antibiotikum(ok) is meghatározhatóak. Külső, látható jelek hiányában sor kerülhet röntgen, CT vagy MRI-vizsgálatra.

 

Az örökletes süketségre hajlamos fajtáknál már kölyökkorban (5-6 hetestől) is elvégezhető az ún. BAER-teszt (Brainstem Auditory Evoked Response), melynek során egy speciális eszköz segítségével a hallóközpontban keltett elektromos hullámok mérésével és rögzítésével megállapítható a halláskárosodás jellege, mértéke. A teljes süketség általában könnyebben észrevehető a (kis)kutya viselkedése és reakciói alapján, a féloldali süketség diagnosztizálását nagyban elősegíti a műszeres mérés.

 

Idős korú kutyánknál már a vizsgálatok előtt is kipróbálhatunk néhány egyszerűbb tesztet, például felfigyel-e tapsolásra, kulcscsomó csörgetésére, észreveszi-e, ha füle mögött csettintünk egyet ujjunkkal, vagy füttyentünk egyet néhány lépés távolságból. Jegyezzük fel, hogyan viselkedik otthon, mit tapasztaltunk a sétákon (behívhatóság, forgalom háttérzaja, stb.), és számoljunk be róla állatorvosunknak.

 

Idősödő kutya - az évek múlásával a hallás fokozatos romlása is megjelenhet
Idősödő kutya - az évek múlásával a hallás fokozatos romlása is megjelenhet
Fotó: Twitter

 

Hogyan kezelhető a hallásromlás?

 

A veleszületett süketségre nem létezik gyógymód, a szerzett halláskárosodásnál viszont típusától, súlyosságától függően akár teljes gyógyulás is elérhető.

 

Ha a problémát a külső, közép- vagy belsőfül gyulladása okozza, antibiotikumok (tabletta, fülcsepp), kenőcs alkalmazása és/vagy fültisztító folyadékkal történő mosás is a kezelés részét képezheti. A hallójáratban felgyülemlett fülzsír, a fülben növekvő szőr, idegentest (pl. toklász, kosz) eltávolítását követően a fül alapos kitisztításával, helyi krémekkel enyhíthető a fájdalom, az előírások pontos betartása elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

 

Az állapot súlyosságától függően sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet, például a hallójárat összeszűkülése vagy a dobhártya sérülése esetén, vagy a belső fülben felgyülemlett folyadék eltávolítása érdekében. Ha a hallásromlás a fülben, hallójáratban vagy az agyban létrejövő daganat eredménye, a terápia részét képezheti műtét, sugár- és kemoterápia is.

 

Az agyat vagy a fület, hallóidegeket érintő súlyos trauma, krónikus gyulladás, nehézfémek vagy a tartós zajártalom okozta - tehát szerzett - halláskárosodás, egy- vagy kétoldali süketség sajnos nem minden esetben fordítható vissza. Ügyeljünk kedvencünk füleinek egészségére és a megelőzésre!

 

Hallókészülék? Amerikában létező, de viszonylag még ritka eljárás a kokleáris implantátum behelyezése hallássérült kutyák számára. Hasonló elven működik, mint a humán hallókészülék, ám használatához speciális tréninget igényelhet a kutya amellett, hogy kényelmetlenséget is okozhat az érzékenyebbek ebeknek.

 

Az élet egy hallássérült kutyával

 

Különleges odafigyelést igényelnek mind a siket, mind a halláskárosodással élő kutyák, ám ők is ugyanúgy élvezhetik a mindennapokat egy gondos gazdi oldalán, mint egészséges, halló társaik. Cikkünk folytatásában ehhez adunk tippeket.

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: akc.org, petmd.com
Cikk első megjelenése: 2019. november 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutya a medencében - mire figyeljünk? Kutya a medencében - mire figyeljünk?
Mit vigyünk magunkkal? Szükséges-e a mentőmellény? Ártalmas a klór? - Minden, amit tudni kell a medencés fürdőzésről, a kutyák szemszögéből.

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Odahúzta beteg barátjához fekhelyét a kutya, hogy összebújva alhassanak Odahúzta beteg barátjához fekhelyét a kutya, hogy összebújva alhassanak
Ránézett barátjára, majd a fekhelyére és vissza. Aztán fogta a matracot, és odacibálta a nappali közepén fekvő kutyához. Tekintetével mintha azt üzente volna neki: „tessék, ez a tiéd”.

Reggeli nyújtózás kutya módra - de miért csinálják? Reggeli nyújtózás kutya módra - de miért csinálják?
Minden kutyatartó megfigyelhette már kedvencén, hogy az ébredés után hosszasan nyújtóznak, gyakran a legviccesebb pózokban, aztán sokszor meg is rázzák magukat. De mi ennek az oka, magyarázata?

Kutatás: Tudatosak, de tájékozatlanok a magyar gazdik Kutatás: Tudatosak, de tájékozatlanok a magyar gazdik
A védőoltást és az élősködők elleni védekezést tartják a legfontosabb egészségügyi intézkedésnek a magyar kutyások, miközben az ivartalanítást azok is elhanyagolhatónak vélik, akik felelős gazdának vallják magukat. A szúnyogok, kullancsok, bolhák ellen a legtöbben csak tavasszal és nyáron védekeznek, és az ellenük használt készítmények hatóanyagaival sincsenek sokan tisztában. A Bayer májusban kérdezett meg háromezer felelős gazdit, és az eredményekből az is jól látszik, hogy a szobakutyákról többet, és jobban is gondoskodnak, mint a kertben élő társaikról.

Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez
A kutya testbeszédének megértése elengedhetetlen a bizalmon és szereteten alapuló, erős kapcsolat megteremtéséhez gazdi és kedvence között. Ha odafigyelünk ezekre a jelekre, könnyebben megtudhatjuk, hogyan is érzi magát négylábú barátunk.

Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell
Kedvencünk egészségének megőrzése érdekében jó, ha tisztában vagyunk a kutyákat érintő leggyakoribb betegségekkel. Gyógyulását is elősegíthetjük, ha időben felismerjük az árulkodó jeleket!

Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát? Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát?
Természetes, hogy kedvencünk időről-időre megtisztogatja a mancsait, ám a túlzásba vitt nyalogatás, rágcsálás komolyabb problémát is elfedhet, melyet érdemes kivizsgáltatni.

Idős kutya a családban - Gyakori betegségek 2. rész Idős kutya a családban - Gyakori betegségek 2. rész
Gondos gazdiként mindent megteszünk kisöregünk boldogságáért és egészségért, ezért is jó, ha tisztában vagyunk azzal, milyen jelekre érdemes odafigyelni. Tarts velünk!

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Brimo partysátor MTI Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Végre Kínában is lekerülhetnek a kutyák a haszonállatok listájáról Hírek - Címlapon
Végre Kínában is lekerülhetnek a kutyák a haszonállatok listájáról
Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre Hírek - Címlapon
Megható módon reagált a kutyás házaspár a "Mikor jön már a baba?" kérdésre