A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért pöttyös a kutyám nyelve?

2024. február 25., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A kutyák számos érdekességet tartogatnak számunkra. Néhányuknak nemcsak a bundáját, hanem még a nyelvét is pöttyök színesítik. Mi okozza és mikor kell betegségre gyanakodnunk?



A csau-csauk egyik legszembetűnőbb tulajdonsága kék-fekete színezetű nyelvük, de más fajtáknál is előfordul ez a fizikai vonás, például a retrieverek és juhászkutyák között is gyakori. Közel 40 fajta esetében figyeltek már meg kékes, feketés pöttyöket a kutya nyelvén, általában az érintett egyedek testének bizonyos részein a bőrfelület is erősebben pigmentált.

Keverék kutyáknál természetesen nagyobb aránnyal fordul elő a pöttyös nyelv, de az elterjedt mende-mondák ellenére, ha kutyánknak fekete vagy sötét pöttyök vannak a nyelvén, nem feltétlen kell arra gyanakodnunk, hogy mégsem 100%-ban fajtatiszta.

 

Csau-csau - egy kutyafajta, amelynél jellemző a kék nyelv
Csau-csau - egy kutyafajta, amelynél jellemző a kék nyelv
Fotó: petsforhomes.co.uk

 

De mitől keletkeznek pöttyök a kutya nyelvén?

 

A kutya nyelvén látható sötét pöttyöket valójában az erősebb pigmentáció okozza, ahogy az embereknél az anyajegyeket és szeplőket is. Mindnyájan különbözünk egymástól, így nincsen két egyforma kutya sem, s az ő bőrükön is lehetnek olyan foltok, ahol a normálisnál több pigmentsejt található. A hosszúszőrű ebeknél nehezebb észrevenni, mivel a sűrű bunda elfedi, viszont a szőrszálak nem feltétlen követik le a bőr pigmentációját. 

A csau-csau és shar-pei kölykök nyelve születéskor rózsaszín, kb. 8-10 hetes koruk körül kezd el sötétebbre színeződni. Így ha a kutyád nyelvén vagy testén sötét pöttyöket vagy foltokat találsz, nem biztos, hogy felmenői között a fenti két fajta egyedei is felbukkantak, akkor sem, ha említettek a legősibb fajták közé tartoznak.

 

A pöttyözött nyelv meglehetősen gyakori számos kutyafajta esetében, ezért szinte lehetetlen csupán erre alapozva meghatározni a keverék kutyák genetikai összetételét. Legfeljebb leszűkíteni lehet a halmazt, de a 38 fajtából kikerülő kombinációk sora akár végtelen is lehet. Ha pontosan szeretnénk tudni, hogy milyen fajták leledzenek kutyánkban, elvégeztethetünk egy DNS-vizsgálatot is.

 

 

A 38 fajta

 

A nyelven látható pöttyök tehát leginkább a genetikára vezethetőek vissza. A spiccek jelentős hányadánál figyelhető meg ez a tulajdonság, de a spániel és pointer ősökkel rendelkező kutyáknál sem ritka. Az érintett fajták többsége az Egyesült Királyságból vagy Németországból származik. Míg néhány fajta között nyilvánvaló a hasonlóság, eddig még nem sikerült megállapítani, miért éppen ezeknél a fajtáknál mutatkozik meg ez a tulajdonság, míg másoknál egyáltalán nem.

 

 

Airedale-terrier Akita Angol szetter
Ausztrál juhászkutya Ausztrál pásztorkutya Belga juhászkutya
Bichon Frise Bullmasztiff Cairn-terrier
Cocker spániel Dalmata Dobermannpincser
Flandriai bouvier Golden retriever Gordon szetter
Ír szetter Keeshond Kerry Blue Terrier
Koreai jindo Labrador retriever Malinois
Masztiff Mountain Cur Mopsz
Német juhászkutya Pireneusi juhászkutya Pomerániai törpespicc
Rhodéziai Ridgeback Rottweiler Shar Pei
Shiba inu Simaszőrű retriever Skót juhászkutya
Soft-Coated Wheaten Terrier Szibériai husky Tervueren
Tibeti masztiff Újfundlandi  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amikor a pötty több, mint szín

 

A kutya nyelvén, fogínyén, szájnyálkahártyáján vagy szájában található lapos, széles pigmentfoltok jelenléte normális, általában nem utalnak egészségügyi problémára. Ezek a sötét területek mikroszkópikus melanin (festékanyag) szemcsék, amelyek miatt nem kell aggódni. Tulajdonképpen olyanok, mint nálunk az anyajegyek: egyedi fizikai jellemzőként tekinthetünk rájuk. Az életkor előrehaladtával kiterjedésük megnőhet, és alakjuk is megváltozhat. 

Ennek ellenére, ha a kutya nyelvén bármilyen gyanús elszíneződést találunk, amelyet korábban nem láttunk rajta, esetleg a pötty/folt hirtelen elkezd nőni vagy szétterjedni, akkor mielőbb vizsgáltassuk meg kutyánkat állatorvosunkkal!

A normálisnál nagyobb mennyiségű lepedék a nyelven utalhat gombás fertőzésre, gyulladásos folyamatra és cukorbetegségre is.

 

Kutya cianózis

Ha a kutyát baleset érte vagy betegsége miatt oxigénhiányos állapotba került, akkor ajkai, nyelve és fogínye kékes vagy lilás elszíneződést fognak mutatni. Ennek oka lehet súlyos szív, érrendszeri és/vagy légzőszervi betegség, melynek következtében lecsökken a vér oxigénszintje. A sokkos állapotban lévő kutyáknál is megfigyelhető. Azonnali állatorvosi ellátást igényel!  

 

Szájüregi rák

A kutya szájában, fogínyén, nyelvén vagy ajkain megjelenő puha vagy kemény kinövés daganatos betegség jele lehet. A környező szövetekből kiemelkedő dudorok mérettől és pigmentáltságtól függetlenül jó- vagy rosszindulatú szájüregi rákra is utalhatnak (pl. melanóma, laphámsejtes karcinóma, kötőszöveti rák).

A pontos diagnózist minden esetben állatorvos állítja fel! A legkisebb elváltozást se hagyjuk figyelmen kívül, mert előfordulhat, hogy az állapot speciális kezelést igényel, amelyet célszerű minél előbb megkezdeni a gyógyulás érdekében!

 

Golden retriever kölyök - pöttyös nyelv
Golden retriever kölyök pöttyös nyelvvel
Fotó: flickr.com

 


A rendszeres fog- és szájápolással, ellenőrző vizsgálatokkal még idejében elejét vehetjük egy esetleges súlyos betegségnek!


 

Forrás: healhtypets.mercola.com, puppyleaks.com
Indexkép forrás: educatebeforeyoudiscriminate.tumblr.com, flickr.com
Cikk első megjelenése: 2015. december 01.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hírek - Címlapon
Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás Hírek - Címlapon
Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás