A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között

2024. február 28., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is. 

A kutatás több texasi intézmény összefogásában valósulhatott meg, ahol a vezető pozíciókat betöltő állatorvosok, professzorok és neurológusok összehangolt munkájának köszönhetően meglepő eredményekre jutottak.

 

„Felfedezésünk, miszerint a kutyáknál leggyakrabban előforduló agydaganat típus erős hasonlóságot mutat az embereknél kialakuló menangiómákkal, új megvilágításba helyezi a rákról való tudásunkat. Ezek a tumorok komoly kihívást jelentenek az orvostudomány számára, ám a kutatásunknak köszönhetően számos ajtót nyithatunk további vizsgálatukra” - jelentette ki Dr. Akash Patel, idegsebész professzor.

 

 

Sajnos a kutyákat is érinthetik a daganatos betegségek
Sajnos a kutyákat is érinthetik a daganatos betegségek
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

Hozzátette, hogy ennek eredményeként „új kezelési módok kifejlesztése és tanulmányozása is lehetővé válik, mind az emberek, mind a kutyák számára”.

 

A kutatásban 62 kutyától vett menangióma-mintákat vizsgáltak. A kutyák 27 különböző fajtát képviseltek, így számszerűleg „ez volt az eddigi legkiterjedtebb tanulmány, melyben a kutyákat érintő menangiómák genetikai kifejeződését vizsgálták”.

 

Korábban már találtak genetikai hasonlóságokat a gliómák között. Az agydaganatoknak ezen típusa a második leggyakoribb, mely embereknél és kutyáknál egyaránt előfordul.

 

Innen indult el a mostani kutatás is, amikor a hosszú évek alatt összegyűjtött tumormintákat Dr. Patel rendelkezésére bocsátottak abból a célból, hogy sikerül-e izolálnia a bennük lévő RNS-t.

 

 

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
Fotó: Freepik/@prostooleh

 

 

„Ez a feladat olykor meglehetősen nehéznek bizonyul, ám Dr. Patel szilárd alapokon nyugvó adatokkal tudott szolgálni. A kutyáktól vett minták szerkezetileg erőteljes hasonlóságot mutattak a humán mintákkal.”

 

Évekbe telhet még, mire megkezdődhet a klinikai tesztelés, de mindannyian azon dolgoznak, hogy idővel majd a humán- és állatgyógyászat számára is eredményes kezelési protokollokat tudjanak biztosítani. Az eddigi eredmények azonban igen biztatóak.

 


 

További cikkeink a témában:

 


 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Freepik/@prostooleh

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Praktiker Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megszűnik egy túraútvonal a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén Hírek - Címlapon
Megszűnik egy túraútvonal a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén
A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel Hírek - Címlapon
A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel