A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat

2021. november 03., 00:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak. 

Számos dolog állhat a háttérben, ha kedvencünk a megszokottól eltérően kezd el „illatozni”. Bőrprobléma, a fogakat vagy füleket érintő betegség, a megfelelő szőrzetápolás hiánya is a leggyakoribb okok közé sorolhatóHa a kutya egészségileg rendben van és bundája is tiszta, ápolt, de mégis érezni valamit, az is elképzelhető, hogy a mi orrunk bizonyul egy cseppet érzékenyebbnek az átlagosnál.

 

A kutyák nem izzadnak úgy, mint mi – izzadtságmirigyek a talppárnáikon találhatóak, amit leginkább a nyári időszakban vehetünk észre, ahogy kedvencünk a betonon sétálva mancsnyomokat hagy maga után. Látható jelek nélkül is érezhetjük a jellegzetes, pattogatott kukoricáéhoz hasonló szagát, amikor a kutya izgul, fél, szorong vagy stresszel valami miatt, például kocsikázás közben vagy az állatorvosnál.

 

Különféle illatokat vélhetünk felfedezni négylábú barátunkon akkor is, ha teljesen nyugodt, hiszen csekély izzadási képessége miatt a „természetes kipárolgás” nagyon is működik. A szájból, tappancsokból, szőrszálakról, valamint a hátsó fertályról, pl. a bűzmirigyek által párolgó vegyületek minden egyes kutyánál egyediek, a csak rájuk jellemző információkat tartalmazzák.

 

 

Séta, kirándulás közben is összekoszolhatja magát a kutya
Séta, kirándulás közben is összekoszolhatja magát a kutya
Fotó: happydogstraining.gnc.com

 

 

Szervezetük emellett illatanyagokat kibocsátó olajokat is termel, melyek a bőr és a szőr egészségét hivatottak elősegíteni. Ezen illatmarkerek, párosulva a fülmirigyeiből áradó enyhe „baracklekvárra” hajazó szaggal, adják a kutya sajátos azonosítóját, ami a fajtársak közötti kommunikációban amolyan személyi igazolványként funkcionál.

 

A rendszeres szőr- és bőrápolás általában elegendő, hogy csökkentsük az esetleges kutyaszagot, de ha továbbra is zavarja orrunkat, néhány egyszerű tipp segítségével tehetünk ellene:

 

 

1. Minőségi táplálás

 

Az étrend kiemelkedően fontos szerepet játszik a kutya egészségének megőrzésében. Az alacsony minőségű eledelek, a kelleténél több jutalomfalat, az asztalról „véletlenül” lepottyanó fűszeres, zsíros vagy éppen szénhidrátban gazdag falatok és az ebédünk, vacsoránk maradékai nem tesznek jót emésztőrendszerének. Gyomorrontás, puffadás, refluxfokozott gázképződés, hasmenés, székrekedés mellett bőrproblémákhoz is vezethez a helytelen táplálás. Bőrszárazságot okozhat, ha túl kevés egészséges zsírsavat (pl. omega-3) fogyaszt, valamint az is, ha a kutya szervezetébe a megfelelőnél több gabonaféleség, keményítő kerül.

Az ételérzékenységgel vagy ételallergiával küzdő kutyusoknál gyakori tünet a bőr kipirosodása, a viszketés, melyet vakarózással próbál enyhíteni, ami idővel bőrbetegséget, fülfertőzést okozhat. A kutya szaga is megváltozhat, tipikus szag lengheti körül. Kérjük ki állatorvosunk és kisállatdietetikus szakember tanácsát azzal kapcsolatosan, mivel etessük kutyánkat!

 

 

Tippek a kutyaszag ellen - Fontos a minőségi, kiegyensúlyozott táplálás
Tippek a kutyaszag ellen - Fontos a minőségi, kiegyensúlyozott táplálás
Fotó: petfoodology.com

 

 

2. Rendszeres szőrápolás

 

A göndör és hosszú szőrű kutyák esetében fordítsunk figyelmet arra, hogy megfelelő időközönként átfésüljük bundáját. Távolítsuk el a rátapadt koszt, sarat, kisebb-nagyobb gallyacskákat, bogáncsokat és ilyen-olyan galacsinokat, amik séta közben belegabalyodnak. A hátsójánál lévő szőrt is tartsuk tisztán, ha lehetséges, nyírjuk rövidebbre a szőrt, így kevésbé tudnak ráragadni a „kakicsimbókok”, amiktől szánkázással is próbálhat megszabadulni. Esős, havas időben pedig adjunk rá esőkabátot vagy télikabátot, hogy bundája száraz maradhasson, amennyire lehet. 

 

Ha a kutya pofiját is hosszabb szőr borítja, töröljük át szakállát, bajszát, hogy megszabadítsuk az ételmaradékoktók és a nedvességtől, nyáltól. Ügyeljünk arra is, hogy szemei környékén tiszta, ápolt legyen a szőr, különösen, ha kedvencünk könnyezésre, csipásodásra hajlamos.

 

Rövid szőr esetén is fontos a bőr- és szőrápolás, mivel az elhalt hámsejtek, szőrszálak és egyes fajtáknál (pl. német dog, masztiffok) a fokozott nyálzás „folyománya” is hozzájárulhat a kutyaszaghoz.  

 

A fésülés stimulálja az egészséges olajok kibocsátását, melyek hidratálják a bőrt és a szőrt, összességében elősegítik a kellemesebb szagot is:  

 • Hosszú, közepesen hosszú és göndör szőr esetén használjunk fémfogú fésűt, kefét. Fésüljük át a kutya szőrét minden nap, hogy megelőzzük a csomósodást. A sűrűbb kefétől fényesebb, puhább lesz a szőr tapintása.
 • Rövid szőr esetén hetente legalább egy alkalommal szánjunk időt a szőrápolásra: dörgöljük át egy gumikefével vagy furminátorral, mely segít eltávolítani az elhalt szőrszálakat.

 

 

Tippek kutyaszag ellen - Fontos a rendszeres, megfelelő szőrápolás
Tippek kutyaszag ellen - Fontos a rendszeres, megfelelő szőrápolás
Fotó: insider.com

 

 

Ha szeretnénk még ügyesebben ápolni kedvencünk szőrét, látogassunk el egy kutyakozmetikába, ahol pontos útmutatást kaphatunk a megfelelő bőr- és szőrápolással kapcsolatban!

 

 

3. A porszívó áldása

 

A szőnyegek és bútorok kárpitja minden igyekezetünk ellenére is pillanatok alatt összegyűjti a kutyaszőrt, hámsejteket és persze a koszt is. Ezek együttesen „érdekes” illatokat eredményezhetnek otthonunkban, de anélkül is tehetünk ellene, hogy ki kellene csuknunk a kutyát. Egyébként sem szeretnénk kizárni életünkből, hiszen családtag, ugye?

 • Porszívózzuk fel rendszeresen a padlót, parkettát, szőnyeget (rázzuk is ki, ha lehet), és menjünk át a textillel borított kanapén, fotelon is. A kutya fekhelyét, takaróját se hagyjuk ki!
 • Ürítsük ki a porzsákot vagy a porszívó tartályát minden porszívózás után. Ha megoldható, öblítsük át szódabikarbónás langyos vízzel.
 • Helyezzünk egy illatosított szárítókendőt a porszívó szűrőjébe, így illatosabb levegőt fog kifújni.
 • Használjunk kárpittisztítót, amely segít eltávolítani a szőnyegben és huzatokban összegyűlt koszt, szagot.

 

 

Tippek kutyaszag ellen - Tegyünk a kanapéra, ágyra, fotelra mosható takarót, huzatot
Tippek kutyaszag ellen - Tegyünk a kanapéra, ágyra, fotelra mosható takarót, huzatot
Fotó: Twitter

 

 

4. Mosható huzatok

 

 

Ha kedvencünk felmehet a kanapéra, ágyra, fotelba, egy kényelmes szundítás után bizony hátrahagyhatja azokon illatát is. Fedjük le ezeket a bútorokat mosható takaróval, amely felfogja a szagot és a szőrt is. A párnákra húzzunk vastagabb huzatot, melyet szintén kimoshatunk, ha kezdi elveszíteni illatát. Mosás előtt tegyünk egy kis almaecetet a mosógépbe, mely természetes összetevőinek hála biztonságosan semlegesíti a szagokat.

 

 

5. Fogápolás a kellemes leheletért

 

Szájszaga olykor szó szerint megütheti orrunkat, ha kedvencünk mellettünk vagy egyenesen ránk liheg. A rossz lehelet gyakran visszavezethető a fogak, a fogíny, a szájüreg betegségeire, de különböző fertőzések és belső szervi (pl. vese) problémák, emésztési panaszok is állhatnak a háttérben. Mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hogy mivel állunk szemben! Jobb esetben csupán a kutya fogkövét kell eltávolítani, de egy törött fog vagy fogínysorvadás okozta gyulladás, kisebb-nagyobb kinövések (pl. papilloma), szájsebek és egyéb betegségek komolyabb kezelést igényelhetnek! Nem érdemes megvárni, hogy eluralkodjon a baj!

 • Mossuk meg rendszeresen kutyánk fogait, hogy eltávolítsuk a fogakra tapadt ételmaradékokat, lepedéket! Ehhez használjunk kutyafogkefét és kutyafogkrémet! > Tippek a kutyák fogápolásához
 • Adjunk neki fogápoló finomságokat, játékokat, melyeket biztonsággal rágcsálhat.
 • Ha fogkőképződés és szájszag elleni állatgyógyászati készítményt (por, spray) szeretnénk használni, előzetesen kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

 

Tipp a kutyaszag ellen - Fontos a rendszeres fogápolás
Tipp a kutyaszag ellen - Fontos a rendszeres fogápolás
Fotó: petbucket.com

 

 

6. Fürdetés? Csak módjával!

 

Amennyire megszoktuk, hogy esténként vagy reggelente, illetve egy kimerítő sporttevékenység után lezuhanyozunk, szinte magától értetődőnek tűnhet, hogy kedvencünket is megfürdessük, ha elkezd „szaglani”.  A túl gyakori fürdetés azonban árthat az egészséges bőrnek és szőrnek. Átlalánosságban elmondható, hogy bőven elegendő havonta egyszer, minőségi kutyasamponnal fürdetni. (Bőrbetegség és bizonyos egészségügyi problémák esetén előírhatják a speciális samponnal történő fürdetést – ezt minden esetben az állatorvos dönti el!).

 

Természetesen tehetünk ez alól kivételt, ha kedvencünk jókedvében megmártózott egy sáros pocsolyában vagy bármi olyanban (pl. ürülék), amitől koszos és még büdös is lett… Téli séta után is érdemes lemosni a kutya tappancsait, ha sózott utakon, vegyszerrel kezelt felületen járt!

 • A bőrredőket, talppárnákat töröljük át kutyabarát törlőkendővel
 • A fülekből nyírjuk ki a felesleges szőrt (ehhez kérjük kutyakozmetikus segítségét). A fülek szőrére és belső felületére tapadt szennyeződéseket távolítsuk el törlőkendővel. Ha a fül tisztításra szorul, járjunk el megfelelően: Praktikus útmutató gazdiknak a kutya fülápolásához

 

 

Fültisztítás okosan - praktikus útmutató a kutya fülápolásához
Figyeljünk a kutya fülének egészségére is
Fotó: businessinsider.nl

 

 

7. Kerüljük a gyanús kupacokat!

 

Értjük itt ezalatt a fűben, őszi avarban vagy a hó alatt megbúvó állati és egyéb termékeket. Ha valaha is előfordult már velünk, hogy kedvencünk teljes átéléssel meghempergett valahol, majd földöntúli vigyorral a pofiján odaszaladt hozzánk, mi pedig nem győztük eltakarni orrunkat… Nos, tudjuk jól, milyen érzés az ilyesmi. Nemcsak az ürülék, hanem egy állati tetem foszló „csodája” is ellenállhatatlanul vonzó lehet számukra, és hát valljuk be, nem mindig sikerül megelőzni a dolgot. Ősi ösztön ide vagy oda, azt sajnos a kutya nem tudja, hogy a szag minket borzasztóan zavar és még betegségeket is összegyűjthet a mókázás során. Legyünk résen, de ha mégis megtörténik a baj, alaposan fürdessük meg kedvencünket!

 

 

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: diamondpet.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt 6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt
Ha valamilyen okból kifolyólag ketrecet kell használnunk otthon, fontos, hogy a kutya ne büntetésként élje meg a helyzetet. Mit tehetünk, hogy jól érezze magát benne?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hírek - Címlapon
Hírek - Címlapon