A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A napfogyatkozás hatása a kutyákra

Tudományos tények és tapasztalatok nyomában


2022. október 25., 10:45


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Érdemes előre felkészülnünk a napfogyatkozásra, ugyanis kutyáink furcsán reagálhatnak a hirtelen bekövetkező éjszakára. Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy az állatok előre megérzik a természeti változás közeledtét, attól függően, hogy az milyen mértékű.



 

Évezredek óta terjeng az emberek között a hiedelem, miszerint az állatok előre megérzik a természeti katasztrófákat, változásokat. Ez kutyáinkra is igaz, de semmi köze az állítólagos hatodik érzékükhöz. Több kutatás bizonyítja, hogy a földrengések, cunamik, vulkán kitörések előtt érdemes hallgatnunk házikedvenceinkre, ugyanis a Földnek olyan alacsony frekvenciás hullámait képesek érzékelni, amiket mi nem. De mi a válasz a napfogyatkozásra?

 

 

A teljes napfogyatkozás
Fotó: theguardian.com

 

 

Kutyáink az évek során felvették a mi életritmusunkat. Reggel kelünk, mikor világosodik, nappal tevékenykedünk, nappal kapnak tőlünk enni, ekkor játszunk velük. Emiatt a fény létfontosságúvá vált számukra.

 

A napfogyatkozás nagy mértékben megváltoztatja a környező fényviszonyokat, emiatt a nappali állatok viselkedésformát váltanak, várják a vacsorájukat, lefekvéshez készülődnek. Kedvenceink eltérően reagálhatnak a sötétségre, egyesek nyugovóra térnek, mások vonyítanak. A meglepetést az okozza náluk, hogy a változások hirtelen következnek be, nem úgy ahogy megszokták. Ez akár még riadalomra, szökésre is okot adhat, tehát érdemes előre felkészülnünk.

 

 

Egyes kutyák akár vonyítással is reagálhatnak egy nagyobb napfogyatkozásra
Egyes kutyák akár vonyítással is reagálhatnak egy nagyobb napfogyatkozásra
Fotó: purewow.com

 

 

A viselkedés változás nagyban függ a napfogyatkozás mértékétől. Ez eltérő lehet a különböző területeken, akár még országon belül is, így egy kutatás se bizonyítja pontosan, hogy mi a hirtelen sötétség hatása ebeinkre nézve. Nem tudhatjuk, hogy azonosan reagálnak-e a 20-, 30-, vagy akár 80%-os napfogyatkozásra, mivel nem lehetünk egyszerre több helyen, és semmiképpen nem általánosíthatjuk a kutyákat ilyen szempontból.

 

Fontos figyelembe vennünk, hogy mi emberek is sokszor egyfajta félelemmel tekintünk még az ilyesfajta természetbeli változásokra is, ami, bár nem is gondolnánk, de hatással van a hozzánk ragaszkodó ebre. A mi félelmünk ragályos, kutyáink megérezhetik, átvehetik azt, és ha nem vigyázunk eléggé, ezért rohannak ki a világból.

 

 

A kutya átvheti a gazdi hangulatát, így a félelmet is
A kutya átvheti a gazdi hangulatát, így a félelmet is
Fotó: dogful.com

 

 

Egyesek azt állítják, hogy kedvenceik nemhogy nem fogadják el az ennivalót, de egyenesen visszautasítják azt, undorral néznek rá.

 

Egy golden retriver állítólag hosszan és hangosan vonyított a nap eltűnésekor, egészen addig amíg az elő nem került, pedig azelőtt sosem produkált hasonlót.

 

Egy másik család kutyája pedig a kerítést átugorva hagyta el a kertet, és vágott neki a nagyvilágnak.

 

Ezekről a cselekedetekről természetesen csak feltételezhető, hogy a napfogyatkozás okozta őket, tudományos bizonyítékuk nincs. Mindenesetre egy nagyobb napfogyatkozás közeledtével érdemes odafigyelnünk kedvencünk biztonságára - például hogy ne tudjon kereket oldani!

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. március 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Két kutyát mentettek meg a zirci rendőrök borzalmas körülmények közül Hírek - Címlapon
Két kutyát mentettek meg a zirci rendőrök borzalmas körülmények közül
Egyes kutyák szívesebben működnek együtt az emberrel, mint mások Hírek - Címlapon
Egyes kutyák szívesebben működnek együtt az emberrel, mint mások