A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10+1 tipp, hogy otthonodban kevesebb legyen a kutyaszőr

2023. december 09., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Vedlés. Míg egyes ebeknél inkább időszakosan tapasztalhatjuk, addig társaik egész évben hullatják szőrüket. Kész rémálom? Nem feltétlen. Néhány egyszerű ötlettel elejét vehetjük a mindent beborító szőrnek.



 

A kutyatartás szőrrel jár. Hol kevesebbel, hol rengeteggel… De ha szeretnénk megosztani életünket egy négylábú társsal, számíthatunk arra is, hogy többször kerül elő a porszívó és a mosógép is szorgosabban dolgozik majd. Ruházatunkat valószínűleg két kategóriába fogjuk sorolni: egy kutyás és a többi, ami idővel kutyás lesz. Az autóról nem beszélve… És megtanuljuk azt is, hogy a reggeli kávé elengedhetetlen hozzávalója lesz a kutyaszőr.

 

Ha úgy érezzük, mindezzel nehezen birkóznánk meg, választhatunk olyan fajtát, amely kevésbé vagy egyáltalán nem vedlik, legyen akár kistestű, terrier vagy különleges fajta képviselője. Az ő esetükben viszont a rendszeres szőrápolás, így a kutyakozmetika látogatása is feljebb kerülhet a fontossági sorrendben.

 

Mindazonáltal bevethetünk néhány egyszerű praktikát, mely segíthet minimalizálni a szőrmennyiséget.

 

 

Kutya a lakásban - A rövid szőr is könnyen megtapad a szőnyegen
Kutya a lakásban - A rövid szőr is könnyen megtapad a szőnyegen
Fotó: cvets.net

 

 

1. Keményfa padló

 

Míg a szőnyegből egy idő után képtelenségnek tűnik eltávolítani a beletapadt szőrt, a laminált és keményfa padlón kevésbé találnak fogást, rendszerint egy kisebb-nagyobb gombóc formájában összegyűlnek a sarokban vagy a padló szélein. Egy alapos porszívózás és már nyoma sincs a „szőrcicáknak”.

 

 

2. Kárpit helyett…

 

is választhatunk bőr, műbőr vagy velúr anyaggal bevont kanapét, fotelt, melybe nehezebben tudnak belekapaszkodni a szőrszálak. Persze ettől még ott maradnak, ha kedvencünk egy jóleső alvás után kikászálódik a kényelemből, de lényegesen könnyebb feltakarítani utána, mintha a textil anyagból kellene egyesével kiszedegetnünk a szőrt.

 

 

3. Extra védőréteg

 

Ha jobb szeretjük a „simis” vagy szőttes anyagokat, beszerezhetünk egy nagyobb méretű takarót, amely befedi a kanapét, ágyat, és megfogja a szőrt. Tény, hogy ezt sűrűn ki kell porolni, szellőztetni, és a mosásra is illik sort keríteni, ha kedvencünk merő véletlenségből összekoszolja (nincs ebben semmi szándékoltság, hiszen csak szeretne hozzánk bújni). Kölyök és idős kutyáknál, illetve vizeletvisszatartási problémákkal küzdő ebeknél a takaró alá vagy fölé tehetünk egy vízhatlan huzatot, lepedőt is, mely felfogja a nedvességet.  

 

 

Tippek kutyaszőr ellen - Extra védőréteg, takaró a kanapén, fotelon
Tippek kutyaszőr ellen - Extra védőréteg, takaró a kanapén, fotelon
Fotó: Pinterest

 

 

4. Omega-3

 

Pozitív tulajdonságai közismertek, nem véletlenül ajánlott táplálékkiegészítő kutyusoknak és gazdiknak is. Többek között jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, az idegrendszerre, immunrendszerre, és hozzájárul a bőr és a haj, szőrzet egészségéhez is. Segíthet csökkenteni a vedlés mértékét, táplálja a bőrt, fényessé, simábbá varázsolhatja a matt bundát. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát azzal kapcsolatban, kedvencünknek milyen formában és mennyiségben adhatunk Omega-3 zsírsavat.

 

 

5. Ruhatisztító henger

 

Magától értetődően nyúlunk hozzá, ha ruhánkon észreveszünk egy-két szöszt. Különösen zavaró lehet, ha hivatalos vagy alkalmi öltözéket veszünk fel, amelyben makulátlanul illene megjelennünk. A szöszhenger praktikus eszköz a kutyás háztartásokban is: segíthet tisztábbá varázsolni ruhánkat, a különböző felületeket, és még a vendégek is értékelhetik, ha nem szíveven vinnének haza szuvenírként kutyaszőrt.

 

 

A bőr, műbőr, velúr anyagokra kevésbé tapad a szőr
A bőr, műbőr, velúr anyagokra kevésbé tapad a szőr
Fotó: Pinterest

 

 

6. Ablakmosó

 

Öhm, ez nem az autóhoz való? Elsőre talán ez ugrik be róla, viszont otthon is kapóra jön, ha magasabban lévő ablakokat szeretnénk tisztává varázsolni. A gumibetétes fej segítségével a különféle kárpitokhoz makacsul ragaszkodó szőrszálakat is könnyebben távolíthatjuk el. Ahogy átdörgöljük vele a puhább anyag felületét, apró gombócokba állhat össze a szőr.

 

 

7. Gumikesztyű

 

Ideális lehet abban az esetben, ha a kanapé, szőnyeg vagy egyéb textil egy-egy részét szeretnénk megszabadítani a szőrtől. Például, ha fésülés közben kedvencünk bundája rátapad a kárpit egy pontjára, vagy boldogan nekidörgölőzött a kanapé oldalának, és itt-ott hátrahagyott némi szőrt. Nincs más teendő, mint felhúzni egy pár kesztyűt, átdörgölni a felületet, és a nagyja már rá is tapadt a gumira.

 

 

8. Ragasztószalag

 

A csomagolásnál és díszítésnél használatos ragasztószalagok is alkalmasak lehetnek az itt-ott felbukkanó kutyaszőr eltávolítására. Ragacsos oldalával kifelé körbeterkerjük vele kezünket, és már össze is gyűjthetjük a szőrszálakat, ha éppen nem tudunk vagy nincs kedvünk porszívózni, esetleg bőrünk érzékeny a gumikesztyű anyagára.  

 

 

Kutya a lakásban - Néhány ötlet segíthet csökkenteni a szőr mennyiségét
Kutya a lakásban - Néhány ötlet segíthet csökkenteni a szőr mennyiségét
Fotó: Unsplash

 

 

9. Légszűrőbetét

 

Ha otthonunkba levegőtisztítő készüléket, párátlanítót és/vagy klímaberendezést telepítettünk, érdemes gyakrabban kitisztítani vagy kicserélni a bennük található légszűrőbetétet. Egy kisállatmentes háztartásban átlagosan 90 naponta, egy kutya, macska esetén 2 havonta tanácsos sort keríteni erre. Ha életünket több kiskedvenccel osztjuk meg, ez az időtartam 20-45 napra is lecsökkenhet.

 

 

10. Antisztatikus spray

 

Az elektromos feltöltődés megakadályozására szolgáló készítmény segíthet abban is, hogy a textilanyagoktól távol maradjon a szőr. Mindenesetre kérdezzük meg, hogy biztonsággal használhatjuk kutya mellett is. Ha bizonytalanok vagyunk, inkáb keressünk más megoldást a szőreltávolításra.

 

 

+1 tipp: Biztosítsuk kutyánk számára a szőrzetének megfelelő ápolást! Figyeljük meg, kedvencünk mikor, milyen mértékben hullatja szőrét. A fokozott vedlés, szőrhullás hátterében többféle betegség állhat, az allergiától kezdve a bőrproblémákon át a hormonális rendszert érintő gondokig. Bármilyen gyanús tünet észlelése esetén látogassunk el állatorvosunkhoz egy alapos kivizsgálásra!

 

 


 

 

Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok - Kutyabarát helyek

A túlzott vedlés, kopasz foltok vagy sebek megjelenése a kutya bőrén nem pusztán szépséghiba, hanem kezelésre szoruló fertőzésre, betegségre is utalhat. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: hortondogs.co.uk
Cikk első megjelenése: 2021. október 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért szagol be a kutya a lábaink közé? Hírek - Címlapon
Miért szagol be a kutya a lábaink közé?
Kiskutyák a kifutón: Nemes ügy mellé álltak a sztárok Hírek - Címlapon
Kiskutyák a kifutón: Nemes ügy mellé álltak a sztárok