A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hipoallergén kutyák - 7 fajta a terrierek kedvelőinek

2019. november 10., 15:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Sorozatunk harmadik részében újabb fajtákat mutatunk be, ezúttal kifejezetten a terrierekre fókuszálva. Ismerjétek meg őket!



1. Yorkshire Terrier

Ne tévesszen meg kicsiny mérete, apró teste hatalmas jellemet takar! Napjaink kedvelt ölebe a 19. században még vérbeli patkányvadásznak számított, elsősorban a ruhagyárakban teljesített szolgálatot. A textilipar kiemelt négylábú alakja a munkásosztály szerves részét képezte, selymes bundájából gyakran űztek tréfát: a szövőszék csodájaként gúnyolták.

A gépesítés elterjedésével eredeti szerepe megszűnt, ám ahelyett, hogy feledésbe merült volna, sokkal jobb pozícióba került: az európai felsőosztály kiskedvence lett. Terrierségét azonban nem vetkőzte le, bátor, eltökélt jellem, fürge, rakoncátlan, ugyanakkor szeretnivaló ebecske. Közepesen aktív, örömét leli a kellemes sétákban. Szőre rendszeres ápolást, kozmetikázást igényel, míg a kiállítási példányok földig érő bundában tündökölnek, kedvtelésből tartott társaik rövidebb, könnyen kezelhető szőrzetben virítanak. 

Hipoallergén kutyafajta - Yorkshire terrier
Hipoallergén kutyafajta - Yorkshire terrier
Fotó: yorkiemag.com

 

2. Cairn Terrier 

Gyermekkorunk feledhetetlen meséjének, az Óz, a csodák csodájának négylábú hőse e fajta képviselője volt. Toto, a merész kiskutya a valóságban fontos feladatot látott el évszázadokon át: a skót farmerek javait védte a kártékony kisemlősöktől. Állhatatosságát és éberségét máig megőrizte, tettrekész, aktív terrier, kiválóan remekel a kutyás sportok terén: engedelmességi, agility, flyball, terrier-versenyeken is megállja a helyét. Jókedvű, tevékeny eb, élvezi a hosszú sétákat, független, önálló jelleme viszont következetes, határozott gazdit igényel. Szőrzete rendszeres ápolásra, kozmetikázásra szorul, a fejét körülvevő szőrzet rókaszerű hatást kölcsönöz neki. 

 

Hipoallergén kutyafajta - Cairn terrier
Hipoallergén kutyafajta - Cairn terrier
Fotó: pinterest.com

 

3. West Highland White Terrier

Csillogó gombszemei, fehér pofaszakálla és felálló fülei a „mindig mosolygós kutya” hatását keltik, nem véletlenül vált az egyik legnépszerűbb kutyafajtává a kistestűeket kedvelők körében. Ám a plüssjáték-szerű külső alatt egy igazi vadászkutya rejlik: őseit patkányok és egyéb rágcsálók irtására használták a brit felföldeken. Hasonló méretű társaihoz képest erőteljesebb testalkattal rendelkezik. Jókedélyű, életvidám, kíváncsi természetű terrier, mindennapos lemozgatás mellett ideális családi kutya, gazdáinak hűséges kis pajtása. Fehér szőre rendszeres ápolást, fésülést, kozmetikázást igényel. 

 

Hipoallergén kutyafajta - West Highland White terrier
Hipoallergén kutyafajta - West Highland White terrier
Fotó: akc.org

 

4. Border Terrier

Könnyen felismerhető vidráéhoz hasonló fejformájáról, ám nem ez az egyetlen megkülönböztető jegye: más terrierekhez képest aránylag hosszabbak, nyúlánkabbak a lábai. Rövid drótszőre a cser-, kék és cser-, búzaszínű vagy vöröses árnyalatú. Szakállát, bajszát érdemes naponta áttörölni, szőrét kozmetikusnál trimmeltetni. Rendkívül aktív, gyors, agilis kutya, igényli a rendszeres testmozgást, örömmel fedezi fel a környezetét, s ha lehetősége adódik rá, akár magától is, ezért fontos, hogy ne tudjon kiszökni a kertből. Kellő lefárasztás mellett a család nagyszerű, szeretetteljes tagjává válik. 

 

Hipoallergén kutyafajta - Border terrier
Hipoallergén kutyafajta - Border terrier
Fotó: pinterest.com

 

5. Bedlington terrier

A báránybundába bújt kutyához nincsen fogható a fajták széles palettáján. Görbe vonalait feltehetően Whippet őseitől örökölte, szélsebesen száguld, teret átölelő mozgása megkapó látványt nyújt. Egyedi mivoltát fehéres-ezüstös színben pompázó szőrének, bársonyos bojtban végződő kajla füleinek és a fejét díszítő bóbitának is köszönheti. Bolondos természete, önfeledtséget, játékosságot, jókedvet sugárzó lénye kirobbanó energiával párosul. Az agarak és terrierek tulajdonságait ötvözve rendszeres, aktív testmozgásra van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát, a coursing is remek elfoglaltság lehet számára. Allergiásoknak nagyszerű választás, ugyanis egyáltalán nem hullajtja szőrét, ám rendszeresen fésülni, kefélni kell, nyírását, trimmelését pedig bízzuk kozmetikusra. 

 

Hipoallergén kutyafajta - Bedlington terrier
Hipoallergén kutyafajta - Bedlington terrier
Fotó: pets4homes.co.uk

 

5. Soft Coated Wheaten Terrier

Selymes, enyhén hullámos szőre kellemes, meleg búzaszínű, ritkán hullik. Nemcsak emiatt, hanem kedves, simulékony természete miatt is kedvelt fajta, idős koráig megőrzi kölykös vidámságát, játékosságát. Barátságos, odaadó kutya, aki mindig kapható egy kis mókára, szívében azonban ott rejlik a terrier. Gyengéd, szeretetteljes, de következetes nevelésre van szüksége. Családját és barátait tipikus ugrándozó köszöntéssel fogadja. Szőrzetét célszerű hetente 1-2 alkalommal átfésülni, fürdetése, kozmetikázása havonta ajánlott. 

 

Hipoallergén kutyafajta - Soft Coated Wheaten terrier
Hipoallergén kutyafajta - Soft Coated Wheaten terrier
Fotó: dogbreedslist.info

 

6. Kerry Blue Terrier

A borz- és mosómedve vadászatra tenyésztett terrier félelmet nem ismerő, kitartó, szívós kutya. Emberközpontú, hihetetlenül intelligens fajta, telis-tele életszeretettel. Felfedező típus, energiái levezetéséhez tág térre, sok foglalkozásra és változatos tevékenységekre van szüksége. Aktív, határozott gazdiknak ajánlott. Manapság megtalálhatóak a sport- és munkakutyázás számos ágazatában, engedelmesség, agility, frizbi, terelés, stb.

A kiállításokon is feltűntést keltenek dús pofaszőrzetükkel és egyedi színükkel, melyek a fajta védjegyeinek is tekinthetők. Születésükkor egységesen feketék a kölykök, színük ezt követően fokozatosan halványul, míg másfél-kétéves korukra elérik végleges színüket, mely a feketétől a kékes-szürkén át az ezüstös árnyalatig terjed. Selymes bundája rendszeres ápolásra, kozmetikázásra szorul, az orrát is borító, pofáját körülvevő szakállat érdemes evés-ivást követően tisztára törölni. 

 

Hipoallergén kutyafajta - Kerry Blue terrier
Hipoallergén kutyafajta - Kerry Blue terrier
Fotó: viralpawz.com

 

7. Airedale Terrier

A terrierek családjának legnagyobb tagja, karcsú lábai, mély mellkasa, hosszúkas feje fejedelmi megjelenést kölcsönöz neki. Rövid pofaszőrzete, előreálló, figyelő fülei és kifejező tekintete mély értelemről és magas intelligenciáról árulkodnak. Éber, tettrekész, bátor és magabiztos sport- és munkakutya.

Az angliai Yorkshire megyében található Aire folyó mentén élő bányászok, vadászok, farmerek és kereskedők által kialakított mindenes fajta, mely szélsőséges körülmények között is kiválóan teljesített. Fürge, célorientált kutya, a ház körüli kártékony rágcsálók elkapása, a tanyasi állatok őrzése, terelése mellett vadászatra is használták. Sokoldalúságát a mai napig megőrizte, a fizikai kihívásokat és mentális stimulációt kombináló tevékenységek bármely fajtájára kapható, ugyanúgy megállja a helyét az agility pályán, engedelmességi feladatokon, dog dancing versenyeken, mint az őrző-védő foglalkozásokon. 

 

Hipoallergén kutyafajta - Airedale terrier
Hipoallergén kutyafajta - Airedale terrier
Fotó: pets4homes.co.uk

 

Olvasd el kapcsoló cikkeinket is:

 

Hipoallergén kutyák - 6 kistestű fajta kutyaszőr-allergiásoknak

 

Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak

 


 

Forrás: akc.org, dogvills.com
Indexkép forrás: akc.org
Cikk első megjelenése: 2017. július 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Ebugatta MOL Nyrt. Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szívszorító videóval kampányolnak az állatvédők: a kutya nem karácsonyi ajándék! Hírek - Címlapon
Szívszorító videóval kampányolnak az állatvédők: a kutya nem karácsonyi ajándék!
Így játszák ki a New York-i kutyások a metró szabályait Hírek - Címlapon
Így játszák ki a New York-i kutyások a metró szabályait