A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés!

2023. szeptember 01., 11:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű




Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés. Kutyáink és saját biztonságunk érdekében erdei kirándulásaink alkalmával és az autóutakon is figyeljünk fokozottabban!



A szarvasbőgés időszakában a szarvasbikák kiszámíthatatlanná válnak, veszélyt és akadályt nem ismerve űzik kiszemeltjüket árkon-bokron át. Bármely pillanatban keresztezhetik az erdőben kirándulók útját és az úttestet is.

 

A szarvasbőgéssel párhuzamos vadászati idény kezdete a kutyásokat is érinti. A balesetek elkerülése és a természetjárók biztonsága érdekében rövidesen erdőlátogatási tilalmat vezetnek be az érintett területeken, de addig is ajánlatos fokozottan figyelni erdei sétáink, kirándulásaink során. Jelenlétünk megzavarhatja a vadakat, s ha veszélyben érzik magukat, megnőhet a támadás esélye is. Maradjunk a kijelölt túraútvonalakon, biztonságunk érdekében kutyáinkat tartsuk pórázon!

 

A Szabálysértési törvény 193. § b) értelmében ugyanis „aki a felügyelete alatt álló kutyát (…) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, (…) szabálysértést követ el.”

 

Kirándulás előtt tájékozódjunk az illetékes vadászatra jogosult szervezetnél, hogy a kiszemelt területen nem lesz-e vadászat a kiválasztott időszakban! Ezen szervezetek elérhetőségeit akár az interneten is kikereshetjük, de ha ott nem találunk információt, a környékbeli települések önkormányzatainál is érdeklődhetünk.

 

 

Az erdőben is tartsuk pórázon kutyánkat - szarvasbőgés idején is fontos odafigyelni erre!
Az erdőben is tartsuk pórázon kutyánkat - szarvasbőgés idején is fontos odafigyelni erre!
Fotó: adobestock

 

 

Ügyeljünk a vaddisznókra is!

 

Ősszel a vaddisznók is aktívabbak. Párzási (búgási) idejük október és január közé esik, ekkor a kanok reagálhatnak agresszívebben a potenciális veszélyre – így az emberre és a kutyákra is. Ugyanakkor a kellemes szeptemberi napokon is összetalálkozhatunk velük erdei sétáink során, főként a sűrű, bozóttal borított területeken.

 

A vaddisznók - különösen a sebzettek - gyakran a támadást választják a menekülés helyett, találkozás esetén súlyos sérüléseket okozhatnak kíváncsi kedvencünkben. Nem egy történetet hallani a bokor alól kiugrasztott vaddisznóról, mely félelem nélkül megkergette a legbátrabb ebeket is.

 

Életterük csökkenésével egyre gyakrabban bemerészkednek emberlakta területekre, így a szőlősökbe, gyümölcsösökbe is. Télre készülve élelmet, a hűvösödő idő elől pedig menedéket kereshetnek. Ha észreveszünk sétánk során egy vaddisznót, tisztes távolból kerüljük ki, kutyánkat tartsuk magunk mellett. Csendesítsük le, ha ugatna és induljunk el az ellenkező irányba. Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, mit tehetünk, ha a vaddisznó közvetlen közelünkben bukkanna fel.

 

 

Vezessünk óvatosan!

 

Az erdős részekkel kísért és a mezők mellett futó autóutakon bármikor találkozhatunk szarvasbikákkal, a vadveszélyre figyelmezető táblák területén kívül is. A statisztikák szerint ezekben a hetekben minden évben megnő a vadak miatt történő ütközések, balesetek száma, vezessünk tehát fokozott figyelemmel!

 

A hatályos jogszabályok szerint – ha a vadászatra jogosult felróható vagy rendellenes magatartása nem áll fenn – mindkét fél maga viseli a kárát. Ütközés esetén a helyszínen kell megvárni a hatóság kiérkezését, a rendőrség értesíti a vadásztársaságot és a további teendőkről is intézkednek.  

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: adobestock
Cikk első megjelenése: 2017. szeptember 01.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál Hírek - Címlapon
Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál
A levélbedobón át kukucskál ki a kutya, hogy köszönhessen az embereknek Hírek - Címlapon
A levélbedobón át kukucskál ki a kutya, hogy köszönhessen az embereknek