A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyával strandolni?

Lehetőségek és szabályok Magyarországon


2014. november 12., 17:00


Szerző: MateKrisz


Kategória: Jó tudni!




Alábbi cikkünket mind gazdiknak, mind szolgáltatóknak ajánljuk. Jó tudni, hogy milyen lehetőségek és szabályok rendszerében tudjuk kutyáinkat tavakban, folyókban, strandokon fürdetni. A turisztikai vállalkozások pedig felkészülhetnek, ha jövőre kutyastranddal is szeretnék bővíteni szolgáltatásaikat!



A  kutyát társállatként tartó emberek - ez a csoport évről-évre rohamosan nő, - számára, az ember és a kutyája számára egyformán örömet jelentő szabadidő hasznos és kellemes eltöltésére fokozott igény jelentkezik.

 Ezen belül az utóbbi években fokozatosan növekszik az igény a vízparti lehetőségek és programok iránt is, beleértve a kutyák úszását vagy a gazdikkal történő közös fürdőzést, strandolást is. Nincs egyszerű dolguk azoknak, akik kedvencükkel együtt vízparton szeretnék nyári szabadidejüket eltölteni. A helyzetet az ezzel kapcsolatos téves információk sok esetben tovább bonyolítják.
A jelenlegi helyzetet a hazánkba látogató külföldi kutyabarátok, - főleg akik olyan országból érkeznek, ahol ez a kérdés jól szabályozott, - ugyanúgy nem értik, mint a magyar állatbarátok. 
Az mára már vitathatatlan tény, hogy a turizmus, az idegenforgalom számára a kutyás ember egyre fontosabb és jelentősebb célcsoporttá válik.
Sajnálatos, hogy a megváltozott igényekkel a jelenleg érvényes jogszabályozás nem tart lépést, ezzel némileg akadályt gördítve, - de nem teljes mértékben akadályozva, - az igényt kiszolgálni próbálók elé.

 

A tengerparton egyszerűbb a helyzet!


1./ A természetes  vizek azon részein, ahol nincs fürdésre kijelölt hely (strand), és nem tiltja tábla, nincs elkerítve mint magánterület, ott nincs akadálya a kutyák fürdetésének.

 

2./ A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet a 7. mellékletében tiltja az állat bevitelét a fürdőhelyre.
Csak arra az időszakra vonatkozik a tiltás, amire a kijelölés. Ezt követően a tulajdonos vagy a strand kezelője dönthet a területen a kutyák jelenlétéről. 
Amennyiben a terület/partszakasz önkormányzati tulajdonban/kezelésben van akkor a strand üzemeltetésén kívül a terület  automatikusan közterület besorolás alatt, az adott önkormányzat más egyéb közterületére vonatkozó szabályok az érvényesek. Pl. ha nem tiltott a közterületen a kutya jelenléte, akkor a területen/partszakaszon sem,  ha póráz kötelezettséget ír elő a közterületre vonatkozó helyi szabály, akkor pórázon kell tartani a kutyát.
Ez utóbbi már ellentmondásra adhat okot, mert pl. nehezen elképzelhető és kivitelezhető, hogy a gazdi a pórázzal a kezében parton sétál és a kutya a póráz másik végén a vízben úszik. (de egy 10-15 m hosszúságú un. vonó pórázzal ez is kivitelezhető)
Amennyiben a terület/partszakasz magán- vagy jogi személy tulajdonában van akkor a tulajdonos álltal előírt szabály vonatkozhat a használatra és azon belül a kutyák jelenlétére.

 

3./ Elképzelhető, hogy természetes vízparton lévő területen un. kutyafuttatót létesíthet az önkormányzat, akár valamilyen jogi formában működő kutyás civil- vagy gazdasági szervezettel közös kialakításban és/vagy üzemeltetésben. Ilyen esetben a kutyafuttatókra vonatkozó általános jogszabályok mellett érdemes figyelembe venni, ha a partszakasz valamilyen fokú természetvédelmi és/vagy vadászatra is használt területen fekszik, az arra vonatkozó külön szabályokat, rendeleteket.

Balatoni fürdőzés   Fotó:origo.hu

 

4./ Ajánlott a vízpartok strand üzemmódon kívüli, kutyás használatára vagy kutyás rendezvények időtartamára egy HÁZIREND összeállítása, amelyben érdemes, - többek között, - az alábbi, a használatra és a felelősségválalásra vonatkozó elvárásokat rögzíteni:

  • a területen csak, 3 hónapnál nem régebben féregtelenített, a korának megfelelő oltásokkal rendelkező, chip azonosítóval ellátott kutya tartózkodhat
  • egy gazdával, egy időben maximum 3 kutya használja a területet
  • mindenki a saját felelősségére használja, a kutyáját önálló elhatározása, döntése alapján hozza be a területre 
  • a kutyaürülék feltakarítása és a kijelölt helyre dobása a gazda számára kötelező (legyen kijelölt hely !)
  • 6 éven aluli, - illetve úszni nem tudó 14 éven aluli gyermekek, csak felnőtt kíséretében használhatja a területet
  • a területen és a vízben olyan magatartást kell tanúsítani, hogy a többi vendéget/használót ne zavarja, másoknak és másik kutyának kellemetlenséget, megbotránkozást ne okozzon
  • minden kutyatulajdonos, vagy kutyával tartózkodó személy felelős a vele lévő kutyát olyan mértékben ellenőrzése alatt tartani, hogy az állat más személyek vagy állatok számára ne jelentsen közvetlen veszélyt, személyben, állatban, növényzetben vagy tárgyi berendezésben kárt ne tegyen
  • a kutya által okozott mindennemű anyagi kárért a kutya chipjével azonosítható tulajdonost  terheli a felelősség
  • beteg, sérült vagy tüzelő kutyával a terület nem látogatható/használható
  • alkoholos állapotban vagy egyéb narkotikum befolyásoltsága alatt lévő embernek, - sem kutyával, sem kutya nélkül, - a területen tartózkodni tilos! 

A HÁZIRENDnek érdemes tartalmaznia, hogy ki a felelős betartásáért, illetve ki ellenőrzi a betartást!


5./ A jelenleg érvényes jogszabályozás nem veszi figyelembe annak a lehetőségét, hogy nem kiállítás, sportverseny, cirkusz vagy állatvásár céljára, egytől több állat, emberi felügyelettel és irányítással egy helyen tartózkodik a természetben, tisztán szabadidő  eltöltése végett. Ebből ered ez a jogszabályi hiányosság, ennek megfelelően a kutyákkal együttes vízparti tartózkodás és/vagy az ott szervezett rendezvény nem minősül „Állategészségügyi felügyelet alá tartozó rendezvény” -nek. Ennek ellenére, az esetleges későbbi viták, támadások kezelhetősége érdekében, ha a vízparton kutyás rendezvény kerül lebonyolításra, - nem kötelező, de ajánlott !, - bejelenteni területileg illetékes Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalnak”, amelyik engedélyezheti azt. Egyben kirendeli a hatósági állatorvost aki (rendeletileg rögzített díj ellenében) ellenőrzi és felügyeli azt valamint jegyzőkönyvet készít, amely az esetleges későbbi vitás esetekben jól használható bizonyítés lehet.

 

6./ A rendezvény megtartásakor a vonatkozó közegészségügyi, járványügyi, balesetvédelmi és tűzvédelmi szabályokra tekintettel lenni. Az 1.000 főt meghaladó rendezvény megtartásának engedélyezése a területileg illetékes jegyző hatásköre.

 

7./ Amennyiben egy hotel vagy kemping rendelkezik a területéhez/tulajdonához tartozó közvetlen vízparttal, - de az nem minősül strandnak, - akkor maga az üzemeltető vagy tulajdonos szabja meg a kutyával történő használat lehetőségeit, formáját és idejét.

 

8./ Ajánlott az adott természetes vízpart tulajdon- és kezelői jogviszonyát tisztázni mielőtt ott bármilyen kutyás szabadidős programokat vagy rendezvényt szervez valaki. 
Fontos tudni, hogy a nagyobb vízfelületek esetében a vízpart és a belső vízfelület esetében ez nem feltétlenül egyedüli, vagy egy és ugyan az a jogi személy.
Szintén érdemes tájékozódni a területeken lévő közigazgatási határokról is, mert a különböző közigazgatási területeken más-más jogszabályok is lehetnek.

 

Ajánlott linkek:

4TAPPANCS FALKAstrand, Balatonfűzfő >>>
KUTYASTRAND, Szeged >>>  
KUTYÁS FÜRDŐHELY, Tihanyi belső tó >>> 
DRÓTSZAMÁR CAMPING, Velencei tó >>> 
TAVIRÓZSA CAMPING, Délegyházi tó >>> 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2019 Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2019
A nyáron hullámokban érkező kánikulák során egyre magasabbra kúsznak a hőmérők higanyszálai, a rekkenő hőség egyre hosszabb ideig tombol. Hol máshol lehetne legjobban átvészelni a forró napokat, mint a vízparton? Nagyon nem mindegy azonban, hogy merre indulunk útnak, ha kutyával vagyunk!

Vége a nyárnak - így változik a kutyás strand nyitvatartása Fonyódon Vége a nyárnak - így változik a kutyás strand nyitvatartása Fonyódon
Vége a strandszezonnak, ám a kora őszi időben kutyáink még bőven élvezhetik a pancsolást! Nekünk már nem biztos, hogy jól esne egy mártózás a Balatonban, ám a vízimádó ebeink nem fognak lemondani egy jó játékról a vízben, csak mert nincs 35 fokos nyári hőség.

Kipróbáltuk az ország legújabb kutyastrandját Kipróbáltuk az ország legújabb kutyastrandját
Zalaegerszeg mellett vezetett el az utunk a pünkösdi hétvégén, így nem hagyhattuk ki, hogy megálljunk a Gébárti-tónál egy kis pihenőre. Mi, kétlábúak, az árnyékban hűsöltünk, míg a vízimádó ebünk felfedezte a nemrég nyílt kutyastrandot.

Boldog kutyák és gazdik a Fonyódi Kutyás Fürdőhelyen Boldog kutyák és gazdik a Fonyódi Kutyás Fürdőhelyen
Végre megjött az igazi nyár és a strandidő! Megnéztük, milyen is a Fonyódi Kutyás Fürdőhely, hogy érzik magukat a kutyák és gazdik a közös strandoláson!

Strandolás kutyával a Balatonon - erre figyelj! Strandolás kutyával a Balatonon - erre figyelj!
Végre megérkezett a nyári strandidő, hol is lenne jobb ilyenkor, mint a vízparton - természetesen a kutyánk társaságában! Hoztunk pár tippet, amikkel még kellemesebbé tehetitek a kutyás strandolást!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
 Kutyás természetjárás Hírek - Címlapon
Kutyás természetjárás
Amitől bárkiből "kijöhet az állat" Hírek - Címlapon
Amitől bárkiből "kijöhet az állat"