A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Strandolás kutyával a Balatonon - erre figyelj!

2016. június 23., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Végre megérkezett a nyári strandidő, hol is lenne jobb ilyenkor, mint a vízparton - természetesen a kutyánk társaságában! Hoztunk pár tippet, amikkel még kellemesebbé tehetitek a kutyás strandolást!



Szoktatás a vízhez

Vannak olyan kutyák, akik ha vizet látnak, otthagynak csapot-papot és gazdát, már benn is vannak. Ám nem mindegyikük ilyen, vannak bátortalanabbak is. Ha először jársz kutyáddal vízparton, ne feledkezz meg arról, hogy kedvencednek ez egy merőben új helyzet, amivel meg kell ismerkednie. Légy türelmes vele, ha bátortalan, ne erőltesd rá azonnal a vízbe ugrást, úszást!

 

Kedvenc játékával könnyen becsábítható a kutya a vízbe
Kedvenc játékával könnyen becsábítható a kutya a vízbe
Fotó: Pető Anikó

 

Több trükk is bevethető, amivel kutyádat rávehet a vízbe-menésre. Van, amelyiknek elég motivációt jelent egy labda, vagy bot bedobása. Ez esetben először ne túl messzire dobd azt, hadd érje el a kutya hamar, főleg, ha a víz hamar mélyül. A távolságot minden sikeres visszahozás után növelheted kicsit. Ha viszont a kutyádnak nem jelent elég motivációt a labdája, akkor Neked kell cselekedni: menj be a vízbe, onnan hívd magadhoz. Először lehet, hogy megszeppen és fel-alá fog rohanni a parton, de aztán utánad fog menni. Ekkor dicsérd meg alaposan, hogy a vizet és az úszást pozitív élménnyel kapcsolja össze.

 

Kreatív megoldás, ha nem szeret a kutyád úszni
Kreatív megoldás, ha nem szeret a kutyád úszni 
Fotó: Pető Anikó

 

Lassan a testtel!

Nem csak a vízzel való ismerkedésnél fontos a fokozatosság! Ahogy nekünk sem, úgy kutyáinknak sem szabad felhevülten a vízbe rohanni, vagy egyből fejest ugrani bele!  

 

Amit ne csinálj

Tilos a kutyát erőszakkal a vízbe rángatni, belenyomni, vagy a vízben büntetni! Ezzel egyenesen megutáltatod a kutyával a vizet és az úszást. Nem jó ötlet az sem, ha beledobod a vízbe. Figyelj rá, hogy a pancsolás számára is pozitív élmény, kikapcsolódás, játék legyen! Sok kutya azt sem szereti, ha fröcsöklik (kivételek persze itt is vannak, némelyikük imád a fröccsenő vízcseppek után kapkodni, játszani.)

A Balatonon gyakran találkozhatunk vízi madarakkal, rájuk is fokozottan oda kell figyelnünk. Ha tudjuk, hogy kutyánk zsákmányos, akkor kiemelten figyeljünk rá, nehogy “zaklassa”, rosszabb esetben elkapja a madarakat. Ez egyébként törvénybe ütköző cselekedet is.

 

A parton nagy hely van a játékra, a vízben pedig lehűthetik magukat a kutyák
A parton nagy hely van a játékra, a vízben pedig lehűthetik magukat a kutyák
Fotó: Kovács Zita

 

Odafigyelés - hogy mindenkinek jó napja legyen

A kutyás fürdőhelyet nem sajátíthatjuk ki. Figyelni kell egymásra, hogy mindenkinek jó napja legyen: gazdáknak, kutyáknak, esetleg a nem-kutyával érkező kutyabarátoknak is.

  • A legfontosabb, ami minden kutyástól elvárható: szedd fel a piszkot kutyád után! A kutyabarát strandon direkt erre a célra biztosítva van kakizacsi, és külön szemetes is.
Kis- és nagykutyák is jól érezték magukat a Balatonon!
Kis- és nagykutyák is jól érezték magukat a Balatonon!
Fotó: Kocsis Ádám

 

  • Figyelj oda kutyádra a vízben és a parton is. A strandolás jó alkalom számára a többi kutyával való ismerkedésre és játékra, azonban nem törvényszerű, hogy mindenkivel azonnal jól kijön majd. Ha látod, hogy más kutyát vagy esetleg gazdát zavar, hívd vissza: lesznek más kutyák, emberek, akikkel játszhat. Ne engedd azt se, hogy másoktól az uzsonnát kunyerálja!
  • Kutyád szempontjából: ha tudod, hogy érzékeny a kutyád bőre, esetleg allergiás, akkor biztosan Te is olyan vízpartot választasz a hűsölésre, melynek vize tiszta, így kutyád is biztonságosan pancsolhat. Jó hírünk van: Fonyódon a víz mindenhol kiváló minősítést kapott!
A Friskies sátrai alatt védelmet talál a kutya a tűző nap ellen
A Friskies sátrai alatt védelmet talál a kutya a tűző nap ellen
Fotó: Kajetán Jácint Photography

 

  • Az úszás remek mozgásforma a kutyáknak is, felér egy kiadós sétával, ráadásul a hőgutától sem kell tartanunk. Úszás után a kutyának is kell egy kis pihenés, lehetőleg árnyékos helyen. Fonyódon szerencsére ebből sincs hiány: a Friskies árnyékoló sátrai mellett a parti fák alatt is megpihenhettek! Ne feledkezz meg a hidratálásról sem!
  • Bár a part folamatosan kaszálva van, a kullancsok sajnos itt sem kerülhetőek ki. A nap végeztével ne felejtsd el átnézni a kutya bundáját!
  • Óvatosan a napsugarakkal! Nagyon erős az UV sugárzás, ami Téged és Kedvencedet sem kíméli! A napégés leginkább a kopasz-, a rövidszőrű, vagy rövidre nyírt szőrű kutyákat veszélyezteti. Elsősorban az orr, a fülek, és a száj környékét érinti a veszély.  Ez ellen elsősoban az árnyékba-húzódással védekezhetsz, de ha nem tudod kikerülni a napsugarakat, akkor megpróbálkozhtasz naptejjel is. Kutyádon kizárólag olyan terméket használj, mely nem tartalmaz etilhexyl szalicilátot, cink oxidot, oktil szalicilátot, homoszalátot és 25%-nál nem nagyobb mennyiségben titánium dioxidot. Először egy kis területen próbáld ki, hogy lásd, nem okoz-e irritációt!

 

A kutyák is élvezik a strandolást
A kutyák is élvezik a strandolást
Fotó: Kajetán Jácint Photography

 

Viharjelzés

Jó , ha tisztában vagy a balatoni viharjelzéssel is! Itt pillanatok alatt hatalmas vihar kerekedhet! Különösen figyelj, ha kutyád pánikol a viharok alatt, nehogy a vihar közeledtét megérezve kereket oldjon!

A viharjelzés három fokozaton működik:

  • Ha a jelzőrendszer alapfokon van, akkor a legerősebb széllökések a következő órákban várhatóan nem haladják meg az erős, 40-45 km/h sebességet. Alapfok esetén nem lép működésbe a viharjelző lámpa.
  • Elsőfokú viharjelzés esetén a szél várhatóan erősebb lesz, mint 45 km/h, azonban nem haladja meg a 60 km/h sebességet, a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan. Ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.
  • Másodfokú viharjelzés esetén már viharos – 65 km/h-t meghaladó – szél várható, a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ebben az esetben a vihar rövid időn belüli megérkezését jelzik. Ilyen esetben fürödni tilos! Továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). (Még részletesebben ide kattintva olvashatsz a balatoni viharjelzésről.)

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így alakul a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely nyitvatartása a következő hetekben Így alakul a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely nyitvatartása a következő hetekben
Nyitvatartási információk, rendezvények és a belépőjegyek alakulása a nyár utolsó napjaiban – és azon túl.

Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás az ország egész területén – figyeljünk oda kutyáink biztonságára! Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás az ország egész területén – figyeljünk oda kutyáink biztonságára!
A júliusi hőségriasztás alatt sajnos több kutya is hőgutát kapott – volt, amelyik életét is vesztette. Legyünk óvatosabbak!

Így nyaralunk kutyával – friss felmérés a hazai gazdik utazási szokásairól Így nyaralunk kutyával – friss felmérés a hazai gazdik utazási szokásairól
A MOL legfrissebb országos felméréséből* kiderül, hogyan vélekedünk a kiskedvenccel való utazásról!

5 tipp, hogy a kutyás strandolás felhőtlen legyen! 5 tipp, hogy a kutyás strandolás felhőtlen legyen!
Bár az időjárást befolyásolni nem tudjuk, tehetünk azért, hogy a strandolást ezen kívül semmi ne árnyékolja be. Legyen a kutyabarát strandon eltöltött idő a kutyusnak és a gazdinak is élmény!

Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2023 Kutyabarát strandok és fürdőhelyek Magyarországon - 2023
Őrült kánikula, forró városok - egyre melegebbek a nyaraink, nem csoda hát, hogy legtöbbünk vízpartra vágyik ilyenkor. Természetesen kutyánk sem maradhat otthon - de hol találhatunk kutyabarát vízpartot?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker JULIUS-K9 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újabb magyar kutyafajtánk vált az amerikaiak kedvencévé Hírek - Címlapon
Újabb magyar kutyafajtánk vált az amerikaiak kedvencévé
Szolgálatban négy lábon - Kitüntetést kapott a rendőrkutya! Hírek - Címlapon
Szolgálatban négy lábon - Kitüntetést kapott a rendőrkutya!