A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Újabb magyar kutyafajtánk vált az amerikaiak kedvencévé

2016. június 24., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Amerikában is egyre többen rajonganak érte, most pedig végre az amerikai ebtenyésztők klubja is nyilvántartásba vette. Ő a pumi!



Nyilvántartásba vette az amerikai ebtenyésztők klubja (American Kennel Club, AKC) az egyik őshonos magyar terelőkutya-fajtát, a pumit - jelentette be a klub szerdán. A pumi ezzel a 190. fajta lett, amely bekerült a legrégibb amerikai fajtanyilvántartásba, tehát versenyezhet a legnevesebb amerikai kutyakiállításon, a Westminster Kennel Club rendezvényén.

 

A pumi mosolya
A pumi mosolya
Fotó: Czeglédi Zsolt (MTI)

 

A rövid, göndör szőrű, lebicsakló fülű kutya tanulékony, élelmes, nagy munkabírású fajta a szakértők szerint. A 9-13 kilogrammos pumit évszázadokon át használták Magyarországon marhacsordák, birkanyájak és sertéskondák terelésére, rokona a pulinak, amelyet az AKC már elismert.

 

Az amerikai Magyar Pumi Klub elnöke, Chris Levy szerint ez a kutya nem annak való, aki "egész nap a kanapén ül és tévét néz". Levy, aki évtizede óta fáradozik a fajta amerikai elterjesztésén, elmondta, hogy a pumik nagyon jól teljesítenek az ügyességi versenyeken és más kutyás sportokban, Amerikában nyulakat, csirkéket, kecskéket és még macskákat is őriznek.

 

A pumi egy vidám, nagy munkabírású kutyafajta
A pumi egy vidám, nagy munkabírású kutyafajta
Fotó: Czeglédi Zsolt (MTI)

 

Ahhoz, hogy az AKC nyilvántartásba vegyen egy fajtát, egyéb kritériumok teljesítése mellett az is kell, hogy legalább háromszáz egyed éljen belőle az országban. Két másik fajtát, az amerikai meztelen terriert és az arab agarat januárban vették fel a regiszterbe, a jövő februári kutyakiállításon tehát már ők is részt vehetnek.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: MTI (Czeglédi Zsolt)

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Szakmai együttműködés keretében segítik a hungarikum kutyafajták fennmaradását Szakmai együttműködés keretében segítik a hungarikum kutyafajták fennmaradását
A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését, valamint képességeik és genetikai sokféleségük megőrzését célzó szakmai együttműködési megállapodást írt alá Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke szerdán Budapesten.

A világ egyik legjelentősebb nemzetközi kutyakiállítását rendezik meg Budapesten decemberben A világ egyik legjelentősebb nemzetközi kutyakiállítását rendezik meg Budapesten decemberben
December 28. és 31. között a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége Budapesten rendezi meg az FCI Európa Kutyakiállítást (European Dog Show) és kísérő rendezvényeit, az eseményre több ezer hazai és európai kutyát várnak.

Agrárminisztérium: jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése Agrárminisztérium: jövőre ingyenes lesz a magyar ebfajták törzskönyvezése
A hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajta állományának fenntartását és fejlesztését segíti az Agrárminisztérium (AM) támogatása, amelynek köszönhetően a tenyésztők számára lényegében ingyenessé válik a megszületett kiskutyák utáni származási igazolások kiadása; a tenyésztés költségeinek csökkentése hozzájárul a fajtatiszta magyar ebfajták állományának gyarapodásához - közölte az AM hétfőn az MTI-vel.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Angliában ma mindenki a kutyájával megy dolgozni Hírek - Címlapon
Angliában ma mindenki a kutyájával megy dolgozni
Strandolás kutyával a Balatonon - erre figyelj! Hírek - Címlapon
Strandolás kutyával a Balatonon - erre figyelj!