A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szakmai együttműködés keretében segítik a hungarikum kutyafajták fennmaradását

2023. január 17., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését, valamint képességeik és genetikai sokféleségük megőrzését célzó szakmai együttműködési megállapodást írt alá Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke szerdán Budapesten.



 

A HUKOSZ tájékoztatása szerint a két szervezet azon kíván együtt dolgozni, hogy a magyar kutyafajták magyarországi állománya szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől, valamint rendellenességektől mentes, fajtatiszta egyedekből álljon. Ehhez elengedhetetlen, hogy a tenyésztés folyamatosan megújuló tudásbázison alapuljon, rendszeresen szülessenek tudományos publikációk és a fajtamegőrzést szolgáló egyéb kezdeményezések - hangsúlyozzák az MTI-hez eljuttatott közleményben.

 

 

A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését célozza az együttműködés
A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését célozza az együttműködés
Fotó: Unsplash - Tamas Pap

 

 

Az együttműködés része a szervezetek oktatási tevékenységének összehangolása, a szakemberek cseréje, valamint a magyarországi állattartási kultúra és az állatvédelem fejlesztése érdekében végzett közös munka. A magyar ebfajták képességeinek megőrzéséhez szükséges hagyományos vadászkultúra és pásztorkultúra eltűnésének megakadályozása érdekében segíteni kívánják a természetes élőhelyek, a hagyományos gazdálkodási módszerek és gazdasági formák védelmét és megőrzését is.

 

A szervezetek folyamatosan tájékoztatják egymást a tudományos eredmények alkalmazásának lehetőségeiről, valamint a gyakorlati munka során szerzett tapasztalatokról.

 

 

Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora
Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke és Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora
Fotó: facebook.com/AllatvedelmiKozpont

 

 

Az Állatorvostudományi Egyetem kutatási eredményeivel elősegíti a magyar kutyafajták genetikai térképének elkészítését, mozgásszervi és egyéb betegségeik szűrését, ezek kialakulásának megelőzését. Az egyetem azt is vállalta, hogy az oktatás, valamint a gyakorlati munkák során népszerűsíti a hungarikum kutyafajtákat, és ösztönzi a hallgatókat arra, hogy minél jobban megismerjék ezeket.

 

A HUKOSZ vállalásai között szerepel többek között, hogy segítséget nyújt majd az egyetem hallgatói és oktatói számára a magyar kutyafajtákkal kapcsolatos tudományos kutatómunka, valamint az oktatás megvalósításában, publikációk készítésében, szakdolgozatok témájának kidolgozásában.

 

A hungarikum kutyafajták közé tartozik a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó és a magyar agár.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - Tamas Pap

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Kivirult új otthonában a kutya, akit 20 évesen adtak le a menhelyen Kivirult új otthonában a kutya, akit 20 évesen adtak le a menhelyen
Szívmelengető történet egy weimari vizsláról és a második esélyről!

Kutyáink a csillagok között: Magyar kutyafajták nevét kapta egy exobolygórendszer Kutyáink a csillagok között: Magyar kutyafajták nevét kapta egy exobolygórendszer
A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) az exobolygók elnevezésére kiírt pályázatán elfogadta a magyar csapat javaslatát, így a Komondor és a Puli nevet viselheti a jövőben a Vadászebek csillagképben található HAT-P-12 csillag és a HAT-P-12 b bolygó - közölte a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) az MTI-vel.

Szikláról lezuhant kutyát mentett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat – Vinka már lábadozik! Szikláról lezuhant kutyát mentett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat – Vinka már lábadozik!
Kirándulás közben zuhant le egy szikláról Vinka a német vizsla. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat sietett a súlyosan sérült kutya segítségére, és azonnal állatorvoshoz szállították.

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyák szívférgességének elterjedését mérik fel a kutatók, melyhez a lakosság segítségét kérik Hírek - Címlapon
A kutyák szívférgességének elterjedését mérik fel a kutatók, melyhez a lakosság segítségét kérik
Különleges kutyabusszal viszik a kedvenceket kirándulni egy alaszkai kisvárosban Hírek - Címlapon
Különleges kutyabusszal viszik a kedvenceket kirándulni egy alaszkai kisvárosban