A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját

Nagy István: kiemelt állami feladat az őshonos fajták génállományának megőrzése


2023. április 04., 09:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter. 

Nagy István szerint környezetvédelmi szempontok mellett nemzetbiztonsági okok is indokolják a hagyományos magyar fajták védelmét, hiszen erősíti a mezőgazdaság függetlenségét, ha kevésbé függ a külföldi szaporítóanyagtól. A Kárpát-medence Európa egyik legrégibb agrártérsége, kultúrnövényeinek és haszonállatainak sokszínűsége kiemelkedő érték, Magyarország ezek birtokában világszinten is fontos génmegőrzési feladatokat lát el. Gazdasági hasznuk mellett az őshonos fajok nemzeti jelképek is, ám a második világháború után sokuk a kihalás szélére sodródott, eredeti állapotukban csak elszigetelten maradtak fenn. Az iparszerű állattenyésztés hibridjei főképp a helyi sertés- és baromfiállományokat szorították háttérbe, de a hagyományos feladataikat elvesztő állatfajok is jelentős károkat szenvedtek - hangsúlyozta.

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy a legveszélyeztetettebbeket azóta az állami intézmények hatékony közreműködésével sikerült megerősíteni, 2018-ban pedig 5 éves génmegőrzési stratégiát fogadott el a kormány, több mint 12 milliárd forintot biztosítva a génmegőrző intézmények fejlesztésére, a védendő állományok gyarapítására. Az állami támogatással létrejövő génbankhálózat segítséget jelent a hagyományos fajták megerősítésére természeti katasztrófák vagy betegség esetén is - közölte.

 

A kutyák nem tartoznak a haszonállatok körébe, de a génmegőrzési stratégiából nem maradhatnak ki, hiszen ősidők óta részei az itteni tájnak és életformának, és nagy szerepük volt abban, hogy a magyarság az otthonává alakíthatta a Kárpát-medencét - hangsúlyozta a miniszter, aki megjegyezte, hogy a 20. század az ebfajtákat sem kímélte, ezért egyes állományok még mindig sürgős gyarapításra szorulnak. Tenyésztési engedéllyel alig 3 ezer egyed rendelkezik annak ellenére, hogy a magyar fajták tenyésztői 2021 óta 7 ezer forint támogatást igényelhetnek törzskönyvezési ügyintézésekre kutyánként. A Kárpát-medence ökológia gazdagsága Magyarország kulturális és anyagi jólétéhez is hozzájárul, az agrártárca ezért kezdeményezte magyar kutyafajták népszerűsítését és genetikai hátterük feltérképezését, így továbbra is fennmaradhatnak az utókor hasznára és örömére - tette hozzá Nagy István.

 

 

A magyar ebfajták génállománya egészséges, egyiket sem terheli genetikai betegség.
A magyar ebfajták génállománya egészséges, egyiket sem terheli genetikai betegség.
Fotó: Unsplash - Cole Wyland

 

 

A programhoz kapcsolódó feladatokra a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) a program kezdete, 2019 óta évente 50 millió forintot kapott. Az érdekképviselet szervezte meg a genetikai vizsgálatához szükséges vérminták begyűjtését, így elkezdődhetett a tudományos kutatás - mondta a szervezet elnöke. Korózs Gábor a vizsgálati eredmények alapján kiemelte, hogy a magyar ebfajták génállománya egészséges, egyiket sem terheli genetikai betegség.

 

A vérminták begyűjtését követően a genetikusok fajtánként 4-4 eb DNS-bázisának sorrendjét határozták meg, vagyis a világon elsőként felállították a magyar kutyafajták genomját - közölte a génmegőrző projekt kutatásvezetője. Kovács Gábor hozzátette, hogy 2023 végére létrejöhet és forgalomba kerülhet a fajtajellemzőket tartalmazó panel, amely alapján ismeretlen származású ebek fajtaazonossági vizsgálatát is nagy bizonyossággal el lehet végezni.

 

A rendezvényen adták át azt az adományt is, amelyet egy februári rendezvényen gyűjtöttek össze kereső- és mentőkutyás szervezetek támogatására. Az összeghez a MEOESZ is hozzájárult. Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke elmondta, hogy 17 ember életét mentették meg Törökországban, a februári földrengést követően. A 4 mentőkutya közeli rokonokat talált meg a romok alatt, vagyis családok köszönhetik nekik, hogy ismét együtt lehetnek - tette hozzá.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - Cole Wyland

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szikláról lezuhant kutyát mentett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat – Vinka már lábadozik! Szikláról lezuhant kutyát mentett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat – Vinka már lábadozik!
Kirándulás közben zuhant le egy szikláról Vinka a német vizsla. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat sietett a súlyosan sérült kutya segítségére, és azonnal állatorvoshoz szállították.

Petőfi Sándor kutyája néhány éve még BKV-zni is megtanult Petőfi Sándor kutyája néhány éve még BKV-zni is megtanult
Megtalálta a tökéletes Morzsa kutyát Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata!

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Csernobil kutyái ma: megváltozott a sugárzó területen élő ebek genetikája Csernobil kutyái ma: megváltozott a sugárzó területen élő ebek genetikája
Egy új kutatás több száz, a csernobili atomerőmű romjain kóborló kutyát tanulmányozott, és megállapította, hogy a sugárzásnak való kitettség genetikailag átalakította őket.

Puszta kézzel feszítette szét a hattyúnyak-csapdát a gazda, hogy vizsláját megmentse Puszta kézzel feszítette szét a hattyúnyak-csapdát a gazda, hogy vizsláját megmentse
B. Richárd és kutyája Szálem pár nappal ezelőtt az ikrényi vasútállomás közelében egy sűrűn látogatott, népszerű sétálóhelyen estek áldozatául a helyi vadásztársaság által kihelyezett hattyúnyak csapdának.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI Mondial Assistance GesmbH Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újra sorozatos kutyamérgezések Kaposváron Hírek - Címlapon
Újra sorozatos kutyamérgezések Kaposváron
Büntetés vár a felelőtlen gazdira Hírek - Címlapon
Büntetés vár a felelőtlen gazdira