A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás természetjárás

Néhány fontos szabály, hogy mindenkinek jó legyen!


2014. november 13., 06:00


Szerző: kiberov


Kategória: Jó tudni!
A kutyatartás egyik nagyon fontos része, hogy minél többet legyünk velük a szabadban. A nagyvárosi kutya és gazdája számára is egy óriási „levegővétel”, amikor kiszabadulhatnak a városból! Egy kellemes hétvégi kirándulást tehet tönkre, ha néhány írott és íratlan szabályt nem veszünk figyelembe!Amikor kutyánkkal kirándulni megyünk egy városközeli erdőbe, fontos, hogy azt mások zavarása nélkül tegyük, hiszen ott kutyások és kutya nélkül kirándulók is vannak, és ne felejtkezzünk el "háziakról" sem! Ezenkívül a jogszabályok is megkötik pórázunkat! Nézzük meg, hogy milyen írott és íratlan szabályra érdemes odafigyelnünk, hogy tényleg minden szereplőnek jó legyen!

 

Kutya az erdőben - a csendet figyelve
Fotó: www.desktopwallpapers4.me

 

Hivatalosan alig akad olyan hely a természetben, ahol póráz nélkül is lehet kutyát sétáltatni.

A szabálysértési törvény értelmében természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen kutya csak pórázzal sétáltatható.

Tehát külterületen tilos póráz nélkül elengedni a kutyát, ha mégis így teszünk, a közterület-felügyelő vagy a természetvédelmi őr bírságot szabhat ki.

Természetesen nagyon sokszor előfordul, hogy mégis elengedjük, ekkor tartsuk be azt az íratlan szabályt, hogy kutyánk megfelelően szocializált, képzett, bármilyen kritikus helyzetben visszahívható, illetve fegyelmezhető legyen! Hiszen ne feledjük: a kutya egy ragadozó állat és ebből adódóan számos konfliktushelyzet adódhat , amely elsősorban az erdő állatait veszélyezteti!

 

Az erdőben sétálva ne feledkezzünk el  a kutyánkat fenyegető veszélyforrásokról sem:

  • a kirándulás előtt gondoskodjunk kullancsok-bolhák riasztására alkalmas nyakörvről vagy egyéb védőeszköz, pl. kullancs elleni csepp használatáról
  • hazaérve alaposan vizsgáljuk át a kutyát, távolítsuk el róla a kullancsokat.

Lehetőség szerint a napfelkeltétől napnyugtáig terjedő időszakban sétáljunk kutyánkkal az erdőben, mert a magaslesekről történő vadászat leggyakrabban a hajnali, az esti és az éjszakai órákban zajlik. Kutyára a vonatkozó jogszabályok értelmében kizárólag akkor adhatnak le lövést, ha az emberre-, vadra támad, és a vad sérelme másként nem hárítható el.

A hám, ami erdei séta esetén kutyaéletet menthet  
Fotó: www.origo.hu


Ahhoz, hogy egy ilyen helyzetet elkerüljünk, azzal óvhatjuk meg kedvencünket leghatékonyabban, ha ilyenkor jól látható jelzéssel, például láthatósági mellénnyel vagy nyakörvre szerelhető villogóval látjuk el.

.

 

(Szabálysértési törvény)
Veszélyeztetés kutyával
3. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát
a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, illetőleg kóborolni hagyja,
b) természeti vagy védett természeti területen, illetőleg vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, [...] harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott magatartással másnak nyolc napon belül gyógyuló sérülését okozza, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a helyi önkormányzat képviselő-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézője, a közterület-felügyelő, a fővárosi és megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve, vagy kistérségi népegészségügyi intézete erre felhatalmazott ügyintézője, valamint a természeti és védett természeti területen természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr helyszíni bírságot szabhat.

 

Forrás: parkerdo.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés! Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés!
Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés. Kutyáink és saját biztonságunk érdekében erdei kirándulásaink alkalmával és az autóutakon is figyeljünk fokozottabban!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ne etesd a kutyámat! Hírek - Címlapon
Ne etesd a kutyámat!
Kutyával strandolni? Hírek - Címlapon
Kutyával strandolni?