A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Amitől bárkiből "kijöhet az állat"

Nagyvárosi kutyagumi kérdés


2014. november 11., 07:15


Szerző: kiberov


Kategória: Közérdekű




A XXI.századi nagyvárosi életforma egyik meghatározó elemévé vált a kutyatartás. Ezzel együtt a kulturált kutyatartás társadalmi igénye is megnőtt. Mert kedvesek és tökéletes stressz-terepauták a kutyák, de nagyon fontos, hogy aki vállalja a kutyatartást, azt felelősen, felnőtt módon tegye!



Aki már régóta él nagyvárosban, azzal már biztosan megesett, hogy kutyagumiba lépett. Ez egy kellemetlen helyzet és ilyenkor az állatbarátokból is „kijön az állat”!!

Sokrétű „problémáról” van szó, hiszen nem elég, hogy egy kutyatartó felelős és felszedi a kutyapiszkot, de legalább ennyire fontos, hogy ehhez elegendő eszköz is rendelkezésére álljon. Mert büntetni is csak akkor lehet, ha lehetőség van a jogkövető magatartásra.


Magyarországon körülbelül kétmillió kutya él, ebből csak a fővárosban kb. 300.000. Csak Budapesten naponta mintegy 60 tonna kutyaürülék kerül a közterületekre.

A helyzet nagyon sokat változott az elmúlt 10-15 évben Budapesten!

2000 körül nem tudtam úgy végig menni a Belvárosban, hogy ne lépjek bele egy méretes kutyakakiba. Teljes koncentrációt igényelt az a feladat, hogy tiszta maradjon a cipőm akár egy rövdebb séta alkalmával is!

Azóta a fővárosi és a kerületi önkormányzatok is felismerték, hogy nekik is tenni kell azért, hogy a kutyásoknak lehetősége legyen kulturált módon „eltakarítani” a kutyapiszkot.

Ezzel együtt a kutyatartók is felismerték, hogy őket sem kerülheti el a "szerencséjük"! 

Ennek eredményét már egyre inkább észlelhetjük, bár biztos, hogy sokan, akik épp a cikk olvasása előtt próbálták letakarítani a cipőjükről a kutyagumit, azok nem így gondolják!.


Sokkal több kutyafuttató helyre és  kutyapiszok elhelyezésére alkalmas kukára lenne szükség ahhoz, hogy a helyzet tovább javuljon!
Nem csak nálunk, de a világ szinte minden nagyvárosában küzdenek ezzel a "problémával" és különböző eszközökkel próbálják „rávenni” a kutyatulajdonosokat, hogy minél kevesebb kutyagumi legyen a közterületeken.

 

Berlin

A közvélekedés szerint a német főváros a világ egyik leginkább kutyabarát helye. Szinte mindenhová beengedik a négylábúakat, kivéve az élelmiszerüzleteket és néhány pékséget.  A  Berlinben a rendőrség büntethet, ha rajtakapja a hanyag kutyatartót.  

Berlini kukahelyzet

 

Bécs
Bécsben  3 ezer ingyenes zacskóautomata és 24 ezer gyűjtőedény van kutyások segítségére. A város szemeteseiben ma már naponta több mint 47.200 teli zacskó gyűlik össze. A lakosság ezzel kapcsolatos közérzete is pozítivan változott: míg 2008-ban a bécsieknek csupán 34 százaléka érezte úgy, hogy javult a kutyagumi helyzet, addig 2013-ban már 66 százalék. 

 

Párizs
Párizs utcáin 1982 óta büntetik a hanyag kutyatartókat!  Itt kutyagumi "ára" 50 euró.

Hatékonyság növelése érdekében térfigyelő kamerákkal is figyelik a közterületeket és ezek segítségével  próbálják "elkapni" a szabálysértő gazdikat!

A párizsi kutyafigyelő kamera

 

 
London

Egy 2005-ös törvény alapján a kutyakakit nem felszedő állattartót 1000 (!) fontra, azaz 400 ezer forintra is  büntethetik.

 

Jeruzsálem

Itt azt tervezik, Jeruzsálem összesen 11 ezer regisztrált kutyájától vett nyálminta segítségével összeállítanak egy DNS-adatbankot. Ennek segítségével már könnyebben fogják azonosítani az utcán és a parkokban össze nem szedett kutyapiszokhoz tartozó kutyát és a gazdik felelősségre vonása is egyszerűbb lesz. A helyszíni bírság 150 euró!

 
New York
New Yorkban helyi törvényben mondták ki, hogy a kutyák nem végezhetik dolgukat akárhol, elvileg a járdán sem. A gazdának azonnal fel kell takarítania, különben büntetésre számíthat!


KEDVES OLVASÓINK!

Kérjük írjátok meg a cikk alatt kommentben az ezzel kapcsolatos tapasztalataitokat, véleményeteket akár mint kutyatartó gazdi, akár mint " kutyátlan" olvasó! Köszönjük!

 

Forrás: mno.hu, nlc.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges! Varázslat és luxus egy kutyabarát hotelben – lehetséges!
Legendák és rejtélyek nyomában járhatsz kedvenceddel ebben a lélegzetelállító kutyabarát hotelben. A Mystery Hotel Budapestben Te és kedvenced is megtapasztalhatjátok a luxust, a varázslatot és az élményt!

Abszolút kutyabarát Magyarország első Hampton by Hilton szállodája Abszolút kutyabarát Magyarország első Hampton by Hilton szállodája
Megtisztelő felkérést kaptunk: társszervezőként, a Hampton by Hilton Budapest City Centre szálloda és a PetWiseCare csapatával karöltve mutattuk be a Hilton legújabb budapesti szálllodáját mint abszolút kutyabarát szállást! A bemutató keretén belül a vendégek megismerhették a szálloda kutyabarát szolgáltatásait, valamint részt vehettek egy kutya-elsősegély előadáson is.

Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében? Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében?
Évről-évre felmerül a kérdés, hogyan vigyázhatunk még jobban kedvencünk testi-lelki épségére ezen a napon. Következő tanácsainkkal ebben szeretnénk segíteni a kedves Olvasót.

3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal 3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal
„Ugyan, mi lehet a probléma?” - Merülhet fel benned. „Hiszen a kutyák társas lények, nem?” Nos, nem feltétlenül. És bár fejleszthető a szocializációjuk, mégsem hasznos dolog erőltetni a barátkozást, mert bizony baj is lehet belőle.

Kutyamérgezések Budapesten: Újabb helyszíneken tűntek fel veszélyes falatok Kutyamérgezések Budapesten: Újabb helyszíneken tűntek fel veszélyes falatok
Már hét különböző kerületben találtak mérgező, vagy sérülést okozó falatkákat kiszórva, melyek nagy valószínűséggel kutyáknak szántak az elkövetők. Legyünk nagyon óvatosak a kutyasétákon!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Praktiker MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyával strandolni? Hírek - Címlapon
Kutyával strandolni?
Minikutya bandázás Hírek - Címlapon
Minikutya bandázás