A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit tehetsz, ha vaddisznóval találkozol szembe a kutyasétán?

2019. augusztus 23., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Mi, kutyások, gyakran hagyjuk el a várost, hogy élvezhessük kedvencünkkel a természetet. De mit kell tennünk, hogyan cselekedhetünk helyesen, ha az eredő lakóival találkozunk? Főleg, ha az egy nagydarab vaddisznó, amiről már annyi rémtörténetet hallottunk?



Hozzánk, kutyásokhoz nagyon közel áll a természet, nincs is annál jobb, mint kedvencünkkel közösen élvezni annak szépségeit egy séta, vagy kirándulás alatt. Azonban ha kimerészkedünk a négy fal közül, van rá esély, hogy vaddal vagy éppen vadászokkal találkozzunk. Ezekre az esetekre adunk tanácsokat.

 

Az első és legfontosabb szabály: a kutyát mindig pórázon vezessük – az eb érdekében is! A Szabálysértési törvény 193. § b) értelmében „aki a felügyelete alatt álló kutyát (…) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, (…) szabálysértést követ el.” De a póráz használatával nem csak a természetet védjük, hanem a kutyát is!

 

Kutyaséta az erdőben - csak pórázon!
Kutyaséta az erdőben - csak pórázon!
Fotó: drivethenation.com

 

Vaddisznóval leggyakrabban a sűrű bozótos területeken találkozhatunk. Február és május tájára esik a vaddisznók ellési időszaka, ilyenkor a kocák veszélyesebbé, agresszívabbá válhatnak. Csíkos hátú kicsinyeiket az életük árán is megvédik, így nem tanácsos zavarni őket semmilyen formában (tehát a kocának mindegy, kedvencünk, vagy mi magunk zavarjuk meg, ő védelmezni fogja a kis malacokat)!  A kanok a párzási időszakukban lehetnek veszélyesebbek: ez körülbelül az október és január közötti időszakra  esik, ám ez az időszak egyre jobban kitolódik.

 

Az őzek, szarvasok, dámok mindenképp menekülni próbálnak, ha észrevesznek minket, bár sebzetten ezek is okozhatnak sérülést. A vaddisznó viszont – különösen sebzetten – a kedvencünkre támadhat, és ilyen esetben borítékolható, hogy a kutya komoly, de inkább súlyos vagy akár halálos sebeket kap.

 

Nem biztos, hogy a vadmalac anyja értékelni fogja kutyánk közeledését - még ha az csak játékból, vagy kíváncsiságból teszi is
Nem biztos, hogy a vadmalac anyja értékelni fogja kutyánk közeledését - még ha az csak játékból, vagy kíváncsiságból teszi is 
Fotó: winterfashionclothes.blogspot.com

 

Vaddisznóval egyre gyakrabban találkozhatunk szőlősökben, gyümölcsösökben is - életterük egyre kisebb lesz, így kevésbé válogathatnak: ahol menedéket és élelmet találnak, oda “beköltöznek”. A vaddisznók alapvetően tartanak az emberektől, így ha nem zavarjuk meg őket, tisztes távolságban maradunk tőlük, akkor valószínűleg nem kell konfliktusra számítanunk.

 

A lakott területekhez közel, vagy azok peremén is előfordulhat, hogy vaddisznóval találkozunk
A lakott területekhez közel, vagy azok peremén is előfordulhat, hogy vaddisznóval találkozunk
Fotó: nbcnews.com

 


De mit tehetünk, ha szembetalálkozunk sétánk közben egy vaddisznóval?


 

  • Ha vadat látunk kirándulás közben, a pórázt azonnal fogjuk rövidre! Induljunk el az ellenkező irányba!
  • Ha a kutyánk ugat, próbáljuk lenyugtatni!
  • Ha a vad a közelünkben tűnt elő a sűrűből és észrevett, akkor álljunk meg, csitítsuk a kutyát és várjunk. Ilyen esetben szinte biztosan a vaddisznó is a menekülést fogja választani, a támadás esélye minimális, amíg nincs sarokba szorítva.

 

Kirándulás előtt tájékozódjunk az illetékes vadászatra jogosult szervezetnél, hogy a kiszemelt területen nem lesz-e vadászat a kiválasztott időszakban! Ezen szervezetek elérhetőségeit akár az interneten is kikereshetjük, de ha ott nem találunk információt, a környékbeli települések önkormányzatainál is érdeklődhetünk.

 

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, dozsavt.extra.hu, parkerdo.hu
Indexkép forrás: bingwallpaper.anerg.com
Cikk első megjelenése: 2016. október 11.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés! Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés!
Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés. Kutyáink és saját biztonságunk érdekében erdei kirándulásaink alkalmával és az autóutakon is figyeljünk fokozottabban!

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Medve jelenlétére figyelmeztetnek a kedvelt kirándulóhelyeken Medve jelenlétére figyelmeztetnek a kedvelt kirándulóhelyeken
Legyünk figyelmesek, ha kirándulni, túrázni indulunk kutyánkkal: kedvelt kirándulóhelyek környékén is találtak medve jelenlétére utaló nyomokat.

Nem farkasok, hanem kutyák a vadak és haszonállatok támadói a Bükkben Nem farkasok, hanem kutyák a vadak és haszonállatok támadói a Bükkben
Farkasoknak tulajdonították a vadak és haszonállatok elleni támadásokat, ám a DNS vizsgálatok alapján kiderült, ezeket kutyák követték el.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
167 állatvédő egyesület - Együtt a változásért! Hírek - Címlapon
167 állatvédő egyesület - Együtt a változásért!
Fejbe lőttek egy kutyát Sopron mellett Hírek - Címlapon
Fejbe lőttek egy kutyát Sopron mellett