A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Reflux kutyáknál – Tünetek, okok, kezelés

2022. november 28., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Gondoltad volna, hogy kutyáink is szenvedhetnek gyomorégéstől és savtúltengéstől? Tudj meg többet az állapotról, és arról is, hogyan segíthetsz kedvencednek reflux esetén!



 

Gasztroözofageális reflux során az emésztést elősegítő enzimek és savak a gyomorból visszaáramlanak a nyelőcsőbe. Amellett, hogy az állapot rendkívül kellemetlen, égő érzést kelt, komoly veszéllyel is járhat, mivel a savas összetevők (gyomorsav, epesók, pepszin, stb.) felsérthetik a nyelőcső érzékeny nyálkahártyáját, és fekélyek alakulhatnak ki rajta. A gyomor nyálkahártyája természetes védőréteget biztosít a károsodások ellen, ám a nyelőcső nem rendelkezik ezzel, a visszaáramló savak irritálják. A tartós irritáció és a gyulladás miatt a nyelőcső beszűkülhet, elvékonyodhat és szövetelhalás (nekrózis) léphet fel. A felöklendezett étel bejuthat a tüdőbe, ahol további károsodásokat, például aspirációs (belégzéses) tüdőgyulladást okozhat.

 

A reflux kutyáknál és macskáknál egyaránt megjelenthet, a veleszületett rekeszizom-sérv fokozott kockázatot jelent. Bármely életkorban előfordulhat, bár a fiatalabb kutyáknál nagyobb a kockázata, míg a nyelőcső záróizmai még fejlődésben vannak.

 

 

A reflux tünetei kutyáknál

 

A reflux felismerése nehézségekbe ütközhet, mivel külső, szemmel látható jelei nincsenek. A kapcsolódó tünetek megfigyelése azonban elősegíti az állapot meghatározását:

  • állandó, rossz lehelet (egészséges, tiszta fogak mellett is)
  • böfögés étkezés közben/után
  • étel visszaöklendezése
  • epe kihányása
  • szájszélek túlzott nyalogatása
  • nyeldeklés, nyelési nehézség, fájdalmas nyelés
  • tartós, nem rosszabbodó köhögés
  • étvágycsökkenés, étvágytalanság, fogyás
  • zihálás
  • fokozott nyálzás
  • nyüszögés, vonyítás evés közben
  • eszik egy kicsit, kellemetlenül érzi magát, ezért abbahagyja kis időre, majd újrakezdi
  • látványosan csökkent aktivitásszint evés után, letargia
  • súlyos esetben láz

 

A reflux egyik tünete lehet, hogy evés közben vagy után öklendezik a kutya
A reflux egyik tünete lehet, hogy evés közben vagy után öklendezik a kutya
Fotó: thsprucepets.com

 

 

Gyakori tünet, hogy a kutya epét hány vagy röviddel az evés után visszaöklendezi a megemésztetlen táplálékot. A fehéres-sárgás színű, nyálkás állagú folyadék normális esetben a gyomorból a belekbe áramlik, refluxnál azonban a szájon át talál magának kiutat. Az epe maró, savas hatású, és minél gyakrabban távozik szájon át, annál nagyobb az esélye a nyelőcső-gyulladás és fekélyek kialakulásának. Egy-két alkalom jelezheti csupán azt is, hogy a kutya régen kapott enni, üres gyomrában felgyülemlett a sav, és ételre van szüksége. Viszont ha gyakorivá és rendszeressé válik az epés hányás, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz!  

 

 

Hányás vagy reflux?

 

Bármennyire is hasonlónak tűnnek, fontos különbséget tenni a kettő között. A hányás egy aktív folyamat: a kutya mellkasa és alhasa megemelkedik, ritmikusan összehúzódik, ahogy a test felkészül arra, hogy a gyomortartalmat szájon át kilökje. (Szerencsés esetben még időben észrevesszük, és előkaphatunk egy zacskót vagy papírtörlőt, amivel összegyűjthetjük a „terméket”.)

 

Egy beteg kutyához képest viszont, amelyik hány és rosszul érzi magát, a refluxos kutya rendszerint természetesen viselkedik.  Az öklendezés spontán jelenik meg, nemcsak evés közben: a kutya békésen sétálgat, és hirtelen elkezd öklendezni, nyelhet egy-egy nagyot, mielőtt bármi távozna a száján. Máskor viszont minden előjel nélkül is kilökődhet az emésztetlen táplálék, nyálkás folyadék.

 

Egyes refluxos kutyák viselkedésében megfigyelhető egy jellegzetes változás: tárgyak - pl. ágynemű, szőnyeg, kanapé, bútorok - nyalogatásával próbálják enyhíteni a kellemetlenség-érzetet. A nyál fokozott termelésével igyekeznek leküzdeni az égő savas érzetet a torkukban.

 

 

Reflux kutyáknál - a gyakori sárgás-fehéres színű epés hányás is tünet
Reflux kutyáknál - a gyakori sárgás-fehéres színű epés hányás is tünet
Fotó: wikihow.com

 

 

A reflux okai kutyáknál

 

A gyomortartalom visszaáramlása fakadhat a nyelőcső alsó részén elhelyezkedő záróizmok gyengeségéből, hibás működéséből. Az ún. sphincter-ek elősegítik, hogy a lenyelt táplálék a megfelelő irányba – lefelé a gyomorba – haladjon, megakadályozzák annak visszaáramlását.

 

Krónikus, tehát hosszabb időn át fennálló hányás is okozhat refluxot a nyelőcső záróizmainak meggyengítésével. Ez felléphet gyógyszerek mellékhatásaként, betegség (pl. rák), ételallergia esetén is.

 

A reflux altatás következtében is megjelenhet: az altatószerek hatására a nyelőcső záróizmai is ellazulnak, ezért a nyelőcső és a gyomor között rés jöhet létre. Ha a kutyát nem a megfelelő pozícióban helyezték el a beavatkozás során (például feje lejjebb található a gyomor vonalánál), visszaáramolhat a gyomor tartalma. Ezért is fontos az előzetes koplaltatás, tehát ha műtétre készülünk, ne feledjük el megkérdezni állatorvosunkat, kedvencünk mennyi idővel előtte ehet, ihat utoljára, és tartsuk is magunkat az elmondottakhoz!

 

A veleszületett rekeszizomsérv növelheti a reflux kialakulásának kockázatát. A mellkasüreg és az has között elhelyezkedő rekeszizom nem zárul megfelelően a fejlődés során, valamely részén egy nyitott rés képződik, így a gyomor, belek, akár a máj egy része is betüremkedhet a mellkasüregbe. A gyomor rendellenes állása funkcióját is befolyásolja, hajlamosít a refluxra. Röntgenen jól észrevehető a nagyobb kiterjedésű rekeszizomsérv, a kisebbeket azonban speciálisabb képalkotó diagnosztikával lehet meghatározni.

  

 

További okok:

  • Túlzott gyomorsavtermelés
  • Nem megfelelő eledel fogyasztása (pl. fűszeres, zsíros emberi étel)
  • Ételallergia, - intolerancia
  • Túlsúly
  • Magas vér-kálciumszint
  • Idegentest a nyelőcsőben
  • Daganat a nyelőcsőben (pl. rák vagy nyelőcsőférgesség következtében)
  • Száj vagy a torok súlyos megbetegedése
  • Hirtelen, nagyobb mennyiségű táplálék elfogyasztása (habzsolás)
  • Megaesophagus (a nyelőcső rendellenes állása, lehet veleszületett vagy szerzett)

 

Fiatal kutyáknál gyakoribb lehet a reflux, míg a nyelőcső záróizmai fejlődésben vannak
Fiatal kutyáknál gyakoribb lehet a reflux, míg a nyelőcső záróizmai fejlődésben vannak
Fotó: Pinterest

 

 

A reflux diagnosztizálása

 

Ha úgy vesszük észre, kutyánknak nehezére esik enni, fájdalmat mutat, kényelmetlenül érzi magát étkezés alatt és után, valamint a reflux egyéb tünetei is megfigyelhetőek, mielőbb látogassunk el állatorvosunkhoz, mert az állapot kezelés hiányában további panaszokat okozhat. Reflux gyanúja esetén érdemes előzetesen megkérdezni a rendelőt, mikor érkezzünk (üres vagy teli gyomorral, stb.), hiszen speciális vizsgálatokra lehet szükség.

Mondjuk el részletesen az általunk tapasztaltakat: hogyan viselkedik otthon a kutya, jellemző-e öklendezés evés közben/után, észrevettünk-e epés hányást, mutatja-e fájdalom jeleit evés közben, elutasítja-e az ételt, veszített-e súlyából?

 

A legpontosabb diagnózist a nyelőcső endoszkópos vizsgálata adhatja: bódítás során egy hosszú, rugalmas kamera segítségével végignézik a nyelőcső belső felületét sérülések, rendellenességek feltárása céljából. A kamerán keresztül jól láthatóak az esetleges fekélyek, gyulladások, vérzések, kinövések, tumorok. A diagnózis részét képezheti a teljes vérkép, biokémiai profil, vizeletanalízis, mellkasröntgen, CT vagy MRI.

 

 

Reflux kutyáknál - Kellemetlen, égő érzetet okoz a nyelőcsőbe áramló gyomortartalom
Reflux kutyáknál - Kellemetlen, égő érzetet okoz a nyelőcsőbe áramló gyomortartalom
Fotó: wagwalkingweb.com

 

 

A reflux kezelése

 

  • Általában javasolt 1-2 napig tartó koplalás, majd az étrend fokozatos visszaépítése a mindennapokba. Kis adagokban, a nap folyamán több alkalomra elosztott táplálék segíthet csökkenteni a reflux tüneteit.
  • A száraztáp önmagában is előidézheti a refluxot, ha szárazon adják, ezért érdemes pépesíteni egy csésze/pohár víz hozzáadásával. Ha az állapot továbbra is fennáll, javulhat, ha átállunk könnyen emészthető, nagyobb nedvességtartalmú eledelre, pl. puhára főtt csirkehús, rizs, párolt brokkoli.
  • A gyomorsav túlzott termelődésének egyik lehetséges oka a magas vérkálcium-szint: pontos vizsgálatokkal meghatározható, és a szükséges kezelés is megállapítható.
  • Túlsúly esetén a megnövekedett zsírtömeg összenyomhatja a nyelőcső és gyomor terét, arra késztetve a gyomortartalmat, hogy felnyomódjon a nyelőcsőbe. Ha ez okozza a refluxot, a diétás étrend és a testmozgás javíthat az állapoton.
  • A rekeszizomsérv műtéti beavatkozást igényelhet, manapság már endoszkóp segítségével is elvégezhető, minimálisan invazív eljárás, mely rendszerint gyors felépüléssel jár.
  • A nyelőcsőben, gyomorban talált kinövéseket ajánlatos elküldeni szövettani elemzésre, melynek függvényében a terápia is meghatározható.
  • A fekélyek a nyelőcső mélyebb rétegeit is károsíthatják, ezért is fontos a nyelőcső sérült nyálkahártyájának helyreállítása. A gyulladáscsökkentő antibiotikumok mellé mindig adjunk probiotikumokat is a bélflóra egészséges működése érdekében!
  • Az emésztés könnyítésére ún. prokinetikus készítményeket javasolhat állatorvosunk, melyek segítenek a tápláléknak átáramolni az emésztőrendszeren, egyúttal erősítik a nyelőcső záróizmait.
  • Savcsökkentő gyógyszerekre is szükség lehet.
  • Túlzott súlycsökkenés esetén bentlakásos állatkórházi kezelés során pótolhatják az elvesztett tápanyagokat infúziós, gyomorszonda útján.
  • Az alacsony zsír- és fehérjetartalmú eledelek előnyt élveznek. A kiegyensúlyozott táplálást itt sem győzzük hangsúlyozni: a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, stb. megfelelő arányú fogyasztása érdekében kérjük ki állatorvosunk és kisállat-dietetikus tanácsát.

 

A hypochlorhydria, vagyis az alacsony gyomorsav-szint, szintén vezethet refluxhoz. A böfögés, gázképződés, alhasi felfúvódás, emésztési problémák megjelenése arra is utalhat, hogy kutyánk gyomra nem termel elegendő savat. Fontos tudni, melyik állapot áll fenn, mivel a túlzott és az alacsony gyomorsavtermelés eltérő kezelést igényel!

 

 

A zsíros, fűszeres ételek is refluxot okozhatnak kutyáknál
A zsíros, fűszeres ételek is refluxot okozhatnak kutyáknál
Fotó: Pinterest

 

 

Megelőzhető a reflux?

 

  • A magas zsír és fehérjetartalmú eledelek hozzájárulhatnak a gyomorsav fokozott termelődéséhez. A zsírok csökkentik a nyelőcső és a gyomor közötti izmok erejét, a fehérje pedig stimulálja az emésztősavak kiválasztását, ezért fontos szabályozni bevitelüket.
  • Segíthet, ha a kutya eledelét több, kisebb adagra osztjuk el, pl. reggel-délben-este.
  • Ne adjunk kutyánknak fűszeres, zsíros ételeket, bármennyire is könyörög érte!
  • Jótékony hatással bírhatnak az emésztést segítő készítmények (pl. bentonit, bizmut, huminsav) és probiotikumok.
  • Kerülendő a késő esti etetés, mivel alvás közben a nyelőcső záróizmai is ellazulhatnak, emiatt pedig reggel a reflux kellemetlenségeivel küzdhet a kutya.
  • Mindig legyen a kutya előtt tiszta, friss, lehetőleg fluormentes ivóvíz.

 

Az egészséges étrend betartása, túlsúly esetén a súlyproblémák kezelése, ételallergia esetén pedig a személyre szabott, allergénmentes táplálék etetése nemcsak a reflux gyógyítását, hanem megelőzését is elősegítheti.

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: healthypets.mercola.com, petmd.com
Indexkép forrás: thesprucepets.com
Cikk első megjelenése: 2019. szeptember 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Átkelt a szivárványhídon a hős labrador, aki 12 embert mentett meg a 2017-es mexikóvárosi földrengés után Hírek - Címlapon
Átkelt a szivárványhídon a hős labrador, aki 12 embert mentett meg a 2017-es mexikóvárosi földrengés után
Miért is jó, ha van kutyád? Hírek - Címlapon
Miért is jó, ha van kutyád?