A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Huminsav: természetes immunerősítő kutyák számára is

2019. december 08., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A kutyák körében is egyre gyakoribbak a társadalmat érintő civilizációs betegségek, melyek hatalmas megterhelést rónak szervezetükre. Létezik azonban egy természetes vegyület, mely egészségük megőrzése mellett a betegségekkel is segít felvenni a küzdelmet.



A humuszanyagokat már az ókorban is alkalmazták a gyógyászatban, kiváló tápanyagforrásként pedig évszázadok óta használják a mezőgazdaságban a termőföld – és ezáltal a termények – minőségének javítására. A huminsav takarmányként való tudatos felhasználása azonban csak két-három évtizedes múltra tekint vissza. Biológiai hatásának sokszínűsége abban rejlik, hogy szerkezetéből adódóan szinte minden vegyülettípussal képes reakcióba lépni.


Miért értékes a huminsav?


A huminsavak nagy molekulájú polimerizált aromás vegyületek, bonyolult szerkezettel és jelentős fizikai-kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Őskori, növényi eredetű szerves anyagok természetes humifikációja során keletkeztek a talajban, de megtalálhatóak édes- és sós vizekben is. Mélyen a földfelszín alatt képződtek, így szennyező anyagoktól mentesnek minősülnek, tisztaságukat az évezredeken át tartó természetes lebomlási folyamatnak köszönhetik. 


A huminsav tartalmazza a természet szinte összes mikro- és makroelemét, különlegessége abban rejlik, hogy a szervetlen anyagokat az ún. kelátképzés által az élő szervezet számára könnyen hasznosítható, szerves anyaggá alakítja át. Ily módon támogatja a létfontosságú tápanyagok felszívódását, továbbá nyomelemekhez és ásványi anyagokhoz kötve biztosítja azok megfelelő hasznosulását. 

 

Véresre vakart alhas allergia miatt. 5 hét kezelés után visszatért a pigmentáció
Véresre vakart alhas allergia miatt. 5 hét kezelés után visszatért a pigmentáció
Fotó: Baglyas Ildikó


A huminsav jótékony hatásai


Napjainkban a környezeti ártalmak kedvenceinket sem kerülik el, a felgyorsult életmóddal járó mindennapi stressz rájuk is ugyanúgy kihatással van, mint ránk, emberekre. Immunrendszerükre fokozott megterhelést jelentenek a táplálékban, vízben, levegőben található káros vegyi anyagok, emiatt sajnos ők is könnyen alulmaradhatnak a betegségekkel szemben.  


A nehézfémek (pl. higany, ólom) kutyáink szervezetét is terhelik, főleg a városi környezetben élőkét. Ionjaik a sejthártyán keresztül utat törnek a sejtekbe, sugárzásukkal összezavarják a sejtek közötti kommunikációt, a hibás működés révén pedig negatív változás következhet be az állat egészségi állapotában. 

A huminsav képes megkötni a nehézfémeket, elősegíti a felhalmozódott méreganyagok kivezetését, és az immunrendszerre eső terhelés csökkentésével felébreszti a szervezet öngyógyító képességét. A hatékonyabb működésnek köszönhetően hozzájárul kedvencünk egészségének megőrzéséhez, és a betegségekkel szemben is képes lesz könnyebben felvenni a harcot. Nemcsak a gyógyulásban, hanem a megelőzésben is kiemelt jelentőséggel bír, az állat számára a kiegyensúlyozott, boldog hétköznapok alapvető „hozzávalójaként” tekinthetünk rá.  


Emésztőrendszeri problémák


Az állati szervezet tápanyagellátása, ellenállóképessége nagymértékben függ az emésztőrendszer állapotától. A huminsav bélflórára gyakorolt jótékony hatása támogatja az anyagcsere-folyamatokat, optimalizálja az emésztrőrendszer pH-ját, segíti a kibillent egyensúly visszaállításában. Csökkenti a káros mikroorganizmusok számát, hozzájárul a hasznos flóra kialakulásához. Immunstimuláns tulajdonsággal bír, részben közvetlenül a bél nyálkahártyájára, részben a szervezet humorális védekezőképességére fejti ki, megduplázva az immunválaszt. 

 

5 nap használat után megszűnt a hasmenés enyhül, bár a vakaródzás még fennáll
5 nap használat után megszűnt a hasmenés, bár a vakaródzás még fennáll
Fotó: Tosoki Anita

 

Allergia, szőrhullás, bőrproblémák


Kutyáink szervezetét különböző külső és/vagy belső hatások terhelik, melyek gyakran fokozott immunválaszt váltanak ki. A nem szűnő viszketés, a vakarózási kényszer, a test bizonyos részein állandósuló bőrelváltozás (pl. kipirosodás, forró bőrfelszín), szőrkopás, foltokban kihulló szőr a folyamat figyelmeztető jelei lehetnek, ám számos egyéb – számunkra láthatatlan – tünet is fakadhat az immunrendszer egyensúlyának eltolódásából. 


A kóros elváltozásnak megannyi oka lehet: rendellenes emésztés, felszívódási zavar, allergia, toxikózis, hiánybetegségek, paraziták, baktériumok, gombák, stb. Ám az allergiás betegségek forrásának feltárása gyakran idő- és költségigényes. Egy „ismeretlen eredetű” elváltozás diagnózisának birtokában pedig tovább romolhat kedvencünk egészségi állapota.


Az állatoknál előforduló allergia gyakran több összetevős. Ha például a kutya allergiás a virágporra, de ez nem okoz tüneteket nála, viszont emellé még társul két másik allergia (étel, gyógyszer, vegyszer miatt), a három tényező együtt már fokozott immunreakciót vált ki, és kialakul a klinikai forma, látható tünetekkel. A méreganyagok – köztük az allergének – megkötésével azonban a huminsav csökkenti az állat szervezetét terhelő toxinok mennyiségét. A károsodott bélflóra optimalizálásával a hasznos tápanyagok könnyebben felszívódnak, elősegítve a biológiai-fiziológiai egyensúly helyreállítását. 


A huminsav abban az esetben is megoldást jelenthet, ha az allergia oka valamely hiánybetegség, mivel a benne található mikro- és makroelemek hozzájárulnak a hiányt okozó enzimek képződéséhez, így pótolva a vitamin, ásványi anyag vagy nyomelemhiányt. 


Összefoglalva: a huminsav számos betegség, súlyos vagy régóta fennálló, krónikus állapot esetén támogatja a gyógyulást. Egészségmegőrző hatása mellett javítja az általános életminőséget. Sejtregeneráló hatásának köszönhetően fokozza a vitalitást, hozzájárul az általános fizikai-szellemi jóléthez. Az érzelmi állapot kiegyensúlyozásával javítja a stressz okozta szorongás, depresszió, izgatottság és egyéb pszichés problémák tüneteit, így kedvencünk nyugodtabbá válhat.  

 

Másfél hét használat után megszűnt a kipirosodás és a vakaródzás
Másfél hét használat után megszűnt a kipirosodás és a vakaródzás
Fotó: Sárközi Vivien


Fertőző és/vagy gyulladásos megbetegedések esetén nemcsak a fájdalmat, hanem az antibiotikumok mellékhatásait is enyhítheti. Mozgásszervi és neurológia problémák, illetve műtétek utáni rehabilitációnál is sikerrel alkalmazható. Daganatos betegek terápiájában csökkentheti a sugárkezeléssel és a kemoterápiával járó kellemetlenségeket. 


Erősíti a vemhes és szoptató anyakutyák szervezetét, kedvezően hat a kölykök fejlődésére. Eledelváltásnál  támogatja az emésztőrendszert, csökkentve ezáltal a hasmenés megjelenését. A külső-belső parazitaellenes szerek kevésbé terhelik meg az állat szervezetét. Segítséget nyújthat allergia, bőr- és szőrproblémák esetén, használatával kedvencünk szőrzete újra fényesen csilloghat. 


Végezetül még egy jó hírrel tudunk szolgálni: a tudomány jelenleg nem ismer semmilyen káros hatást vagy kontraindikációt a huminsavval kapcsolatosan, természetes anyagként teljes biztonsággal alkalmazható.

 

 


 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

 

Forrás: huminsav.hu
Indexkép forrás: yandex.ru
Cikk első megjelenése: 2018. október 11.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mikulás napi kutyamentés: elárvult kölyköket mentettek a rendőrök Hírek - Címlapon
Mikulás napi kutyamentés: elárvult kölyköket mentettek a rendőrök
Kutyával a karácsonyi vásáron Hírek - Címlapon
Kutyával a karácsonyi vásáron