A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vak kutyával az élet

2015. július 16., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség
A vakság bekövetkezhet hirtelen, vagy fokozatosan, ami végérvényesen megváltoztatja a kutya életét. Előfordulhat bármely életkorban, ezért hosszabb-rövidebb ideig a családnak is alkalmazkodnia kell a fogyatékkal élő állathoz.Pötyi három éves lehetett, amikor először tűnt fel, hogy nagy lendülettel képes becsapódni a bútorokba, falba, vagy éppen a lábunk szárába. Először azt gondoltuk, hogy csak képtelen felmérni a távolságokat. Aztán már hiába legyeztünk a szeme előtt fénnyel, egyáltalán nem követte. Az állatorvosunk zöldhályogra gyanakodott. Aztán egy pesti speciális szemvizsgálat kimondta a végzetes kórt: retinasorvadás. 

Visszafordíthatatlan, gyógyíthatatlan, pont. 

 

Nem látszik rajta semmi különös
Nem látszik rajta semmi különös
Fotó: RSM

 

Ekkor még csak öt éves volt. Vagyis fel sem merült bennünk, hogy ezért elaltassuk, vagy megváljunk tőle. Egyszerűen elfogadjuk ilyennek, és alkalmazkodunk a helyzethet. Most éppen a gyerekeinknek tanítjuk, hogy Pötyi nem lát, ezért nem ugrunk rá hirtelen, nem csapkodjuk meg, nem dobáljuk játékokkal, és szólunk hozzá, ha közelítünk. 

Biztosan azt gondolják, hogy a vak kutyának nincs borzasztóbb sora, mint három kicsi gyerek közt élnie, valamint megosztani mindennapjait két másik kutyával. Szerencsére erről szó sincs! Amióta ennyi pici él vele, határozottan megjött az kedve. Az egyébként elvonuló szobakutyánkból játszótárs lett, aki hanyatt dobja magát egy jó dögönyözés kedvéért, és jól viseli, ha éppen valamelyik egy óvatlan pillanatban lovacskának használja. 

Pötyi akkor van elemében a legjobban, ha sétálni indulunk. A póráz extra adag bátorságot kölcsönöz neki, és hihetetlen energiával vág neki a távnak. Kutyaiskolában elengedve simán közlekedik. Nem lehet észrevenni, hogy vak lenne. Követi falkatársait, rájuk támaszkodik. 

 

Megtanultunk Pötyi másságával élni, ahogy ő is hozzászokott a látás nélküli élethez.

 

Démon és Pötyi
Démon és Pötyi, jóban rosszban
Fotó: RSM

 

Vakságot sok betegség okozhat kutyáknál. A leggyakoribbak a következők:

 • PRA - vagyis progresszív retina atrófia, mely örökletes betegség. A látásvesztés hónapok, vagy évek alatt zajlik le. A retina végérvényesen elsorvad. Gyógyítani nem lehet, esetleg táplálékkiegészítőkkel lassítani a folyamaton. Első sorban a cocker spániel, border collie és az uszkár érintett a megbetegedésben. 
 • SARDS - a hirtelen szerzett retinadegeneráció szindróma. Általában a 7 és 14 év közötti szukák betegsége. A pár nap alatt végbemenő vakságot szomorúság, étvágytalanság előzi meg.
 • Bizonyos autoimmun megbetegedések. Ezeknél a szemet támadja meg, mely látásvesztéshez vezet. 
 • Cukorbetegség. 
 • Vakságot okozhat például a tartós szemgyulladás, a  magas vérnyomás, a száraz szem szindróma, de néhány fertőzés is. Néhány daganatos elváltozás miatt is megvakulhat a kutya. 
Kicsit más, de mégis vidám az élet
Kicsit más, de mégis vidám az élet
Fotó: http://i.imgur.com/

 

Hogyan ismerjük fel a látásvesztést? 

Ha fokozatosan alakul ki a betegség, akkor nehéz megítélni a vakság fokát, mint Pötyi esetében is. Ugyanis kompenzálnak, vagyis alkalmazkodnak a kialakult helyzethez, illetve egyéb érzékszerveikre támaszkodnak, azokat erősítik. 

Mégis van néhány tipikus jel, ami a vakságra utal:

 • Bizonytalanná válik a mozgása. Elvéti az ugrásokat, nem veszi észre az apportfát.
 • Neki megy dolgoknak. Séta közben nem érzékeli a fát, vagy embereket. A megszokott útvonalban elhelyezett akadályokat nehezen észleli. Ezért lassabban közlekedik.
 • Zavart lesz, ha a megszokott környezetében változások történnek. Ha a tálkáit máshova tesszük, vagy bútorokat helyezünk át, akkor idő kell, míg felismeri a terepet.
 • A megszokott környezetéből kikerülve megijed, lassan és hason csúszva közlekedik. "Tapogatózik". 
 • Kitágult pupilla, szemdörzsölés, kancsalság, elszíneződött, vagy gyulladt szemek. 
Segédeszközöket ma már lehet kapni
Segédeszközöket ma már lehet kapni
Fotó: http://i.dailymail.co.uk/

 

Minden esetben állatorvos mondja ki a végső diagnózist! 

 

Megelőzési tippek:

Ha felmerülhet a látásromlás gyanúja, akkor 

 • rendszeresen ellenőriztesse a kutya látását, illetve jelezze, ha viselkedésében változások történnek. 
 • A cukorbetegség megelőzése érdekében ne hagyja kutyáját elhízni, illetve figyeljen a szénhidrát-bevitelre.
 • A friss élelmiszerek vitamin és ásványianyag tartalma gondoskodik a szem megfelelő egészségéről. Elsősorban az E és a C vitamin, a béta-karotinés a lutein bevitelre ügyeljen. 

 

A súlyosan látássérült kutyával való életet meg kell tanulni. Íme néhány tanács:

 1. Ne mozgassuk feleslegesen a bútorokat, és a közlekedő útvonalon se hagyjunk akadályokat.
 2. Ne változtassunk az etető és itató helyein. A következetesség és az állandóság jellemezzen bennünket és környezetünket. 
 3. A sarkokat, éles felületeket puha anyaggal fedjük be, a felesleges sérülések elkerülése érdekében.
 4. Ne engedjük olyan helyre felmenni, ahonnan egyedül nem tud lejönni. 
 5. Olyan helyek elé a lakásban, vagy a kertben, ahol leeshet, elbukfencezhet, megütheti magát, akadályokat tegyünk. 
 6. Szabadon engedve ne tévesszük szem elől.
 7. Beszéljünk hozzá, mielőtt megérintenénk.
 8. Erősítsük a többi érzékszervét. A hallását, szaglását használjuk a tájékozódásához. 

 

Nem könnyű, de hálás feladat a vak kutyával való együttélés. Ahogy hozzászokik a kutya az új élethez, úgy szerzi vissza vidámságát, életkedvét. Ezért sose gondoljunk arra, hogy elaltassuk, hogy megkönnyítsük szenvedéseit!

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: http://www.richardalois.com/

Témába vág

Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez Hogyan adjuk be kutyánknak a gyógyszert? 12 tipp a cél eléréséhez
Kutyánk iránt elkötelezett, gondos gazdiként jól tudjuk, hogy kedvencünknek is szüksége lehet kezelésekre. Mit tegyünk, ha gyógyszert kell szednie? Hogyan változtassuk élménnyé azt, amit legszívesebben mi is elkerülnénk?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Praktiker Irodakutya.com AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
EBképesztő zabfalatok Hírek - Címlapon
EBképesztő zabfalatok
Vizsla-mentés a hegyről Hírek - Címlapon
Vizsla-mentés a hegyről