A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vak kutyával az élet

2015. július 16., 06:00


Szerző: RSM


Kategória: Egészség
A vakság bekövetkezhet hirtelen, vagy fokozatosan, ami végérvényesen megváltoztatja a kutya életét. Előfordulhat bármely életkorban, ezért hosszabb-rövidebb ideig a családnak is alkalmazkodnia kell a fogyatékkal élő állathoz.Pötyi három éves lehetett, amikor először tűnt fel, hogy nagy lendülettel képes becsapódni a bútorokba, falba, vagy éppen a lábunk szárába. Először azt gondoltuk, hogy csak képtelen felmérni a távolságokat. Aztán már hiába legyeztünk a szeme előtt fénnyel, egyáltalán nem követte. Az állatorvosunk zöldhályogra gyanakodott. Aztán egy pesti speciális szemvizsgálat kimondta a végzetes kórt: retinasorvadás. 

Visszafordíthatatlan, gyógyíthatatlan, pont. 

 

Nem látszik rajta semmi különös
Nem látszik rajta semmi különös
Fotó: RSM

 

Ekkor még csak öt éves volt. Vagyis fel sem merült bennünk, hogy ezért elaltassuk, vagy megváljunk tőle. Egyszerűen elfogadjuk ilyennek, és alkalmazkodunk a helyzethet. Most éppen a gyerekeinknek tanítjuk, hogy Pötyi nem lát, ezért nem ugrunk rá hirtelen, nem csapkodjuk meg, nem dobáljuk játékokkal, és szólunk hozzá, ha közelítünk. 

Biztosan azt gondolják, hogy a vak kutyának nincs borzasztóbb sora, mint három kicsi gyerek közt élnie, valamint megosztani mindennapjait két másik kutyával. Szerencsére erről szó sincs! Amióta ennyi pici él vele, határozottan megjött az kedve. Az egyébként elvonuló szobakutyánkból játszótárs lett, aki hanyatt dobja magát egy jó dögönyözés kedvéért, és jól viseli, ha éppen valamelyik egy óvatlan pillanatban lovacskának használja. 

Pötyi akkor van elemében a legjobban, ha sétálni indulunk. A póráz extra adag bátorságot kölcsönöz neki, és hihetetlen energiával vág neki a távnak. Kutyaiskolában elengedve simán közlekedik. Nem lehet észrevenni, hogy vak lenne. Követi falkatársait, rájuk támaszkodik. 

 

Megtanultunk Pötyi másságával élni, ahogy ő is hozzászokott a látás nélküli élethez.

 

Démon és Pötyi
Démon és Pötyi, jóban rosszban
Fotó: RSM

 

Vakságot sok betegség okozhat kutyáknál. A leggyakoribbak a következők:

 • PRA - vagyis progresszív retina atrófia, mely örökletes betegség. A látásvesztés hónapok, vagy évek alatt zajlik le. A retina végérvényesen elsorvad. Gyógyítani nem lehet, esetleg táplálékkiegészítőkkel lassítani a folyamaton. Első sorban a cocker spániel, border collie és az uszkár érintett a megbetegedésben. 
 • SARDS - a hirtelen szerzett retinadegeneráció szindróma. Általában a 7 és 14 év közötti szukák betegsége. A pár nap alatt végbemenő vakságot szomorúság, étvágytalanság előzi meg.
 • Bizonyos autoimmun megbetegedések. Ezeknél a szemet támadja meg, mely látásvesztéshez vezet. 
 • Cukorbetegség. 
 • Vakságot okozhat például a tartós szemgyulladás, a  magas vérnyomás, a száraz szem szindróma, de néhány fertőzés is. Néhány daganatos elváltozás miatt is megvakulhat a kutya. 
Kicsit más, de mégis vidám az élet
Kicsit más, de mégis vidám az élet
Fotó: http://i.imgur.com/

 

Hogyan ismerjük fel a látásvesztést? 

Ha fokozatosan alakul ki a betegség, akkor nehéz megítélni a vakság fokát, mint Pötyi esetében is. Ugyanis kompenzálnak, vagyis alkalmazkodnak a kialakult helyzethez, illetve egyéb érzékszerveikre támaszkodnak, azokat erősítik. 

Mégis van néhány tipikus jel, ami a vakságra utal:

 • Bizonytalanná válik a mozgása. Elvéti az ugrásokat, nem veszi észre az apportfát.
 • Neki megy dolgoknak. Séta közben nem érzékeli a fát, vagy embereket. A megszokott útvonalban elhelyezett akadályokat nehezen észleli. Ezért lassabban közlekedik.
 • Zavart lesz, ha a megszokott környezetében változások történnek. Ha a tálkáit máshova tesszük, vagy bútorokat helyezünk át, akkor idő kell, míg felismeri a terepet.
 • A megszokott környezetéből kikerülve megijed, lassan és hason csúszva közlekedik. "Tapogatózik". 
 • Kitágult pupilla, szemdörzsölés, kancsalság, elszíneződött, vagy gyulladt szemek. 
Segédeszközöket ma már lehet kapni
Segédeszközöket ma már lehet kapni
Fotó: http://i.dailymail.co.uk/

 

Minden esetben állatorvos mondja ki a végső diagnózist! 

 

Megelőzési tippek:

Ha felmerülhet a látásromlás gyanúja, akkor 

 • rendszeresen ellenőriztesse a kutya látását, illetve jelezze, ha viselkedésében változások történnek. 
 • A cukorbetegség megelőzése érdekében ne hagyja kutyáját elhízni, illetve figyeljen a szénhidrát-bevitelre.
 • A friss élelmiszerek vitamin és ásványianyag tartalma gondoskodik a szem megfelelő egészségéről. Elsősorban az E és a C vitamin, a béta-karotinés a lutein bevitelre ügyeljen. 

 

A súlyosan látássérült kutyával való életet meg kell tanulni. Íme néhány tanács:

 1. Ne mozgassuk feleslegesen a bútorokat, és a közlekedő útvonalon se hagyjunk akadályokat.
 2. Ne változtassunk az etető és itató helyein. A következetesség és az állandóság jellemezzen bennünket és környezetünket. 
 3. A sarkokat, éles felületeket puha anyaggal fedjük be, a felesleges sérülések elkerülése érdekében.
 4. Ne engedjük olyan helyre felmenni, ahonnan egyedül nem tud lejönni. 
 5. Olyan helyek elé a lakásban, vagy a kertben, ahol leeshet, elbukfencezhet, megütheti magát, akadályokat tegyünk. 
 6. Szabadon engedve ne tévesszük szem elől.
 7. Beszéljünk hozzá, mielőtt megérintenénk.
 8. Erősítsük a többi érzékszervét. A hallását, szaglását használjuk a tájékozódásához. 

 

Nem könnyű, de hálás feladat a vak kutyával való együttélés. Ahogy hozzászokik a kutya az új élethez, úgy szerzi vissza vidámságát, életkedvét. Ezért sose gondoljunk arra, hogy elaltassuk, hogy megkönnyítsük szenvedéseit!

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: http://www.richardalois.com/

Témába vág

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

A kutyák is lehetnek csiklandósak? A kutyák is lehetnek csiklandósak?
Elgondolkodtál már valaha azon, mit csinál a kutyád, amikor lábaival kalimpál, miközben a pocakját vagy hátát vakargatod? Lehet, hogy csiklandozza az érintésed?

Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén
Változatos tünetei miatt nem mindig könnyű felismerni a betegséget, ám az állapot hamar súlyosbodhat, ezért mielőbbi állatorvosi ellátást igényel. Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Előrehozták a karácsonyt, hogy a súlyos beteg kutya is ünnepelhessen Előrehozták a karácsonyt, hogy a súlyos beteg kutya is ünnepelhessen
Riley, a 11 éves német dog elmondhatatlanul örült ajándékainak!

Kutya elsősegély tanfolyammal, és felelős gazdi képzéssel segíti az állatorvos a gazdik mindennapjait. Kutya elsősegély tanfolyammal, és felelős gazdi képzéssel segíti az állatorvos a gazdik mindennapjait.
Dr. Piller Pálma állatorvosnak szívügye a felelős és tudatos állattartás terjesztése, és hiszi, hogy a betegségmegelőzést nem a rendelőben, hanem otthon kell elkezdeni. Célja hogy segítse az állattartókat felismerni a vészhelyzeteket, és megfelelően cselekedni a bajban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
EBképesztő zabfalatok Hírek - Címlapon
EBképesztő zabfalatok
Vizsla-mentés a hegyről Hírek - Címlapon
Vizsla-mentés a hegyről