A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyasétáltatás közben talált rá egy eddig ismeretlen őshüllő faj maradványára egy angol férfi

A pteroszauruszok egy bizarr külsejű faját fedezték fel Nagy-Britanniában


2020. június 02., 12:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Elindulsz kutyáddal egy nagyobb sétára a természetbe - majd egy rég letűnt korban élt őshüllő maradványával térsz haza, amiről aztán kiderül, hogy egy eddig ismeretlen faj egyede volt.



 

Kutyaséta, kutyás túra alatt mindannyian botlottunk már oda nem illő, akár egészen furcsa tárgyakba. Elhagyott kulcscsomó, ottfelejtett labda (aminek megtalálásának kedvencünk biztosan nagyon örül), de egy cseh gazdi kutyája például kiásott egy háromezer éves leletet a séta alatt. Van, ahol egyenesen ki is használják a kutya jó szimatát: Horvátországban kutyák segítik a régészek munkáját.

 

Egy brit férfi is különleges leletre lelt kutyasétája alatt a Wight-szigeti Sandown-öböl térségében: különös formájú ősmaradványra bukkant. Azt nem tudni, kutyájának mekkora szerepe volt a felfedezésben, ám valószínűleg nem is volt teljesen véletlen a séta helyszínének kiválasztása: a férfi amatőr fosszíliavadászként bizonyára éles szemmel figyeli a jeleket. 

 

 

A pteroszauruszok egy bizarr külsejű faját fedezték fel Nagy-Britanniában, ahol most először bukkantak rá a repülő őshüllők rendjének egy ilyen képviselőjére.
A pteroszauruszok egy bizarr külsejű faját fedezték fel Nagy-Britanniában, ahol most először bukkantak rá a repülő őshüllők rendjének egy ilyen képviselőjére.
Fotó: Megan Jacobs

 

 

Mivel nem volt biztos benne, hogy mit talált, a férfi átadta a leletet a Portsmouthi Egyetem paleontológus hallgatójának, Megan Jacobsnak, aki első ránézésre egy Pterodactylus állkapocscsontjaként azonosította a leletet. A későbbi vizsgálatok ezt megerősítették - írja az MTI. Az elemzések azt is kimutatták azonban, hogy nem egy közönséges Pterodactylus-állkapocsról van szó. Ebben nem voltak fogak és nagyon hasonlított a pteroszauruszok egy bizarr csoportja, a Tapejaridae tagjainak állkapcsához. Ennek a családnak az egyedei azonban elsősorban Kínából és Brazíliából ismertek, Nagy-Britanniában soha ezelőtt nem találtak még ilyen fosszíliát.

 

A Wight-szigeten talált példányt egy eddig ismeretlen faj képviselőjeként azonosították a szakemberek és a Wightia declivirostris tudományos nevet kapta.

Jacobs szerint noha a szigetről csak egy csonttöredék került elő, a leleten a Tapejaridae állkapcsára jellemző minden sajátosság megfigyelhető, köztük a megannyi apró lyukacska, amelyekben a táplálékészlelést segítő apró érzékelőszervek voltak és a lefelé görbülő, hegyes csőr. "A Brazíliában és Kínában feltárt teljes fosszíliák azt mutatják, hogy az állatok fejét nagyméretű taréj díszítette, amely néha kétszer akkora volt, mint a koponyájuk. Ez a taréj valószínűleg eltérő volt a nemeknél és élénk színekben pompázhatott" - tette hozzá a szakember.

 

Az ősmaradvány felfedezője a Dinosaur Isle nevű helyi múzeumnak adományozta a leletet, amelyet a jövőben valószínűleg ki is állítanak az intézményben.

 

 

 


Indexkép forrás: A kép illusztráció! onthewight.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier
Skócia, 1858. A bozontos kiskutya gazdáját súlyos betegség ragadta el. Bobby elkísérte utolsó útjára, majd leheveredett a sírhantra, és elhatározta, hogy vigyáz rá, amíg csak él.

Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története
A négylábú űrhajós története titkokkal, de még inkább óriási hazugságokkal kísért: hősnek állították be, ám inkább nevezhetnénk mártírnak. Lajka, az utcán kóborló kutya előbb gyepmesteri telepre, onnan a szovjet kiképzőközpontba - hogy aztán 1957. november 3-án a biztos halálba küldjék.

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok! Hírek - Címlapon
Újraindulnak a kutyakiállítások Magyarországon: megvannak az új időpontok!
Idős kutya a családban – Gyakori betegségek 1. rész Hírek - Címlapon
Idős kutya a családban – Gyakori betegségek 1. rész