A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála

2024. február 24., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Utazás




Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.



 

Az ember legjobb barátját nemcsak élőben, de fényképeken és műalkotásokon is előszeretettel csodáljuk meg mi, kutyabarátok. Rex, a hűséges társ sírjánál például botokat hagynak a látogatók egy temetőben, míg Sallie, az amerikai polgárháború négylábú hőse kutyakekszeket és játékokat kap az arra járóktól.

 

A prágai Károly hídon található középkori emlékmű azonban egy olyan szereplőjének is köszönheti népszerűségét, akivel az emberiség évezredek óta szoros kapcsolatot ápol. A Nepomuki Szent János-szobor bal alsó harmadán található kutya figurája ugyanis újra és újra magához vonzza a látogatókat egy simogatásra.  

 

 

Prága - A Nepomuki Szent János-szobor kutyafigurája fényesen csillog
Prága - A Nepomuki Szent János-szobor kutyafigurája fényesen csillog
Fotó: Depositphotos

 

 

A jelenet egy lovagot ábrázol, ahogy letekint hűséges társára, kezét ráteszi homlokára, a kutya pedig gyengéden belesimul a férfi tenyerébe. A kettejük közötti köteléket megörökítő pillanat az arra járók szívét is megérinti, mely fizikai érintés formájában mutatkozik meg. A bronzszobor kutyája a sok-sok szeretet hatására arany fényben pompázik. De honnan is ered ez a megindító hagyomány?

 

 

A Károly-híd és Nepomuki Szent János története

 

Prága nevezetes látványossága, a középkori kőhíd a Moldva folyó fölött húzódik. A munkálatokat 1357-ben kezdték meg a német-római császár címét is viselő IV. Károly cseh király parancsára, végül a híd 1402-ben készült el. Fia, IV. Vencel később folytatta az építkezést, amelynek köszönhetően a mai napig áll az impozáns híd. A 17. és 18. században szobrokkal ékesítették. Nemcsak a látogatók, de a helyi lakosok is szívesen tesznek egy sétát a prágai kastélyt és az óvárost összekötő lenyűgöző alkotáson.  

 

 

Prága, Károly-híd
Prága, Károly-híd
Fotó: Shutterstock

 

 

Az első emlékmű 1683-ban került fel a hídra, a talapzaton Nepomuki Szent János szobra található. A római katolikus pap a 14. században élt Prágában, életrajza szerint Csehország királynőjének gyóntatója volt. Sajnos éppen ez lett a végzete: a féltékeny férj szerette volna tudni, milyen bűnöket vall meg drága királynéja a gyónások alkalmával, ám a pap megőrizte az asszony titkát. A király mélységes haragra gerjedt, és a folyóba dobatta a papot, akit elnyelt a víz. Szentté avatása a 18. századig váratott magára, ám a megdöbbentő eset hatására mártírnak kiáltották ki. A gyónás szentségének mártírja lett, egyúttal a monarchia túlkapásaival szembenálló egyház jelképeként tekintettek rá.

 

Emlékműve a mai napig kiemelkedő helyet foglal el Prága nevezetességei között. A Szent János-szobor fejét öt csillaggal díszitett glória övezi, bal karján egy kereszt, jobb kezében pedig egy pálmalevél, a mártírok szimbóluma látható. Alatta két bronzplakett foglal helyet, melyből a jobboldali a szent mártírhalálát örökíti meg: a legenda szerint a hídról lezuhanó pap és a hídon álló királyné megérintése jószerencsét hoz.

 

De nem csak e jelenet csillog fényesen az emlékművön, hanem a baloldalon található kutya figurája is.

 

 

Nepomuki Szent János szobra a prágai Károly-hídon
Nepomuki Szent János szobra a prágai Károly-hídon
Fotó: Depositphotos

 

 

A lovag és kutyája

 

Habár a szent életrajzában nem említenek ebeket, hűséges társunk valamiképpen mégis rákerült az emlékműre. Szakértők feltevései szerint a lovag és a kutya együttes ábrázolása hűséget, kötelességtudatot és odaadást jelképez, mely tulajdonságokat a pap személyisége és története közvetít a hívek felé. Érdekes, hogy régebbi fényképeken a kutya figurája még eredeti színében látható. Az „érintés hagyománya” nagy valószínűséggel csupán a 20. században indult hódító útjára, a szobor több évszázados fennállásához képest.

 

A mártírjelenettel ellentétben a kutya figuájához nem fűződik legenda, mégis van benne valami megható, aminek a látogatók sem tudnak ellenállni. Kedves és hűséges kisugárzásának hatására szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet. És ez így is marad, amíg csak a szobor a helyén áll.

 

 

Sok látogató úgy érzi, meg kell érintenie a szobron látható kutyát
Sok látogató úgy érzi, meg kell érintenie a szobron látható kutyát
Fotó: Depositphotos

 

 

Forrás: mymodernmet.com
Indexkép forrás: Depositphotos
Cikk első megjelenése: 2022. január 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük? Gondoltad volna, hogy a szánhúzók sokkal régebb óta társaink, mint ahogy eddig véltük?
Több mint 9500 évvel ezelőtt jelentek meg először Szibériában.

A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier
Skócia, 1858. A bozontos kiskutya gazdáját súlyos betegség ragadta el. Bobby elkísérte utolsó útjára, majd leheveredett a sírhantra, és elhatározta, hogy vigyáz rá, amíg csak él.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. JULIUS-K9 Rehabportál Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás Hírek - Címlapon
Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás
Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Hírek - Címlapon
Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni