A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A hosszúhétvégén a természetben - erre figyelj!

2021. április 01., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás
Tavasz, jó idő, négynapos hétvége. Szinte kirándulásokért kiált, azonban a jelenlegi helyzetben nem mindegy, hogyan döntünk: elindulunk-e, és ha igen, merre! 

Szűkös lehetőségeket hagyott nekünk a koronavírus járvány: az idei húsvét sem lesz még az igazi. Kijárási korlátozás, nem tanácsolt az utazás és a rokonlátogatás, nem beszélve arról, hogy szinte minden zárva tart. 

Igazi mentsvárunk most a természet: mondhatni az egyetlen menekülési lehetőségünk. Szükség is van rá: a friss levegőn, a természet gyönyörű közegében feltöltődhetünk fizikailag és szellemileg is. 

 

 

A természetben való séta, kirándulás kutyánkat és minket, gazdákat is feltölt
A természetben való séta, kirándulás kutyánkat és minket, gazdákat is feltölt

 

 

A húsvéti hosszúhétvége négy napján érvényben maradnak azonban a jelenlegi korlátozások, melyeket saját- és mások védelme érdekében is be kell tartanunk.

 

A természet azonban nem zár be!

 

Az erdők, mezők, túraútvonalak biztonságos kikapcsolódási lehetőséget jelentenek, van azonban néhány szabály, amit itt is be kell tartanunk: a járvány elleni védekezés szempontjából fontos szabályok mellett bizony olyan örök érvényű, gyakran íratlan illemszabályra is oda kell figyelnünk, mely mindannyiunk és környezetünk érdeke is!

 

 

 

Természetjárás és járványhelyzet

 • A Magyar Orvosi Kamara és az Agrárminisztérium is azt ajánlja, hogy úti célunk kiválasztásánál a kevésbé felkapott, nem forgalmas helyeket részesítsük előnyben!
  • Ha tanácstalanok vagyunk, merre induljunk, az erdőgazdaságok honlapjain, valamint a termeszetjaro.hu és az aktivmagyarorszag.hu oldalakon is remek túratippeket találhatunk!
 • Keressünk lakóhelyünkhöz közel fekvő kirándulóhelyet!
 • Csak a velünk egy háztartásban élőkkel kiránduljunk együtt, most ne szervezzünk csoportos kirándulást, túrát!
 • A szabad levegőn, erdei utakon is tartsuk meg a minimum másfél métert a velünk nem egy háztartásban élőktől!

 

 

Kutyával a természetben - legyünk felelős túrázók!
Kutyával a természetben - legyünk felelős túrázók!

 

 

Általános illemszabályok a természetben

 • A kirándulás során keletkezett hulladékot mindig vigyük haza magunkkal (vagy a legközelebbi hulladékgyűjtőig!)
 • Virágot, növényt ne tépjünk le, nagy részük védett!
 • A tavaszi időjárás gyakran száraz, ezért különösen vigyázzunk a tűzgyújtással: kizárólag a kijelölt tűzrakó helyeken gyújtsunk tüzet! Figyeljünk a cigarettára is: egy eldobott izzó csikk is okozhat erdőtüzet!
 • Kutyánkat tartsuk pórázon, ne zavarjuk az erdő lakóit: most érkeznek az állatok kicsinyei, ne veszélyeztessük őket!
 • Ha magára hagyottnak tűnő állatkölyköt találunk, ne nyúljunk hozzá (és kutyánkat se engedjük oda)! Az anyja valószínűleg a közelben várja, hogy tovább haladjunk, és visszatérhessen az aprósághoz. 

 

 

+ 2 tipp: 

 • Indulás előtt tájékozódjunk, hogy a kiszemelt területen nincs-e esetleg valamilyen korlátozás. Például az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága már bejelentette, hogy bizonyos területek lezárásra kerülnek a csoportosulásokat megelőzendő (részletek a lenti posztban.) A turista útvonalak és a tanösvények továbbra is látogathatók.
 • Figyeljünk arra, hogy az ünnep alatt is érvényben van az ország egy részét érintő ebzárlat!

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül? Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül?
A Rám-szakadék társaságtól, évszaktól és időjárástól függően is megosztó útvonal, nem beszélve arról, ha kutyával mennénk. Egy kedves barátnőm invitált meg a kutyás túrára, amit bevallom, kételyekkel fogadtam. Számos cikk, útleírás elolvasása, tucatnyi létrás kép átnézése után arra jutottam, hogy a kutyáim felkészültek, nekivághatunk. Mégsem ajánlanám mindenkinek a helyszínt.

Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe
Csak egy kutya és egy macska. Első ránézésre semmi különös nincs ebben. Barátságuk mégis olyan célt hívott életre, mely milliókat inspirál a természet kincseinek megőrzésére.

Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez
Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) új programjában a kutatók a lakosság bevonásával térképezik fel a krími-kongói vérzéses láz terjesztőjeként ismert Hyalomma kullancsok hazai terjedését.

Kutyás barangolások - Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény Kutyás barangolások - Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény
Kutyás túra a fenyvesen át, a rómaik nyomában. Könnyű túra, szép és kalandos. Mi kell még?

Kutyások, lovasok, természetjárók - hogyan figyeljünk oda egymásra? Kutyások, lovasok, természetjárók - hogyan figyeljünk oda egymásra?
Mindennek a kulcsa a felelősség, az egymásra való odafigyelés, a kommunikáció. Ezek nélkül nem megy. De mégis, hogyan legyünk felelősek, hogyan figyeljünk oda egymásra, mit tegyünk találkozáskor? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe szakértői segítséggel.

Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya
Elfogulttá válok, ha a Naszály-hegy merül fel hétvégi túránk útvonalaként. Hossza ellenére sem tudom elképzelni, hányszor kellene még megtennem az útvonalat, hogy végül ráunjak. A panoráma, a táj ezer arca, a terület sokszínűsége újabb és újabb csodákat rejt, ahányszor csak arra járunk. Mindenkinek ajánlani tudom a Cserhát ezen területét, aki a kedvenc túráinak listájára új belépőt keres.

Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang
Népszerű kirándulóhely Bakonybél közelében, sokan keresik fel kutyával együtt. Mi is kutyás túra céljából látogattuk. Könnyű terep, misztikus látvány: a Hubertlaki-tó, más néven bakonyi Gyilkos-tó. Felkapaszkodtunk az Odvaskő-barlanghoz is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Bájos tolvaj: többször is megpróbálta ellopni a plüss egyszarvút a boltból a kóbor kutya Hírek - Címlapon
Bájos tolvaj: többször is megpróbálta ellopni a plüss egyszarvút a boltból a kóbor kutya
Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Hírek - Címlapon
Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
fb-text