A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Túrázás, természetjárás a járvány alatt - óvatosságra int a Magyar Orvosi Kamara

2021. március 25., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás
Sajnos a járványhelyzet egyre csak súlyosbodik a harmadik hullámban. A nehéz körülmények, korlátozások, home office ellenére is biztosítanunk kell kutyáink számára a mozgást, erre pedig a legideálisabb helyszín a természet. A Magyar Orvosi Kamara azonban óvatosságra int ezen a területen is, erre vonatkozó ajánlásokat tett közzé. 

Immár több mint egy éve határozza meg életünket a koronavírus járvány. Korlátozza lehetőségeinket, megnehezíti mindennapjainkat. Egy dolog azonban velünk maradt: a feltöltődést jelentő természet. A friss levegőn való sportolás, a természetjárás, a túrázás valóságos menedék most. Kiszakadást biztosít a feszült mindennapokból, a bezártságból. A természetben sokkal kevésbé kell félnünk a betegségtől, ott tényleg úgy érezhetjük: minden rendben van. Vagy legalábbis rendben lesz.

 

A természetjárás továbbra sem tiltott (természetesen a kijárási korlátozás adta határokon belül). Most, a járvány harmadik hullámának közel csúcsán azonban nem mindegy, hogy milyen úti célt választunk magunknak - legyen szó akár egy rövid kutyasétáltatásról, vagy egy egész napos túráról. 

 

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége a súlyosbodó járványhelyzet teendőiről szóló közleményében nem csak a döntéshozókhoz, hanem a lakossághoz is szól. Kérik, hogy tartsunk ki, legyünk fegyelmezettek, hogy minél előbb vége lehessen a súlyos helyzetnek. 

 

 

Ajánlásaikban kitérnek a természetjárásra, a szabad levegőn való tartózkodásra is, fogadjuk meg tanácsaikat!

 • Kerüljük a közkedvelt, sokak által látogatott parkokat, tavakat, kirándulóhelyeket! 
 • Mellőzzük a tömegközlekedést!
 • Csökkentsük minél inkább a másokkal való találkozást!
 • Tartsunk távolságot, viseljük helyesen a maszkot és ne maradjon el a gyakori kézmosás sem!
  • (A teljes közlemény és ajánlások ide kattintva olvashatók.)

 

 

Nem mindegy, hogy a járvány alatt milyen úti célt választunk a kutyás sétákra, túrákra, kirándulásokra!
Nem mindegy, hogy a járvány alatt milyen úti célt választunk a kutyás sétákra, túrákra, kirándulásokra!
Kerüljük a kedvelt és forgalmas kirándulóhelyeket!
Fotó: Unsplash - Anastase Maragos

 

 

Kutyánkat mozgatnunk muszáj, akár benti, akár kerti kutyáról van szó! A séták nem csak mozgást biztosítanak számukra, mely elengedhetetlen testi egészségükhöz, de új ingereket, szagokat is, melyek mentálisan fárasztják őket. Nem utolsósorban a minőségi együtt töltött idő elengedhetetlen a kutya-gazdi kapcsolat erősítéséhez, és kikapcsolódást jelent mindkét félnek a stresszes hétköznapokból. 

 

 

Mit tehetünk?

 • Válasszunk tehát olyan úti célt a sétákra, hétvégi kirándulásokra, túrákra, mely kevésbé felkapott!
 • Ha tehetjük, ne tömegközlekedési eszközzel induljunk útnak, még ha utunk végcélja a természet is!
 • Ne csapatos kirándulást, túrát szervezzünk! Érjük be kedvencünk, és a velünk egy háztartásban élők társaságával - használjuk ki ezt az időt és legyen ez a szabadidő minőségi.
  • Hozzuk ki a maximumot ebből a helyzetből is: játszunk kutyánkkal, tanuljunk trükköket, gyakoroljuk a már ismert parancsokat. Beszélgessünk párunkkal, családtagjainkkal a természetjárás alatt, hisz a hétköznapok mókuskereke erre gyakran nem ad kellő lehetőséget. Hagyjuk, hogy a természet lelassítson minket, élvezzük minden pillanatát a kint töltött időnek, hagyjuk, hogy a tavaszi napsugarak átjárjanak, megmelengessenek!

 

+1 tanács:

Március végén kezdődik a rókák tavaszi veszettség elleni immunizálása, vele együtt az ebzárlat! Vegyük figyelembe úti célunk kiválasztásakor!

 

 

 

Fogadjuk meg a MOK tanácsait, és legyünk felelősek! Rajtunk is múlik!

Vigyázzunk egymásra!

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül? Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül?
A Rám-szakadék társaságtól, évszaktól és időjárástól függően is megosztó útvonal, nem beszélve arról, ha kutyával mennénk. Egy kedves barátnőm invitált meg a kutyás túrára, amit bevallom, kételyekkel fogadtam. Számos cikk, útleírás elolvasása, tucatnyi létrás kép átnézése után arra jutottam, hogy a kutyáim felkészültek, nekivághatunk. Mégsem ajánlanám mindenkinek a helyszínt.

Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe
Csak egy kutya és egy macska. Első ránézésre semmi különös nincs ebben. Barátságuk mégis olyan célt hívott életre, mely milliókat inspirál a természet kincseinek megőrzésére.

Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez
Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) új programjában a kutatók a lakosság bevonásával térképezik fel a krími-kongói vérzéses láz terjesztőjeként ismert Hyalomma kullancsok hazai terjedését.

Kutyás barangolások - Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény Kutyás barangolások - Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény
Kutyás túra a fenyvesen át, a rómaik nyomában. Könnyű túra, szép és kalandos. Mi kell még?

Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya
Elfogulttá válok, ha a Naszály-hegy merül fel hétvégi túránk útvonalaként. Hossza ellenére sem tudom elképzelni, hányszor kellene még megtennem az útvonalat, hogy végül ráunjak. A panoráma, a táj ezer arca, a terület sokszínűsége újabb és újabb csodákat rejt, ahányszor csak arra járunk. Mindenkinek ajánlani tudom a Cserhát ezen területét, aki a kedvenc túráinak listájára új belépőt keres.

Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang
Népszerű kirándulóhely Bakonybél közelében, sokan keresik fel kutyával együtt. Mi is kutyás túra céljából látogattuk. Könnyű terep, misztikus látvány: a Hubertlaki-tó, más néven bakonyi Gyilkos-tó. Felkapaszkodtunk az Odvaskő-barlanghoz is.

Kutyás barangolások - Kismarosról Törökmezőre, avagy egy kellemes délutáni séta Kutyás barangolások - Kismarosról Törökmezőre, avagy egy kellemes délutáni séta
Terepfutásaim kedvelt helyszíne az útvonal, mert a kezdeti szintemelkedést követően kellemesen lankás a terület, nem beszélve arról, hogy Törökmezőig még elvétve sem akadnak kirándulók. Délutáni sétánk helyszínéül is ezért választottuk, mi nem fáradunk el különösebben, ellenben a kutyák le lesznek mozgatva.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Én és a kutyám - 12 különös dolog, amit csak a gazdik érthetnek meg Hírek - Címlapon
Én és a kutyám - 12 különös dolog, amit csak a gazdik érthetnek meg
Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Hírek - Címlapon
Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
fb-text