A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kijárási tilalom – Panyi Zita kutyatréner tanácsai

2020. november 16., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Az első kétségbeesés után, hogy vajon mi lesz velünk, kutyásokkal este 8-tól reggel 5-ig, megnyugodhattunk: nem kell azon törjük a fejünket, mi történik, ha a kijárási tilalom alatt jön rá kedvenc négylábúnkra a hasmars. A kialakult helyzet azonban így is okozhat fejtörést a gazdiknak, hiszen felboríthatja a jól megszokott rutint. 

Az idei év rengeteg kihívás elé állít minket. Mindenkit. A járvány második hulláma az ősz során egyre ijesztőbb méreteket öltött, nem kerülhettük el a szigorúbb korlátozó rendelkezések bevezetését sem.

 

Mint tudott, november 11-től sokkal szigorúbb rendelkezéseket kell betartanunk az élet szinte minden területén. A kutyásokat talán leginkább aggasztó pont az éjszakai kijárási tilalom, mely este 8 órától reggel 5 óráig tart. A korábban, éjféltől reggel 5-ig tartó korlátozás alatt nem lehetett kivinni a kutyákat sem, de a szigorításkor szerencsére már figyelembe vették a kutyások igényeit is: engedélyezték, hogy kutyasétáltatás okán a tilalom ideje alatt is elhagyjuk lakó- vagy szálláshelyünket. Egyfelől ez igencsak megnyugtató hír volt, azonban így is maradt bőven elegendő kérdőjel. Hogy ellenőrizzük, hogy 500 méteren belül vagyunk-e még? Hogy oldjuk meg a sétát és fárasztást, ha nálunk épp az esti órákra szokott esni a nagyobb séta, mert csak így van időnk? Mi lesz így a kutya-barátokkal?

 

A témát Panyi Zita diplomás kutyatrénerrel jártuk körbe.

 

-   A legégetőbb kérdés megoldódott. Levihetjük a kutyát a tilalom ideje alatt is. Az este 8 és reggel 5 óra közötti időben azonban így csak rövid, egészségügyi sétára vihetjük le kedvencünket. Hogy érdemes elosztanunk így a napi sétákat?

-   Néhány alapvetésből indulok ki. Ilyen a szabályok követése, valamint a kutyus napi, átlagban kétórás külterületen tartózkodása. Ahol sétáját tölti, foglalkoztatva van és kutyadolgait intézi. Ez szerencsés esetben és legtöbbször eddig is három alkalomra volt osztott. Amennyiben a reggeli és az esti időm behatárolt, úgy a nap közbeni, délutáni séta az, amit hosszabbra tudok tervezni vagy mozgalmasabbá formálni. Ehhez szedtem össze néhány hasznos ötletet legutóbbi blogomban, segítségül a gazdiknak és kutyatársaiknak. A mozgatási tippek között szerepel az engedelmes gyakorlatok végzése és a vadászbotozás, utóbbit idős emberek is testük megterhelése nélkül tudják végezni kedvencükkel. Jó kondícióval bíró gazdik és kutyusaik számára a kocogást javaslom, sportosabb kutyusoknak akár a hátizsákos vagy a súlymellényes sétát. Hatékony eszköz még a puller. Segítségével hosszúvezetőn tudjuk futtatni, ugratni a kutyust, kiélheti zsákmányszerző ösztönét is.  Azt hiszem, egyszerűbb most a kertes házban élő kutyusoknak. Ők könnyebben zöld területhez jutnak, ha váratlan intézendőjük akad.

 

 

Este 8 után lép életbe az 500 méteres szabály - nem lehetetlen azonban ezen a területen belül sem lemozgatni kutyánkat
Este 8 után lép életbe az 500 méteres szabály - nem lehetetlen azonban ezen a területen belül sem lemozgatni kutyánkat
Fotó: Hornyák Photo

 

 

-   Sokaknak igazodnia kell a munkához, esetleg műszakokhoz… Talán számukra okozza a legtöbb nehézséget a tilalom.

-   Ezzel abszolút egyetértek. Tudom, hogy sokan nincsenek könnyű helyzetben, és ha az együttérzésemmel tudnék segíteni, akkor örömmel megtenném. Tudom, hogy változó műszakban dolgoznak, kisgyermekük óvodája, iskolai oktatása bizonytalan és az egész családot próbára teszi ez az időszak. Egzisztenciálisan, de lelkileg is. Ha a munkavégzés és a családtagok hazaérkezése lehetővé teszi, érdemes mozgásban gazdagítani a délutáni sétát. Sok helyütt megmarad például az online oktatás miatt az iskolába való eljutásra szánt idő no és a hazaút ideje, minimum húsz-harminc perc, amit beépítenek a kedvenccel való foglalkozásba. És számos iroda állt át otthoni munkavégzésre. Innen szintén nyerhető néhány perc, mondjuk amit az ember délidőben az iroda és az étterem közti mozgással töltött, vagy a hazaút. Személy szerint igyekszem a megoldásokra koncentrálni, de tény, ez most mindannyiunk részéről alkalmazkodást és fokozott tervezést igényel.

 

 

-   Előfordulhat, hogy pont az esti órák azok, amikor a gazdi le szokta vinni hosszabb időre kutyáját. Ennek számtalan oka lehet: család, munka, stb. És tegyük fel, hogy ezen nem is tud érdemben változtatni - megoldható, hogy ezen a szűkített területen oldja meg a gazdi kutyája lefárasztását?

-   Azt gondolom, alternatív megoldásokkal igen. Érdemes kihasználni ilyenkor a rendelkezésünkre álló természeti és tárgyi elemeket: például padokon, farönkökön, nagyobb térköveken átugratni kedvencünk. Ez egyszerű módja a kutyus izomereje növelésének és mozgáskoordinációja fejlesztésének. Örülni fog utána a finom jutalomfalatnak. Remek lehetőség levegőbe emelt tenyered megérintése kutyusod számára a „Nózi!” vezényszóra.  Élvezni fogja, hogy orrát belefúrhatja markodba, ugratni is tudod kutyatársad. Milyen büszke lesz a tudományára! Ha még nem ismeri ezt a trükköt a szőrmi, könnyen megtaníthatod rá, ha tenyered lefelé fordítod és nagyujjaddal belefogsz egy jutalomfalatot. Először közelebb tartsd a földhöz a kezed, utána emelheted egyre magasabbra. Kistestű kutyusodnak mókás lehet, ha lábaid között szlalomozik, miközben lassan haladsz előre, nyolcasokat ír le körülöttük vagy átlép a guggoló pozícióból előre kinyújtott egyik lábadon.

 

 

Játék a lakásban: kötélhúzással, labdagurítással is lefoglalhatjuk kutyánkat
Játék a lakásban: kötélhúzással, labdagurítással is lefoglalhatjuk kutyánkat
Fotó: Unsplash/Viktor Nikolaienko

 

 

-   A sétán kívül hogy fáraszthatjuk kutyánkat? Ez nem feltétlen a kijárási korlátozás miatt merülhet fel, de az egyre romló időjárás miatt is…

-   Ennek végtelen módja létezik. A trükkök legtöbbje egyszerre fárasztja kutyusunkat fizikailag és mentálisan is. Taníthatunk neki otthon „nyomkövetős” játékot. Ennek során tíz centinként a földhöz érintett virsli vagy sajt szagnyomát kell követni, a végén megtalálni a falatot és jóízűen megenni. Klikker segítségével számtalan kutyust tanítottam már meg különböző játékok nevére és név szerint kértem, hozzák elém a megnevezett tárgyat. A kutyusok szeretnek pacsit adni, felszólításra „köszönni” és csendben maradni, mindenféle új trükkhöz lelkesen viszonyulnak. Felhőcske például imádja dobozba tenni a széthajigált játékait, ezt mindig lelkes farokcsóválás közepette műveli. A hevesebb vérmérsékletű ebzeteknek remek szolgálatot tehet egy otthoni futópad. Munkakutya agyú kollégáik pedig szerfölött hálásak, ha dolgozhatnak. Nekik egy kis önkontroll-feladatot javaslok. Érdemes ezt eleinte pórázon végezni. Leteszel a padlóra falatokat vagy pici labdákat. A kutyus egyenként kaphatja meg őket, ha nem rohanja le a hamit, hanem rád néz, kérésedre lefekszik, leül. Ezt minden falatnál kérheted külön-külön. Biztonsági okokból akkor gyakorolj csak vele ilyet, ha van már kedvencednek megbízható alapengedelmessége és érdemi, legalább fél év alatt kialakult kötődése feléd, tehát nem áll fenn az ételféltés, sem az ösztönadottságok generálta, azok korrigálatlansága miatti támadás szándéka.

 

 

Trükkök tanulásával, gyakorlásával nem csak fizikailag, de mentálisan is fáraszthatjuk kutyánkat lakáson belül is
Trükkök tanulásával, gyakorlásával nem csak fizikailag, de mentálisan is fáraszthatjuk kutyánkat lakáson belül is
Fotó: Unsplash/Viktor Nikolaienko

 

 

-   Futtatók: a rendelet szerint az önkormányzatok dönthetnek arról, nyitva lehetnek-e, használhatók-e a futtatók. Néhány kivétellel mindenhol a nyitva tartásuk mellett döntöttek az önkormányzatok. Hogyan használjuk a jelen helyzetben “okosan” a futtatót?

-   Maszkot viseljünk, fontos, hogy figyeljünk egymásra. Ha megtehetjük, érdemes akkor lépnünk a futtatóba, amikor viszonylag kevesen tartózkodnak bent. A korábban megszokott mintától eltérően ne csoportosuljunk egy pici területen, közel egymáshoz, használjuk ki a rendelkezésünkre álló egész teret. Ha eddig az egész család egyszerre érkezett, a figyelmesség és a felelősség jegyében most átmenetileg megtehetjük, hogy csupán egy személy sétáltatja a kutyust. Ha mégis akkor adódik időnk, amikor sokan vannak, praktikus, ha nem órákig tartózkodunk bent. Ha érettebb korú gazdi tartózkodik a futtatóban, megtehetjük, hogy annak átellenes pontját szemeljük ki tartózkodási helyünknek.

 

 

-   Nem zavarja meg egyébként a kutyákat a rajtunk lévő maszk? Enyhén lefogja a hangot, a mimikát pedig szinte teljesen. Befolyásolja ez valamennyire a saját kutyánkkal, vagy más kutyákkal való kommunikációnkat?

-   Saját kutyánk már hanglejtésünkből, testbeszédünkből és kibocsátott illatanyagunkból tudja, milyen kedvünk van, mire gondolunk, mit szeretnénk neki közvetíteni vagy épp mi felé az elvárásunk. Kialakult rítusaink vannak és kommunikációnk összehangolt. Hacsak nem kifejezetten pár hetes kölyköt nevelünk, nem okozhat problémát a maszk viselése.

A más kutyával való kontakt kapcsán rögtön az jut eszembe, mostanság kifejezetten nem érintem más kutyáját! Eleve agresszív egyedhez pedig nem megyek közel. A maszk nem akadályozza az emberi kommunikációt kutyák közötti konfliktus esetén. Van tehát lehetőség az idegen kutya felőli tájékozódásra, a prevencióra. Személy szerint bízom benne, az emberek a kialakult helyzet okán jobban figyelnek majd egymásra, empátiával és segítőkészséggel fordulnak egymás felé.

 

 

 


Indexkép forrás: Hornyak Photo

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kijárási korlátozás kijátszására vennének sokan magukhoz kutyát A kijárási korlátozás kijátszására vennének sokan magukhoz kutyát
Kutyát magunkhoz venni nem pár hétig tartó felelősség: 10-15 évre kötelezzük el magunkat, ha úgy döntünk, gazdik leszünk. Sajnos úgy néz ki, ezt sokan elfelejtik, és/vagy még mindig nem veszik figyelembe azt, hogy a kutya is érző lény, nem pedig egy plüss állatka, amit megunva eldobhatunk.

December közepéig tartanak a hatályban lévő intézkedések - figyeljünk a kutyasétáltatás szabályaira! December közepéig tartanak a hatályban lévő intézkedések - figyeljünk a kutyasétáltatás szabályaira!
A Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta a híreket: közleményükben tisztázzák, hogy a veszélyhelyzet került meghosszabbításra február 8-ig, a korlátozó intézkedések nem - azok december 11-ig lesznek hatályosak.

Kutyasétáltatókat is megbüntettek a kijárási tilalom alatt Kutyasétáltatókat is megbüntettek a kijárási tilalom alatt
A kijárási tilalom megengedi a kutyák megsétáltatását, azonban adott feltételekhez köti. A tilalom életbe lépése utáni első éjszakán öt kutyasétáltatóval szemben kellett intézkednie a rendőröknek, mert azok nem tartották be a szabályokat.

Javaslat: a kijárási tilalom alatt is lehet majd kutyát sétáltatni Javaslat: a kijárási tilalom alatt is lehet majd kutyát sétáltatni
A kutyafuttatók nyitvatartásáról pedig az önkormányzat dönthet majd - legalábbis amennyiben elfogadják a mai ülésen a benyújtott javaslatot.

Becsengettek - mi lesz a kiskutyával? Becsengettek - mi lesz a kiskutyával?
A nyár legcsodálatosabb ajándéka egy kiskutya. Édes, bájos kis szőrgombóc, aki még általában a gazdi ölében keresi a biztonságot. Aki tündérien alszik, csillogó szemekkel eszik, és kicsit rosszalkodik. Igen, aki aztán szeptemberre igazi kamasz kommandóssá avanzsál - épp az iskolakezdésre!

Új kutyafuttatót adtak át Kőszegen Új kutyafuttatót adtak át Kőszegen
Játékokkal, akadályokkal felszerelt kutyafuttatót adtak át Kőszegen a hétvégén. Ezzel már háromra bővült a város kutyafuttatóinak száma a Kőszegi kutyastrand mellett.

Közérdekű információk kutyatartóknak a koronavírus járvány idejére - minden egy helyen, folyamatosan frissítve! Közérdekű információk kutyatartóknak a koronavírus járvány idejére - minden egy helyen, folyamatosan frissítve!
Naprakész információk kutyatartók számára a koronavírus járvány kapcsán elrendelt korlátozásokról, ideiglenesen bevezetett szabályokról. Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Kutyajátszóteret kaptak Debrecen kutyái Kutyajátszóteret kaptak Debrecen kutyái
Bekerített, agility akadályokkal felszerelt kutyajátszóteret adtak át Debrecenben - a kutyák boldogan vették birtokba új futtatójukat!

Miért ne használj flexi pórázt? Miért ne használj flexi pórázt?
A hám vagy nyakörv, valamint a megfelelő póráz kérdése állandó vitatéma. Mindenki másra esküszik, és meg is van a saját indoka. De miért olyan fontos ez a kérdés?

Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén
A felmérések szerint Magyarországon minden harmadik ember kutyás. Ez hatalmas szám - rengetegen vagyunk kutyások, akiknek nagy része városban lakik. De mennyire vannak erre felkészülve a városok? Mennyire veszik figyelembe a kutyások igényeit a városokban? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesülettel.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker MTI MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Gigantikus aranyozott kutya szobrot állítottak Türkmenisztán fővárosában Hírek - Címlapon
Gigantikus aranyozott kutya szobrot állítottak Türkmenisztán fővárosában
Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Hírek - Címlapon
Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?