A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gigantikus aranyozott kutya szobrot állítottak Türkmenisztán fővárosában

2020. november 17., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Meghökkentő módját találták Türkmenisztánban az egyik őshonos kutyafajta előtti tisztelgésnek: egy közel 6 méteres arany szobrot állítottak az alabai kutyáknak. 

Imádjuk a kutyákat, és gyakran hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, ha kedvencünkről van szó. Van több kollekció nyakörv, póráz, esetleg kutyakabát… Kutyánk se maradhat ki a karácsonyi ajándékozásból, és már nincs elég szekrény a játékainak az elrakásához… De hogy egy gigantikus arany szobrot állítsunk… 

 

Mindenki döntse el maga, mennyire érzi túlzásnak, vagy épp nagyszerűnek. 

 

Türkmenisztán fővárosában,  Ashgabatban állítottak szobrot az alabai kutyafajta ünneplésére. A szobor közel hat méteres, aranyozott. Talapzata 9 méteres, henger alakú, és ami a legszebb: egy képernyő vonja körbe. Ezen a nemzet büszkeségéről, az alabai kutyáról láthatunk felvételeket. 

 

 

Aranyozott kutya szobor magasodik Türkmenisztán fővárosában
Aranyozott kutya szobor magasodik Türkmenisztán fővárosában

 

 

A szoboróriást maga az ország rettegett vezetője, Gurbanguly Berdymukhamedov avatta fel. Az elnök nagy tisztelője a kutyafajtának, korábban egy könyvet is írt róla. Az emlékmű szerinte tisztelettel adózik az állat „példamutató bátorságának és hatalmas szívének” .

 

A szobor avatásakor az elnök egyébként egy kisfúnak ajándékozott egy alabai kölyköt, valamint egy kézzel szőtt szőnyeget, mely az ország másik büszkeségét, az akhal teke lófajtát ábrázolja. (Mint tudjuk, nem ez a kisfiú az első, aki alabai kölyköt kapott ajándékba: 2017-ban Putyinnak ajándékozott egy alabai kiskutyát.) 

 

 

Az alabai - azaz a közép-ázsiai juhász
Az alabai - azaz a közép-ázsiai juhász

 

 

Néhány évvel ezelőtt egyébként az akhal teke lovak is kaptak egy hasonló, óriási aranyozott szobrot - ám az emlékmű ott nem csak a lovat, hanem magát az ország vezetőjét is megjeleníti.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Origami kutyásoknak - hajtogass négylábúakat! Origami kutyásoknak - hajtogass négylábúakat!
Az origami nagyszerű kikapcsolódás, mely edzésben tartja a kezet és az elmét is. A kreatív, hajtogatásos alkotásnak rengeteg előnye és jótékony hatása van!

Az ember és a kutya kapcsolata - Kutyás fotósorozattal nyert díjat Végh László fotóriporter Az ember és a kutya kapcsolata - Kutyás fotósorozattal nyert díjat Végh László fotóriporter
Erdélyi pásztorsorsért, ember és kutya kapcsolatának bemutatásáért nyerte el az idén a fiatal fotográfusoknak kiírt Hemző Károly-díjat Végh László fotóriporter, a Magyar Hang munkatársa.

Tündéri mesefigurákká varázsolja a sérült és csúnyácska kutyákat, cicákat a művész Tündéri mesefigurákká varázsolja a sérült és csúnyácska kutyákat, cicákat a művész
Szívmelengető rajzai elrepítenek minket a Disney-mesék világába, ahol az esélytelen gazdikeresők is mesehőssé válhatnak. Gyönyörködjetek képeiben!

10 pillanat, amiért gazdinak lenni jó! 10 pillanat, amiért gazdinak lenni jó!
Kedves rajzok kedvenceinkről és a mindennapi élet apró örömeiről. Te is magadra ismertél, ugye?

Bájos illusztrációk a kutyások hétköznapjairól Bájos illusztrációk a kutyások hétköznapjairól
A különleges kutyás élmények élénken élnek emlékezetünkben: ilyen egy nagy kirándulás, egy izgalmas közös verseny, vagy egy kutyás találkozó. Mégis, az igazán szoros kutya-gazdi kapcsolat a szürke hétköznapokon alakul ki - élvezzük hát ki őket!

Szeresd az állatokat! - Plakátok a ‘30-as évekből az állatok védelméért Szeresd az állatokat! - Plakátok a ‘30-as évekből az állatok védelméért
Szívmelengető plakátok készültek az 1930-as évek Amerikájában, hogy felhívják a figyelmet az állatok védelmére. A plakátokon nem csak kutyák, de macskák és lovak is megjelennek - hiszen mindannyian vágynak a szeretetünkre és törődésünkre.

Ilyen az élet kutyával Ilyen az élet kutyával
A hétköznapi apró dolgok azok, amik a legjobbak a kutyás létben - és valljuk be, minden percét élvezzük, el se tudjuk már képzelni nélkülük az életünket. Ezekről az apró kedvességekről, szívmelengető, olykor vicces jelenetekről készített rajzokat a spanyol művész, remekül megragadva a pillanatokat.

Kutyás fotók a 38. Magyar Sajtófotó díjazottjai között Kutyás fotók a 38. Magyar Sajtófotó díjazottjai között
Több mint 6000 kép közül választotta ki a nemzetközi zsűri a legjobb képeket a 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton a legjobbakat.

A legcukibb élőszobor - kutyájával adja elő performanszát a fiatal srác A legcukibb élőszobor - kutyájával adja elő performanszát a fiatal srác
Megőrül az internet népe a világ talán legcukibb élőszobráért. Nem csoda, hisz annak közreműködője egy igen tehetséges kiskutya!

A múlt szelleme: egy kutya, aki áldozatával megváltoztatta az állatkísérletek megítélését A múlt szelleme: egy kutya, aki áldozatával megváltoztatta az állatkísérletek megítélését
Avagy hogyan változtatta meg egy fájdalmas sorsú kiskutya az állatkísérletekről alkotott vélekedést a 20. század folyamán.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Idén is önkénteseket toboroz a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Hírek - Címlapon
Idén is önkénteseket toboroz a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Kijárási tilalom – Panyi Zita kutyatréner tanácsai Hírek - Címlapon
Kijárási tilalom – Panyi Zita kutyatréner tanácsai