A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Idén is önkénteseket toboroz a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet

2020. november 17., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Bár a jelenlegi helyzetben még az olyan ünnepek is bizonytalannak látszanak, mint a karácsony, vagy a szilveszter - egy azonban biztos: a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapata idén sem hagyja cserben az állatokat! 

Az idei év minden tekintetben más, mint az eddigiek. Nem tudni, hogy alakulnak a dolgok december végére, hogyan készüljünk a karácsonyra, vagy épp a szilveszterre. Lehet-e közösen ünnepelni, lesz-e bármilyen rendezvény. A kutyások nagy valószínűséggel nem panaszkodnának, ha az év végi tűzijátékozás és petárdázás elmaradna.

 

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapata azonban felkészül, hogy akármi lesz is, a bajba jutott állatokon segíteni tudjon majd. Az elmúlt években akadt sajnos bőven dolguk: 2019-2020 szilveszterén 861, 2018-2019-ben 1025, 2017-2018 fordulóján 813, 2016-2017-ben 819, és 2015-2016-ban pedig 988 kutyát és macskát jelentettek be náluk, akik elvesztek, bajba jutottak. 

 

 

Átlagosan ezer kedvenc kóborol el szilveszterkor - sokuk soha nem jut haza
Átlagosan ezer kedvenc kóborol el szilveszterkor - sokuk soha nem jut haza
Fotó: Unsplash / Sonya Brady 

 

 

Ahhoz azonban, hogy ilyen rengeteg állatnak segíthessenek hazatalálni, önkéntesek segítségére is szükségük van. Tavaly 500 önkéntes jelentkezett, akiket különböző feladatokkal bíztak meg, az alapján, ki miben lenne a legnagyobb segítség. Az Ügyeleten ugyanis sok területen tehetjük hasznossá magunkat: többek közt koordinátorokra, chipolvasóval rendelkezőkre, fuvarosokra, állatbefogásra képes segítőkre és ideiglenes befogadókra egyaránt szükségük van. 

 

"Idén minden más lesz - a szilveszter is. Nem tudjuk, lesznek-e és ha igen, milyen korlátozások. Azt azonban nem hiszem, hogy egyáltalán nem lesznek tűzijátékok, vagy petárdázások. - mondta el kérdésünkre Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet megálmodója. - Amennyiben szilveszterkor is lesznek korlátozások, akkor azt figyelembe fogjuk venni a mentéseknél, bár bízom benne, hogy az életmentést nem fogja semmi sem akadályozni. Az viszont biztos, hogy idén még nagyobb felelőssége lesz a gazdiknak, mert most még fontosabb, hogy megelőzzék a kedvencük elszökését."

 

 


Az állatmentési feladatokra való jelentkezés határideje 2020. december 31. A jelentkezés egy űrlapon keresztül történik, ez ide kattintva érhető el. 


 

 

A tűzijáték, a petárdák óriási pánikot képesek kiváltani kedvenceinkben. Rettegésük miatt sokuk a menekülést választja, így akár óriási távolságra is elkóborolhatnak otthonuktól, ahonnan már nem képesek hazatalálni. Menekülés közben nem számít nekik mondhatni semmi: saját testi épségük sem. Sok állatot a pániktól hajtott menekülés közben éri baleset: kiszaladhatnak autók elé, fennakadhatnak kerítésen, bokrokon, és így tovább... Az  esetek nagy része megelőzhető lenne, ha a gazdák megtennék a szükséges óvintézkedéseket kedvencük biztonsága érdekében. 


Évek óta több figyelemfelhívó kampány is fut a szilvesztert megelőző időszakban, melyek igyekeznek felhívni a figyelmet a veszélyre, illetve hasznos tanácsokkal - ennek ellenére az elveszett állatok száma a fentiek alapján az elmúlt években nem csökkent. 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idén is segít a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet – jelentkezz önkéntesnek! Idén is segít a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet – jelentkezz önkéntesnek!
Idén kilencedik alkalommal szerveződik a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, hogy segíthessenek a szilveszteri tűzijáték miatt rémült és elkóborolt állatoknak hazatalálni. Várják az önkéntesek jelentkezését, hisz ők jelentik az Ügyelet szívét.

Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg! Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg!
Szilveszterkor sajnos ugrásszerűen megnő a kóbor kutyák száma, sokuk menekülni próbál a tűzijátékok, petárdák hangja elől. Sok állat nem kerül meg az elkövetkező pár napban: feladni azonban nem szabad, többször is előfordult, hogy akár hónapok, vagy évek elteltével került meg az elcsatangolt kutya!

Sosem volt még ilyen rossz a helyzet egy szilveszter után sem - Rengeteg kutya és macska került bajba idén Sosem volt még ilyen rossz a helyzet egy szilveszter után sem - Rengeteg kutya és macska került bajba idén
Hiába a rengeteg figyelemfelhívó poszt, írás, cikk, fotó, idén is több száz állat került bajba a szilveszteri tűzijátékok miatt. A számuk ráadásul tovább nőhet még a napokban.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Jövőre még több benzinkúton lesznek elérhetők a kutyachip-leolvasók Jövőre még több benzinkúton lesznek elérhetők a kutyachip-leolvasók
Jövő év első felében bővül a hálózat, országszerte már 150 MOL töltőállomáson lesz ingyenes mikrochip-leolvasó, megkönnyítve az elkóborolt állatok hazajutását - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"Imádom a kutyáimat" - Ariana Grande szíve az árva kutyáké, állatmenhelyet készül nyitni Hírek - Címlapon
"Imádom a kutyáimat" - Ariana Grande szíve az árva kutyáké, állatmenhelyet készül nyitni
Gigantikus aranyozott kutya szobrot állítottak Türkmenisztán fővárosában Hírek - Címlapon
Gigantikus aranyozott kutya szobrot állítottak Türkmenisztán fővárosában