A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Idén is önkénteseket toboroz a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet

2020. november 17., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Bár a jelenlegi helyzetben még az olyan ünnepek is bizonytalannak látszanak, mint a karácsony, vagy a szilveszter - egy azonban biztos: a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapata idén sem hagyja cserben az állatokat! 

Az idei év minden tekintetben más, mint az eddigiek. Nem tudni, hogy alakulnak a dolgok december végére, hogyan készüljünk a karácsonyra, vagy épp a szilveszterre. Lehet-e közösen ünnepelni, lesz-e bármilyen rendezvény. A kutyások nagy valószínűséggel nem panaszkodnának, ha az év végi tűzijátékozás és petárdázás elmaradna.

 

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapata azonban felkészül, hogy akármi lesz is, a bajba jutott állatokon segíteni tudjon majd. Az elmúlt években akadt sajnos bőven dolguk: 2019-2020 szilveszterén 861, 2018-2019-ben 1025, 2017-2018 fordulóján 813, 2016-2017-ben 819, és 2015-2016-ban pedig 988 kutyát és macskát jelentettek be náluk, akik elvesztek, bajba jutottak. 

 

 

Átlagosan ezer kedvenc kóborol el szilveszterkor - sokuk soha nem jut haza
Átlagosan ezer kedvenc kóborol el szilveszterkor - sokuk soha nem jut haza
Fotó: Unsplash / Sonya Brady 

 

 

Ahhoz azonban, hogy ilyen rengeteg állatnak segíthessenek hazatalálni, önkéntesek segítségére is szükségük van. Tavaly 500 önkéntes jelentkezett, akiket különböző feladatokkal bíztak meg, az alapján, ki miben lenne a legnagyobb segítség. Az Ügyeleten ugyanis sok területen tehetjük hasznossá magunkat: többek közt koordinátorokra, chipolvasóval rendelkezőkre, fuvarosokra, állatbefogásra képes segítőkre és ideiglenes befogadókra egyaránt szükségük van. 

 

"Idén minden más lesz - a szilveszter is. Nem tudjuk, lesznek-e és ha igen, milyen korlátozások. Azt azonban nem hiszem, hogy egyáltalán nem lesznek tűzijátékok, vagy petárdázások. - mondta el kérdésünkre Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet megálmodója. - Amennyiben szilveszterkor is lesznek korlátozások, akkor azt figyelembe fogjuk venni a mentéseknél, bár bízom benne, hogy az életmentést nem fogja semmi sem akadályozni. Az viszont biztos, hogy idén még nagyobb felelőssége lesz a gazdiknak, mert most még fontosabb, hogy megelőzzék a kedvencük elszökését."

 

 


Az állatmentési feladatokra való jelentkezés határideje 2020. december 31. A jelentkezés egy űrlapon keresztül történik, ez ide kattintva érhető el. 


 

 

A tűzijáték, a petárdák óriási pánikot képesek kiváltani kedvenceinkben. Rettegésük miatt sokuk a menekülést választja, így akár óriási távolságra is elkóborolhatnak otthonuktól, ahonnan már nem képesek hazatalálni. Menekülés közben nem számít nekik mondhatni semmi: saját testi épségük sem. Sok állatot a pániktól hajtott menekülés közben éri baleset: kiszaladhatnak autók elé, fennakadhatnak kerítésen, bokrokon, és így tovább... Az  esetek nagy része megelőzhető lenne, ha a gazdák megtennék a szükséges óvintézkedéseket kedvencük biztonsága érdekében. 


Évek óta több figyelemfelhívó kampány is fut a szilvesztert megelőző időszakban, melyek igyekeznek felhívni a figyelmet a veszélyre, illetve hasznos tanácsokkal - ennek ellenére az elveszett állatok száma a fentiek alapján az elmúlt években nem csökkent. 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya
A Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet kilencedik alkalommal szervezték meg lelkes önkéntesek, és elkeserítő a statisztikájuk. Csak hozzájuk 700-nál is több elveszett vagy talált kutyát vagy macskát jelentettek be, és a 300 önkéntesük közül sokan egész hétvégén, éjjel is mentették a rémült állatokat. Pintér Attila, az Ügyelet főszervezője szerint azonban „valójában jóval több állat kerül bajba ilyenkor, hiszen sok állat a chipnek köszönhetően hamar hazajut, másokat pedig nem jelentenek be. Ezért a valós szám feltehetően több ezer állatot jelent, akik rettegve menekülnek ilyenkor. Nem ritka, hogy elütik őket, vagy ahogy Elzánál is, hiába keresik, nem találják meg, mert elbújnak, és félnek előjönni. De Elzának szerencséje volt.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Jön az év legnehezebb éjszakája -  segíthetnek a természetes stresszoldók Jön az év legnehezebb éjszakája - segíthetnek a természetes stresszoldók
Számtalan gazdi tapasztalta már meg, hogy milyen az, amikor kedvence valamitől fél, szorong. Ilyen szituációban a legrosszabb, amikor sehogy nem tudjuk megnyugtatni a kis rettegőt és tehetetlenül vagyunk kénytelenek nézni, ahogy zihálva, remegve mászkál fel s alá a lakásban vagy próbál valahova elbújni. Esetleg olyannyira próbál menekülni, hogy félelmében még akár a bejárati ajtót is képes kibontani, kockáztatva ezzel a saját testi épségét és komoly károkat is okozva.

Ingyenes chipleolvasás: a MOL idén is segít az elkóborolt kedvenceknek hazatalálni Ingyenes chipleolvasás: a MOL idén is segít az elkóborolt kedvenceknek hazatalálni
Immár több mint másfélszáz MOL kúton van lehetőség a kutyák azonosító chipjeinek leolvasására, ami hatalmas segítséget jelent, hogy a szilveszteri petárdaszezonban elkóborolt négylábúak sikeresen hazatalálhassanak szerető gazdáikhoz. Az állatvédő szervezetek szerint az év utolsó napjaiban rendre ezres nagyságrendű kutya szökik el a számukra extrém zajterhelést jelentő robbanások miatt – közülük szerencsére több százat sikerül biztonságba helyezni az ingyenes chipleolvasásnak köszönhetően.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com Beagle Club Online Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyákra leselkedő téli veszélyek Hírek - Címlapon
A kutyákra leselkedő téli veszélyek
Amerika: a kutyákat is veszélyezteti az influenza Hírek - Címlapon
Amerika: a kutyákat is veszélyezteti az influenza