A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Idén is önkénteseket toboroz a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet

2020. november 17., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Bár a jelenlegi helyzetben még az olyan ünnepek is bizonytalannak látszanak, mint a karácsony, vagy a szilveszter - egy azonban biztos: a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapata idén sem hagyja cserben az állatokat! 

Az idei év minden tekintetben más, mint az eddigiek. Nem tudni, hogy alakulnak a dolgok december végére, hogyan készüljünk a karácsonyra, vagy épp a szilveszterre. Lehet-e közösen ünnepelni, lesz-e bármilyen rendezvény. A kutyások nagy valószínűséggel nem panaszkodnának, ha az év végi tűzijátékozás és petárdázás elmaradna.

 

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapata azonban felkészül, hogy akármi lesz is, a bajba jutott állatokon segíteni tudjon majd. Az elmúlt években akadt sajnos bőven dolguk: 2019-2020 szilveszterén 861, 2018-2019-ben 1025, 2017-2018 fordulóján 813, 2016-2017-ben 819, és 2015-2016-ban pedig 988 kutyát és macskát jelentettek be náluk, akik elvesztek, bajba jutottak. 

 

 

Átlagosan ezer kedvenc kóborol el szilveszterkor - sokuk soha nem jut haza
Átlagosan ezer kedvenc kóborol el szilveszterkor - sokuk soha nem jut haza
Fotó: Unsplash / Sonya Brady 

 

 

Ahhoz azonban, hogy ilyen rengeteg állatnak segíthessenek hazatalálni, önkéntesek segítségére is szükségük van. Tavaly 500 önkéntes jelentkezett, akiket különböző feladatokkal bíztak meg, az alapján, ki miben lenne a legnagyobb segítség. Az Ügyeleten ugyanis sok területen tehetjük hasznossá magunkat: többek közt koordinátorokra, chipolvasóval rendelkezőkre, fuvarosokra, állatbefogásra képes segítőkre és ideiglenes befogadókra egyaránt szükségük van. 

 

"Idén minden más lesz - a szilveszter is. Nem tudjuk, lesznek-e és ha igen, milyen korlátozások. Azt azonban nem hiszem, hogy egyáltalán nem lesznek tűzijátékok, vagy petárdázások. - mondta el kérdésünkre Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet megálmodója. - Amennyiben szilveszterkor is lesznek korlátozások, akkor azt figyelembe fogjuk venni a mentéseknél, bár bízom benne, hogy az életmentést nem fogja semmi sem akadályozni. Az viszont biztos, hogy idén még nagyobb felelőssége lesz a gazdiknak, mert most még fontosabb, hogy megelőzzék a kedvencük elszökését."

 

 


Az állatmentési feladatokra való jelentkezés határideje 2020. december 31. A jelentkezés egy űrlapon keresztül történik, ez ide kattintva érhető el. 


 

 

A tűzijáték, a petárdák óriási pánikot képesek kiváltani kedvenceinkben. Rettegésük miatt sokuk a menekülést választja, így akár óriási távolságra is elkóborolhatnak otthonuktól, ahonnan már nem képesek hazatalálni. Menekülés közben nem számít nekik mondhatni semmi: saját testi épségük sem. Sok állatot a pániktól hajtott menekülés közben éri baleset: kiszaladhatnak autók elé, fennakadhatnak kerítésen, bokrokon, és így tovább... Az  esetek nagy része megelőzhető lenne, ha a gazdák megtennék a szükséges óvintézkedéseket kedvencük biztonsága érdekében. 


Évek óta több figyelemfelhívó kampány is fut a szilvesztert megelőző időszakban, melyek igyekeznek felhívni a figyelmet a veszélyre, illetve hasznos tanácsokkal - ennek ellenére az elveszett állatok száma a fentiek alapján az elmúlt években nem csökkent. 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

5+1 tipp, hogyan védd meg a kutyád szilveszterkor 5+1 tipp, hogyan védd meg a kutyád szilveszterkor
Míg szilveszter éjszakája sokaknak az önfeledt bulizásról és a tűzijátékokról szól, a kutyáknak és a gazdiknak komoly stresszt okozhat a durrogás miatti aggodalom. A legtöbb kutya rosszul viseli a számára szokatlan, erős zajt, így az egyébként nyugodt ebek is könnyen bepánikolhatnak, sőt, ijedtükben akár meg is szökhetnek. Összegyűjtöttünk 5+1 szuper tippet, ami segíthet biztonságban tartani és picit megnyugtatni az ünnepekkor megijedt kiskedvencedet!

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Frissítve - Nem csak a tűzijátékok árusítását, de a használatát is betiltották idén szilveszterre Frissítve - Nem csak a tűzijátékok árusítását, de a használatát is betiltották idén szilveszterre
Most már biztos, hogy csendes lesz a szilveszter: nem csak árusítani, de használni is tilos lesz az év utolsó napján a tűzijátékokat, pirotechnikai eszközöket. Aki az előírásokat megszegi, akár 150.000 forinttal is büntethető.

Csendes lesz az idei szilveszter: Betiltják a tűzijátékok árusítását Csendes lesz az idei szilveszter: Betiltják a tűzijátékok árusítását
Könnyebb lesz az idei szilveszter a kutyások számára - legalábbis kedvenceik tekintetében. Nem csak a kijárási tilalom marad életben ugyanis, de betiltják a tűzijátékok árusítását is.

Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg! Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg!
Szilveszterkor sajnos ugrásszerűen megnő a kóbor kutyák száma, sokuk menekülni próbál a tűzijátékok, petárdák hangja elől. Sok állat nem kerül meg az elkövetkező pár napban: feladni azonban nem szabad, többször is előfordult, hogy akár hónapok, vagy évek elteltével került meg az elcsatangolt kutya!

A Jézuska mellett talált menedéket a szilveszter óta kóborló vizsla A Jézuska mellett talált menedéket a szilveszter óta kóborló vizsla
Szilveszter óta kóborolt a vizsla Heves megyében, aki végül egy betlehemben lelt menedékre. Az aggódó állatbarátok gyors intézkedésének hála már otthon lehet gazdájánál.

Ezernél is több kutya kerülhetett bajba szilveszterkor Ezernél is több kutya kerülhetett bajba szilveszterkor
Hiába a sok felhívás, figyelmeztetés és tanács, még mindig rengeteg kutya, macska került bajba az év utolsó és az új év első napjaiban. Ez a szám azonban nem mutatja, összesen mennyi állat vesztette életét, sebesült meg, vagy került sokkos állapotba, hiszen nem csak kutyáinkat veszélyezteti a tűzijátékozás és petárdázás, hanem a többi házi- és haszonállatot, valamint a vadállatokat is.

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Miskolcon az idén is tűzijáték nélkül köszöntik az új évet! Miskolcon az idén is tűzijáték nélkül köszöntik az új évet!
Tata után 2019-ben Miskolc mondott nemet a tűzijátékokra.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
"Imádom a kutyáimat" - Ariana Grande szíve az árva kutyáké, állatmenhelyet készül nyitni Hírek - Címlapon
"Imádom a kutyáimat" - Ariana Grande szíve az árva kutyáké, állatmenhelyet készül nyitni
Gigantikus aranyozott kutya szobrot állítottak Türkmenisztán fővárosában Hírek - Címlapon
Gigantikus aranyozott kutya szobrot állítottak Türkmenisztán fővárosában