A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!

2020. december 28., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.Mivel a szilveszteri “égzengést” megakadályozni nem tudjuk, nekünk, gazdiknak kell mindent megtennünk kedvenceink biztonságáért. Különösen fontos feladata ez azon gazdiknak, akik kutyái rettegnek a durrogtatástól - ám ha kedvencünk a nyugodtabb, nem félős kutyák táborát erősíti, akkor is jobb, ha megteszünk minden lehetséges óvintézkedést. Gondoljunk bele: még a legnyugodtabb kutya is halálra rémülhet, ha egy eltévedt rakéta pont mellette robban… 

 

 

A kutyák nagy része retteg a tűzijátéktól, petárdáktól. Nekünk, gazdiknak mindent meg kell tennünk biztonságukért!
A kutyák nagy része retteg a tűzijátéktól, petárdáktól. Nekünk, gazdiknak mindent meg kell tennünk biztonságukért!
Fotó: animalhumanesociety.org

 

 

Előkészületek, megelőzés

 

1. Ha esetleg eddig elmulasztottad volna, chipeltesd be a kutyád! Nagyon fontos, hiszen 10 chipes kutyából 9 hazakerül napokon belül a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet adatai szerint.

 

2. Ellenőrizd a chipen szereplő adataid helyességét! A chip beültetésekor és az adatok regisztrálásakor is fontos erre odafigyelni, de a meglévő chipet is érdemes bizonyos időközönként újra ellenőrizni! Előfordulhat akár egy szám elütése, vagy egy elmaradt adatfrissítés - jobb, ha biztosra megyünk, egy gyors ellenőrzést mindenképp megér!

 

3. Már a szilveszter előtti napokban készíts, vagy vásárolj bilétát, melyen szerepelnek az adatait, ezt tedd is fel mielőbb kedvenced nyakörvére! A legfontosabb, hogy a telefonszámod szerepeljen a bilétán, így elveszett kutyád akkor is hamar visszakerülhet hozzád, ha olyan valaki fogná meg, aki nem rendelkezik chipolvasóval.

 

4. A szilveszter előtti napokban is tegyél hosszabb, nagyobb sétákat kutyáddal, mint a szokásosak. Iktass be feladatokat, fejtörőket, új trükkök tanulását, hogy fizikailag és mentálisan is minél jobban elfáradjon, levezesse felesleges energiáit. 

 

5. Főleg a sötétedés közeledtével már csak pórázon sétáltasd kutyád! Sajnos sokan nem bírják kivárni az év utolsó napját, és már előbb ki kell hogy próbálják a megvásárolt tűzijátékokat... 

 

6. Szerezz be előre természetes nyugtatót, illóolajat, ami szükség esetén segíthet kutyádnak megnyugodni. Lehet, hogy nem lesz rá szükség, de nem árt, ha van tartalékban! Ha nem vagy biztos abban, milyet válassz, konzultálj állatorvosoddal!

 

 

Szilveszterkor ne engedd el pórázról kedvenced a sétákon!
Szilveszterkor ne engedd el pórázról kedvenced a sétákon!
Fotó: petmd.com

 

 

Biztonság aznap

 

1. Szilveszter napján már egész nap várhatóak a durrogások, ezért különösen figyelj kutyádra. Sétát csak pórázon tegyél vele, lehetőleg még nappal, világosban

 

2. Ne rövidítsd le azonban a sétát, ellenkezőleg! Fáradjon el minél jobban kedvenced!

 

3. Legyen rajta a telefonszámodat tartalmazó biléta a nyakörvén, hámján!

 

4. Otthon is játssz vele, trükközzetek, taníts neki új feladatokat. Egyrészt lefoglalja a figyelmét, másrészt mentálisan is fárad így. 

 

5. Legkésőbb délután adj neki enni, ne este!

 

6. Legyen zárt helyen, nyugodt körülmények között! Ha az év többi napján az udvaron is lakik kedvenced, akkor is engedd be a házba, (még ha csak akár az előszobába is), vagy a garázsba. A legjobb neki az, ha a közelében vagy, lehet, hogy már a gazdi jelenléte is kellő nyugtatással bír számára. 

 

7. Maradj nyugodt! Próbáld nem mutatni felé, mennyire aggódsz érte, mennyire félted. A gazdi magabiztossága, nyugodtsága erőt adhat a rettegő kutyának. 

 

8. Engedj le minden redőnyt, az is segít szűrni az erős hangokat és fényeket. Rádió, tévé bekapcsolásával segítheted elnyomni a hangokat.

 

 

Az udvari kutyát is engedd be zárt térbe szilveszterkor: lehet ez a garázs, vagy akár az előszoba is.
Az udvari kutyát is engedd be zárt térbe szilveszterkor: lehet ez a garázs, vagy akár az előszoba is. 
Fotó: woofpackpetcare.com

 

 

Amit NE tegyél

Az alábbiak tiltólistásak, ha meg akarod védeni kutyádat szilveszter napján. A tippeket a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet állította össze:

 

1. Ne hagyd egyedül!

Ha a kutyád fél, ne hagyd magára! Te biztonságot jelentesz neki, ezért ha elmész, ezt is elveszed tőle. Egy rettegő kutyát magára hagyni nem csak felelőtlenség, de lelkiismeretlen és gonosz tett is.

 

2. Ne kösd ki!

Egy rettegő kutya sokszor nem gondolkodik azon, mi fog történni, csak menekülni akar. Ha kikötöd, akkor könnyen előfordulhat, hogy menekülés közben fennakad valamin - akár a kerítésen is -, felakasztja magát és meghal. Ez nem ritka este sajnos…

 

3. Ne jutalmazd!

Az etetés, simogatás jutalom, és ha akkor simogatod, amikor fél, akkor a rossz viselkedést jutalmazod. Így az rögzül benne, hogy ha fél, akkor a gazdi foglalkozik vele, sőt, még jobban szereti, ezért mindig igyekszik majd félni. Ez nyilván te sem akarod, ezért ne simogasd ilyenkor.

 

4. Ne büntesd!

De az ellentétét se tedd, ne büntesd a kutyát. Mert a félelem ösztönös, és nem fogja érteni, miért bünteted, így csak még jobban fog félni.

 

5. Ne fogd le!

Ha nagyon izgága, ugrál és félsz, hogy kárt tesz magában vagy másban, akkor se fogd le, mert akkor nagy valószínűséggel meg fog próbálni kiszabadulni, és a végén még ezzel okozol neki sérülést. Inkább zárd el egy boxba vagy kisebb helyiségbe, ha máshogyan nem tudod lenyugtatni.

 

6. Ne hagyd figyelmen kívül kutyád félelmét!

Ez a legrosszabb, amit tehetsz: hogy egyszerűen nem foglalkozol azzal, hogy a kutyád mit érez, és mennyire retteg. Mert ezzel olyat teszel, amit sem egy falkavezér, sem egy felelős állattartó nem tesz meg, magára hagyod a kutyádat, és hagyod, hogy a véletlen döntse el, megéri-e a reggelt vagy sem, és ha igen, milyen trauma éri.

 

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu
Cikk első megjelenése: 2019. december 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

5+1 tipp, hogyan védd meg a kutyád szilveszterkor 5+1 tipp, hogyan védd meg a kutyád szilveszterkor
Míg szilveszter éjszakája sokaknak az önfeledt bulizásról és a tűzijátékokról szól, a kutyáknak és a gazdiknak komoly stresszt okozhat a durrogás miatti aggodalom. A legtöbb kutya rosszul viseli a számára szokatlan, erős zajt, így az egyébként nyugodt ebek is könnyen bepánikolhatnak, sőt, ijedtükben akár meg is szökhetnek. Összegyűjtöttünk 5+1 szuper tippet, ami segíthet biztonságban tartani és picit megnyugtatni az ünnepekkor megijedt kiskedvencedet!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Frissítve - Nem csak a tűzijátékok árusítását, de a használatát is betiltották idén szilveszterre Frissítve - Nem csak a tűzijátékok árusítását, de a használatát is betiltották idén szilveszterre
Most már biztos, hogy csendes lesz a szilveszter: nem csak árusítani, de használni is tilos lesz az év utolsó napján a tűzijátékokat, pirotechnikai eszközöket. Aki az előírásokat megszegi, akár 150.000 forinttal is büntethető.

Csendes lesz az idei szilveszter: Betiltják a tűzijátékok árusítását Csendes lesz az idei szilveszter: Betiltják a tűzijátékok árusítását
Könnyebb lesz az idei szilveszter a kutyások számára - legalábbis kedvenceik tekintetében. Nem csak a kijárási tilalom marad életben ugyanis, de betiltják a tűzijátékok árusítását is.

Idén is önkénteseket toboroz a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Idén is önkénteseket toboroz a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Bár a jelenlegi helyzetben még az olyan ünnepek is bizonytalannak látszanak, mint a karácsony, vagy a szilveszter - egy azonban biztos: a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapata idén sem hagyja cserben az állatokat!

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Csúszós padló: így segíthetsz kutyádnak Csúszós padló: így segíthetsz kutyádnak
A járólapok, laminált padlók, parketták alaposan meg tudják nehezíteni kutyáink dolgát. Különösen az idősebb ebek vannak bajban a csúszós felületeken, hiszen sokuknak már nem olyan biztos a mozgása, mint fiatal társainak. Előzzük meg a baleseteket!

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg! Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg!
Szilveszterkor sajnos ugrásszerűen megnő a kóbor kutyák száma, sokuk menekülni próbál a tűzijátékok, petárdák hangja elől. Sok állat nem kerül meg az elkövetkező pár napban: feladni azonban nem szabad, többször is előfordult, hogy akár hónapok, vagy évek elteltével került meg az elcsatangolt kutya!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Praktiker Irodakutya.com MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Beletrollkodott a családi fotókba a kutya – így lett tökéletes a karácsonyi képeslap Hírek - Címlapon
Beletrollkodott a családi fotókba a kutya – így lett tökéletes a karácsonyi képeslap
Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka Hírek - Címlapon
Neked is szokott ajándékokat hozni a kutyád? Ez lehet az oka