A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!

2022. december 27., 07:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája. 

Mivel a szilveszteri “égzengést” megakadályozni nem tudjuk, nekünk, gazdiknak kell mindent megtennünk kedvenceink biztonságáért. Különösen fontos feladata ez azon gazdiknak, akik kutyái rettegnek a durrogtatástól - ám ha kedvencünk a nyugodtabb, nem félős kutyák táborát erősíti, akkor is jobb, ha megteszünk minden lehetséges óvintézkedést. Gondoljunk bele: még a legnyugodtabb kutya is halálra rémülhet, ha egy eltévedt rakéta pont mellette robban… 

 

 

A kutyák nagy része retteg a tűzijátéktól, petárdáktól. Nekünk, gazdiknak mindent meg kell tennünk biztonságukért!
A kutyák nagy része retteg a tűzijátéktól, petárdáktól. Nekünk, gazdiknak mindent meg kell tennünk biztonságukért!
Fotó: animalhumanesociety.org

 

 

Előkészületek, megelőzés

 

1. Ha esetleg eddig elmulasztottad volna, chipeltesd be a kutyád! Nagyon fontos, hiszen 10 chipes kutyából 9 hazakerül napokon belül a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet adatai szerint.

 

2. Ellenőrizd a chipen szereplő adataid helyességét! A chip beültetésekor és az adatok regisztrálásakor is fontos erre odafigyelni, de a meglévő chipet is érdemes bizonyos időközönként újra ellenőrizni! Előfordulhat akár egy szám elütése, vagy egy elmaradt adatfrissítés - jobb, ha biztosra megyünk, egy gyors ellenőrzést mindenképp megér!

 

3. Már a szilveszter előtti napokban készíts, vagy vásárolj bilétát, melyen szerepelnek az adatait, ezt tedd is fel mielőbb kedvenced nyakörvére! A legfontosabb, hogy a telefonszámod szerepeljen a bilétán, így elveszett kutyád akkor is hamar visszakerülhet hozzád, ha olyan valaki fogná meg, aki nem rendelkezik chipolvasóval.

 

4. A szilveszter előtti napokban is tegyél hosszabb, nagyobb sétákat kutyáddal, mint a szokásosak. Iktass be feladatokat, fejtörőket, új trükkök tanulását, hogy fizikailag és mentálisan is minél jobban elfáradjon, levezesse felesleges energiáit. 

 

5. Főleg a sötétedés közeledtével már csak pórázon sétáltasd kutyád! Sajnos sokan nem bírják kivárni az év utolsó napját, és már előbb ki kell hogy próbálják a megvásárolt tűzijátékokat... 

 

6. Szerezz be előre természetes nyugtatót, illóolajat, ami szükség esetén segíthet kutyádnak megnyugodni. Lehet, hogy nem lesz rá szükség, de nem árt, ha van tartalékban! Ha nem vagy biztos abban, milyet válassz, konzultálj állatorvosoddal!

 

 

Szilveszterkor ne engedd el pórázról kedvenced a sétákon!
Szilveszterkor ne engedd el pórázról kedvenced a sétákon!
Fotó: petmd.com

 

 

Biztonság aznap

 

1. Szilveszter napján már egész nap várhatóak a durrogások, ezért különösen figyelj kutyádra. Sétát csak pórázon tegyél vele, lehetőleg még nappal, világosban

 

2. Ne rövidítsd le azonban a sétát, ellenkezőleg! Fáradjon el minél jobban kedvenced!

 

3. Legyen rajta a telefonszámodat tartalmazó biléta a nyakörvén, hámján!

 

4. Otthon is játssz vele, trükközzetek, taníts neki új feladatokat. Egyrészt lefoglalja a figyelmét, másrészt mentálisan is fárad így. 

 

5. Legkésőbb délután adj neki enni, ne este!

 

6. Legyen zárt helyen, nyugodt körülmények között! Ha az év többi napján az udvaron is lakik kedvenced, akkor is engedd be a házba, (még ha csak akár az előszobába is), vagy a garázsba. A legjobb neki az, ha a közelében vagy, lehet, hogy már a gazdi jelenléte is kellő nyugtatással bír számára. 

 

7. Maradj nyugodt! Próbáld nem mutatni felé, mennyire aggódsz érte, mennyire félted. A gazdi magabiztossága, nyugodtsága erőt adhat a rettegő kutyának. 

 

8. Engedj le minden redőnyt, az is segít szűrni az erős hangokat és fényeket. Rádió, tévé bekapcsolásával segítheted elnyomni a hangokat.

 

 

Az udvari kutyát is engedd be zárt térbe szilveszterkor: lehet ez a garázs, vagy akár az előszoba is.
Az udvari kutyát is engedd be zárt térbe szilveszterkor: lehet ez a garázs, vagy akár az előszoba is. 
Fotó: woofpackpetcare.com

 

 

Amit NE tegyél

Az alábbiak tiltólistásak, ha meg akarod védeni kutyádat szilveszter napján. A tippeket a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet állította össze:

 

1. Ne hagyd egyedül!

Ha a kutyád fél, ne hagyd magára! Te biztonságot jelentesz neki, ezért ha elmész, ezt is elveszed tőle. Egy rettegő kutyát magára hagyni nem csak felelőtlenség, de lelkiismeretlen és gonosz tett is.

 

2. Ne kösd ki!

Egy rettegő kutya sokszor nem gondolkodik azon, mi fog történni, csak menekülni akar. Ha kikötöd, akkor könnyen előfordulhat, hogy menekülés közben fennakad valamin - akár a kerítésen is -, felakasztja magát és meghal. Ez nem ritka este sajnos…

 

3. Ne jutalmazd!

Az etetés, simogatás jutalom, és ha akkor simogatod, amikor fél, akkor a rossz viselkedést jutalmazod. Így az rögzül benne, hogy ha fél, akkor a gazdi foglalkozik vele, sőt, még jobban szereti, ezért mindig igyekszik majd félni. Ez nyilván te sem akarod, ezért ne simogasd ilyenkor.

 

4. Ne büntesd!

De az ellentétét se tedd, ne büntesd a kutyát. Mert a félelem ösztönös, és nem fogja érteni, miért bünteted, így csak még jobban fog félni.

 

5. Ne fogd le!

Ha nagyon izgága, ugrál és félsz, hogy kárt tesz magában vagy másban, akkor se fogd le, mert akkor nagy valószínűséggel meg fog próbálni kiszabadulni, és a végén még ezzel okozol neki sérülést. Inkább zárd el egy boxba vagy kisebb helyiségbe, ha máshogyan nem tudod lenyugtatni.

 

6. Ne hagyd figyelmen kívül kutyád félelmét!

Ez a legrosszabb, amit tehetsz: hogy egyszerűen nem foglalkozol azzal, hogy a kutyád mit érez, és mennyire retteg. Mert ezzel olyat teszel, amit sem egy falkavezér, sem egy felelős állattartó nem tesz meg, magára hagyod a kutyádat, és hagyod, hogy a véletlen döntse el, megéri-e a reggelt vagy sem, és ha igen, milyen trauma éri.

 

 

 

Forrás: Kutyabarathelyek.hu
Cikk első megjelenése: 2019. december 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége
A rutin tesztek segítségével fontos információkat kaphatunk kedvencünk egészségi állapotáról. Melyeket ajánlatos elvégeztetni?

Csúszós padló: így segíthetsz kutyádnak Csúszós padló: így segíthetsz kutyádnak
A járólapok, laminált padlók, parketták alaposan meg tudják nehezíteni kutyáink dolgát. Különösen az idősebb ebek vannak bajban a csúszós felületeken, hiszen sokuknak már nem olyan biztos a mozgása, mint fiatal társainak. Előzzük meg a baleseteket!

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya Egy teljes napon át remegett egy autó alatt Elza, a szilveszteri petárdáktól megijedt kutya
A Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet kilencedik alkalommal szervezték meg lelkes önkéntesek, és elkeserítő a statisztikájuk. Csak hozzájuk 700-nál is több elveszett vagy talált kutyát vagy macskát jelentettek be, és a 300 önkéntesük közül sokan egész hétvégén, éjjel is mentették a rémült állatokat. Pintér Attila, az Ügyelet főszervezője szerint azonban „valójában jóval több állat kerül bajba ilyenkor, hiszen sok állat a chipnek köszönhetően hamar hazajut, másokat pedig nem jelentenek be. Ezért a valós szám feltehetően több ezer állatot jelent, akik rettegve menekülnek ilyenkor. Nem ritka, hogy elütik őket, vagy ahogy Elzánál is, hiába keresik, nem találják meg, mert elbújnak, és félnek előjönni. De Elzának szerencséje volt.

Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya
Az Orange County Animal Services menhely munkatársait egy floridai hotelszobában, étlen-szomjan magára hagyott, idős kutyushoz hívták ki az ott dolgozók, aki annyira le volt gyengülve, hogy járni is alig tudott.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Praktiker Brimo partysátor JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Különleges luxus-terminál épül egy amerikai repülőtéren háziállatok számára Hírek - Címlapon
Különleges luxus-terminál épül egy amerikai repülőtéren háziállatok számára
Győztek a gazdik Szombathelyen! Hírek - Címlapon
Győztek a gazdik Szombathelyen!