A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél

Így készülhetünk fel az év utolsó estéjére


2023. december 30., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
A szilveszter a házi kedvencek életében nem a féktelen jókedvről szól: rengeteg állat rohan el ilyenkor otthonról félelmében, de a lakásban tartott jószágokat is megviseli a petárdázás. A felkészültség mellett az is fontos, hogy figyeljünk a jelekre, ugyanis ha nem rohangál félelmében a kutyusunk fel-alá, még nem jelenti azt, hogy nem retteg.Nem lehet eleget beszélni a szilveszterre való felkészülésről. A rutinosabb gazdik már jó korán biztonságba helyezik a házi kedvenceket, ám még ők sem lehetnek biztosak abban, hogy nem él át pánik félelmet szeretett állatuk, miközben nyugodtnak hiszik.


A megfigyelés nagyon fontos, ugyanis lehet, hogy egy-egy viselkedésformára még nem kapjuk fel a fejünket, azonban több tünet együttese már gyanút keltő lehet. Ilyen tünetek lehetnek a ledermedés, menedék keresés, kitágult pupilla, ijedt tekintet, szapora légzés, gazdi keresése vagy éppen a mindenkitől való menekülés.A félelem jelei kedvencünknél


„Fontos, hogy amennyiben kedvencünk keresi a testközelséget velünk, ne küldjük el. Simogassuk, vigasztaljuk. Ma már tudjuk, hogy a félelmet nem lehet jutalmazni, sőt azzal, hogy simogatjuk vagy éppen finom falatokkal kedveskedünk neki, az állat komfortérzetét növeljük. Szóval elő a malacfüllel, a szimatszőnyeggel és a cicanasival, mert lehet, hogy kedvencünk éppen attól fog megnyugodni, hogy a csemegékkel lesz elfoglalva a fények és a zajok helyett. Segíthet, ha szól a zene vagy a tévé és elsötétítjük az ablakokat” - sorolta Lukács Gabriella, a Petissimo munkatársa.


A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kinti kedvenceket mindenképpen engedjük be egy zárt helyiségbe: lakásba, garázsba, pincébe. Ügyeljünk rá, hogy olyan helyen legyenek, ahol akkor sem tudnak magukban kárt tenni, amikor pánikba esnek a hangos zajoktól. Ha nem vagyunk kedvencünk mellett, tegyünk be mellé egy olyan ruhadarabot, amelyen érzik a gazdi illatát, és készítsünk nekik egy kényelmes fekhelyet. A félősebb állatoknak nyugtató párologtatót is bekészíthetünk, ami kifejezetten kutyusoknak, cicáknak készült ilyen esetekre.

 

 

Ha nem rohangál félelmében a kutyusunk fel-alá, még nem jelenti azt, hogy nem retteg
Ha nem rohangál félelmében a kutyusunk fel-alá, még nem jelenti azt, hogy nem retteg

 


„Jó, ha nem látják a fényeket, tehát ne egy olyan helyiségben legyenek, aminek például üvegfala vagy nagy ablaka van. Emellett jó, ha szól a zene vagy a tévé nekik, ami segít kizárniuk az ijesztő hangokat. A kinti cicáknak legyen bent alomtálca, ha pedig nagyon nem szoktak alomhoz, akkor akár földet is tehetünk bele. A lényeg, hogy ne akarjon kikéredzkedni a békés kis vackából” - sorolta a tanácsokat a szakember.


Lukács Gabriella szerint a benti kedvencek kicsit jobb helyzetben vannak, de a korábbi rossz tapasztalatok vagy éppen egy gyengébb idegrendszer esetén a házban tartózkodó állatoknál is pánik félelmet okozhat a petárdázás és a tűzijáték. Fontos, hogy akár kinti, akár benti állatokról van szó, mire elkezdődnek a durrogtatások addigra zárjuk be őket. Ha nagyon muszáj még kivinni őket például egy egészségügyi sétára, akkor legyen rajtuk hám és nyakörv is, és mindkettőre csatoljunk pórázt, hogy ha az egyikből kibújna ijedtében, a másikat meg tudjuk tartani.
 

„Bent jó, ha olyan helyre rakjuk a fekhelyüket, kuckójukat, ahonnan nem látják a fényeket, például egy asztal vagy egy lépcső alá. A nyugtató párologtatók is jó szolgálatot tehetnek ilyenkor, de ha már tapasztaltuk, hogy kedvencünk extrém félelmet él meg, akkor az állatorvosnál kérhetünk direkt kutyák, cicák számára készült nyugtatót, melynek az adagolását is elmondja az orvos. Ezt is megvehetjük hetekkel korábban, hogy ne szilveszter éjszaka kelljen hirtelen ügyeletes állatorvost keresni. Félős kutyusok számára létezik már olyan ruha is, amit rájuk adva enyhe nyomást gyakorol a kutya mellkasára, amit sok eb talál megnyugtatónak” - osztotta meg a szakértő.
 


Elveszett és talált állatok

Lukács Gabriella szerint érdemes a kutyák chipjét is ellenőrizni még szilveszter előtt, hogy minden adat megfelelően szerepel-e rajta, ha esetleg mégis megtörténne a baj. Ha mégis elszaladna ijedtében a kutyusunk, induljunk rögtön a keresésére és ne várjunk reggelig, mert minél többet tartózkodik kint az eb, annál messzebb menekülhet. A keresés mellett azonnal hívjuk fel a helyi állatvédőrséget is. A Facebookon megtalálhatóak a helyi szervezetek, amelyek szilveszter éjjel és január első napjaiban az eltűnt állatokat keresik.


„Amennyiben mi találnánk rettegő cicát, kutyát, igyekezzünk nem megijeszteni, gondoljunk arra, hogy már most is pánikban van. Ha úgy látjuk, hogy támadhat, semmiképp ne próbáljuk megfogni, próbáljuk felvenni a kapcsolatot a helyi állatmentőkkel. Bár a legtöbbször az állatok ilyenkor nem támadnak, érdemes az ösztöneinkre hallgatni. Ha van rá mód, vigyük el chipet olvasni, hisz ma már rengeteg helyen van chip-olvasó, például a MOL kutakon is. Ha erre nincs lehetőség, vagy maradjunk ott vele, míg megérkeznek az állatvédők, vagy vigyük be magunkkal a lakásba, a garázsba, bárhová, ahol kicsit megnyugodhat és a melegben megvárhatja az állatvédőket” - tette hozzá a szakember.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak
Tizedik alkalommal került megszervezésre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, sok állatmentő és állatbarát több száz kutyát és macskát juttatott haza, de nem mindenkit sikerült. Háromszáz önkéntesük volt idén az egész országban, és nyolcszáznál is több eltűnt vagy talált állatról kaptak eddig bejelentést a szilveszter miatt. A kezdeményezés megálmodója arra is mutat egy konkrét, hazai példát, hogyan tudná a hatóság szilveszterkor és előtte biztosítani a lakosság nyugalmát és az állatok biztonságát.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon
Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor Hírstart Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Hírek - Címlapon
Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier Hírek - Címlapon
A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier