A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Séta a városban vagy a természetben – Van különbség? Melyiket válasszuk?

2024. január 04., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Legtöbben szívesen mozdulunk ki a szabadba, a friss levegő és a zöld tér feldobhatja hangulatunkat. De valóban segít csökkenteni a stresszt kutyánkban is? Érdekes kutatásról olvashattok cikkünkben!



 

 

Azt mindenki tudja, hogy a kutyáknak fontos a séta, méghozzá naponta több alkalommal is. Fizikai, mentális és érzelmi egészségüknek is jót tesz, bár a séták száma, hossza és minősége jelentős eltérést mutat családonként. Azok a kutyák, akik gyakran sétálhatnak a gazdikkal, nemcsak egészségesebbek, hanem kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak is, állítják.

 

Az utóbbi időben azonban egyre több kutyaviselkedés-szakértő véli úgy, hogy egyáltalán nem mindegy, merre sétálunk kutyánkkal. Nyüzsgő belváros, zöld parkok vagy erdő-mező? Más-más hatással vannak kedvenceinkre is.

 

Sokan azzal érvelnek, hogy a természetben történő séta segít a stresszcsökkentésben. Még nevet is adtak neki: „dekompressziós séta”, ami kb. annyit jelent, hogy a mindennapok során felgyülemlett stressztől könnyebben szabadulhat meg a kutya, ha zöld helyeken sétálhat, mozoghat. (A nyomáscsökkentést értelmezhetjük itt úgy, mint a kutyára nehezedő terhek, nyomások enyhítése különféle tevékenységek, jelen esetben séta formájában.)

 

 

Séta a városban - Kutyától függ, mennyire kedveli
Séta a városban - Kutyától függ, mennyire kedveli
Fotó: Unsplash/@andriyko

 

 

Eddig még nem sikerült megalkotni olyan szisztematikus tudományos teszteket, melyek összehasonlították volna a városi és a természeti környezetben történő séták hatásait. Egy nemrég közzétett kutatásban ezt a hiányt próbálták lefedni.

 

 

Feltevések erdejében: evolúció vs. ember-kutya hasonlóság

 

Mielőtt rátérnénk az adatokra, fontos megnéznünk, vajon honnan is ered az az elképzelés, miszerint a természetes séta jótékonyabban hat a kutyákra, mintha csak a városban mozgatnák meg a tagjaikat. Két feltevés is létezik erre: a származás, valamint elménk hasonló működése. Ha a származást nézzük, a kutatók szerint elegendő megvizsgálni a mai vadon élő kutyafélék (pl. farkasok) életmódját, és máris találunk olyan mintákat, melyeket a velünk élő kutyákra is alkalmazhatunk.

 

Mivel a farkasok természetes környezete zöld helyeket, erdőket, mezőket foglal magában, és a kutya őse a farkas, ezért a legtermészetesebb és legkevesebb stresszel járó környezet kedvenceink számára csakis a természet lehet. Nem pedig a város a zajos, nyüzsgő utcákkal. Ez az érvelés vezetett a BARF-mozgalom létrejöttéhez is, mely azon alapszik, hogy a farkasok nyers étrenden élnek, minden bizonnyal ez a legjobb táplálék kutyáinknak is.

 

 

Séta a zöldben - Jót tesz a kutyáknak
Séta a zöldben - Jót tesz a kutyáknak
Fotó: Unsplash/@bradywakely

 

 

Ez a fajta logika azonban nem teljesen igaz. Kutyáink genetikailag különböznek a farkasoktól, ez pedig jelentős viselkedésbeli és fiziológiai változásokkal járt. Az ilyen és ehhez hasonló evolúciós okfejtések gyenge pontját könnyen megértjük a következő, humán analógiával: mennyire lenne értelme amellett érvelni, hogy mivel a majmoktól származunk, ezért a legkevésbé stresszes és legtöbb jótékony hatással járó tevékenység az lenne, ha faágakon lógáznánk?

 

A másik elképzelés az emberi és kutyaelme működésének hasonlóságain alapszik. A kutyák mentális képességei nemhogy elérik, de egyesek szerint meg is haladják a 2-3 éves gyermekek képességeit. Az adatok azt mutatják, hogy bizonyos pszichés problémákon is osztozunk, például a depresszió, a rögeszmés viselkedés, és a poszttraumatikus stressz-szindróma. Így könnyen eljutunk oda, hogyha valami jót tesz az embereknek, az a kutyáknak is. Tanulmányok szerint kifejezetten jó hatással van ránk, emberekre, ha hetente legalább 120 percet eltöltünk a természetben: eredménye a jobb mentális és fizikai közérzet. Ha esetünkben ez a helyzet, akkor bizonyára így van ez kedvenceinknél is. Innen (is) eredeztethető a dekompressziós séta ötlete.

 

 

Kutya a városban - Nem mindegyikük tud jól alkalmazkodni a városi élethez
Kutya a városban - Nem mindegyikük tud jól alkalmazkodni a városi élethez
Fotó: Unsplash/@bananablackcat

 

 

 

Mit mondanak az adatok?

 

Bár érdekesek e feltevések, a tudósokat nem győzték meg. Tapasztalati úton igyekeztek tesztelni a városi és a természetes séta hatásai közötti különbségeket. Ehhez a kortizol-szintet mérték, mivel ennek a hormonnak a szintje jelentősen megugrik a vérben, ha az egyén (akár ember, akár kutya) fokozott stresszhatásnak van kitéve. Hátulütője, hogy a vérvétel önmagában is növelheti a stresszt. Ezt ki lehet küszöbölni, mivel más testfolyadékokban is mérhető az emelkedett kortizol-szint (pl. vizeletminta).

 

A résztvevő kutyákat 12 héten át vizsgálták két eltérő körülmény között: séta a szomszédos területen, séta a természetben. A séták hossza kb. 30 perc volt. A környező helyeken történő sétához 1.8 m hosszú pórázon vezették a gazdik kedvenceiket. A természeti séta helye egy közeli park vagy egyéb természetes környezet (nyílt mező, erdős terület, tópart, tengerpart) volt. A kutyákra egy 6 méteres hosszúpórázt tettek, és kedvükre fedezhették fel a helyet (séta, szimatolás, ásás, szaladgálás, stb.).

 

 

Erdei, vízparti séta kutyával - Megvan a varázsa
Erdei, vízparti séta kutyával - Megvan a varázsa
Fotó: Unsplash/@chewy

 

 

A kortizol-szint mérése némi ügyességet igényelt, hiszen egy-egy séta során a gazdiknak 28 időpontban kellett vizeletmintát gyűjteniük a kutyájuktól, hogy a séta előtti, alatti és utáni stressz-szintet megmérhessék. Ehhez egy műanyag tálcát használták, miközben a kutya pisilt. A mintákat később a laborban elemezték.

 

„Azt találtuk, hogy a természetben történő séták nem jelentenek kevésbé stresszes séta-élményt.” Eredményeiket arra alapozták, hogy a séta típusától függően sem voltak eltérések a kortizol-szintben. Ami azt illeti, nem feltétlenül kell zöldebb területre látogatni, hogy a kutya megélje a séta jótékony hatásait.

 

Glenna Cupp, a tanulmány szerzője összegzése szerint: „Ha a gazdik élvezetesebbnek találják a sétát a szabadban, kutyáiknak feltehetően több ilyen élményben van része. A hosszabb séta több testmozgással is jár. Ezzel szemben, ha lehetőségeik korlátozottak, és nehezen tudnak kimozdulni a zöldbe, akkor a környékbeli séták is megadhatják a mozgás gyakoriságát, ami hozzájárul a kutya egészségéhez is.”

 

Forrás: psychologytoday.com
Indexkép forrás: Unsplash/@ andriyko - Unsplash/@bradywakely

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra? Hírek - Címlapon
Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra?
Megsimogathatom a kutyád? Hírek - Címlapon
Megsimogathatom a kutyád?