A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon – a MOL szilveszterkor is segít az elveszett kutyákon

2023. december 29., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Míg nekünk sokszor az év legvidámabb estéje, addig az érzékeny fülű és idegrendszerű kutyák számára félelmetes megpróbáltatás: minden évben sok ezer négylábú válik átmenetileg vagy tartósan gazdátlanná a petárdák és a tűzijátékok kiváltotta menekülési ösztönreakciók következtében. Ám a segítség az ország több száz pontján most is rendelkezésre áll: az ünnepnapokon is nyitva tartó MOL töltőállomások ingyenes chipleolvasással teszik könnyebbé az elkóborolt ebek hazatalálását. A vállalat számára kiemelten fontos a hazai kutyások sokmilliós közösségével való partnerség – ezt szolgálja, hogy a MOL valamennyi töltőállomása kutyabarát, és már 204 kúton van chipleolvasó is.



Minden kutya süketen születik, de a kölyköknek már négyhetes korukban sokkal fejlettebb a hallásuk az emberénél. A felnőtt kutyák a világ legjobb hallású állatfajai közé tartoznak. Különleges képességeiket többek között hosszú, L alakú, a hangot fölerősítő hallójáratuknak, és mozgatható, a hang irányába fordítható fülkagylójuknak köszönhetik. Ez a hiperérzékeny „műszer” egyes kutyafajták, illetve egyedek esetében hasonlóan szenzibilis idegrendszerrel is párosul. Míg például a vadászkutyákat nemzedékek óta arra szelektálják, hogy rezzenéstelenül elviseljék akár a közeli puskalövést is, a kutyák többsége a nagyon erős, a speciális testi adottságok révén sokszoros erővel hallható, olykor fizikai fájdalmat is okozó hangra félelemmel, sőt nemritkán meneküléssel reagál. Ez az oka, hogy a petárdás-tűzijátékos időszakban évről évre kutyák sokasága tűnik el otthonról, vagy akár séta közben a gazdája mellől. A menekülési ösztön azt diktálja, hogy gyorsan, a lehető legmesszebb kerüljenek attól a helytől, ahol veszélyben érzik magukat, így akár 20-30 kilométerre is elrohannak onnan, ahol megijesztették őket.

 

 

Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon
Ingyenes chipleolvasás, hogy minden elveszett kiskedvenc hazataláljon 

 

 

A MOL évek óta segít az elveszett kutyák és gazdáik egymásra találásában. Ez a segítség azért is különösen fontos, mert a sikerben az időnek kulcsszerepe van: annál nagyobb az esélye, hogy az állat maradandó testi-lelki sérülés nélkül ússza meg a kalandot, minél kevesebb időt kényszerül a gazdájától távol tölteni. A kutyák számára a kényszerű távollét ugyanolyan, vagy talán még erősebb stressz, mint az embernél: a háznál, gazdával élő kutyák ilyenkor olyasmit élnek át, mint egy kisgyerek, aki a sokadalomban elveszíti a szüleit.

 

Siklósi Gergely, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó büszke tulajdonosa a lagotto romagnolo fajtájú Bertának. Felelős gazdaként számára egyértelmű volt, hogy támogatja a MOL kezdeményezését.

„Mivel idehaza 2013 óta kötelező a 4 hónaposnál idősebb kutyák mikrochipes jelölése, természetesen Bertának is van. Ilyenkor szilveszterkor még jobban odafigyelünk rá, sétáltatáskor nem engedjük el a pórázról, és olyan időpontot választunk, amikor a legkisebb az esélye annak, hogy a petárda vagy tűzijáték lesz a közelben. Benti kutya, a nagy szilveszteri partik idejére igyekszünk neki csendes környezetet teremteni a lakásban, és nyugtatni, ha esetleg nagyon megijedne.” – mondta el a sportoló.

 

A kóborló állat nagy valószínűséggel azonosítható a töltőállomáson leolvasott chip, illetve a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével. Ha tehát a megtaláló beviszi a gazdátlan ebet a legközelebbi, leolvasóval felszerelt MOL töltőállomásra, hatalmas lépést tett azért, hogy a kutyus hazajusson.

 

A módszer hatékonyságát jelzi, hogy a tavalyi és az idei évben is ezres nagyságrendű (2022-ben mintegy 2200, 2023-ban nagyjából 1500) bajba került kutya hazatalálásában nyújtottak segítséget a MOL töltőállomások dolgozói.

 

 

Az ingyenes chipleolvasás az ország egyre több pontján elérhető, éjjel-nappal nyitva tartó töltőállomásokon
Az ingyenes chipleolvasás az ország egyre több pontján elérhető, éjjel-nappal nyitva tartó töltőállomásokon

 

 

„A MOL folyamatosan bővülő szolgáltatáskínálatának része, hogy kiemelten figyelünk a kutyások igényeire. Különösen fontosnak tartjuk ezt az évnek azokban a visszatérő időszakaiban, amikor a gazdájuktól elszakadt kutyáknak van a legnagyobb szükségük a segítségre. Az ingyenes chipleolvasás az ország egyre több pontján elérhető, éjjel-nappal nyitva tartó töltőállomásainkon olyankor is, amikor másutt lehetetlen lenne hozzáférni a chipekből kiolvasható, a hazatérést megkönnyítő információkhoz. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik veszik a fáradságot, és elhozzák a kútjainkra a gazdátlanul talált, hazavágyó kutyákat. Akik a következő napokban kerülnek ilyen helyzetbe, azokat arra biztatom: cselekedjenek, hogy együtt segíthessünk” – fogalmazott Bakos Piroska, a MOL szóvivője.

 

A 204, chipleolvasóval felszerelt töltőállomást jellegzetes, kutyás matrica jelöli a bejárati ajtón, online pedig a MOL töltőállomás-keresőn, a MOL MOVE applikációban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány KUTYAKERESŐ alkalmazásában lehet megkeresni őket. Ilyenkor a MOL töltőállomásokon szolgálatot teljesítő munkatársak is kettőzött figyelemmel követik a kutyák mozgását: évről évre előfordul, hogy ők maguk bukkannak rá az ember közelségét kereső jószágokra a kútoszlopok közötti térben. Az pedig mindig felülmúlhatatlan élmény, amikor eb és gazdája újra egymásra talál.  

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás
Az országban másodikként - Veszprém után - Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás.

Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak
Tizedik alkalommal került megszervezésre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, sok állatmentő és állatbarát több száz kutyát és macskát juttatott haza, de nem mindenkit sikerült. Háromszáz önkéntesük volt idén az egész országban, és nyolcszáznál is több eltűnt vagy talált állatról kaptak eddig bejelentést a szilveszter miatt. A kezdeményezés megálmodója arra is mutat egy konkrét, hazai példát, hogyan tudná a hatóság szilveszterkor és előtte biztosítani a lakosság nyugalmát és az állatok biztonságát.

Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél
A szilveszter a házi kedvencek életében nem a féktelen jókedvről szól: rengeteg állat rohan el ilyenkor otthonról félelmében, de a lakásban tartott jószágokat is megviseli a petárdázás. A felkészültség mellett az is fontos, hogy figyeljünk a jelekre, ugyanis ha nem rohangál félelmében a kutyusunk fel-alá, még nem jelenti azt, hogy nem retteg.

Így készüljetek időben a tűzijátékra! Így készüljetek időben a tűzijátékra!
Nem titok: bizony idén is eljön a szilveszteri durrogtatások ideje. Hasznos, ha nem aznap este döbbentek rá ijedten kutyusoddal, már megint lekéstétek a felkészülést. Felkészülés? Olyat lehet? Mi az, hogy! Erről írtam nektek e cikkem.

Keserédes jubileum - Tizedik éve segít a bajbajutott állatokon a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Keserédes jubileum - Tizedik éve segít a bajbajutott állatokon a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Évről évre összeáll egy csapat – készek rá, hogy feláldozzák szabadidejüket, az ünneplést, a bulit, csak hogy segíthessenek a bajba jutott állatokon az év utolsó-, és az új év legelső napjaiban. Több száz állatot juttattak már haza, vagy helyeztek biztonságba. Önfeláldozó munkájukat immár tizedik alkalommal kezdik meg – ők a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier Hírek - Címlapon
A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier
Karácsonyi örökbefogadás – Örömében sírt a férfi, mikor megtudta, ideiglenes kutyája bizony marad Hírek - Címlapon
Karácsonyi örökbefogadás – Örömében sírt a férfi, mikor megtudta, ideiglenes kutyája bizony marad