A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Augusztus 20-i tűzijáték – Így védd meg kutyádat

2022. augusztus 20., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Ünneplő tömeg kontra rettegő, összezavarodott házi- és vadállatok. Az augusztus 20-i tűzijátékra ugyanúgy fel kell készülnie az állattartóknak, mint a szilveszterire. Felelős gazdiként kötelességünk felkészülni és megvédeni kedvenceinket. 

 

Bár egyre több település van tekintettel az állatok és a környezetünk védelmére és keres a tűzijáték helyett más látványos megoldást augusztus 20-ra, mint a fényfestés, vagy lézer show, a legtöbb helyen bizony a hagyományos tűzijátéké a főszerep az ünnepen. Mivel ezt egy varázsütéssel eltörölni nem tudjuk, nekünk, gazdiknak kell megtennünk mindent kedvenceink biztonsága érdekében.

 

 

A legfontosabb a megelőzés! 
 

 • Ellenőriztesd az állatorvossal a kutya chip azonosítóját és az azon szereplő adatok helyességét! Ez nagyon fontos, hisz ha kutyád félelmében elszökne, így könnyebben visszajut hozzád.
   
 • Kutyád nyakörvére helyezz egy bilétát, amin a telefonszámod szerepel!
   
 • Tegyetek nagy, kiadós sétát, amit játékokkal, feladatokkal is tarkíthatsz. Ha van lehetőséged, úsztasd is meg kutyád - a cél, hogy minél jobban elfáradjon fizikailag és mentálisan is, és levezesse felesleges energiáit.
   
 • A tűzijáték ideje alatt inkább maradjatok otthon - ha mégis sétára kényszerültök, végig tartsd pórázon!
   
 • Szerezz be előre természetes nyugtatót, illóolajat, ami szükség esetén segíthet kutyádnak megnyugodni. Lehet, hogy nem lesz rá szükség, de nem árt, ha van tartalékban! Ha nem vagy biztos abban, milyet válassz, konzultálj állatorvosoddal!
   
 • A tűzijáték ideje alatt legyen zárt helyen, nyugodt körülmények között.  Ha az udvaron lakik kedvenced, akkor is engedd be a házba, (még ha csak akár az előszobába is), vagy a garázsba. A legjobb neki az, ha a közelében vagy, lehet, hogy már a gazdi jelenléte is kellő nyugtatással bír számára. 
   
 • Maradj nyugodt! Próbáld nem mutatni felé, mennyire aggódsz érte, mennyire félted. A gazdi magabiztossága, nyugodtsága erőt adhat a rettegő kutyának. 
   
 • Engedj le minden redőnyt, az is segít szűrni az erős hangokat és fényeket. Rádió, tévé bekapcsolásával segítheted elnyomni a hangokat.

 

A kutyák nagy része retteg a tűzijátéktól, petárdáktól. Nekünk, gazdiknak mindent meg kell tennünk biztonságukért!
A kutyák nagy része retteg a tűzijátéktól, petárdáktól. Nekünk, gazdiknak mindent meg kell tennünk biztonságukért!
Fotó: animalhumanesociety.org

 

 

Amit NE tegyél:


Kutyád biztonsága érdekében az alábbi dolgokat kerüld a tűzijáték ideje alatt:

 • Ne hagyd magára! Ha tudod, hogy kutyád nehezen viseli a tűzijátékot, maradj mellette. A puszta jelenléted is sokat segíthet neki.
   
 • Ne babusgasd! Ezzel csak megerősíted benne, hogy félnie kell a durrogástól. 
   
 • Ne idegeskedj! Ha pánikolsz, vagy csak pusztán bosszankodsz a tűzijáték megrendezése miatt is, azt kutyád megérzi, és ráerősít a saját félelmére.
   
 • Ne büntesd! A félelem ösztönös, így nem fogja érteni, miért kapja a büntetést. Ezzel csak még nagyobb félelmet generálsz benne.
   
 • Ne kösd meg! Jó ötletnek tűnhet az udvari kutyát egyszerűen megkötni a tűzijáték idejére, hisz így biztosan nem szökik el… azonban ez az egyik legrosszabb, amit tehetsz! A pánikba esett, rettegő kutya nem foglalkozik semmivel, csak menekülni akar. Nincs tekintettel saját testi épségére sem. Ha kikötöd, könnyen sérülést okozhat saját magának, ha elszakad a lánc, menekülés közben fennakadhat valamin - akár egy kerítésen is felakaszthatja magát...

 

Ha eltűnik a kutyád:
 

 • Keresése mellett értesítsd az állatorvosod, vagy érdeklődj a legközelebbi kutyamenhelyen. Lehetséges, hogy valaki már megtalálta a kutyusod, és értesítette őket.

 

Ha találsz egy kutyát:
 

 • Ha van rá mód, vidd el a legközelebbi állatorvoshoz, aki le tudja olvasni a kutya chipjét.
   
 • Ha nem találtok a kutyában chipet, próbálkozz a helyi állatmenhelyen/állatvédőknél.
   
 • Hasznos lehet egy fényképes megosztás a közösségi oldaladon - így is meg lehet találni a gazdit!

 

 


Indexkép forrás: animalhumanesociety.org
Cikk első megjelenése: 2021. augusztus 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya Jazzy hazatér - 7 év után került meg a tűzijáték elől elmenekült kutya
Az Orange County Animal Services menhely munkatársait egy floridai hotelszobában, étlen-szomjan magára hagyott, idős kutyushoz hívták ki az ott dolgozók, aki annyira le volt gyengülve, hogy járni is alig tudott.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor MTI Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések? Hírek - Címlapon
Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések?
Állatkínzás miatt vádat emeltek egy osztrák nő ellen Zalában Hírek - Címlapon
Állatkínzás miatt vádat emeltek egy osztrák nő ellen Zalában