A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások - Vitányvár

…a vár, amit inkább felrobbantottak, csak ne kerülhessen újra török kézre


2021. március 26., 13:00


Szerző: Dala Orsolya


Kategória: Utazás
Hosszabb kutyás túra lett a ködös vasárnap délelőtti program. Vitányvárat tűztük ki célul, amit rajtunk kívül mások is meghódítottak kutyával együtt. Kutyabarát és nem kutyabarát helyek környékén kalandoztunk. 

Az erdőben megbújó festői várromot Vértessomló felől indultunk felkutatni. A temetőnél leparkoltuk az autót és gyalog folytattuk az utat. Innen nem volt messze a Vértesi Naturpark tábla, amin egy hatalmas térkép mutatja be a környék látnivalóit. Tovább haladtunk az emelkedő betonos úton, a fák törzsén virító piros jelzést követve. Nemsokára már a sárban cuppogtunk tovább. Ha éppen az ősz miatt kezd magába zárkózni a természet, vagy ha már éppen tavasszal egyre jobban kibontakozik, kiváló választás túrázni a környéken.

 

 

Vértesi Naturapark táblától indult a túránk
Vértesi Naturapark táblától indult a túránk
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Tövis a ködös erdőben
Tövis a ködös erdőben
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Már az erdei ösvények is nagyon varázslatosak. A köd csak fokozta a hangulatot. Utunk kidőlt fákkal szegélyezett vízmosásokban és völgyekben folytatódott. Egy szélesebb völgybe érkeztünk le, ahol egy pici patakot találtunk. Balra fordultunk és innentől a kék jelzést követtük. A Szép Ilonka forrásnál egy kis faház, Szarvas-kút elnevezéssel és padok nyújtanak rögtönzött piknikezési lehetőséget. Aki igényli, le is tud ülni egy kicsit megpihenni.

 

 

Varázslatos ösvény, kora tavasszal, az ősz emlékeivel
Varázslatos ösvény, kora tavasszal, az ősz emlékeivel
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Ködös erdő
Ködös erdő
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Kis patak
Kis patak
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Megérkeztünk Rockenbauer Pál emlékfájához. A fa odvába faragták bele az arcképét, érdemes megnézni. Rockenbauer Pál (1933-1987) tudós, természetjáró, kalandor és sportember volt, mellette a magyar természetfilmezés kiemelkedő alakja. A „Másfélmillió lépés Magyarországon” című, az Országos Kéktúra útvonalát bemutató dokumentumfilm tette őt közismertté.

 

 

Rockenbauer Pál emlékfája
Rockenbauer Pál emlékfája
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Mesekönyvbe illő látvány
Mesekönyvbe illő látvány
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Továbbra is nagyon szép (és sáros) ösvényeken haladtunk. A következő látványosság már Vitányvár volt. A területen régészeti feltárás folyik.


Többször ostromolták a törökök, elfoglalták, visszafoglalták tőlük. Végül a magyar csapatok Pálffy Miklós vezetésével visszaszerezték. Egy év múlva inkább felrobbantották, hogy többet ne kerülhessen török kézre.

 

 

Vitányvár
Vitányvár
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Tövis Vitányvár romjai között
Tövis Vitányvár romjai között
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Szép kilátás nyílik a várból a környékre, nem véletlenül foglalták el annak idején annyiszor - kevésbé az esztétikai érzékük miatt, sokkal inkább taktikai szempontból. Az erdő széles sávban ki volt irtva a vár körül, hogy az ellenség ne tudjon észrevétlenül a falak közelébe férkőzni. Az eltelt évszázadok alatt a természet foglalta vissza a területet. (A múlt-kor weboldalán megtekinthető a vár rekonstrukciója.)

 

A természet visszafoglalta a várat
A természet visszafoglalta a várat
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Vitányvár nyáron
Vitányvár nyáron
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Innen érdemes a kék jelzésen tovább menni. Majd a már bejárt ösvényen, a piros jelzésen visszafele egészen a piros háromszögig. Élesen jobbra vezet az út és fel. A Somló-hegyi kilátó a Nagy-Somló hegy tetején tornyosul. Ennek is harcias előélete van, a szovjet megszállás idején katonai megfigyelőközpontként működött. Tiszta időben a Bakony-vidékéig ellátni innen. Vaslétrákon lehet felkapaszkodni, ami kutyával nem túl szerencsés. (Malinois-ok előnyben. :) ) Mi Tövissel lent megvártuk Szabit, tériszonyom és fáradtságom is erre motivált. A képeket nézve elhittem neki, hogy megéri felmászni, de udvariasan elhárítottam az ajánlatot, hogy addig megfogja Tövist, amíg felmegyek.

 

 

Somló-hegyi kilátó
Somló-hegyi kilátó
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Somló-hegyi kilátó panoráma
Somló-hegyi kilátó panoráma
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Van egy tó az útvonalon, kíváncsiak voltunk rá, úgyhogy mi egy keskeny, betonos kerülő úton indultunk a kilátóba. Amikor odaértünk, nagyot csalódtunk. Nem pusztán a vízbe, de még a tó partjára sem teheti be a lábát kutya. Még csak sétáltatni sem szabad ott. Valószínűleg ennek a tiltó táblának megvannak a maga történetei. Kicsit arrébb, a tónak egy elhagyatottabb részét meg tudtuk nézni kárpótlásul. Messziről. Természetesen itt is tábla hirdette, hogy eszedbe se jusson a közelébe menni.

 

 

Nem kutyabarát...
Nem kutyabarát...
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Csákányospuszta felől is meg lehet közelíteni Vitányvárat. Csákányospuszta Tatabánya egyik külvárosi része. A régészeti feltárásokból tudjuk, hogy egykor Csákányosegyháza falu volt itt. Ne lepődjön meg, aki erre jár, ha belebotlik egy ilyen táblába. Az egykori kápolnának csak az alapjai maradtak meg, kevésbé látványos. A Mária-szakadékon keresztül a misztikus hangulatú Körtvélyesi erdei temető is megtekinthető. Több magyar katona itt nyugszik 1945 óta. A Körtvélyesi kilátóból fantasztikus a kilátás. Ez a kilátó már egész kutyabarát lépcsővel rendelkezik. Sokkal kevésbé meredek, falépcsős. További látnivalók közé tartozik egy nagyon aranyos kis erdei kápolna, a Körtvélyespusztai Kápolna. A 90-es években újították fel, ugyanis az elhanyagoltság miatt nem maradt meg túl jó állapotban.

 

 

Körtvélyesi kilátó
Körtvélyesi kilátó
Fotó: Szénási Szabolcs

 

 

Körtvélyesi erdei temető
Körtvélyesi erdei temető
Fotó: Jakab Csaba

 

 

Sok víz, vizestál a négylábú útitársnak, feltöltött mobiltelefon alapkellék egy kutyás túrára. A kullancsok szinte egész évben aktívak, komoly fagy kell ahhoz, hogy megbújjanak az avarban és egy kis nyugtot hagyjanak a melegvérű áldozataiknak. Gondoskodj a saját és a kutyád védelméről is velük szemben!

 

 

Gyönyörű panorámás helyek tarkítják a túrát
Gyönyörű panorámás helyek tarkítják a túrát
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Kincses térkép csatolva! Az utolsó szakaszon van egy fa, faragott kutya képpel. Megtalálod?

 

A leírt két túrát akár kombinálni is lehet. Ha a rövidebb túra meg sem kottyant, ettől talán kellemesen elfáradtok. Jól látható jelzések vannak az ösvényeken és igazából egyik látványosságot sem érdemes kihagyni. Kalandra fel!

 

 

Kincses térkép
Kincses térkép
Fotó: Dala Orsolya

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül? Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül?
A Rám-szakadék társaságtól, évszaktól és időjárástól függően is megosztó útvonal, nem beszélve arról, ha kutyával mennénk. Egy kedves barátnőm invitált meg a kutyás túrára, amit bevallom, kételyekkel fogadtam. Számos cikk, útleírás elolvasása, tucatnyi létrás kép átnézése után arra jutottam, hogy a kutyáim felkészültek, nekivághatunk. Mégsem ajánlanám mindenkinek a helyszínt.

Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe
Csak egy kutya és egy macska. Első ránézésre semmi különös nincs ebben. Barátságuk mégis olyan célt hívott életre, mely milliókat inspirál a természet kincseinek megőrzésére.

Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez
Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) új programjában a kutatók a lakosság bevonásával térképezik fel a krími-kongói vérzéses láz terjesztőjeként ismert Hyalomma kullancsok hazai terjedését.

Kutyás barangolások - Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény Kutyás barangolások - Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény
Kutyás túra a fenyvesen át, a rómaik nyomában. Könnyű túra, szép és kalandos. Mi kell még?

Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya
Elfogulttá válok, ha a Naszály-hegy merül fel hétvégi túránk útvonalaként. Hossza ellenére sem tudom elképzelni, hányszor kellene még megtennem az útvonalat, hogy végül ráunjak. A panoráma, a táj ezer arca, a terület sokszínűsége újabb és újabb csodákat rejt, ahányszor csak arra járunk. Mindenkinek ajánlani tudom a Cserhát ezen területét, aki a kedvenc túráinak listájára új belépőt keres.

Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang
Népszerű kirándulóhely Bakonybél közelében, sokan keresik fel kutyával együtt. Mi is kutyás túra céljából látogattuk. Könnyű terep, misztikus látvány: a Hubertlaki-tó, más néven bakonyi Gyilkos-tó. Felkapaszkodtunk az Odvaskő-barlanghoz is.

Kutyás barangolások - Kismarosról Törökmezőre, avagy egy kellemes délutáni séta Kutyás barangolások - Kismarosról Törökmezőre, avagy egy kellemes délutáni séta
Terepfutásaim kedvelt helyszíne az útvonal, mert a kezdeti szintemelkedést követően kellemesen lankás a terület, nem beszélve arról, hogy Törökmezőig még elvétve sem akadnak kirándulók. Délutáni sétánk helyszínéül is ezért választottuk, mi nem fáradunk el különösebben, ellenben a kutyák le lesznek mozgatva.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kezdődik a 2021 évi tavaszi ebzárlat - tudnivalók és az érintett települések listája Hírek - Címlapon
Kezdődik a 2021 évi tavaszi ebzárlat - tudnivalók és az érintett települések listája
Én és a kutyám - 12 különös dolog, amit csak a gazdik érthetnek meg Hírek - Címlapon
Én és a kutyám - 12 különös dolog, amit csak a gazdik érthetnek meg
fb-text