A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jön a Gazdijogsi - Kutyatartóknak indít online képzést a Nébih

2021. március 31., 10:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Gazdijogsi néven indít komplex edukációs programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az állatvédelmi problémák megoldásához ugyanis a szemléletváltás és az oktatás is elengedhetetlen. Az ősszel induló gazdijogsi.hu online oktatási platform célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni.



 

Viadalra nevelt és nevezett kutyák, áldatlan körülmények között tartott és szaporított ebek – nem egyszer ezek a hatósági ellenőrzések szomorú tapasztalatai, és ennél is jelentősebb a sorsára hagyott, vagy épp tudatlanságból rosszul tartott állatok száma. A magyar állatvédelmi törvény 1998 óta folyamatosan fejlődik, igazodik a kihívásokhoz, azonban szemléletváltásra és oktatásra van szükség ahhoz, hogy a kidobott, nem megfelelően tartott állatok tábora számottevően csökkenjen, egyúttal magasabb szintre lépjen az állattartói kultúra hazánkban - írja a Nébih.

 

Az oktatás, valamint a szemléletformálás fontosságát a nemrég nagy sikerrel zárult állatvédelmi társadalmi párbeszéd és az elmúlt hónapok szakmai egyeztetései is rendre alátámasztották – hangsúlyozta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Nagy örömömre szolgál, hogy az online kérdőívre reagálva – melyet több mint 260 ezren töltöttek ki – az Agrárminisztérium támogatásával megvalósíthatjuk ezt az edukációs programot, fogalmazott. A magyarok állatszerető emberek – folytatta, azonban az is fontos, hogy rendelkezzenek a megfelelő ismeretekkel annak érdekében, hogy jószágaikról felelősségteljesen tudjanak gondoskodni.

 

A miniszteri biztos kiemelte, a nemrég nagy sikerrel zárult állatvédelmi felmérés során egyhangú véleményként fogalmazódott meg, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni, a kitöltők 99,4%-a szerint. Ennek érdekében a Gazdijogsi program nagy hangsúlyt fog fektetni a felelős állattartásra vonatkozó képzések tartására, a kutyatartóknak és állatbarátoknak szóló honlap működtetésére, egyúttal szakmai konferenciák és szabadtéri rendezvények szervezésére.

 

 

A Gazdijogsi program a kutyaválasztási szempontoktól az anatómiai ismereteken át a viselkedésig mindent körbejár
A Gazdijogsi program a kutyaválasztási szempontoktól az anatómiai ismereteken át a viselkedésig mindent körbejár
Fotó: Unsplash - Eugene Chystiakov

 

 

Magyarországon körülbelül másfél millió kutyát tartanak, amely a lakosságszámra vetítve nemzetközi viszonylatban is soknak számít. A velük való együttélés folyamatos törődést és felelős gondolkodást követel. A Nébih szakembereivel jelenleg azon dolgozunk, hogy mindenki által érthető formában, gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházzuk fel azokat a jelenlegi és leendő állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni. A Gazdijogsi program ezt a célt szolgálja majd – ismertette a kezdeményezés lényegét dr. Bognár Lajos ország főállatorvos.

 

Az önkéntesen vállalható, ingyenes, online képzés várhatóan szeptembertől, e-learning képzéssel indul majd. A tananyag többek között sorra veszi a kutyaválasztás szempontjait, anatómiai és élettani alapismereteket nyújt, de bemutatja a kutya alapvető szükségleteit, viselkedési formáit és viselkedési problémáit, valamint a kutyatartás jogi szabályozását is. A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne majd, távlati cél pedig, hogy teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak.

 

A Gazdijogsi program létrehozásában többek közt az Agrárminisztérium, az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Rendőrség, kutyakiképzők, önkormányzatok és civil szervezetek is közreműködnek.

 

 

 

Forrás: Nébih

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket
A kutyák tanulási sikerére jó hatással van, ha nemcsak étellel jutalmazzuk őket, hanem dicséretet és simogatást is kapnak a jó teljesítményért - derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legújabb kutatásából. Az etológusok az érzelmek, a tanulás és az alvás összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik rávilágítanak, hogy a tanítási stílus és az alvás hogyan hat a kutyák viselkedésére és tanulási sikerére.

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre
Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezése érkezett.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A hosszúhétvégén a természetben - erre figyelj! Hírek - Címlapon
A hosszúhétvégén a természetben - erre figyelj!
Mancsát nyújtja gazdájának fürdés közben a mopsz, aki retteg a víztől és a fürdetéstől is Hírek - Címlapon
Mancsát nyújtja gazdájának fürdés közben a mopsz, aki retteg a víztől és a fürdetéstől is