A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük

2021. március 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?Hűséges társaink, legjobb barátaink.. Figyelmesek, tanulékonyak és intelligenciájuknak, kíváncsiságuknak, kifinomult szaglásuknak hála a legkülönfélébb feladatoknál segítenek bennünket. Gondoljunk csak a hős szánhúzókra, akik 1925-ben a hó által elzárt alaszkai falunak juttatták el a járványos diftéria gyógyszerét. Balto, a "szérumkutya" és társai rengeteg életet mentettek meg, nevüket a mai napig nagy tisztelet övezi.

 

Történelmi anekdota is lehetne, de igaz: a híres brit régész és antropológus, Mary Leakey még Afrikába is magával vitte kutyáit - köztük jónéhány dalmatát -, akik gyakran elkísérték az ásatásokra. Nemcsak a jó hangulatot segítették elő, hanem az időnként odatévedő ragadozókat is elijesztették. De ott van Chaser, a border collie, aki több mint 1000 tárgy nevét tanulta meg gazdája segítségével. És nem feledkezhetünk meg kedvenceinkről sem, akik minden egyes napunkat bearanyozzák.

 

Mary Leakey családjával egy régészeti ásatáson Afrikában és kedvencei, a dalmaták
Mary Leakey családjával egy régészeti ásatáson Afrikában és kedvencei, a dalmaták
Fotó: reddit.com

 

Lássunk most néhány olyan ebet, akik a történelem során elképesztő felfedezésekhez és találmányokhoz járultak hozzá:

 

Robot – Őskori barlangrajzok felfedezője

 

Néha a legnagyszerűbb felfedezések egy banális véletlenből születnek. Így történt ez Robot, a fehér keverék esetében is, aki az 1940-es években gazdájával tett egy kiadós sétát Franciaország délnyugati régiójában, amikor is – állítólag – beleesett egy lyukba. A 18 éves gépészinas, Marcel Ravidat hívogatta kutyáját, majd elindult a kétségbeesett ugatás nyomába. És ekkor olyan látvány tárult a szeme elé, amely évezredek óta rejtve volt az ember elől. Hihetetlenül részletes, kiemelkedően jó állapotban megmaradt barlangrajzok sora díszítette a falakat, eredetüket tekintve jóval a történelem előtti időkből.

 

A régészeti feltárások során arra következtettek, hogy a több mint 600 festmény legalább 17 ezer évvel ezelőtt készülhetett, a kiterjedt barlangrendszer pedig vadászati és vallásos rituálék helyéül szolgálhatott. A Lascaux-i barlang ma az európai paleolit barlangművészet érintetlen ékessége; Robotra pedig nem véletlen emlékeznek úgy, mint a kutya, aki újraírta a történelem előtti történelmet.

 

Lascaux-barlang, Franciaország - Egy kutya is szerepet játszott a barlangrajzok felfedezésében
Lascaux-barlang, Franciaország - Egy kutya is szerepet játszott a barlangrajzok felfedezésében
Fotó: Twitter

 

Milka – Az első „velcro dog”

 

Manapság szinte minden háztartásban megtalálható a hasznos eszköz, de tudjuk-e, hogy ezt is egy kutyának köszönhetjük? George de Mestral, svájci mérnök és feltaláló 1941-ben éppen szabadságát töltötte, mikor egy szép napon úgy döntött, elviszi kirándulni kedvencét a Jura-hegységbe. Milka, a pointer nagy élvezettel szaladgált az ösvényen, a szimatolás közepette bundája telis-tele lett tüskékkel, bogáncsokkal és mindenféle giz-gazzal. Gazdáját némileg bosszantotta a látvány, ám ekkor újfent ötlete támadt: miután letisztította kutyáját, megvizsgálta a tapadós növényi részecskéket mikroszkópja alatt. Milliónyi apró kis kampó látványa tárult elé, melynek köszönhetően a tüskék, magvak meg tudtak kapaszkodni Milka szőrszálaiban.

 

Inspirálóan hatott rá e felfedezés, úgy vélte, a mindennapokban igencsak hasznos lenne ez mesterséges változatban. Így jött létre a tépőzár, melynek a francia „velour” (bársony) és „crochet” (horog) szavakból alkotott Velcro nevet adta. 1955-ben szabadalmaztatta a „cipzár-nélküli-cipzárt”, ám igazi sikere az 1960-as években jött el, amikor a NASA is elkezdte alkalmazni űrprogramjaiban.

 

George de Mestral, a tépőzár feltalálója és kutyája, Milka
George de Mestral, a tépőzár feltalálója és kutyája, Milka
Fotó: Twitter

 

Naik'o - A bionikus kutya

 

Egy rettentően hideg, téli napon találtak rá egy alomnyi kiskutyára az elhagyatott házban; Nebraska kietlen vidékén, ahol az időjárás nem bánik kesztyűs kézzel sem emberrel, sem állattal. Az egyik kölyöknek súlyos fagyásos sérülései voltak, azonnal állatorvoshoz vitték, ahol kiderült, hogy mind a négy mancsa szó szerint elhalt. Ám úgy vélték, megérdemel egy esélyt. Naik’o híre eljutott a protéziseket gyártó OrthoPets céghez, így lett ő az első kutya a világon, aki mind a négy lábára művégtagot kapott. E bámulatos szerkezetek leutánozzák eredeti lábainak izmait és csontjait, az úttörő műtéti eljárás lehetővé tette, hogy újra járni, futni és még ugrándozni is tudjon.

 

Naik’o története csodálatos példa a második esélyre. Örökbefogadó családja egy alapítványt hozott létre a tiszteletére, melynek keretében sérült és fogyatékkal élő kutyáknak igyekeznek segíteni, valamint gyerekekhez is ellátogatnak világszerte, hogy az elfogadásról, újrakezdésről és szeretetről meséljenek nekik.

 

Az állatok számára készült művégtagok forradalmasították az állatgyógyászatot, az utóbbi években megannyi sérültnek segítettek visszatérni az életbe: Mosha, az elefánt műlábat kapott, míg Beauty, a fehérfejű rétisas 3D nyomtatással készült műcsőrt visel.

 

Naki'o - Az első kutya, aki mind a négy lábán protézist visel
Naki'o - Az első kutya, aki mind a négy lábán protézist visel
Fotó: Facebook/Naki'o the Bionic Dog's Legacy

 

Strelka és Belka – Asztronautakutyák

 

Sokak számára ismerős lehet Laika neve, akit a Szputnyik-2 fedélzetén küldtek fel az űrbe 1957-ben. Akkoriban rengeteg kóbor kutya vándorolt Oroszország utcáin, a feltételezések szerint ők „jobban bírták” a rideg körülményeket, így került be a gazdátlan eb az űrprogramba. Laika utazása kb. 1,5 órán át tartott, mikor a kapszula túlságosan felhevült, és bekövetkezett a katasztrófa; addigra már tudták, hogyan állítsanak egy űrhajót föld körüli pályára, azt még tesztelték, hogyan hozzák vissza…

 

Az áttöréshez kellett még némi idő. 1960 augusztusában indították útjára a Szputnyik-5 űrhajót, fedélzetén két kutyával: Strelka és Belka, további utasai egerek, patkányok és nyulak voltak. Ők lettek az első élőlények, akik űrutazást tettek és épségben visszatértek a földre, kitaposva az ösvényt az emberek előtt. (Yuri Gagarin 8 hónap múlva „lépett be az űrbe”.) Hogy mit élhettek át, sosem fogjuk megtudni, de annyi bizonyos, hogy sikeres űrutazásukat követően örökbefogadták őket és hosszú, teljes életet éltek családjukkal.

 

Érdekesség, hogy Strelka egyik kölyke a Fehér Házban kötött ki: a Pushinka nevű kiskutyát a Szovjetunió ajándékozta John F. Kennedy családjának, ahol királyi bánásmódban részesült; lányuk, Caroline hűséges kis társa volt.

 

Belka és Strelka - Az első kutyák, akik sikeresen visszatértek az űrből
Belka és Strelka - Az első kutyák, akik sikeresen visszatértek az űrből
Fotó: cnn.com

 

Marjorie – A cukorbeteg kutya és az inzulin felfedezése

 

A 20. század elejéig a cukorbetegség diagnózisa gyakran felért egy halálos ítélettel. Többen is próbálták megérteni a betegség mibenlétét, keresték rá a megoldást. A kanadai kutató, Frederick Banting és az orvostanhallgató, Charles Best azt gyanította, hogy a hasnyálmirigyhez lehet köze, ezért az alábbi módszerhez folyamodtak: műtéti úton eltávolították néhány kutyánál e szervet, melynek következtében diabétesz alakult ki náluk. Különféle gyógyszerekkel kezelték őket, egészséges hasnyálmirigyből kivont hormonokat is adtak nekik, ami segített lecsökkenteni vércukorszintjüket.

 

Az áttörést Marjorie, a keverék esete hozta meg: több mint két hónapot élt a beavatkozást követően. Kegyetlenül hangzik mindez, ám a felfedezés a mai napig segíti a cukorbetegeket. Úttörő munkájuk eredményeként Banting és kollégái 1923-ban elnyerték a fiziológiai és orvostudományi (röviden orvosi) Nobel-díjat az inzulin felfedezéséért.   

 

Nobel-díjas kutatók: Charles Best (balra), Frederick Banting (jobbra), és Marjorie, a kutya
Nobel-díjas kutatók: Charles Best (balra), Frederick Banting (jobbra), és Marjorie, a kutya
Fotó: Twitter

 

Trouve - A beszélő kutya

 

Alexander Graham Bell, a telefon feltalálója (1876) nagy kutyabarát hírében állt; négylábú társai segítségére voltak tudományos pályafutása során is. De kezdjük az elején: Bell édesapja hallássérült és siket emberekkel dolgozott, arra tanította őket, hogyan formáljanak hangokat és szavakat kilégzés során, nyelvük és ajkaik mozgatásával. Bell édesanyja és felesége is siketek voltak, így különösen foglalkoztatta a beszéd és a hangok tudománya. Úgy vélte, bárkit meg lehet tanítani beszélni, és lassacskán formát öltött találmánya is.

 

Ehhez a kis terrier, Trouve különböző hangjait használta fel, majd mechanikusan úgy módosította azokat, mintha emberi hangot hallanánk. A morgások és vakkantások közben az ifjú feltaláló addig mozgatta kutyája száját, amíg a ma-ma-ma hangokat formálta, sok-sok gyakorlással pedig már a "How are you, Grandma?" (Hogy vagy, Nagymama?) kérdést is el tudta motyogni. Vagy valami hasonlót. Bell idővel a beszéd és hallás tanulmányozása által nagy szakértelemre tett szert, és a hangfelvételek segítségével megalkotta a "beszélő gép" sajátos verzióját. 

 

Alexander Graham Bell kutyája, Trouve - A terrier, aki segített megalkotni a beszélő gépet
Alexander Graham Bell kutyája, Trouve - A terrier, aki segített megalkotni a beszélő gépet
Fotó: orlandoweekly.com

 

Robot, Milka, Naik'o, Strelka és Belka, Marjorie és Trouve, köszönjük!

Forrás: sciencefocus.com, smithsonianmag.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szobrot kapott Chaser, a világ legokosabb kutyája Szobrot kapott Chaser, a világ legokosabb kutyája
Több mint ezer szó jelentését ismerte a border collie, aki professzor gazdájával együtt világhírnévre tett szert, hihetetlen képességeinek köszönhetően. A bronzszobor méltó emléket állít mindkettejüknek.

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.

Mosolyogj a kutyádra, és még jobban fog szeretni Mosolyogj a kutyádra, és még jobban fog szeretni
Mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád, tartja a mondás. Túlzónak tűnhet, egyvalami azonban biztos: ha a világ nem is, kutyád értékeli a törekvésedet. Miben rejlik a varázslat?

Időskori rák és memóriazavar előrejelzésére alkalmas gént vizsgáltak kutyáknál az ELTE kutatói Időskori rák és memóriazavar előrejelzésére alkalmas gént vizsgáltak kutyáknál az ELTE kutatói
Az öregedési folyamatban kiemelt szerepet játszó CDKN2A gén hasonló aktivitási mintázatot mutat a kutyák szöveteiben, mint az emberekében az ELTE kutatóinak legújabb vizsgálata szerint. Így a gén alkalmas lehet a biológiai életkor pontos becslésére, valamint egyes, öregedéssel kapcsolatos betegségek kialakulásának előrejelzésére a kutyák esetében is.

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete? A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?

Tudják a kutyák, mikor tréfáljuk meg őket? Tudják a kutyák, mikor tréfáljuk meg őket?
Mi történik, ha megpróbáljuk megviccelni kedvenceinket? Ha csak úgy teszünk, mintha eldobnánk a labdát, miközben elrejtjük a hátunk mögé? Na és az eltüntetős trükkök? Értik a kutyák a tréfát?

Kutyák a történelemben: a Titanic négylábú utasai Kutyák a történelemben: a Titanic négylábú utasai
Az óceánjáró első útja dicsőség helyett végzetes katasztrófába torkolott. Kevesen tudják azonban, hogy a hajón nemcsak emberek, hanem kutyák is utaztak. Rájuk emlékezünk.

Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben
A kutyákhoz hasonlóan a lovak is évezredek óta velünk élnek, ez a közelség mind fizikai, mind érzelmi értelemben is megállja a helyét. A közöttük lévő óriási különbségek ellenére képesek a békés együttélésre és a játékra is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Egy emberként követeli az ország az állatkínzó nő elítélését Hírek - Címlapon
Egy emberként követeli az ország az állatkínzó nő elítélését
Nem lesz tűzijáték újévkor Prágában Hírek - Címlapon
Nem lesz tűzijáték újévkor Prágában
fb-text